Αρχείο για 23 Δεκεμβρίου, 2009

1340815.jpgΠρόθυμη να βάλει ένα χεράκι, ώστε ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που παράγουν η Βουλή, τα υπουργεία και ο δημόσιος τομέας γενικότερα να είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω του Διαδικτύου, εμφανίζεται η Google. «Θα θέλαμε να δουλέψουμε με διάφορους φορείς είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε και οπουδήποτε αλλού», δηλώνει ο Τομ Σκότι, στέλεχος της Google, με κύριο πεδίο αρμοδιότητας τις νέες λειτουργίες αναζήτησης που λανσάρει η εταιρεία και για τους Ελληνες χρήστες.

Πρόσφατα, η Google εγκαινίασε τη συνεργασία της με την Παγκόσμια Τράπεζα, δίνοντας στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να εντοπίσουν εύκολα και γρήγορα στατιστικά δεδομένα για κάθε χώρα του κόσμου. Για παράδειγμα, αν κάποιος πληκτρολογήσει στην υπηρεσία αναζήτησης της Google «Greek GDP» (Ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή) το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί θα είναι ένα διάγραμμα με τη διαχρονική εξέλιξη του ΑΕΠ, βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με τους ελληνικούς νόμους ή τις υπουργικές αποφάσεις ή, ακόμα, τα στοιχεία της υπό αναμόρφωση Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτός, πάντως, δεν είναι ο μόνος τομέας με τον οποίο καταπιάνεται η Google. Το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας που έχει παραχθεί ώς σήμερα υπολογίζεται από μελέτες της εταιρείας ερευνών IDC ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 400 δισ. GB -αν την αποθηκεύαμε σε DVD θα χρειάζονταν γύρω στα 100 δισ. δισκάκια και από τον συνολικό αυτό όγκο «στην Google έχουμε κατορθώσει να αρχειοθετήσουμε και να οργανώσουμε ένα μικρό ποσοστό».

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

screenshot3.jpgΕνα από τα πιο πολύτιμα ιατρικά «εργαλεία», ηλικίας 200 ετών, το στηθοσκόπιο,… εκμοντερνίστηκε τόσο ώστε να αποτελεί πλέον εφαρμογή ενός κινητού τηλεφώνου! Το iStethoscope, περί ου ο λόγος, αποτελεί «τέκνο» του Πίτερ Μπέντλεϊ, ενός ερευνητή της επιστήμης των υπολογιστών στο University College του Λονδίνου και συγγραφέα πολλών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο Μπέντλεϊ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει το iΡhone της Αpple σε στηθοσκόπιο στο πλαίσιο ενός πειράματος που, όπως ο ίδιος λέει, ξεκίνησε «για πλάκα». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η εφαρμογή του ερευνητή έκανε μεγάλη αίσθηση τόσο στους ειδικούς όσο και στο κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια χρήστες έχουν «κατεβάσει» το πρόγραμμα στο τηλέφωνό τους.

Καρδιολόγοι αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει σώσει ζωές, κυρίως ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη. Οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να καταγραφούν και να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε έναν γιατρό οπουδήποτε στον κόσμο. Ο δημιουργός του iStethoscope αναφέρει ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε ως ένα πείραμα το οποίο δεν είχε πάρει στα σοβαρά. «Εμεινα άναυδος όμως όταν είδα ότι εκατομμύρια άτομα από ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν το πρόγραμμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια άρχισα να λαμβάνω e-mail, τηλεφωνήματα αλλά και να δέχομαι επισκέψεις από καρδιολόγους οι οποίοι ανέφεραν ότι το στηθοσκόπιο του κινητού ήταν καλύτερο από τα ψηφιακά στηθοσκόπια που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας γιατρός ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μόνο για να συζητήσει το θέμα μαζί μου».

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των ειδικών ο κύριος Μπέντλεϊ βελτίωσε την εφαρμογή του, η οποία καταγράφει πλέον τον καρδιακό παλμό, τον αναλύει και τον αποστέλλει ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή κοστίζει 0,65 ευρώ για να την κατεβάσει κάποιος. Ο ερευνητής εργάζεται τώρα επάνω στην ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών στο iΡhone, όπως ένα πρόγραμμα που θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. «Αυτό είναι το μέλλον» υποστηρίζει ο βρετανός επιστήμονας.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

logo-parathrhthrio.jpgΗ νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) διαπιστώνει ότι:
– Το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων διευρύνεται για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
– Το χάσμα παραμένει σχετικά σταθερό για τους οικονομικά ανενεργούς, τις γυναίκες και τους μεσήλικες.
– Το χάσμα μειώνεται για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές και για τους άνεργους πολίτες.

Κατά το Παρατηρητήριο, η μείωση του χάσματος διαδικτυακού αλφαβητισμού για τους ανέργους εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους νέους, που όμως είναι οι πλέον ψηφιακά εγγράμματοι πολίτες. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση του χάσματος για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές πιθανόν να οφείλεται στην πρόσφατη έντονη ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ειδικά στις αγροτικές περιοχές και κυρίως μέσω του έργου “Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Ελληνική Περιφέρεια”, ύψους 210 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, η αδυναμία πρόσβασης και χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελεί ολοένα και περισσότερο σημαντική μορφή κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Το ψηφιακό χάσμα, ειδικά σε σχέση με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επηρεάζει τη συνοχή και την ευημερία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η ηλεκτρονική ενσωμάτωση εξακολουθεί να αποτελεί κεντρική παράμετρο των πολιτικών επιλογών των επόμενων πέντε έως δέκα χρόνων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι η ηλεκτρονική ενσωμάτωση των πολιτών είναι αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι εξασφαλίζει την ισότητα στην κοινωνία της γνώσης. Επισημαίνει ότι όσο περισσότερο εξαπλώνονται οι χρήσεις των ΤΠΕ και των υπηρεσιών ΤΠΕ, τόσο λιγότερο καταφέρνουν ορισμένα άτομα να ακολουθήσουν τις σχετικές εξελίξεις, κυρίως όσοι δεν αποτελούν μέρος του παραγωγικού δυναμικού ή έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι γυναίκες, οι διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι.

Η βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού των πολιτών είναι κατά την άποψη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ η πλέον επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό ευρυζωνικών υποδομών (π.χ. οπτικών ινών/FTTH ή VDSL) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

To Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων