Αρχείο για 17 Δεκεμβρίου, 2009

sisyphus_115795.jpgΟ Διονύσης Βενιεράτος Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής , αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία:

Στο σχολείο (με ευθύνη των αναρμοδίων «αρμοδίων» του υπουργείου Παιδείας και ανεκπαίδευτων εκπαιδευτικών) παιδιά και οικογένειες εξουθενώνονται σε ατέλειωτη καταναγκαστική, άχαρη και ανούσια «πνευματική» εργασία, στην οποία τα παιδιά «μαθαίνουν» πολλά για την επόμενη μέρα για να τα ξεχάσουν αμέσως τη μεθεπόμενη. Οι βασικές γνώσεις χάνονται στον ωκεανό τής μη αφομοιώσιμης άχρηστης πληροφορίας. Επιπλέον, το σχολείο δεν διαπαιδαγωγεί (δεν διαπλάθει έντιμους χαρακτήρες, σωστούς πολίτες, άτομα με υγιή κοινωνικότητα). Ούτε μαθαίνει στα παιδιά να αποφεύγουν τους υπαρκτούς κινδύνους της σύγχρονης κοινωνίας: τα τροχαία, τα ναρκωτικά, τον χουλιγκανισμό. Καταφέρνει όμως να τα κάνει να περιφρονούν ό,τι ωραίο προσφέρει η κοινωνία (γνήσια τέχνη, επιστημονική γνώση) και να μισήσουν το βιβλίο. Και φυσικά το ίδιο το σχολείο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι εργάζονται απάνθρωπα σκληρά για το απόλυτο τίποτε («tabula rasa»). Οι κατά τεκμήριο καλύτεροι πρώην μαθητές και νυν φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αγνοούν τι είναι θερμότητα, τι είναι η φωτιά, τι είναι τα σύννεφα, γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος κ.ο.κ. Απορίες που διατύπωναν ως νήπια δεν κατάφεραν να λύσουν ούτε ως φοιτητές μετά από ατέλειωτες ώρες μελέτης και φροντιστηρίων. Αγνοούν στοιχειώδεις γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας, νοσολογίας, νομικής, φιλοσοφίας, ιστορίας. Δεν αφομοιώνουν αποτελεσματικά τα επιστημονικά δεδομένα, διότι έχουν μάθει μόνο να αποστηθίζουν. Χρησιμοποιούν γλώσσα φτωχή γεμάτη λάθη. Το πτυχίο που τελικά («τσάτρα-πάτρα») θα αποκτήσουν, αν μείνουν άνεργοι, θα ισοδυναμεί με το παράσημο της ανοικτής παλάμης…

Οι υπουργοί Παιδείας, όλοι με καλές προθέσεις, αντιμετωπίζουν το «τέρας» -εκπαιδευτικό σύστημα (ανα)συγκροτώντας Εθνικά Συμβούλια Παιδείας, επιτροπές «σοφών», πρυτάνεων και λοιπών «ειδικών» και ατέρμονους «εθνικούς διαλόγους», που όμως μονίμως εκκινούν από την αρχή. Ο μύθος του Σίσυφου.

Comments 1 σχόλιο »

digigr.jpgΤα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ αναφορικά με την αύξηση της χρήσης υπολογιστών και Διαδικτύου από τα ελληνικά νοικοκυριά είναι όντως ενθαρρυντικά, με μια πρώτη αισιόδοξη ανάγνωση. Αν, όμως, κάποιος αποφασίσει να αντιστρέψει τους όρους και να διαβάσει τα ποσοστά «από την ανάποδη», θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα του 2010 ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νοικοκυριών δεν έχει ούτε υπολογιστή ούτε Ιnternet. Παρά, λοιπόν, την αριθμητική αύξηση άνω του 3% που παρατηρείται στη χρήση υπολογιστή και Ιnternet, ουσιαστικά η υπόθεση της «Ψηφιακής Ελλάδας» και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» παραμένει σε ένα τέλμα τουλάχιστον την τελευταία τριετία, καθώς το πολυσυζητημένο «ψηφιακό άλμα» δεν έγινε ποτέ και η σύγκλιση Ελλάδας και ΕΕ παραμένει ακόμη σενάριο.

Είναι εύκολο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ, υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό 60% των συμπατριωτών μας που δεν έχει πεισθεί για τα πλεονεκτήματα του Ιnternet και των υπηρεσιών αλλά και για την απλή χρήση του υπολογιστή είτε ως εργαλείου δουλειάς, μάθησης ή και διασκέδασης ακόμη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού αυτού ενδεχομένως να αφορά και δυνητικούς χρήστες των υπηρεσιών του Ιnternet οι οποίοι, όμως, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές επειδή έχουν… την ατυχία να κατοικούν μόνιμα σε περιοχές της περιφέρειας με κάποιες γεωγραφικές και άλλες ιδιομορφίες.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

sepp_03.jpgΜήπως το facebook σάς προκαλεί απελπισία; Αραγε οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σας οδηγούν στα όριά σας; Νιώθετε εγκλωβισμένοι στον ψηφιακό σας εαυτό; Ισως να είστε έτοιμοι να βάλετε τέρμα στη διαδικτυακή σας ταυτότητα με τη βοήθεια μιας καινούργιας ιστοσελίδας.«Εντυπωσιάστε τους φίλους σας και γυρίστε το διακόπτη που σας συνδέει με το Διαδίκτυο», προτείνει η ιστοσελίδα seppukoo. com και επιτρέπει σε όποιον χρήστη του Facebook επιθυμεί, να βάλει διά παντός τέρμα στην ιντερνετική του ύπαρξη με τρόπο εξαιρετικά τελετουργικό.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, «οι Ιάπωνες σαμουράι, αντί να πέσουν στα χέρια των εχθρών τους, επέλεγαν την οδό της τιμής, βυθίζοντας ένα ξίφος στην κοιλιά τους και με πλάγιες κινήσεις, από αριστερά προς τα δεξιά, αυτοκτονούσαν. Αυτός ο τελετουργικός τρόπος αυτοκτονίας ήταν γνωστός ως σεπούκου. Tο σεπούκου αποκαθιστά την πολεμική τιμή του σαμουράι», επισημαίνει ο συντάκτης της ανακοίνωσης. «Το seppukoo.com σάς βοηθά να απελευθερωθείτε από το ψηφιακό σας σώμα».

Στην αιωνιότητα…

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει την «ταφόπλακα» που θα ήθελε να κοσμεί το ψηφιακό του ταφικό μνημείο και να καταγράψει τις τελευταίες του επιθυμίες, που η ιστοσελίδα δεσμεύεται ότι θα προωθήσει σε όλους τους «φίλους» του «αυτόχειρος» στο Facebook. Μετά, με το πάτημα ενός πλήκτρου, ο λογαριασμός του στο Facebook περνάει στην αιωνιότητα και απενεργοποιείται διά παντός.

Βέβαια, η ψηφιακή σας ύπαρξη θα εξακολουθήσει να «ζει» ακόμα και μετά την τελετουργική ψηφιακή αυτοκτονία σας. Οι «ιντερνετικοί σας φίλοι» μπορούν να γράψουν μερικά λόγια στη σελίδα σας. Επίσης, μπορείτε να κερδίσετε πόντους εφόσον φίλοι σας -από το Facebook- ακολουθήσουν τις επιλογές σας και αυτοκτονήσουν.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

epsipe_8018011177.gifΣτο πλαίσιο της πρόληψης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε νέους, ξεκίνησε η λειτουργία της «Γραμμής Στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» της ΕΨΥΠΕ. Πρόκειται για έναν κοινό ευρωπαϊκό αριθμό τον οποίο μπορεί να καλέσει χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, παιδί ή έφηβος έως 18 ετών, όταν έχει ανάγκη στήριξης, συμβουλών και βοήθειας. Ο αριθμός λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες από τις 2 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. με την προοπτική να διευρυνθεί η λειτουργία του και τις πρωινές ώρες.

Με την έναρξη λειτουργίας της γραμμής 116 111, αυτόματα η «γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» που έχει θέσει σε λειτουργία εδώ και τέσσερα χρόνια η ΕΨΥΠΕ, μετατρέπεται σε τηλεφωνική υπηρεσία που απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς και ενήλικες οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων