obesity.jpgΟι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Λίγοι μπορούν να διατηρήσουν το χαμηλό βάρος για μεγάλο διάστημα. Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να αναζητούν το γιατί. Και οι απαντήσεις που βρίσκουν δεν θα αρέσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με τα κιλά.

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να σαμποτάρει την απώλεια βάρους. Από τη στιγμή που το σώμα έχει υπάρξει κάποια στιγμή υπέρβαρο, θέλει να επιστρέψει σε εκείνα τα κιλά. Η φυσιολογία του οργανισμού έχει αλλάξει με δύο τρόπους. Το σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να διατηρηθεί, αλλά η επιθυμία του για φαγητό είναι περισσότερο έντονη από ποτέ.

Έτσι, για να διατηρήσει κάποιος το φυσιολογικό του βάρος, από τη στιγμή που θα χάσει τα κιλά, πρέπει να πολεμήσει μια σειρά από βιολογικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, τον μεταβολισμό και την αποθήκευση λίπους. «Τώρα μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το φυσιολογικό βάρος», λέει ο Πολ Μακλίν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να χάσεις το βάρος, αλλά να μην το ξαναπάρεις. Μόνο το 5-10% των ανθρώπων μπορούν να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ακόμη για τη βαθμολογία των τροφών. Με άριστα το 100, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και τα φασολάκια παίρνουν 100. Το χοτ ντογκ, αντίθετα, μόλις 5, ενώ ακόμη πιο κάτω, στον πάτο του καταλόγου αξιολόγησης των τροφίμων, η γρανίτα παίρνει μόνον έναν βαθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων