Αρχείο για Δεκέμβριος 29th, 2009

main_banner.jpgΞεκίνησαν μετά από εμάς -κάπου το 2004- αλλά διδάχθηκαν από τα λάθη μας. Ρίξτε μια ματιά στο αντίστοιχο πρόγραμμα Α΄επιπέδου , στο αντίστοιχο e-yliko και θα διαπιστώσετε πόσο καλύτερα οργανωμένοι είναι. 

Διαβάζω λοιπόν σε σχετική εγκύκλιο: Το Πρόγραμμα εκπαιδευτικών – επιμορφωτών (πυρήνων) για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία εντός της σχολικής  μονάδας συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι τριετές (2008-2011) και στοχεύει στην αξιοποίηση εκπαιδευτικών–επιμορφωτών για προώθηση της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη σχολική τους μονάδα σε διάφορα μαθήματα, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση των διαδικασιών μάθησης.

Για τη σχολική χρονιά 2009-2010 θα διοργανώσουν 8 συνολικά δράσεις επιμόρφωσης (δειγματικά μαθήματα, συνδιδασκαλίες, σεμινάρια, στήριξη συναδέλφων εκπαιδευτικών κλπ) στη σχολική τους μονάδα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν στήριξη από συμβούλους
του Π.Ι. καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πιστεύουμε πως η συνεργασία και στήριξη του Διευθυντή του σχολείου στο έργο αυτό είναι πολύ σημαντική.
Το Π.Ι. έχει παραχωρήσει στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα φορητό βιντεοπροβολέα για υλοποίηση των δράσεων που θα προγραμματίσουν.

 

Comments 1 σχόλιο »

istoria-ektis-dimotikou-228x300.jpgΟ «συνωστισμός της Σμύρνης» θα γίνει «διωγμός», αφού αυτή είναι η λέξη που θα αντικαθιστά την επίμαχη, στο νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλάζοντας την παράγραφο εκείνη λόγω της οποίας το βιβλίο (από τη συγγραφική ομάδα με επικεφαλής την πανεπιστημιακό κ. Μαρία Ρεπούση) ξεσήκωσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το 2007. Βέβαια, το νέο βιβλίο θα παραδοθεί στα σχολεία το 2010 και… αν. Η διαδικασία επιλογής ενός νέου βιβλίου είναι χαρακτηριστικά βραδεία, τόσο επειδή υπήρξε απροθυμία στην ανάληψη του έργου συγγραφής όσο και επειδή… «όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Ετσι, η συγγραφή του γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτήρης Γκλαβάς, έως τώρα έχουν σταλεί στη συγγραφική ομάδα οι επισημάνσεις των κριτών του Π. Ι. για το πρώτο μέρος του βιβλίου και αναμένονται οι διορθώσεις από τη συγγραφική ομάδα, η οποία έχει επικεφαλής τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κολιόπουλο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι παρατηρήσεις των αρμοδίων του Π. Ι. για το πρώτο τεύχος (περίπου 70 σελίδες για την περίοδο από την Αλωση έως την έναρξη της Επανάστασης του 1821) αφορούσαν κυρίως τη δυσαναλογία ανάμεσα στην πλούσια εικονογράφηση και τον συμπυκνωμένο γραπτό λόγο.

Από την άλλη, η υπουργική απόφαση για την ανάθεση της συγγραφής του βιβλίου στην ομάδα Κολιόπουλου (κανείς δεν διεκδίκησε το έργο στον διαγωνισμό για το έργο παρά τις δύο παρατάσεις από το Π. Ι.) έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. «Τα ιστορικά γεγονότα είναι δεδομένα. Διαφοροποιούνται οι οπτικές και οι προσεγγίσεις. Είναι προτιμότερη η παράθεση αντικρουόμενων απόψεων ή πηγών παρά η αποσιώπηση ή η μονομερής παρουσίαση γεγονότων» λέει η υπουργική απόφαση του 2007.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

history_matters.jpg«Είναι δύσκολο μάθημα που θέλει… παπαγαλία». Αυτό, εν ολίγοις, παραδέχεται η πλειονότητα των εκπαιδευτικών για το μάθημα της Ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποστήθιση της διδακτέας ύλης… Οσο για τις περιόδους στις οποίες δίνουν βάρος οι καθηγητές και ενδιαφέρουν περισσότερο τους μαθητές είναι εκείνες που σχετίζονται «αμιγώς» με την ελληνική ιστορία και όχι με τη συγκριτική παρουσίαση των ιστορικών περιόδων. Αυτό, έστω κι αν οι περισσότεροι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η Ιστορία διδάσκεται ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν, κυρίως, ιστορική κρίση και συνείδηση, ενώ λιγότεροι καθηγητές προτάσσουν ως στόχο τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης και ταυτότητας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία δείχνει ότι η διδασκαλία της ιστορίας πρέπει να αλλάξει καθώς ο χαρακτήρας της είναι στείρος. Ειδικότερα, η έρευνα (με επιστημονική υπεύθυνο την κ. Αναστασία Κυρκίνη l Κούτουλα, και τη συμμετοχή της κ. Εφης Αργυρού, του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου και της κ. Βασιλικής Σακκά) πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 971 φιλολόγων που έχουν διδάξει σε λύκεια, τα οποία επελέγησαν αντιπροσωπευτικά από όλους τους νομούς. Τα βασικότερα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

– Οι δύο στους τρεις (ακριβές ποσοστό 67,5%) εκπαιδευτικοί θεωρούν τη διδασκαλία της Ιστορίας αρκετά ή πολύ δύσκολη. Ετσι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την διδάσκουν οι εμπειρότεροι καθηγητές ηλικίας 56 έως 65 ετών.

– Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών χρησιμοποιεί για τη διδασκαλία μόνο το σχολικό εγχειρίδιο. Για παράδειγμα, μόλις το 6% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως εναλλακτική πηγή. Και αυτό παρότι αρκετοί καθηγητές αναφέρουν ότι τα βιβλία Ιστορίας στο λύκειο είναι δυσνόητα, με ύλη συμπυκνωμένη και κουραστική.

– Εύλογο είναι, λοιπόν, τα παιδιά να ωθούνται στην… παπαγαλία. Αλλωστε, ο ένας στους δύο εκπαιδευτικούς (52,10%) δήλωσε ότι ο βαθμός στην Ιστορία στις πανελλαδικές εξετάσεις εξαρτάται «από την αποστήθιση της εξεταστέας ύλης».

– Η Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, η Νεότερη Ιστορία και η Κλασική αρχαιότητα είναι οι πρώτες ενότητες που, σύμφωνα με τους καθηγητές, θα πρέπει να διδάσκονται οπωσδήποτε στο λύκειο. Αντίθετα, σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται ενότητες για τη Ρωμαϊκή Περίοδο, τον Μεσαίωνα, Ανατολικούς Πολιτισμούς, το Ισλάμ, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η στάση των εκπαιδευτικών είναι τοπικιστική και ελληνοκεντρική.

– Για τη διαμόρφωση της στάσης αυτής συμβάλλουν και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο, όπου διδάσκονται κυρίως οι περίοδοι της ελληνικής ιστορίας. Από την άλλη, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ιστορίας στις φιλοσοφικές σχολές δεν προσφέρουν επαρκή μαθήματα διδακτικά της Ιστορίας, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται ανιαρό και οι «οπαδοί του» να φυλλορροούν. Ετσι, όλο και λιγότεροι μαθητές λυκείου την επιλέγουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις…

Αρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή 

Comments 0 σχόλια »

Αν δε θέλετε να τραυματιστείτε με το αγαπημένο σας λάπτοπ καλό θα ήταν να αποφύγετε τις συγκεκριμένες στάσεις:

500x_pain-points.jpg

 Lifehacker

Comments 0 σχόλια »

mouseiouno1.jpgΈνα νέο μουσείο με εκθέματα από τον κόσμο της πληροφορικής έρχεται να γνωρίσει στους χρήστες του την ιστορία τον υπολογιστών, την εξέλιξη τους και να αποδείξει ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει ακόμα όλο το μέλλον μπροστά της.

Το Μουσείο Πληροφορικής περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν παρέλθει από το χώρο της τεχνολογίας όχι απαραίτητα λόγω χρόνου, αλλά και λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του κλάδου.

Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα για να συγκεντρώθούνε σε έναν χώρο το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας στο οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και την εξέλιξη τους μέσα στις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Πληροφορικής έχει στην κατοχή του υπολογιστικά συστήματα που χρονολογικά ξεκινούν από την δεκαετία του ’80 μια εποχή που αποτέλεσε την απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή (pc) και η συλλογή συνεχώς διευρύνεται για να καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς της πληροφορικής. Επίσης, δέχεται οποιαδήποτε προσφορά αντικειμένου της πληροφορικής για τον εμπλουτισμό της έκθεσης.

www.elmp.gr

Comments 0 σχόλια »

Αν δεν προλάβατε το αεροπλάνο…

www.360cities.net/prague-18-gigapixels

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων