Mια άλλη κοινωνία ζει στο Διαδίκτυο. Μια κοινωνία με τη δική της καθημερινότητα και οργάνωση, τις δικές της διαθέσεις και επιθυμίες, τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Δεν είναι άγνωστη ούτε πολύ διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε και στην οποία κινούμαστε. Ομως ανήκει σε άλλο βασίλειο. Μυστικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό, απροσχημάτιστο, χωρίς αναστολές και δεσμεύσεις. Στον κόσμο της μπλογκόσφαιρας, του Facebook και του MySpace οι χρήστες ενδύονται έναν εαυτό όμοιο ή δανεικό, σύμμαχο ή αντίπαλο. Εναν εαυτό που επιθυμούν ή φαντασιώνονται, που αγαπούν ή αντιμάχονται, που εξιδανικεύουν ή υποτιμούν.

Στη διαδικτυακή κοινότητα, η ζωή, έτσι όπως εμφανίζεται εγκλωβισμένη και γυμνή, είναι διαρκώς εκτεθειμένη στον θάνατο. Σε προσωπικές ιστοσελίδες -διαβάζουμε- παρελαύνουν οπλοστάσια «με περίστροφα, ημιαυτόματα όπλα, γεμιστήρες, σφαίρες και φυσίγγια» αγνώστου προελεύσεως. Ο (όποιος) χρήστης τους μπορεί να ποζάρει με το πιστόλι στον κρόταφο ή στοχεύοντας. Οποιος περιπλανιέται στην πολυσυλλεκτικότητα και πολυπολιτισμικότητα του Διαδικτύου αντιλαμβάνεται από τα σχόλια και τις παρεμβάσεις ότι η σκέψη και η προβληματική μετατοπίζονται. Οτι η πυκνότητα των πληροφοριών και η ταχύτητα της διάδοσής τους αλλάζει τα δεδομένα επεξεργασίας και αφομοίωσης. Οτι οι ποικίλες πιέσεις, συγκρούσεις, μετακινήσεις, οι «παράπλευρες απώλειες» των πολέμων, οι μεταβολές συνθηκών, η έλλειψη εξουσίας που να εμπνέει συναίνεση, οι ερεβώδεις διακρίσεις και η μεγάλη ρευστότητα, αποσταθεροποιούν όχι μόνο συστήματα αλλά και ψυχισμούς.

Η διαδικτυακή κοινότητα είναι αναπόσπαστη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ούτε να την παραβλέπουμε ούτε να την προσπερνάμε ούτε να την υποβαθμίζουμε. Δεν είναι «ξένο σώμα». Είναι το δικό μας και πάσχον σώμα.

Άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων