Αρχείο για 1 Δεκεμβρίου, 2009

voulitv.jpgΞεκίνησε η συνεργασία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με το Κανάλι της Βουλής, για την προβολή τηλεοπτικού προγράμματος εκπαιδευτικού περιεχομένου.Το πρόγραμμα θα παρουσιάζει από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. εναλλακτικά και διαδοχικά ποικίλα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών (ΑΠΣ& ΔΕΠΠΣ) τόσο της Β/θμιας όσο και της Α/θμιας εκπαίδευσης.Σκοπός του προγράμματος είναι να απασχολήσει δημιουργικά τους μαθητές των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών της χώρας κατά τις μεσημεριανές ώρες που τα παιδιά γυρίζουν σπίτι, με θέματα που άπτονται της ύλης που διδάσκεται στις σχολικές μονάδες και όχι να υποκαταστήσει το δάσκαλο και τη ζωντανή διδασκαλία μέσα στην τάξη.

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Βέβαια δε στάθηκε δυνατό να εντοπίσω το πρόγραμμα που θα μεταδίδεται: www.parliament.gr/videoaudio/default.asp Φαίνεται θα είναι η έκπληξη της ημέρας…

Comments 0 σχόλια »

akwnlogo.gif«Τριάκοντα και πέντε άνθρωποι απέθανον εν τη Ρωσσία, πολλοί δε άλλοι (περί εκατόν και τριάκοντα) ετρώθησαν. Το “Νιέβσκι Εξπρές” σιδηροδρόμος εστί ός εκ της Μοσκβής εις το Πετροβούργον πορεύεται, εν δε τούτω τω σιδηροδρόμω βόμβα ανετίναξεν, ο δε ανατιναγμός ούτω δεινός ην ώστε πας ο σιδηροδρόμος εκ της σιδηράς οδού εξέβη». Μην απορείτε. Μόλις διαβάσατε την είδηση για το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Ρωσία σε άπταιστα αρχαία ελληνικά, και συγκεκριμένα στην ελληνική διάλεκτο του 5ου αιώνα π.Χ.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και (οποία απορία!) δεν ανήκει σε Ελληνα. Η ιδέα και η υλοποίηση ενός ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πρακτορείου με ειδήσεις στα αρχαιοελληνικά ανήκει στον Ισπανό Χουάν Κοντέρχ, καθηγητή Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας. Λάτρης της γλώσσας μας από τα μαθητικά του χρόνια, αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της, με την πεποίθηση πως η γνώση της γλώσσας ενός σπουδαίου πολιτισμού μπορεί μόνο να μας ωφελήσει. Η ιδέα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας Akropolis World News (www.akwn.net) ήρθε σαν μια προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής. «Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τη γλώσσα του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα να χρησιμοποιείται για σημερινά θέματα», γράφει ο ίδιος στο site.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

ke291109p077_1-thumb-large.jpgΔεν ξέρω από γνώση πώς πάμε, αλλά την τεχνολογία την παίζουμε στα δάχτυλα! Οπως δείχνουν οι έρευνες της Focus, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο InfoComWorld 2009 από τις Βαλέρια Τσάμη και Αννα Καραδημητρίου, στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά, όμορφα και παράδοξα. Παράδειγμα;

Σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες και Ελληνίδες (59%) ηλικίας 7 έως 70 χρόνων χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το φαινόμενο ανθεί περισσότερο στα παιδιά και στις νεαρές ηλικίες. Θαυμάστε νούμερα: 7 στα 10 παιδιά από 7 έως 9 ετών, πολύ πάνω από 8 στα 10 παιδιά από 10 έως 12 ετών (85%), αρκετά πάνω από 9 στους 10 εφήβους και νεάνιδες ηλικίας 13 έως 17 ετών (94%), σχεδόν 9 στους 10 νέους 18 έως 24 ετών (88%).

Η Focus, τέλος, χωρίζει τους καταναλωτές τεχνολογίας σε 6 ομάδες: Το «νέο αίμα» (κυρίως αγόρια, μαθητές και φοιτητές, έμπειροι κυβερνοσέρφερ), τους «ανήσυχους τριαντάρηδες» (η τεχνολογία είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους), τους «πρακτικούς» (άνω των 35 ετών, η τεχνολογία είναι εργαλείο δουλειάς), τους «θετικά αποστασιοποιημένους» (άνω των 45, κάνουν επιλεκτική χρήση), τους «επιφυλακτικούς» (άνω των 50 ετών, κυρίως γυναίκες, βλέπουν την τεχνολογία σαν κάτι απόμακρο) και τους «experts» (άνδρες σε ευρύ φάσμα ηλικίας, μυημένους σε όλα). 

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

spoiled_child.jpgΑξίζει να διαβάσετε όλο το άρθρο του Νίκου Ξυδάκη στην Καθημερινή. Καταλήγει:

Ο Δημητράκης, μέχρι τα 25 περίπου, θα παρκάρει σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ιδιωτικά σχολεία, Ιντερνετ καφέ, στην εν γένει Ελλάδα του Φραπέ, ζώντας με χαρτζιλίκια και με κάνα μεροκάματο του ποδαριού, σπουδάζοντας μινιμαλιστικά για ένα πτυχίο χωρίς μαθησιακό περιεχόμενο, χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Σε λίγο καλύτερες περιπτώσεις, ο φίλος του Κωνσταντίνος θα τελειώσει ένα ασυνάρτητο τμήμα πολιτιστικών σπουδών (ακόμη και επιστημολογία!) σε μεγαλούπολη ή σε πανάκριβη επαρχιούπολη, θα κάνει μονοετές μάστερ σε αγγλικό υποπανεπιστήμιο, πρώην Πολυτέκνικ, για 50 χιλιάδες λίρες, και ακολούθως θα μοιράζει βιογραφικά σημειώματα για όλη την επόμενη πενταετία, ακόμη και για θέση γενικού γραμματέως υπουργείου, σιχτιρίζοντας την κοινωνία που δεν του αναγνωρίζει μάστερ, προφίσιενσι και ECDL–τάδε.

Μέχρι να αποφοιτήσουν, ο Δημητράκης ΤΕΙ και ο Κωνσταντίνος Μάστερ Μονοετούς, έχουν ξεκοκαλίσει ένα – ενάμισι διαμέρισμα. Ολοκληρώνοντας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα βρεθούν άοπλοι, απαράσκευοι και ανυποψίαστοι, στην αρένα με τα γκόλντεν μπόις και τις διαφημίσεις Τζόνι Γουόκερ γύρω γύρω, και θα απορούν γιατί δεν βρίσκεται και γι’ αυτούς μια γκόλντεν δουλειά. Θα εκλιπαρούν για μια τρίμηνη σύμβαση, για ένα αμισθί σταζ, ο πατέρας τους θα εκλιπαρεί γνωστούς και φίλους, όλες οι πόρτες θα είναι κλειστές.

Τα παιδιά της απέραντης μικρομεσαίας Ελλάδας, της υπογεννητικής, τα πολυφίλητα και χαϊδεμένα, αυτά που στράγγιξαν τους γονείς τους, ανακαλύπτουν οδυνηρά ότι αφενός έχουν μείνει αμόρφωτα και ακατάρτιστα, αφετέρου ότι η πραγματικότητα έχει μόνον αγκάθια και κίτρινα σκυλόδοντα: Εως εδώ ήταν, το μέλλον τέλειωσε.

Το μέλλον το ξόδεψαν άλλοι – οι γονείς τους.

Comments 0 σχόλια »

ba_laptops.jpgΟσο πάνε και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το εκπαιδευτικό λάπτοπ. Ο Απ. Λακασάς στην Καθημερινή μεταξύ άλλων γράφει:

Την κατάσταση δυσχεραίνει η απροθυμία πολλών εκπαιδευτικών –και όχι μόνο εκείνων που διδάσκουν τα τέσσερα μαθήματα για τα οποία υπάρχει εκπαιδευτικό λογισμικό– να αξιοποιήσουν τον υπολογιστή στο μάθημά τους.

Ελλείψεις

Από την άλλη, οι απαραίτητες ενέργειες που θα έπρεπε να προηγηθούν της διανομής των υπολογιστών δεν έχουν γίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ισχύς ούτε… πρίζες στις τάξεις ούτε και η δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Και ας ληφθεί υπόψη ότι το 70% των σχολείων έχει εργαστήριο πληροφορικής, τα οποία έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εκεί το μάθημα γίνεται σε τμήματα των 12 μαθητών.

Ομως, σε ολόκληρο το γυμνάσιο η χρήση υπολογιστή διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην εξοικειώνονται με τη χρήση του για να μελετήσουν. Ετσι, τα εκπαιδευτικά λάπτοπ μετατράπηκαν σε παιχνίδι, καθώς οι 13χρονοι στο σπίτι, μετά το msn έβαλαν στόχο να κατακτήσουν και το… facebook

Ενώ μία μαθήτρια συμπληρώνει: «Δεν μας έχουν δείξει πώς να μελετάμε με τον υπολογιστή. Πώς θα το κάνουμε, από τη στιγμή που έχουμε τα βιβλία μας;

Δεν βλέπω να επαναλαμβάνεται το εγχείρημα… Και μαντέψτε σε ποιους θα πέσει το φταίξιμο…Οι sineterrae πάντως έχουν προτείνει μεθόδους αξιοποίησης…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων