Αρχείο για Ιανουάριος 21st, 2009

pi-books.jpgΆρθρο του Κώστα Ρεβάνη καθηγητή Διδακτικής της Φυσικής στην Ε.

Η συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών είναι στη χώρα μας εξαρχής υπονομευμένη, δεδομένων των απαράδεκτων και ανορθολογικών διαδικασιών επιλογής των συγγραφικών ομάδων. Και αυτό όχι μόνο για λόγους θεσμικής τάξης και διαφάνειας, αλλά κυρίως εξαιτίας της συστηματικής επιλογής ομάδων, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με ένα τεράστιο πεδίο έρευνας διεθνώς, με αντικείμενο τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, αλλά συχνά διακηρύσσουν παντοιοτρόπως την αποστροφή τους για τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα.

Η δημιουργία διδακτικών εγχειριδίων για τις Φυσικές Επιστήμες, για όλες τις σχολικές βαθμίδες, αποτελεί διαδικασία και προϊόν ενός ειδικού επιστημονικού πεδίου, το οποίο αποκαλούμε διδακτικό μετασχηματισμό. Στο πεδίο αυτό μελετώνται και αξιοποιούνται εξαντλητικά οι διαπιστωμένες από την έρευνα δυσκολίες των παιδιών, οι θεωρητικά προβλεπόμενες δυνατότητές τους, η ανάλυση του παιδαγωγικού πλαισίου και των αναλυτικών προγραμμάτων, η ριζικά ανακατασκευασμένη επιστημονική γνώση για τις εξειδικευμένες ανάγκες της κάθε ηλικίας και σχολικής βαθμίδας, οι λειτουργίες των διαφόρων μορφών γραπτού κειμένου, συμβόλων και εικόνας, οι δραστηριότητες εμπέδωσης και άσκησης των παιδιών.

Οταν όλα αυτά αποτελούν για τους συγγραφείς των εγχειριδίων άγνωστο πλανήτη, χωρίς καμιά αμφιβολία τα βιβλία που δημιουργούν είναι απλώς προϊόντα ενός τυφλού, αδιέξοδου και χωρίς σημεία στήριξης και αναφοράς εμπειρισμού. Ετσι, έχουν όλα τα αμαρτήματα τα οποία η κριτική στο πλαίσιο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών διαπιστώνει διά γυμνού οφθαλμού: επιστημολογική σύγχυση, ανάμιξη μοντέλων χωρίς συνείδηση του προβλήματος και απλοϊκός επαγωγισμός, αμήχανη κονιορτοποίηση των στόχων της διδασκαλίας, αυθαίρετες επιλογές και ακολουθίες διδακτικών ενοτήτων, προσκόλληση στις ίδιες τις Φυσικές Επιστήμες και ταύτισή τους με την απόλυτη αλήθεια, απομάκρυνση από κάθε μεθοδολογικό και πολιτισμικό στοιχείο, αδυναμία διάκρισης και εντοπισμού τού τι ακριβώς είναι «δύσκολο» για τα παιδιά της κάθε ηλικίας, ανεξέλεγκτη χρήση μαθηματικοποίησης, κειμένων και εικονογράφησης.

Δυστυχώς, τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν ενδημικά στοιχεία στο σύνολο σχεδόν των σχολικών βιβλίων για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, καθώς τα διάφορα κέντρα λήψης των εκπαιδευτικών-πολιτικών αποφάσεων στη χώρα μας έχουν στραμμένη την πλάτη στη σχετική επιστημονική έρευνα, αν δεν την έχουν κηρύξει σε αφάνεια. Στραβά αρμενίζουμε. Είναι βέβαιο.

Comments 0 σχόλια »

godtube.jpgΤη δύναμη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου φαίνεται πως θέλουν να ενώσουν με τη δύναμη του Θεού στο Βατικανό! Μετά το godtube, το «κανάλι του Θεού», τώρα το Βατικανό ετοιμάζει το δικό του κανάλι στο δημοφιλέστατο Youtube! Το Βατικανό, που έχει από το 1995 ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ενημερωμένα sites (www.vatican.va), αποφάσισε να εντείνει τις καλές του σχέσεις με την τεχνολογία, αφού, όπως σωστά έχει αντιληφθεί, το Διαδίκτυο είναι το μέλλον ακόμα και για όσους πρεσβεύσουν παραδοσιακές αξίες, όπως κάνει η Εκκλησία. Ετσι λοιπόν οι υπεύθυνοι «δημοσίων σχέσεων» προετοιμάζουν πυρετωδώς το κανάλι που θα μεταδίδει στους πιστούς παγκοσμίως και σε πραγματικό χρόνο τον Πάπα Βενέδικτο σε όλα τα μεγάλα (ή και πιο ασήμαντα) θρησκευτικά γεγονότα.

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

buzzlarge.jpgΣτο εξωτερικό υπάρχουν sites στα οποία χρήστες (με περισσότερο χρόνο και όρεξη από εμάς) ψάχνουν και προτείνουν blogs και ιστοσελίδες τις οποίες και βαθμολογούν, κάνοντας τη ζωή όσων επιθυμούν να ενημερωθούν, αλλά δεν προλαβαίνουν, ευκολότερη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το www.digg.com που «ξεθάβει» τα διαμάντια του Ιστού και τα προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του.

Η ελληνική απάντηση

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ένα πρωτοποριακό ελληνικό site που λειτουργεί με επιτυχία λίγο περισσότερο από έναν χρόνο και παρουσιάζει με μια ματιά τα καλύτερα του Διαδικτύου, έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση χρηστών-μελών, σε blogs και τον e-Τύπο. Στο http://buzz.reality-tape.com μπορείτε να γίνετε μέλος, αλλά και να το επισκέπτεστε ως απλοί παρατηρητές, ώστε να είστε πάντα ενημερωμένοι και μέσα στα πράγματα.

Τα προτεινόμενα κείμενα προέρχονται από ιντερνετικές αναζητήσεις χρηστών, που (με μια απλή μέθοδο που θα διαβάσετε στο site) «τσεκάρουν» όλα όσα βρίσκουν ενδιαφέροντα και τα «στέλνουν» στο buzz το οποίο τα κατηγοριοποιεί και τα παρουσιάζει, ανάλογα με τη βαθμολογία και τα σχόλια που κάνουν όσοι τα διαβάζουν.

Στην περίπτωση που γίνετε μέλος του ιστότοπου, θα μπορείτε να προτείνετε κι εσείς τα δικά σας αγαπημένα άρθρα, blogs, posts και sites αλλά και να σχολιάζετε τις προτιμήσεις των άλλων. Είναι ιδανικό και για όσους λατρεύουν να εξερευνούν το Ιντερνετ, αλλά και για όσους δεν έχουν χρόνο για ψάξιμο και θέλουν να τα βρίσκουν έτοιμα: δηλαδή εύκολα και γρήγορα τα περιεχόμενα του Ιστού σε μια σελίδα! Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι οι επισκέψεις σας θα είναι καθημερινές!

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

panellad.jpgΚι εκεί που αναρωτιόμουν σε ποια κτίρια θα γίνεται το κολεγιακό έτος και από ποιους διδάσκοντες, ήρθε η απάντηση να με διαφωτίσει:

Σύμφωνα με τη νέα, «βελτιωμένη» πρόταση για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος του ΕΣΥΠ, τα προπαρασκευαστικά έτη για την εισαγωγή στα ιδρύματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία, στις τελευταίες τάξεις του λυκείου και σε απογευματινές ώρες διδασκαλίας. Στόχος του ΕΣΥΠ, κατά τον πρόεδρό του κ. Θ.Βερέμη, θα είναι να σταματήσουν τα φροντιστήρια, ενώ προβλέπεται και η περικοπή των εξεταζόμενων μαθημάτων.
Πάντως στην νέα πρότασή  θα προβλέπεται κατάργηση των πέντε επιστημονικών πεδίων και διαχωρισμός των μαθητών σε θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση μετά την πρώτη τάξη του λυκείου.
Η πρόταση του ΕΣΥΠ προβλέπει:  Τη δημιουργία «μεταλυκειακών» τάξεων μέσα στο… λύκειο και παράλληλα με τη λειτουργία του, που θα έχουν χαρακτήρα προπαρασκευαστικών ετών για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, οι υποψήφιοι θα κάνουν μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις που θα δώσουν στο τέλος της χρονιάς. Για τα μαθήματα αυτά θα αξιοποιηθούν οι απογευματινές ώρες.

Δηλαδή η πρόταση έχει ως εξής: το πρωί φτιάχνουμε ένα σχολείο και το απόγευμα ένα φροντιστήριο. Δε νομίζω να ανησυχήσει ο κλάδος των φροντιστών ότι θα χάσουν πελατεία…

 

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpg Μαντέψτε ποιος θεωρεί το Facebook ενδιαφέρον… Κάποιοι Σικελοί που γνωρίζουν ένα-δυο πράγματα περί δικτύωσης. Στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί ομάδες συζητήσεων αφιερωμένες σε φυλακισμένους μαφιόζους, οδηγώντας τις ιταλικές αρχές να αρχίσουν έρευνα, για να διαπιστώσουν μήπως ορισμένοι από αυτούς που μετέχουν στις συζητήσεις δεν είναι απλά οπαδοί της μαφίας αλλά και κάτι περισσότερο. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία στο ίδιο το Facebook  εναντίον της μαφίας συνεχίζεται, ενώ οι ομάδες συζητήσεων με θέμα την καταπολέμηση της μαφίας έχουν όλο και περισσότερα μέλη.

Επαινοι στο facebook για τους μαφιόζους άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

darkafall.jpgΣε μια αγορά όπως αυτή των βιντεοπαιχνιδιών, στην οποία κατά παράδοση κυριαρχούν εταιρείες κολοσσοί των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και της Δυτικής Ευρώπης, η κυκλοφορία του Darkfall, ενός διαδικτυακού παιχνιδιού ρόλων (MMORPG) που φέρει ελληνική σφραγίδα σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον.

Η κεντρική ιδέα τότε, αλλά και τώρα, είναι η δημιουργία ενός παιχνιδιού στο Διαδίκτυο που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που ζητούν οι παίχτες από αντίστοιχα παιχνίδια.Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, σκέψης και διαπραγματεύσεων, ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Aventurine, το 2003, αριθμώντας τότε 19 άτομα, Έλληνες και Νορβηγούς. Αρχικά, οι δημιουργοί του παιχνιδιού απέβλεπαν σε ένα παιχνίδι που θα απευθύνεται σε σχετικά περιορισμένο κοινό, low budget, αλλά ταυτόχρονα ποιοτικό και διασκεδαστικό για όποιον ασχοληθεί μαζί του.

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια ωστόσο, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή, ειδικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών από το παιχνίδι και άλλων στοιχείων που κίνησαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας των παιχτών που ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια. Σταδιακά, ξεκινώντας από «ψίθυρους» στα φόρα του Ίντερνετ, και με τις πληροφορίες για την ανάπτυξη του που κατά καιρούς διέρρεαν, το παιχνίδι έφτασε να γίνει τόσο δημοφιλές, ώστε να θεωρείται σύμφωνα με έγκυρα εξειδικευμένα sites του εξωτερικού, ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια για υπολογιστές, και το πιο αναμενόμενο της κατηγορίας του.

Darkfall: ‘Eνα ελληνικό βιντεοπαιχνίδι ταράζει τα νερά άρθρο του Παναγιώτη Αθανάσαινα στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων