Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Αρχείο για 18 Δεκεμβρίου, 2009

Γνωρίστε  το iPigWorld, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα δημιουργικότητας που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση. Πρόκειται για μια ελληνική ιδέα, η οποία λανσάρεται στην αγορά από την iKid σε συνεργασία με την Centric Multimedia και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Aς δούμε λοιπόν αναλυτικά τί εστί iPigWorld, με βάση τα όσα μας λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί του.

To iPigWorld είναι χωρισμένο σε δύο κύρια μέρη: το ομώνυμο massively multiplayer online ΜΜΟ και τον… κουμπαρά Pig. Μέσω του κουμπαρά και με τρόπο διασκεδαστικό, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της αποταμίευσης και τη χρησιμότητά της στην καθημερινότητα. Ο Pig έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει τα κέρματα που αποταμιεύονται, ενώ παράλληλα συνδέεται με τον υπολογιστή και δίνει πρόσβαση στον κόσμο του iPigWorld.

Το iPigWorld είναι ένα νέο MMO, ένας κόσμος μέσα στον οποίο ζούν όλοι οι Pig. Μέσα στο iPigWorld, τα παιδιά -με τη μορφή ενός ηλεκτρονικού κατοικιδίου- μπορούν να συμμετάσχουν στην online κοινότητα και να πάρουν μέρος σε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Με τα χρήματα που αποταμιεύονται στον κουμπαρά, τα παιδιά κερδίζουν πόντους μέσα στο iPigWorld για να φροντίσουν τον Pig, να διακοσμήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά και να αγοράσουν πραγματικά προϊόντα.

Comments 0 σχόλια »

88715-pisa-paideia.jpgΟι σχολικές επιδόσεις παιδιών μεταναστών είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από εκείνες των γηγενών μαθητών, αναφέρει διεθνής έρευνα που παρουσιάζεται σε επιστημονική εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα…

«Αφετηρία της θεματικής αυτής αποτελεί η διαπίστωση ότι η φοίτηση παιδιών αλλοδαπών στο ελληνικό σχολείο επιδείνωσε το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων», δήλωσε στην «Ε» η καθηγήτρια Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Ζωή Παπαναούμ, που είναι υπεύθυνη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση.

Οι μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος PISA δείχνουν ότι το εύρος των διαφορών ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Το γεγονός αυτό προβάλλει ερωτήματα για τους παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν ή παρεμποδίζουν τα παιδιά μεταναστών στην πορεία της σχολικής και κοινωνικής τους ένταξης.

Το ίδιο το πρόγραμμα PISA ερμηνεύει τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις που σημειώνουν οι μετανάστες μαθητές σε μια σειρά χωρών, ως αποτέλεσμα της άνισης κατανομής των εκπαιδευτικών ευκαιριών, καθώς και ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του σχολείου για επαρκή ανάδειξη και αξιοποίηση των μαθησιακών δυνατοτήτων όλων ανεξαιρέτως των μαθητών.

«Στη χώρα μας, από το 2008 υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες υποστήριξης εκατοντάδων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων όπου φοιτούν, σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό, αλλοδαποί μαθητές. Οι ανάγκες εστιάζονται κυρίως στη στελέχωση των σχολείων με ειδικευμένο, στη γλωσσική διδασκαλία και τη διαπολιτισμική αγωγή, εκπαιδευτικό δυναμικό. Εξίσου σημαντική είναι η διάχυση επιτυχημένων πρακτικών και διδακτικού υλικού, που αποτελεί γενικευμένο αίτημα των εκπαιδευτικών σε αυτές τις σχολικές μονάδες», τονίζει η κ. Παπαναούμ.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

21-7-thumb-small.jpgΤα σχολικά εγχειρίδια, ως παιδιά, συχνά τα κακομεταχειριζόμαστε, προβάλλοντας σ’ αυτά όλη την ταλαιπωρία που ενδέχεται να μας έχει στοιχίσει η εκπαίδευση. Αλλά ως ενήλικες τα νοσταλγούμε, νοσταλγώντας ό,τι έχει περάσει ανεπιστρεπτί… Υπάρχει όμως και η «αυταξία» των παλαιών σχολικών βιβλίων ως ιστορικών τεκμηρίων ή και ως αυτόνομων καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Αυτή τη διάσταση φωτίζει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση που προετοιμάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με τη συνεργασία της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, με τίτλο «Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά. 1860-1960». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

3172635.jpgΣτο προφίλ τους στο facebook, οι χρήστες δεν λένε ψέματα για τον εαυτό τους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η ειλικρίνεια με την οποία αποτυπώνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα αντί για την «εξιδανίκευσή» του είναι μάλιστα και ο λόγος που οι ερευνητές θεωρούν πως ίσως η επικοινωνία μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης να μην είναι τόσο επιφανειακή όσο νόμιζαν οι επικριτές τους μέχρι σήμερα.

Οι μελετητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Sam Gosling συνέλεξαν τα προφίλ 236 ανθρώπων στο facebook και σε αντίστοιχη γερμανική ιστοσελίδα. Τους έκαναν τεστ προσωπικότητας και πήραν συνεντεύξεις από πραγματικούς τους φίλους για να καθορίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Τα στοιχεία που προσπάθησαν να προσδιορίσουν ήταν κατά πόσο είναι εξωστρεφείς, ευχάριστοι, ανοιχτοί, νευρωτικοί και ευσυνείδητοι. Παράλληλα, το δείγμα ρωτήθηκε πώς θα επιθυμούσε να είναι- προκειμένου να δουν ποια είναι η «ιδεατή» εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους- και πώς οι ίδιοι αξιολογούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους για τα οποία ρωτήθηκαν οι φίλοι τους, δηλαδή πόσο εξωστρεφείς, ευχάριστοι, ανοιχτοί, νευρωτικοί και ευσυνείδητοι θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι.

Οι επιστήμονες περίμεναν πως το προφίλ του δείγματος στο facebook θα ήταν πολύ πιο κοντά στην «ιδεατή» εικόνα. Ωστόσο, βρήκαν πως για την πλειονότητα ανταποκρινόταν στην πραγματική τους εικόνα, την οποία επιβεβαίωναν και οι φίλοι τους. Ο καθηγητής Gosling μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε πως ίσως τελικά, παρά τα όσα έχουν υποστηριχθεί μέχρι τώρα, τα sites κοινωνικής δικτύωσης να προσφέρονται για ειλικρινείς και αληθινές κοινωνικές σχέσεις όσο και τα υπόλοιπα μέσα της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 50% των ανδρών και το 47,3% των γυναικών στην Ελλάδα που έχουν προφίλ στο facebook δηλώνουν ως κύριο λόγο χρήσης την επικοινωνία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟ κ. Χαράλαμπο Στέρτσο, «το facebook είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ που βρίσκεται πολύ πιο κοντά ως προς την ποιότητα σε αυτή που είχαμε με τα παραδοσιακά μέσα όπως το τηλέφωνο. Στα chats κυριαρχούσαν τα ψευδώνυμα, οπότε η ειλικρίνεια αποκλειόταν εκ των πραγμάτων. Στο facebook ωστόσο, επειδή υπάρχει και το στοιχείο του δημόσιου χώρου, μας κάνει πιο προσεκτικούς αναφορικά με την παρουσία μας. Σε “αναγκάζει” να διατηρήσεις τους ρόλους που έχεις και στην πραγματική ζωή». Και εξηγεί: «Ένας καθηγητής, για παράδειγμα, δεν θα κάνει add τους μαθητές του όπως δεν θα ανέπτυσσε φιλικές σχέσεις μαζί τους στην πραγματική ζωή. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να συγχέει τον προσωπικό του κύκλο γνωριμιών ή τον οικογενειακό με αυτόν των συναδέλφων του δεν θα το κάνει και στο facebook. Θα προφυλάξει και εκεί τους διαφορετικούς ρόλους που διαδραματίζει σε κάθε κοινωνικό περίγυρο».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων