Αρχείο για 28 Δεκεμβρίου, 2009

img_0476.jpgΧτες ήμουν στο ανακαινισμένο θέατρο της Νέας Σκηνής της οδού Κυκλάδων. Το έργο που διάλεξε να μας διδάξει φέτος ο Λευτέρης Βογιατζής μαζί με τον Δ. Ημελλο είναι το The dying of today του Howard Barker γραμμένο το 2004. Το έργο εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα. Πηγή του συγγραφέα είναι οι Ιστορίες του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα η αφήγηση της πανωλεθρίας των Αθηναίων στη Σικελία. Η μόνη φορά που ο Θουκυδίδης χρησιμοποίησε τη λέξη «πανωλεθρία» στην Ιστορία του ήταν για να περιγράψει την έκβαση της αθηναϊκής σικελικής εκστρατείας. Ο δραματικός ιστός του έργου στηρίζεται σε μία αφήγηση από τον Νικία του Πλουτάρχου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, τα νέα για την καταστροφή μαθεύτηκαν από έναν ξένο που τα είπε στον κουρέα. Στηριγμένος σε αυτή την αφήγηση, ο σύγχρονος βρετανός εικονοκλάστης Χάουαρντ Μπάρκερ γράφει ένα κείμενο κλειστού χώρου: ένας πελάτης φέρνει τα νέα μιας καταστροφής στον κουρέα του, που έχασε σε αυτήν τον γιο του. Σκοπός του είναι να μελετήσει το «παιχνίδι» ανάμεσα στον κομιστή και τον αποδέκτη κακών ειδήσεων. Ο Δνείστερ (πελάτης) λειτουργεί όπως ο αγγελιοφόρος στην αρχαία τραγωδία. Έρχεται ν’ αναγγείλει τις συμφορές που έρχονται. Κι ο κουρέας σαν άλλος Οιδίποδας θα διαπιστώσει σιγά- σιγά ότι το κακό άγγιξε και το δικό του σπίτι.

Ο συγγραφέας δεν αγαπά τα σημεία στίξης. Η μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη απολογείται στο σημείωμά της γιατί αναγκάστηκε να προσθέσει δύο ερωτηματικά. Προσεκτικά λοιπόν επιλέγουμε:

…απορρυπαίνουν οι κακές ειδήσεις το έχετε προσέξει πως έχουν μία τάση να απορρυπαίνουν; όλα τα επουσιώδη κατρακυλούν στον υπόνομο όλα τα εφήμερα σαρώνονται από ένα κύμα οδύνης.

…Είστε ασυγκίνητος σαν θεός. Μπορεί να μην κάνατε κανένα κακό αλλά το ίδιο κακό δεν είναι να κοιτάς το κακό δεν έχετε αισθήματα.

…Σαν να είχαμε όλοι μέσα μας έναν πόνο ένα κενό που χάσκει ακόμη και στη μέση του γέλιου ειδικά ναι ειδικά στη μέση του γέλιου χάσκει και μόνο το τρομερό θα μπορούσε να το γεμίσει.

Howard Barker

Comments 0 σχόλια »

 901_21293749.jpg

Από την εφημερίδα Boston

Μέρος 1οΜέρος 2οΜέρος 3ο

Comments 0 σχόλια »

gogreenbulb.jpgΤον υπολογισμό τον έκανε το περιοδικό «Νew Scientist»: πίνοντας έξι φλιτζανάκια καφέ την ημέρα, καθένας μας «εκπέμπει» 175 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο (125 γραμμάρια ανά φλιτζανάκι), όσα ένα επιβατικό αεροπλάνο που πετάει από το Λονδίνο ώς τη Ρώμη. Μετρήθηκαν οι εκπομπές από την καλλιέργεια του φυτού, από τη μεταφορά του καφέ, από τον ηλεκτρισμό που τροφοδοτεί την καφετιέρα κ.ά. Είναι σαφές ότι με τις καθημερινές συνήθειές μας συμβάλλουμε στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και συνεπώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αλλάζοντάς τις. Πολλές φορές, λίγες αλλαγές είναι αρκετές.
Πρακτικές συμβουλές

Να πλένεστε χωρίς να σπαταλάτε νερό
Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αν κάνετε ντους αντί για μπάνιο, εξοικονομείτε δεκάδες λίτρα πόσιμου νερού. Όμως η μέγιστη διάρκεια του ντους πρέπει να είναι τρία με τέσσερα λεπτά.

Στην πόλη με το ποδήλατο
Στην πόλη, το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο. Ακολουθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Βέβαια, για να κυκλοφορούν ποδήλατα χρειάζεται να υπάρχουν και δρόμοι γι΄ αυτά.

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι καλά φουσκωμένα τα λάστιχα.

Δεν αρκεί να υιοθετήσετε έναν τρόπο οδήγησης που να μειώνει την κατανάλωση, άρα και τις εκπομπές- δηλαδή να αποφεύγετε να τις υπερβολικές επιταχύνσεις, να σβήνετε τη μηχανή στα μποτιλιαρίσματα, να μη χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό άνευ λόγου-, αλλά πρέπει και να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε φορά που γεμίζετε το ντεπόζιτο και να τους προσθέτετε αέρα αν χρειάζεται.

Στη δουλειά, να καλείτε μόνον έναν ανελκυστήρα
Φτάσατε στον προορισμό σας, τώρα πρέπει να ανεβείτε στο γραφείο. Πρώτη επιλογή: η σκάλα. Κάνει καλό σε σας, επειδή ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια κάνετε και λίγη γυμναστική, αλλά και στο περιβάλλον, επειδή δεν καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτερη επιλογή: ο ανελκυστή- ρας. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας και καλείτε τόσο τον δεξιό όσο και τον αριστερό. Το αποτέλεσμα: με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κινούνται και τα δύο ασανσέρ, το ένα καταναλώνοντας ανώφελα ενέργεια.

Μην τυπώνετε τα e-mail
Στην εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί. Ίσως υπερβολικά πολύ. Για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται 15 δένδρα, 440.000 λίτρα νερού και 7.600 ΚWh ηλεκτρικής ενέργειας. Και όποιος εργάζεται σε γραφείο, μπορεί μέσα σ΄ έναν χρόνο να χρησιμοποιήσει 10.000 σελίδες χαρτιού. Ιδού μερικές καλές συνήθειες: χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί, κρατάτε σημειώσεις σε χαρτί που είναι ήδη τυπωμένο, τυπώνετε και τις δύο σελίδες κάθε φύλλου, φτιάξτε ένα αρχείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας αντί να δημιουργήσετε ένα αρχείο από χαρτί. Και ανακυκλώνετε κάθε χαρτί που χρησιμοποιείτε.

Τρώτε μόνο φρούτα εποχής
Υπάρχουν φορές που ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής αποδεικνύεται και ικανοποιητικός για τον άνθρωπο. Οι βασικοί κανόνες για να τρώετε καλά χωρίς να βλάπτετε τον πλανήτη είναι οι εξής: να τρώτε τρόφιμα εποχής, να προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα έναντι αυτών που εισάγονται από την άλλη άκρη του κόσμου, να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για να μειωθούν οι εκπομπές που οφείλονται στην εντατική κτηνοτροφία βοοειδών, να αγοράζετε από τα μικρά καταστήματα κοντά στο σπίτι αντί να κατεβαίνετε στην κεντρική αγορά χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο και να μαγειρεύετε περισσότερο και να αγοράζετε λιγότερα έτοιμα φαγητά.

Βάλτε πλυντήριο τη νύχτα και κάντε υπομονή με τον θόρυβο
Εν γένει τα σπίτια μας αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο της εθνικής ενεργειακής κατανάλωσης: η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι για τη θέρμανσή τους, ακολουθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού για τις οικιακές συσκευές και τον φωτισμό. Φροντίζετε να γεμίζετε το πλυντήριο όταν το χρησιμοποιείτε και να το ανάβετε πριν πάτε για ύπνο. Η τάση του ηλεκτρικού είναι πιο σταθερή τη νύκτα, καθώς η κατανάλωση είναι μικρότερη και το νυκτερινό ρεύμα είναι φθηνότερο.

Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στη θέση αναμονής (stand by)

Τα φωτάκια που παραμένουν αναμμένα αφού σβήσουμε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό συγκρότημα καταναλώνουν άσκοπα μέχρι 400 ΚWh σ΄ ένα χρόνο. Όμως το βράδυ μπορεί να είναι κανείς πολύ κουρασμένος για να πηγαίνει από πρίζα σε πρίζα αποσυνδέοντας τις συσκευές. Μια λύση είναι να ενώσετε την τηλεόραση και το στερεοφωνικό σ΄ ένα πολύπριζο συνδεδεμένο σε μια πρίζα και το βράδυ να αφαιρείτε μόνον αυτό.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

tatsopoulos-012307-030.jpgΚαι ο Πέτρος Τατσόπουλος προσεγγίζει το θέμα του e-book από τη δική του σκοπιά:

Σταδιοδρόμησα κάμποσα χρόνια ως νέος συγγραφέας ή συγγραφέας της νεότητας κι έτσι μου είναι πλέον διπλά επώδυνο να παραδεχθώ πως, κάθε μέρα που περνάει, μοιάζω όλο και πιο πολύ με τους γκρινιάρηδες γέρους στο θεωρείο του Μάπετ Σόου.

Μπλα, μπλα, μπλα: η μυρωδιά του χαρτιού, η αφή του, το τσάκισμα στο πάνω μέρος της σελίδας, οι υπογραμμίσεις με μαρκαδόρο, το κιτρίνισμα…

Είναι παραπάνω από βέβαιο πως η κόρη μου, η Δανάη, που δεν έκλεισε ακόμη ούτε δεκαέξι μήνες ζωής, θα με κοιτάει αύριο ως ζωντανό απολίθωμα και θα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί προτιμώ να της διαβάζω παραμύθια από εκείνα τα βρωμόχαρτα με τις λέξεις ακίνητες και όχι από το τελευταίο αστραφτερό e-book με τις λέξεις να χορεύουν. Γιατί να συμπληρώνει με τη φαντασία της τα κενά –θα επιμένει η μικρή Δανάη– όταν όλη τη χαμαλοδουλειά θα μπορεί να την κάνει, χίλιες φορές επαρκέστερα, δεκάδες χιλιάδες φορές γρηγορότερα, εκείνο το ψηφιακό μαραφέτι;

Δεν θα είμαι σε θέση να της εξηγήσω ούτε για ποιο λόγο την λυπάμαι ούτε γιατί οργίζομαι με όσους έκλεψαν την παιδική της ηλικία.

Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

wpe2.jpgΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετείται στο ερώτημα:
Οραματίζομαι ήδη τη μέρα που θα γυρίζω σελίδα πατώντας ένα βελάκι, και η αλλαγή θα συνοδεύεται από ηχητικό εφέ θροΐσματος χαρτιού, κι ο γιος μου θα επιμένει να μου δείξει κάτι που μου διέφυγε στην τελευταία εικόνα, αλλά η φούρια του δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μια σκισμένη σελίδα! Οραματίζομαι τη μέρα που θα διαβάζουμε για νιοστή φορά την αγαπημένη του ιστορία, χωρίς άγχος μην ξεκολλήσουν τα φύλλα απ’ τη ράχη… Οραματίζομαι τη μέρα που δεν θα χολοσκάω για ράφια που λυγίζουν απ’ το βάρος ούτε για τη σκόνη – τον καλύτερο φίλο του βιβλίου…

Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

lina05asmall.jpgΗ Λίνα Νικολακοπούλου μιλά για την ποίηση:

Η ποίηση για μένα είναι ένα κεφάλαιο. Γιατί είναι δωρεάν. Η ποίηση δεν είναι θεωρία, είναι άλλη διάσταση της ζωής, η οποία είναι πραγματικότητα. Αυτό που κάνουν οι ποιητές είναι να σου δώσουν μια άλλη αιτία της ζωής την οποία την κουβαλάς μέσα σου. Για μένα, σε αυτά τα χρόνια πενίας, η ποίηση είναι ένα κεφάλαιο. Δεν αντέχω να μου κάνουν τόσο μονόχρωμη τη ζωή μου. Θέλω αυτό το δικαίωμα, να έχω αυτό το ξέφωτο. Ας είναι γύρω γύρω πολλά υπερκαταστήματα, που και αυτά έχουν τη χάρη τους. Αυτό για μένα είναι μια επαλήθευση ότι μιλάμε για μια βιώσιμη ζωή.

Η τέχνη είναι το πράσινο της ψυχής. Όπως τα δέντρα στη φύση είναι το οξυγόνο για τα πνευμόνια έτσι και η τέχνη είναι το οξυγόνο της πιο άυλης πλευράς μας.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων