Αρχείο για 8 Δεκεμβρίου, 2009

apple_neo_iphone_3gs-thumb-small.jpgΙδού η ορχήστρα του 21ού αιώνα. Ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, για πρώτη φορά στον κόσμο, χρησιμοποιεί τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα iPhones της Apple ως μουσικά όργανα συναυλιών.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να παίζουν μουσικά όργανα με τη βοήθεια του iPhone, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Η πρώτη δημόσια παράσταση με iPhones έχει προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου.

Το ευφάνταστο μάθημα του πανεπιστημίου έχει τίτλο «Δημιουργώντας μια ορχήστρα κινητών τηλεφώνων» και διδάσκεται από τον Γκέοργκ Έσλ, έναν επιστήμονα πληροφορικής που είναι και μουσικός και ο οποίος στην καριέρα του έχει εργαστεί τόσο για την ανάπτυξη κινητών τηλεφώνων όσο και μουσικών οργάνων, εξ ου και του ήρθε η ιδέα να «παντρέψει» αυτά τα δύο πράγματα.

Ο Έσλ και οι συνεργάτες του άρχισαν πριν λίγα χρόνια να χρησιμοποιούν ένα μικρόφωνο ως αισθητήρα ανέμου, πράγμα που επέτρεψε στο iPhone να έχει εφαρμογές όπως την «Οκαρίνα», η οποία ουσιαστικά μετατρέπει το τηλέφωνο σε ένα αρχαίο πνευστό όργανο. «Το κινητό τηλέφωνο είναι μια πολύ ωραία πλατφόρμα για την αναζήτηση νέων μορφών μουσικών παραστάσεων. Δεν είμαστε κολλημένοι στην φυσική των παραδοσιακών οργάνων.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

19-11-09_308808_11.jpgΗ Ανθή Δοξιάδη μας θυμίζει κάποια συμπτώματα της δυσλεξίας από τις σελίδες της Γυναίκας:

Δεν έχουν καλό συντονισμό χεριών και ποδιών. Συχνά, όταν τα παρακολουθείς σε μάθημα τένις, είναι σαν να έχουν μια τρύπα στο κέντρο της ρακέτας τους.
Δυσκολεύονται πολύ να ξεχωρίσουν το δεξί από το αριστερό χέρι και πόδι.
Δυσκολεύονται πολύ να μάθουν να λένε την ώρα ενώ οι συνομήλικοί τους το κάνουν χωρίς πολλά πολλά.
Δυσκολεύονται να μάθουν τους πίνακες του πολλαπλασιασμού και την αυτόματη πρόσθεση και αφαίρεση από το 1 έως το 20. Το χαρακτηριστικό που συμβαίνει είναι ότι τα λέμε μαζί τους όλο το βράδυ, τα έχουμε κολλήσει γύρω γύρω στην μπανιέρα, τα ξαναλέμε στο πρωινό, τα τραγουδάμε στο αυτοκίνητο και φθάνοντας στο σχολείο… δεν τα ξέρουν. Τρελαίνεσαι; Ναι. Και όχι. Σημειώνεις, όμως, ότι ίσως υπάρχει η πιθανότητα δυσλεξίας.
Τα παιδιά αυτά συχνά έχουν καταπληκτική παρατηρητικότητα. Προσοχή! Οχι ότι όποιο παιδί είναι παρατηρητικό και βρίσκει πράγματα ή παρατηρεί όταν κάτι έχει μετακινηθεί στο σπίτι, αμέσως εμείς κάνουμε διάγνωση δυσλεξίας. Αλλά σε μια ολόκληρη εικόνα με διάφορα συμπτώματα, μπορεί αυτό να σημαίνει και δυσλεξία.
Οταν πια αρχίσει το διάβασμα και η γραφή, τα πράγματα γίνονται πιο φανερά. Συλλαβίζουν ενώ οι άλλοι διαβάζουν. Το γράψιμό τους είναι συχνά άθλιο και γράφουν το 6 ως 9 και πολλά γράμματα συνεχώς ανάποδα -το β, το α, το ρ… ό,τι τέλος πάντων μπορεί να γραφτεί ανάποδα! Εδώ, μια πολύ πρακτική συμβουλή ουσίας: οι φωτισμένοι δάσκαλοι επιτρέπουν στους γονείς να γράψουν εκείνοι την έκθεση που θα τους υπαγορεύσουν τα δυσλεξικά παιδιά τους. Ετσι οι ιδέες και τα συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν, η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους στο γράψιμο δεν πνίγεται και δεν στερεύει επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τις τεχνικές λεπτομέρειες της γραφής και της ορθογραφίας. Το ίδιο και με την Ιστορία. Επιτρέπουν να τους διαβάσει κάποιος τις πέντε σελίδες, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν στο νόημα αντί να παλεύουν με την ανάγνωση του κειμένου. Αυτά, οι φωτισμένοι δάσκαλοι. Οι μη φωτισμένοι τα απαγορεύουν. Α, και κάτι άλλο: οι φωτισμένοι διορθώνουν πέντε σοβαρά λάθη στην ορθογραφία της έκθεσης και όχι πενήντα, γιατί στην έκθεση σημασία έχει το νόημα και δεν θέλουν να αποθαρρύνουν το παιδί επιστρέφοντας «ματωμένο κείμενο». Οταν μεγαλώσει, θα τα διορθώνει ο υπολογιστής μόνος του!

Comments 0 σχόλια »

232.jpgΣΕ ΜΙΑ κίνηση καλής θέλησης, και υπό την απειλή του Ρούπερτ Μέρντοκ για πιθανή συμφωνία του με τη μηχανή αναζήτησης Βing της Μicrosoft, η Google ανακοίνωσε χθες πως οι εκδότες ειδησεογραφικών ιστοσελίδων με συνδρομή θα μπορούν πλέον να θέτουν όριο στον αριθμό των ειδήσεων που οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν δωρεάν μέσω της μηχανής αναζήτησής της στο Ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα, αναθεωρώντας το πρόγραμμα First Click Free (Δωρεάν το Πρώτο Κλικ), η Google δίνει πλέον το δικαίωμα στους εκδότες να θέτουν πλαφόν πέντε δωρεάν ειδήσεων ημερησίως- πέραν αυτών οι χρήστες θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής ώστε να πληρώνουν για την περαιτέρω πρόσβαση.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

13099760.jpgΟ Παναγιώτης Κιμουρτζής σε άρθρο του στο Βήμα Ιδεών μας προτρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία:

Καθώς διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολλαπλά χρήσιμο να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση. Και, κυρίως, να επενδύσουμε σε αυτήν (όχι όμως μόνον λόγο οι πολιτικοί και παρηγορητική διάθεση η κοινωνία). Χρειαζόμαστε την εκπαίδευση για να επιτύχουμε διπλό αποτέλεσμα. Να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους ηθική στήριξη για την περίοδο που η κρίση θα διαρκέσει και εφόδια για τη ζωή τους όταν η κρίση θα έχει ξεπεραστεί. Χρειαζόμαστε συνεπώς εκπαίδευση που θα αναπτύξει τα σημαντικά «εργαλεία» για την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική ευημερία. Εκπαίδευση που θα ευαισθητοποιεί, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια, να αυξηθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, να προασπιστεί η περιβαλλοντική ακεραιότητα, να επιδιωχθεί μια δίκαιη κοινωνία.

…Οι νέοι στη χώρα μας πάσχουν από έλλειψη κριτικής ικανότητας.

Το ξέρουμε από πολλές πηγές. Το καταγράφει η εκπαιδευτική βιβλιογραφία για τη μεταπολιτευτική περίοδο. Το φανερώνουν οι «σιωπηλές» γυμνασιακές τάξεις και τα «σιωπηλά» (πλέον) πανεπιστημιακά ακροατήρια. Τέλος, όσες επιφυλάξεις κι αν εγείρονται για τις μεθόδους και τα κριτήριά του, το καταγράφει το Πρόγραμμα ΡΙSΑ. Πρέπει να ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό. Οφείλουμε να καταλάβουμε γιατί οι νέοι και οι νέες μας, ενώ μαθαίνουν πολλά και είναι σε θέση να τα εξεταστούν επιτυχώς, δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν στην πραγματική ζωή. Χρειάζεται περίσκεψη και ακολούθως κατάλληλα μέτρα ώστε οι νέοι μας να αξιοποιήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των συνομηλίκων τους σε άλλες χώρες: ότι έχουν πολλές γνώσεις. Και, παραλλήλως, χρειάζεται να απαλλαγούν από το συγκριτικό μειονέκτημα που αντιστοίχως έχουν: ότι δεν έχουν την κοινωνική ηρεμία και τη γνωστική νηφαλιότητα ώστε να τις κάνουν ανάλυση, σύνθεση και τελικώς παραγωγικό κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό λόγο.

Comments 0 σχόλια »

smr_s.jpgΟ ποιητής Αντώνης Σκιαθάς σχολιάζει τη διαχρονική και πάντα επίκαιρη γραφή του Αντώνη Σαμαράκη στο άρθρο του στο Βήμα Ιδεών: Διαβάζοντας τα ποιήματα του Αντώνη Σαμαράκη

Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Μία ξενιτεμένη φίλη μας συστήνει τη Μαρίζα…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων