Αρχείο για Δεκέμβριος 27th, 2009

book-prize.jpgΤα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009 για εκδόσεις του 2008, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για την συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του με τίτλο «Η κρυφή συλλογή», εκδόσεις Κέδρος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στους : Τόλη Νικηφόρου για το έργο του με τίτλο «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη», εκδόσεις Νεφέλη και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
Απονέμεται ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «θολός βυθός», εκδόσεις Άγρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας», εκδόσεις Τυπωθήτω.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Απονέμεται ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν : Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο – : Η δίκη της “Επιθεώρησης τέχνης” το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου», εκδόσεις Καστανιώτης.

Comments 0 σχόλια »

forthebirds.jpg«Αλιεύοντας» τις αντιδράσεις των πολιτών στο Twitter, τη δημοφιλή υπηρεσία microblogging όπου οι χρήστες δημοσιεύουν μηνύματα 140 χαρακτήρων, η Υπηρεσία Γεωδυναμικών Ερευνών εξάγει συμπεράσματα για την έκταση του σεισμού και τις μετασεισμικές συνθήκες στην εκάστοτε περιοχή.

Αμέσως μετά από μια σεισμική δραστηριότητα, η χρήση του Twitter κορυφώνεται και η Υπηρεσία πιστεύει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στους διασώστες. Επιπρόσθετα, οι αναφορές των πολιτών βοηθούν ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα – ή μη- ενός σεισμού.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει η Υπηρεσία, το εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, δρα πάντοτε συμπληρωματικά στα επιστημονικά συστήματα αναφοράς ζημιών, που υπολογίζουν με ακρίβεια την έκταση μιας φυσικής καταστροφής.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

2009-10-21-moustache.jpgΔεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα συγγραφέας επέλεξε να γράφει με ανδρικό ψευδώνυμο. Μας ιντριγκάρει όμως η ιδέα ότι πίσω από τη γραφή ενός εξαιρετικά δημοφιλούς μπλογκ, που μέχρι σήμερα όλοι πίστευαν ότι κρυβόταν ένας ανήσυχος γραφιάς, βρίσκεται τελικά μια κυρία με έναν φορητό υπολογιστή.

Το μπλογκ λέγεται Men with pens και η υπογραφή ανήκει στον Tζέιμς Τσάρτραντ. Η γυναίκα μπλόγκερ προσπαθούσε για χρόνια να κλείσει συνεργασίες σαν ελεύθερη επαγγελματίας. Δυσκολευόταν να επιβιώσει με το συγκεκριμένο επάγγελμα, κυρίως να βγάλει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Και δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ο «μισθός» της ήταν χαμηλός… «Με αντιμετώπιζαν σαν σκουπίδι. Είχα πάντα κάποιον πάνω από το κεφάλι μου να μου κόβει τα φτερά, να με υποτιμά, να υποβιβάζει τη δουλειά μου, να με ειρωνεύεται. Εμαθα πολύ γρήγορα ότι δεν ήταν φρόνιμο να λέω ότι είχα παιδιά. Οπως επίσης ότι έγραφα από το τραπέζι της κουζίνας μου».

Σε μια δύσκολη φάση της ζωής της, σκέφτηκε να αρχίσει να υπογράφει σαν άνδρας. Και άλλαξε η ζωή της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μία δουλειά έκλεινε μετά την άλλη. Οπως γράφει η ίδια στο προσωπικό της ηλεκτρονικό ημερολόγιο, από την ημέρα που… άλλαξε φύλο, «δεν υπήρχαν πια γκρίνιες, παρατηρήσεις, παρενοχλήσεις. Δεχόμουνα κοπλιμέντα, υπήρχε σεβασμός. Οι πελάτες με προσλαμβάνανε άμεσα, όταν τους έδινα τα κείμενα, τους άρεσαν με την ίδια ευκολία. Λίγοι ήταν αυτοί που ζητούσαν να γίνουν μικρές διορθώσεις. Τις περισσότερες φορές δεν άλλαζα τίποτα. Μαζί με την ικανοποίηση όλων, αυξήθηκαν και οι καταθέσεις στην τράπεζα».

Μα είναι τόσο απλό; Μάλλον είναι. Γιατί, ακόμη και στην περίπτωση της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, οι εκδότες της ήταν εκείνοι που την παρότρυναν να υπογράψει το πρώτο της βιβλίο ως J. K. Rowling και όχι Joanne, γιατί είχαν φοβηθεί ότι κανείς δεν θα ήθελε να διαβάσει μια ιστορία για έναν μαθητευόμενο μάγο που γράφτηκε από μια γυναίκα που τη λένε Τζοάν…

Εκεί κάπου πρέπει να κρύβεται και η αλήθεια. Ειδικά για τις γυναίκες που επιλέγουν να γράφουν πιο αιχμηρά κείμενα στο Διαδίκτυο, λέγεται συχνά ότι αναγκάζονται να υπογράφουν σαν άνδρες γιατί νιώθουν ότι κινδυνεύουν. Γυναίκες που φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται πολύ λιγότερο για την ίδια προσφορά εργασίας με τους άνδρες συναδέλφους τους. Σαν «μπόνους», έρχεται η αυστηρή κριτική και συχνά η έλλειψη σεβασμού. Αν λοιπόν πρέπει να φοράς μουστάκι για να νιώσουν οι άλλοι καλύτερα, αυτό είναι (μάλλον) το μόνο εύκολο. Οσο για το αληθινό όνομα του/της Τζέιμς Τσάρτραντ; «Εχω παιδιά. Δεν θέλω να θέσω τη ζωή κανενός σε κίνδυνο. Ολα είναι εύθραυστα. Οπότε σας παρακαλώ. Μπορείτε να με αποκαλείτε Τζέιμς».

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 500x_ifehacker1-2.jpg

Από το Lifehacker – όλο και κάτι θα προσποριστείτε…

Comments 0 σχόλια »

Η HTML 5 είναι το επόμενο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός περισσότερο σημασιολογικού ιστού.Λίγοι δικτυακοί τόποι έχουν αξιοποιήσει την HTML 5 μέχρι τώρα, έτσι μπορούμε να πούμε ότι βρίσκετε σε πειραματικό στάδιο ακόμα.

H καινούργια έκδοση της HTML έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να βοηθήσει τους προγραμματιστές να χτίσουν καλύτερες και πιο δομημένες web εφαρμογές και όχι μόνο έγγραφα (documents), ενώ η δύναμη της πηγάζει κυρίως από τις προσθήκες API και τεχνολογιών που προσφέρουν ελευθερία και έλεγχο στους προγραμματιστές, και όχι τόσο από τα νέα tags, τα οποία είναι και το ευκολότερο μέρος εκμάθησης της νέας markup.

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων