Πανστρατιά στο όνομα της Επιστήμης και των Μαθηματικών για τους νέους και την ανατροπή του εκπαιδευτικού μαρασμού ξεκινά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχοντας στο πλευρό του τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον κόσμο του θεάματος.
Ως γνωστόν την τελευταία δεκαετία τα αποτελέσματα των αμερικανών μαθητών και φοιτητών δείχνουν μια αποστροφή προς την επένδυση καριέρας στους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς. Αντίστροφα, στις ανερχόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας οι νέοι ονειρεύονται διακαώς ένα τέτοιο προσωπικό μέλλον. Εξήγγειλε, λοιπόν, ο πρόεδρος Ομπάμα ένα πρόγραμμα ονόματι «Εκπαίδευση για Καινοτομία» (Εducate to Ιnnovate), θέτοντας ως πρώτιστη εθνική προτεραιότητα την εξεύρεση τρόπων για να γίνουν τα μαθηματικά και οι επιστήμες θελκτικά στα μάτια των παιδιών. Συμμάχους του σε αυτή την προσπάθεια βρήκε ονόματα τρανταχτά, τόσο από τον κόσμο του θεάματος (παραγωγοί τηλεοπτικών επιμορφωτικών εκπομπών, η Discovery Communications και η Τime Warner Cable) όσο και από τη βιομηχανία (Ιntel, Κodak, Sony, Χerox και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς) ή τα ΑΕΙ (το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ρομποτική του Πανεπιστημίου Carnegie Μellon). Ολοι αυτοί δεσμεύθηκαν να προσφέρουν δωρεάν εκπομπές, προγράμματα και λογισμικό ή να διοργανώσουν διαγωνισμούς προκειμένου να ανάψει ξανά ο ενθουσιασμός για την τεχνολογική καινοτομία και την επιστημονική έρευνα.Σαν πρώτα βήματα της προσπάθειας, και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι τηλεοπτικές εκπομπές των Τime Warner, Discovery και Sesame Street θα φροντίσουν να περάσει το μήνυμα της καινοτομίας στα παιδιά και να τα μεταστρέψει στο κυνήγι της ανακάλυψης και των εφευρέσεων. Το Ιδρυμα ΜacΑrthur και η σύμπραξη ΗΑSΤΑC θα αναλάβουν τη διοργάνωση του διαγωνισμού «2010: Ψηφιακά Μέσα και Μάθηση». Ο διαγωνισμός αυτός θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, με ζητούμενο τις καλύτερες προτάσεις σε δύο κατηγορίες: «Σχεδιαστές του Εργαστηρίου Μάθησης του 21ου Αιώνα» και «Μετατροπείς Παιχνιδιού». Και στις δύο η εστίαση είναι σε συμμετοχική μάθηση που θα ενσωματώνει αρχές της επιστήμης, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. Επίσης ο οργανισμός Νational Lab Day θα υποστηρίξει το χτίσιμο κοινοτήτων βοήθειας γύρω από τους δασκάλους, ώστε να φτάσουν στα χέρια όλων των παιδιών ευρηματικά παιχνίδια μάθησης. Τέλος, πέντε κορυφαίοι επιχειρηματίες της τεχνολογίας θα ηγηθούν της εκστρατείας προσέλκυσης φιλανθρωπικών δωρεών και χορηγιών για την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθηματικών και των επιστημών.
Χρειαζόμαστε δημιουργούς, όχι καταναλωτές
[Η αλλαγή στην εκπαίδευση δεν γίνεται απλώς με «κουπόνια αγoράς netbook» στους μαθητές. Χρειάζεται και η επανεκπαίδευση των καθηγητών στο πώς θα αξιοποιήσουν παιδευτικά τα εργαλεία αυτά ]
Η αλλαγή στην εκπαίδευση δεν γίνεται απλώς με «κουπόνια αγoράς netbook» στους μαθητές. Χρειάζεται και η επανεκπαίδευση των καθηγητών στο πώς θα αξιοποιήσουν παιδευτικά τα εργαλεία αυτά
Στην ομιλία του ο Ομπάμα τόνισε κάποια σημεία με ιδιαίτερη αξία και για μας: «Ζούμε σε μια εποχή απροσμέτρητων κινδύνων αλλά και απροσμέτρητων δυνατοτήτων» είπε. «Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρειάζεται να αντλήσουμε από τη νέα γενιά όχι απλώς καταναλωτές, αλλά δημιουργούς». «Το κλειδί της λύσης είναι τα μαθηματικά και οι επιστήμες», αλλά «χρειαζόμαστε νέους και δημιουργικούς τρόπους εκπαίδευσης των παιδιών μας». Γι΄ αυτό «θα επενδύσουμε σε ψυχαγωγική επιμόρφωση μέσω δραστηριοτήτων μετά το σχολείο», σε «πρακτική εξάσκηση και εκμάθηση με αξιοποίηση των βιντεοπαιχνιδιών», σε «επιμόρφωση των εργαζομένων με τη βοήθεια των καλύτερων πρακτικών του ιδιωτικού τομέα», σε «επαύξηση των φοιτητών στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επίσης «το κράτος θα δώσει αφειδώς κονδύλια, αλλά οι Πολιτείες θα πρέπει να διαγωνιστούν για να λάβουν αυτά τα κονδύλια». Τέλος, παραθέτοντας τις συναφείς συζητήσεις του με τους προέδρους και δημάρχους των ασιατικών χωρών που επισκέφθηκε πρόσφατα, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την έφεση των χωρών αυτών με τα λόγια του δημάρχου της Σανγκάης: «Δεν έχουμε πρόβλημα στην εξεύρεση δασκάλων και καθηγητών διότι,πολύ απλά,τους πληρώνουμε με…μισθούς γιατρών»!
α ούτε κι εμείς έχουμε πρόβλημα κι ας τους πληρώνουμε χαμηλούς μισθούς. Απλά παίρνει τον ίδιο μισθό αυτός που έρχεται αφού έχει τελειώσει τις δουλειές του, όταν ευκαιρήσει βρε παιδί μου ή που διάγει σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης, με αυτόν που σκοτώνεται να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Ο πρώτος μάλιστα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι μέλος και σε αρκετές αμειβόμενες επιτροπές. Γιατί εμείς την κατέχουμε την πατέντα. Οπου υπάρχει πρόβλημα δημιουργούμε πέντε έξι επιτροπές.
Διαβάζω στο Βήμα: Τα δελτία ταυτότητας των τούρκων πολιτών ενδεχομένως να αναγράφουν υποχρεωτικά, εκτός από τα στοιχεία τους, και προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) τις οποίες θα εκχωρεί το ίδιο το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό που εκπονήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ονομάζεται Αnaposta και προβλέπει ότι καθένας από τους 74 εκατομμύρια τούρκους πολίτες θα έχει, από την ημέρα της γέννησής του, ένα δικό του e-mail με 10 gigabyte αποθηκευτικό χώρο.
Η είδηση σχολιάζεται αρνητικά από τον αρθογράφο. Αν όμως την ίδια απόφαση είχε πάρει η ελληνική κυβέρνηση, είμαι σίγουρη ότι θα τη θεωρούσαν φοβερή καινοτομία… Λες κι αν θέλει μία οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν παραβιάζει τα mail των πολιτών της. Αρνητικά αξιολογείται και η προσπάθεια για μία τουρκική μηχανή αναζήτησης. Εμείς οι Ευρωπαίοι -βλέπετε- καλυπτόμαστε πλήρως από τη google…
Η Google ανακοίνωσε το Ετήσιο Zeitgeist της εταιρείας, το οποίο αποτελεί μία ματιά στο 2009 μέσα από τα μάτια όλου του κόσμου στο διαδίκτυο. Το Zeitgeist 2009 προσφέρει μια μοναδική προοπτική των σημαντικών γεγονότων του έτους, καθώς και των τελευταίων τάσεων, η οποία βασίζεται στις διαδικτυακές αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google παγκοσμίως.
Το εργαλείο Google Zeitgeist προσφέρει τη δυνατότητα να δει κανείς ποια θέματα είχαν ενδιαφέρον σε όλο τον πλανήτη. Οι πιο δημοφιλείς όροι αναζήτησης, σε πάνω από πενήντα χώρες, εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της Google google.com/zeitgeist2009
Οι πιο δημοφιλείς όροι αναζητήσης στην Ελλάδα για το έτος 2009 είναι :
1. facebook
2. youtube
3. in
4. games
5. lyrics
6. google
7. yahoo
8. video
9. tube
10. msn
Οπως φαίνεται οι Έλληνες χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης με δημοφιλείς δικτυακούς τόπους…
Μια εντυπωσιακή πρωτιά κατέλαβε σήμερα το Twitter αφού σύμφωνα με το Global Language Monitor αποτελεί τη δημοφιλέστερη αγγλική λέξη για τη χρονιά που σύντομα μας αποχαιρετά!Το GLM καταγράφει όλα τα language trends και δημοσιεύει κάθε χρόνο μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς αγγλικές λέξεις ή φράσεις του έτους, Το 2008 το νο. 1 ήταν η λέξη «Change», βασική ατάκα της περυσινής προεκλογικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται μάλιστα ότι προκαλεί και φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η λέξη «Obama» βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας. Τρίτο στην κατάταξη είναι το αρκετά επίκαιρο «H1N1» ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι λέξεις «Stimulus» (το πακέτο των 800 δις δολαρίων που θα βοηθούσε την αμερικανική οικονομία) και «Vampire» εξαιτίας προφανώς της μόδας με τους βρικόλακες που δημιουργήθηκε από τις τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Global Language Monitor Paul JJ Payack, «η ανάδειξη του Twitter ως δημοφιλέστερη λέξη, ξεπερνώντας τον Obama στην κατάταξη, ήταν μια έκπληξη για όλους. Αυτό όμως αποδεικνύει περίτρανα πόσο μεγάλο είναι το μέγεθός του σε όλο τον κόσμο.»
Η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη με τα μεγαλύτερα σπίτια. Στην παγκόσμια κατάταξη πρώτη έρχεται η Αυστραλία και ακολουθούν ΗΠΑ, Νέα Zηλανδία, Δανία, Ελλάδα και Βέλγιο. Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα σπίτια και διαμερίσματα έχει η Δανία, δεύτερη έρχεται η Ελλάδα με επιφάνεια κατοικιών 126 τ. μ. κατά μέσο όρο.
…Επιθυμούμε μεγάλα σπίτια για να αποκτήσουμε ταυτότητα; Κάποτε, οι μονοκατοικίες φιλοξενούσαν τρεις γενιές: παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, παιδιά – εγγόνια. Η οικογένεια πολυμελής, οι καθημερινές τελετουργίες απλώνονταν σε περισσότερα τετραγωνικά, που έφταναν σε αυλές, ακόμη και σε κήπους. Η Αθήνα, ώς τα μέσα του περασμένου αιώνα, είχε εντελώς διαφορετική αισθητική κατοικιών και σχέσεων.
Στις αρχές του 21ου, οι παππούδες ζουν με μετανάστριες και τα παιδιά πασχίζουν για την ανεξαρτησία τους, αναζητώντας ζωτικό χώρο.…Τα 126 τ. μ, κατά μέσο όρο, δεν μας κάνουν λιγότερο επιθετικούς, περισσότερο ανεκτικούς ή ευτυχισμένους. Δεν μας κάνουν να υποφέρουμε καλύτερα την μετριότητα ή την αποτυχία, να προσβλέπουμε σ’ ένα λιγότερο ερειπωμένο μέλλον, περισσότερο συντροφικό, κοινωνικό, επικοινωνιακό.
Είτε πρόκειται για 126 είτε για 60 τ. μ, όταν πέφτει το φως η μόνη αντανάκλαση από τα παράθυρα είναι το γαλακτώδες της τηλεοπτικής οθόνης. Εκεί βρίσκει καταφύγιο το φαντασιακό, αδρανεί η επιθυμία, ναρκώνεται για λίγο ο θυμός, παίρνει σχήμα η κούραση και η παραίτηση. Είναι ίσως η μόνη στιγμή που τα τετραγωνικά δεν παίζουν κανένα ρόλο και η ισοπολιτεία αποκτάει υπόσταση.
O τραγουδοποιός φιλοδοξεί για τρεις εβδομάδες να ταξιδέψει την Αθήνα πίσω στα χρόνια του ΄60, με ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει από συναυλίες και προβολές έως εκθέσεις και χάπενινγκ
Για τους νέους είπε: « Oι νέοι σήμερα δεν είναι άξεστοι, ούτε νομίζω ότι δεν ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις. Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι γενικά ο ελληνικός λαός δεν θυμάται, διότι είμαστε συναισθηματικοί. Αρα, έχουμε ανάγκη από κοντή μνήμη»
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή