Αρχείο για Δεκέμβριος 12th, 2009

18-4-thumb-medium.jpgΤα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι το νέο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους σε τομείς όπως η μοριακή βιολογία, ο παγκόσμιος πολιτισμός ή η εξερεύνηση του Διαστήματος, με διαδραστικές εμπειρίες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Καθώς όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, εκπαιδευτικοί μαζί με παραγωγούς τέτοιων παιχνιδιών και ειδικούς επιστήμονες συνεργάζονται για να προκύψουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια, ακόμη πιο προσιτά και διασκεδαστικά, που όμως θα έχουν παράλληλα ένα διδακτικό στίγμα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση με τίτλο «Παιδιά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια 2009» που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ομιλο NPD, το 82% των παιδιών ηλικίας 2-17 ετών, ή 55,7 εκατομμύρια παιδιά, ασχολούνται σήμερα με βιντεο-γκέιμς. Μεταξύ αυτών, 9,7 εκατομμύρια είναι ηλικίας 2-5 ετών και 12,4 εκατομμύρια είναι ηλικίας 9-11.

Εκπαιδευτικοί και ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι κατά τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά έχουν αγαπήσει παιχνίδια, όπως το «Guitar Hero 5», το «Beatles: Rock Band» ή το «FIFA 10», θα αγκαλιάσουν και καινούργια, όπως το «Immune Attack» (Επίθεση στο Ανοσοποιητικό), το «Discover Babylon» (Ανακαλύψτε τη Βαβυλώνα) ή το «Αστροναύτης: Σελήνη, Αρης και ακόμη πιο μακριά».

Σκοπός, για παράδειγμα, του παιχνιδιού «Immune Attack» είναι ο παίκτης να σώσει έναν ασθενή που προσβάλλεται από μια βακτηριδιακή λοίμωξη. Στην πορεία κερδίζει επαρκή γνώση για θέματα κυτταρολογίας και μοριακής βιολογίας.

Χωρίς να έχουν επίγνωση, την ώρα που παίζουν, οι μαθητές (στην περίπτωση εφαρμογής του προγράμματος σε σχολεία) μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος των κυττάρων, με αναλυτικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των μονοκυττάρων και τη μοριακή διαδραστικότητα μεταξύ παραγόντων του ανθρώπινου σώματος και πρωτεϊνών των βακτηριδίων. Ετοιμάζεται μάλιστα ήδη η συνέχεια ώστε να είναι έτοιμη την ερχόμενη χρονιά.

«Στο βαθμό που τα παιχνίδια αυτά είναι σχεδιασμένα να τραβούν το ενδιαφέρον και να ενισχύουν την άμιλλα, είναι σαφές ότι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα μέτρα της κάλυψης εκπαιδευτικών στόχων», επισημαίνει ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που οι σπουδαστές του παίζουν φανατικά «Immune Attack».

Comments 0 σχόλια »

ba_laptops.jpgΟι  περισσότεροι από τους εκατόν πενήντα χιλιάδες φορητούς  υπολογιστές που μοιράστηκαν απ το υπ. Παιδείας στους μαθητές της   Α΄ Γυμνασίου, χρησιμοποιούνται μόνο για να παίζουν τα παιδιά, είπε σήμερα στη Βουλή η υφ Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Λυπούμαι που το λέω, σημείωσε η υφ. Παιδείας, αλλά προβλήματα περιπλοκότητας του λογισμικού αποτρέπουν και εκείνους ακόμη τους μαθητές που έχουν τους φορητούς υπολογιστές να τους χρησιμοποιήσουν σωστά –υπάρχουν και μαθήματα που δεν είναι μέσα στο λογισμικό- και αποτρέπουν βεβαίως τους μη επιμορφωμένους καθηγητές τους από το να τους βοηθήσουν.
Η κ,. Χριστοφιλοπούλου τόνισε πως «ένας σωστός σχεδιασμός θα έπρεπε να συμπεριλάβει την προετοιμασία κατά πρώτον των καθηγητών, την επιμόρφωσή τους, τη διανομή αυτών των υπολογιστών και στους σχολικούς συμβούλους που δεν την έλαβαν ποτέ και βεβαίως έναν εξειδικευμένο σχεδιασμό για εκείνα τα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα χρειάζονταν, έτσι ώστε και όλοι οι μαθητές των ειδικών εργαστηρίων, δηλαδή οι μαθητές που έχουν αναπηρίες, να έχουν τη δυνατότητα να έχουν και αυτοί το ηλεκτρονικό βοήθημα».

Περιπλοκότητα λογισμικού, σωστός σχεδιασμός. Για να απλοποιηθεί η περιπλοκότητα του λογισμικού χρειάζεται μάλλον μία νέα προκήρυξη για την παραγωγή του, δύο-τρεις επιτροπές για την κρίση του. Εν τω μεταξύ θα αλλάξει η ύλη ενόψει των μεταρρυθμίσεων και πάμε πάλι από την αρχή… Πολύ θα ήθελα να διαβάσω μία μελέτη για τη σχέση τιμής – απόδοσης του συνόλου των λογισμικών που έχει παραλάβει το ΥΠΕΠΘ την τελευταία δεκαετία.

Μήπως και λόγω των χαλεπών καιρών να εστιάσουμε στο σωστό σχεδιασμό; Και μην ανησυχείτε τόσο. Μπορεί τα παιδιά να παίζουν αλλά μπορεί και να μαθαίνουν μόνα τους, αυτά που δεν μπορούμε να τους διδάξουμε, γιατί εμείς χρειαζόμαστε πέντε- έξι σεμινάρια επιμόρφωσης.

Δεν θα ξεχάσω μία πειραματική διδασκαλία που είχα κάνει πριν χρόνια σε Λύκειο του Υμηττού. Με τους καθηγητές είχαμε κάνει ήδη ένα μήνα powerpoint. Οι μαθητές ούτε που το είχαν ακούσει. Σε μία ώρα όμως μας είχαν φτιάξει παρουσιάσεις με εικόνες και ήχους. Ας το παραδεχτούμε, δεν τους φτάνουμε. Μία ενημέρωση μόνο μπορεί να γίνει για τους τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης. Ολα αυτά για τα  λογισμικά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…

Comments 0 σχόλια »

67494v1.jpgΛέγεται SafetyWeb και είναι η νέα υπηρεσία ον λάιν που από τον Ιανουάριο θα επιτρέψει στους γονείς να γνωρίζουν όλα όσα κάνουν τα ανήλικα παιδιά τους στο Διαδίκτυο. Κάποιοι ειδικοί, πάντως, καταθέτουν τις ενστάσεις τους.

Η υπηρεσία SafetyWeb είναι δημιούργημα δύο Αμερικανών, του Μάικλ Κλαρκ και του Τζέφρι Άροουν, οι οποίοι υπόσχονται στους γονείς ότι θα μπορούν να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο: το προφίλ που έχουν δημιουργήσει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν και κατεβάζουν, τα προγράμματα που χρησιμοποιούν για να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο με γνωστούς και αγνώστους, το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Για να γίνει αυτό, αρκεί ο γονιός να εγγραφεί στην ιστοσελίδα με το όνομά του, το επίθετό του και ημερομηνία γέννησης του παιδιού του και να είναι διατεθειμένος να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή. Αφού το SafetyWeb τσεκάρει τα στοιχεία του πατέρα ή της μητέρας, θα αρχίσει να συλλέγει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον ανήλικο από τον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε το άρθρο στα Νέα
www.safetyweb.com

Comments 0 σχόλια »

wikipedia-logo.jpgΧρόνια τώρα τονίζουμε την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην online εγκυκλοπαίδεια. Βέβαια το Π.Ι. παρέμενε επιφυλακτικό… Τώρα το θα πουν;

Πρόσκληση για την ανάπτυξη ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου στις θεματικές περιοχές των σπουδών των φοιτητών, που θα διατίθεται ελεύθερα σε όλους μέσα από το Διαδίκτυο, απηύθυνε χθες το υπουργείο Παιδείας. Το νέο αυτό περιεχόμενο θα εμπλουτίσει την ελληνική έκδοση της ανοικτής online ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (Βικιπαίδεια, http://el.wikipedia.org/). «Στόχος είναι η ελληνική έκδοση της Wikipedia να γίνει μία από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα, με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου θα γίνει με ανοικτή διαδικασία.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

ballons.jpgΠρωτότυπο διαγωνισμό-πείραμα διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DΑRΡΑ): επέλεξε 10 περιοχές των ΗΠΑ και απελευθέρωσε στον αέρα 10 μεγάλα κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια, διαμέτρου δυόμισι μέτρων το καθένα, ζητώντας από 4.000 ερευνητικούς φορείς να τα εντοπίσουν. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της DΑRΡΑ, επιδίωξη ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Τwitter και το ΜySpace, είναι αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή εξαφάνισης κάποιου παιδιού. Το έπαθλο των 40.000 δολαρίων κέρδισε ομάδα από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

3145481.jpgΟι βουλευτές χαρίζουν τα λεφτά τους, οι υπουργοί δουλεύουν δωρεάν, ενώ οι εργάτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν δικές τους επιχειρήσεις, να γίνουν ακόμα και πρωθυπουργοί. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή χώρα αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην εικονική Ελλάδα, e- Greece, την οποία θα βρει κανείς στο Διαδίκτυο, όταν επισκεφτεί το παιχνίδι e-Republik.

«Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, στο οποίο οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν τη χώρα τους, να βελτιώσουν την οικονομία της, καθώς και να κάνουν συμμαχίες με άλλα κράτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο 18χρονος παίκτης Δημήτρης Μόσχος που ζει στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται να δώσει για δεύτερη φορά Πανελλήνιες Εξετάσεις, με στόχο να επιτύχει σε κάποια σχολή Βαλκανικών Σπουδών ή Διεθνών Σχέσεων. Σύμφωνα με τον νεαρό παίκτη, η θέση της Ελλάδας στο παιχνίδι είναι αρκετά καλή και η οικονομία της διανύει περίοδο άνθησης, με κορυφαίο τον χώρο των εξαγωγών και των επιχειρήσεων. «Η e-Greece είναι πρώτη στην εξαγωγή σιδήρου και 9η στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη. Έχει τις κλασικές κόντρες με τους Τούρκους, οι οποίοι πριν από κάποιους μήνες, μας είχαν κατακτήσει. Χάρη όμως στη συμμετοχή νέων παικτών και τη σωστή στρατηγική, ελευθερωθήκαμε», εξηγεί ο Δημήτρης.

Διαβάστε το άρθρο στα Νέα

Μακάρι να ήταν όλα τόσο εύκολα, όσο στον εικονικό κόσμο…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων