Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων παίρνουν αποφάσεις δεν έχει υπάρξει ποτέ στη θέση εκείνων που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Μιλώ για το θέμα των ημερών, της θρυλούμενης και από πολλές πλευρές υποστηριζόμενης περικοπής κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η οποία θα επιφέρει μείωση κατά 3,4% του μισθού τους. Πρόχειρα ανακαλώ μερικούς αριθμούς που γνωρίζω, για παράδειγμα καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, με διδακτορικό, είκοσι οκτώ χρόνια υπηρεσία, χωρίς παιδιά, παίρνει καθαρά γύρω στα 1.600 ευρώ. Ναι, ναι, ξέρω τι σκέφτεστε: τα ιδιαίτερα. Μη βιάζεστε, όμως, μιλώ προφανώς για τον καθηγητή χωρίς ιδιαίτερα. Και γνωρίζω τουλάχιστον πέντε από το στενό οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, φανατικούς δασκάλους, ακούραστους, λαμπρούς επιστήμονες με συνεχείς ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, συμπολίτες μας που έχουν φάει την τάξη με το κουτάλι. Ενας τέτοιος, λοιπόν, εάν εφαρμοστούν οι περί περικοπών ιδέες για τη σωτηρία της Ελλάδας, θα χάσει από 40 έως 100 ευρώ του μηνιαίου εισοδήματός του. Σας φαίνονται λίγα; Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί να ζει μόνος και να μην έχει ιδιόκτητο σπίτι; Εχουν ποτέ περάσει με εξήντα ή εκατό ευρώ μία ολόκληρη εβδομάδα όσοι σκέφτονται τέτοιες λύσεις;
Πρόκειται μήπως να υποστούν μια οποιαδήποτε, συμβολική έστω, οικονομική μείωση όσοι εκ του πολιτικού προσωπικού, υπουργοί ή πρωθυπουργοί, διά πράξεων ή παραλείψεων οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Μήπως πρόκειται να κατονομασθούν έστω αυτοί που έφταιξαν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις τους, ώστε να ξέρουν οι Ελληνες; Ή μήπως, ως συνήθως, η συντεχνία του Κοινοβουλίου θα αρκεστεί σε γενικόλογους αφορισμούς και όλα θα σβήσουν μέσα σε ένοχη σιωπή; Η ραχοκοκαλιά της πατρίδας μας, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, επιστήμονες και εργάτες, όσοι κρατούν τις υπηρεσίες ανοιχτές, οι γιατροί της αυταπάρνησης, οι δημιουργικοί υπάλληλοι, με μια λέξη οι νομιμόφρονες φορολογούμενοι, τα υποζύγια των προϋπολογισμών, κοινώς τα κορόιδα, απαιτούν πλέον δικαιοσύνη χωρίς εκπτώσεις. Περιμένουν.
Με τίτλο «Αρχαίοι σύμμαχοι» και υπότιτλο «Το Πεντάγωνο ζητεί τις συμβουλές του Σοφοκλή» η εφημερίδα «Νeue Ζurcher Ζeitung» δημοσιεύει σήμερα εκτενές άρθρο της Andrea Kohler για την πρωτοβουλία του αμερικανικού Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς για να βοηθήσει τους στρατιώτες του που επιστρέφουν από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, με συμπτώματα που ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χορήγησε 3,7 εκατ. δολάρια στο θεατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης «Θέατρο του Πολέμου» για την ανάγνωση σε ακροατήριο βετεράνων και των οικογενειών τους, των τραγωδιών του Σοφοκλή «Αίας» και «Φιλοκτήτης». Οι αναγνώσεις αυτές, που γίνονται σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Αμερική, αποσκοπούν να βοηθήσουν τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν τις «αγχώδεις μετατραυματικές δυσλειτουργίες», που συνοδεύουν βετεράνους που επιστρέφουν στην Αμερική από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Όπως ο Οδυσσέας, που επιστρέφει μετά από πολυετείς περιπλανήσεις σε μια πατρίδα που του φαίνεται ξένη, ο Αχιλλέας, ο Φιλοκτήτης και ο Αίας που επιδίδονται σε πράξεις βίας επηρεασμένοι από τα τραύματα του πολέμου, έτσι και οι σύγχρονοι Αμερικανοί βετεράνοι επιστρέφουν στη χώρα τους με προβλήματα προσαρμογής καταδιωκόμενοι από πανικό, εφιάλτες, παραισθήσεις και απελπισία, αισθανόμενοι πολλές φορές ξένοι στον ίδιο τον τόπο τους.
Η ανάγνωση των τραγωδιών δεν θεωρείται ψυχοθεραπεία, αλλά φαίνεται να φέρνει μια «κάθαρση», αφού στο Σαν Ντιέγκο και στη Νέα Υόρκη βετεράνοι του πολέμου μετά την ανάγνωση των τραγωδιών μίλησαν ανοιχτά για τη δική τους ψυχική οδύνη θέτοντας τη δική τους εμπειρία σε ένα γενικότερο ιστορικό πλαίσιο. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αχιλλέα, ο οποίος αποφασίζει να μείνει στην ιστορία ως ήρωας επιλέγοντας το θάνατο από την ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα του, το κλέος από το νόστο, φαίνεται ότι από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα είναι ευκολότερο να τιμήσει κανείς νεκρούς στρατιώτες παρά αυτούς που επιστρέφουν στον τόπο τους από έναν πόλεμο, καταλήγει το άρθρο.
Η Google παρουσίασε ένα νέο και άκρως χρήσιμο «εργαλείο» που επιτρέπει στους επιστήμονες και στις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να παρακολουθούν τα δάση της Γης.
Η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους ερευνητές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να αναλύουν πρωτογενή στοιχεία από εικόνες δορυφόρων και παράλληλα να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες και την ακριβή έκταση της αποψίλωσης των δασών ή την εξέλιξη της αναδάσωσή τους.
Το σύστημα φιλοξενείται στο υπολογιστικό «νέφος» της Google, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, και έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αποκαλύπτει αν και πότε τα δάση κόβονται, καίγονται, καταστρέφονται από μπουλντόζες κλπ. (χρήσιμη εφαρμογή για την Ελλάδα…). Η Google παρουσίασε τη νέα εφαρμογή στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.
Μια διαφήμιση…
… των οικολόγων προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους της Σκωτίας. Δείχνει πολικές αρκούδες να κατακρημνίζονται από τον ουρανό, να αναπηδούν πέφτοντας πάνω σε ψηλά κτίρια και ύστερα να σωριάζονται στους δρόμους. Είναι οι πολικές αρκούδες που πεθαίνουν από τα καυσαέρια των αεροπλάνων. Το θέαμα είναι αποκρουστικό, λέει ο Ιέιν Μακουίρτερ, αρθρογράφος της σκωτσέζικης εφημερίδας «Χέραλντ». Και προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις από το κοινό.
Οι βίαιες…
… κλιματικές μεταβολές που βλέπουμε, είναι γεγονός ότι δεν αμφισβητούνται από πολλούς επιστήμονες. Δεν φαίνεται όμως να συγκινούν ιδιαίτερα τους απλούς ανθρώπους. Δημοσκόπηση της Ιpsos Μori έδειχνε πως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν είναι πεπεισμένοι για την κλιματική αλλαγή και πως πολλοί από αυτούς θεωρούν τους πράσινους φόρους απλώς άλλο ένα χαράτσι. Πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Ρopulus στους «Τάιμς του Λονδίνου» έδειχνε πως ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εμπιστεύονται τους επιστήμονες του κλίματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Στις ΗΠΑ, παρά τις προθέσεις του Ομπάμα, ο σκεπτικισμός κερδίζει συνεχώς νέο έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ρew που έγινε τον Οκτώβριο, 57% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Γη πράγματι υπερθερμαίνεται (έναντι 71% πέρυσι). Και μόνο 36% από αυτούς αποδίδει την υπερθέρμανση στις ανθρώπινες δραστηριότητες (έναντι 47% πέρυσι). Το καλό…
… παρ΄ όλα αυτά, είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το κλίμα πράγματι αλλάζει και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Εκείνο όμως που πρέπει να μας ανησυχεί, λέει ο Ιέιν Μακουίρτερ, είναι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τους απλούς ανθρώπους. Το χάσμα αυτό έχει ενθαρρύνει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, που ολόκληρη η οικονομία της είναι στηριγμένη στο πετρέλαιο, να αρχίζουν να λένε πως οι κίνδυνοι που διατρέχει το κλίμα είναι αναπόδεικτοι. Τέτοιοι ισχυρισμοί ενισχύονται σήμερα από μια ενδημική καχυποψία των ανθρώπων για τους πολιτικούς και τους επιστήμονες. Και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής μας. Φτάνει μια κυβέρνηση να δηλώσει, ας πούμε, πως το κλίμα πράγματι αλλάζει, για να κάνει ένα σωρό ανθρώπους να πιστέψουν ότι πίσω από τα λόγια της σίγουρα κρύβεται κάποια απάτη. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως στη γρίπη των πτηνών, στη νόσο των «τρελών αγελάδων» και τώρα στη νέα γρίπη, όπου κυβερνητικές και επιστημονικές ανακολουθίες- αλλά και εξαρτήσεις- εξέθρεψαν τέτοιες καχυποψίες. Το βλέπουμε και με το σχέδιο απόφασης της Δανίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που τιμωρεί τις φτωχές και ευνοεί τις πλούσιες χώρες. Προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις.
Η επιστημονική…
… συναίνεση ποτέ δεν είναι αμελητέα. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή χωρίς τη συναίνεση των απλών ανθρώπων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή