junkie1.jpgΤο 13% των ελλήνων φοιτητών είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, δηλαδή το χρησιμοποιούν 24 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα είναι η πρώτη που έχει γίνει στην Ελλάδα και αφορά την εξάρτηση από το Ιnternet των φοιτητών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και  διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Το δείγμα ήταν τυχαίο και το μέγεθός του ήταν 1207 φοιτητές των 5 Σχολών του ΤΕΙ Αθήνας,του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ηλικία των φοιτητών ήταν 18-28 χρονών. Οι 585 εξ’ αυτών ήταν άντρες και οι 622 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των φοιτητών είναι 21 χρονών με τυπική απόκλιση 0,2 χρόνια.

Η δειγματοληψία ήταν τυχαία διαστρωματική με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 72 ερωτήσεις το καθένα. Το δείγμα ήταν απότις 5 σχολές του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών,Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας,),Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα συμπεράσματα της έρευνας όπως παρουσιάσθηκαν σήμερα, είναι τα εξής:

  • 13% είναι εξαρτημένοι στο Internet, σύμφωνα με τα κριτήρια της Young (ικανοποιούν 5 τουλάχιστον κριτήρια Young)
  • 21% είναι οι προεξαρτημένοι (ικανοποιούν 3-4 κριτήρια τηςYoung)
  • Μεταξύ των εξαρτημένων στο Internet, οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (63% άνδρες – 37% γυναίκες).
  • Οι εξαρτημένοι στο Internet χρησιμοποιούν το Internet 24 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Δηλαδή μια ολόκληρη ημέρα. Οι φοιτητές που σπουδάζουν γνωστικά αντικείμεναπου προϋποθέτουν μεγαλύτερη ενασχόληση με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή,όπως οι φοιτητές Πληροφορικής παρουσιάζουν διπλάσιο ποσοστό, εξάρτησης από το INTERNET (16%), από φοιτητές πού δεν είναι εξοικειωμένοι, λόγω γνωστικού αντικειμένου,με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή,όπως οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων(8%)
  • Το 50% των εξαρτημένων στο Internet βρίσκεται μεταξύ 18-20 ετών. Αυτό εξηγείται διότι οι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο χρήστες νιώθουν εγκαταλειμμένοι απ’ όλους, απογοήτευση και μοναξιά περισσότερο απ’ ότι οι μη εξαρτημένοι. Δεν νιώθουν κοινωνική υποστήριξη. Φαίνεται πιθανό ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται προβληματική σε μια περίοδο που ο φοιτητής είναι ακάλυπτος από κοινωνική υποστήριξη, τόσο αναπτυξιακά όσο και μαθησιακά, και στρέφεται στο Διαδίκτυο για κοινωνική υποστήριξη. Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το ποσοστό των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο στην ηλικία 18-20, η οποία είναι ηλικία στην οποία έχει γίνει η είσοδος στο Πανεπιστήμιο. Στην ηλικία 18-20 βρίσκονται περισσότεροι εξαρτημένοι απ’ ότι μη-εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο.
  • Οι εξαρτημένοι στο Internet χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τους μη εξαρτημένους το CHAT και τα παιχνίδια στο Internet.
  • To 27% των εξαρτημένων στο Internet χρησιμοποιούν το CHAT για πάνω από 5 ώρες καθημερινά.
  • Το 53% των εξαρτημένων στο Internet έχει χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση (μέχρι 6,5 ,σε κλίμακα από 1 μέχρι 10).
  • Tο 47% των εξαρτημένων στο Internet νιώθουν μονοικαι απροστάτευτοι σε σύγκριση με το 10,5% των μη εξαρτημένων.
  • Παρατηρούμε ότι το 29 %των εξαρτημένων στο Internet παίρνει ναρκωτικές ουσίες τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
  • To 20% των εξαρτημένων στο Internet καταναλώνει πάνω από 5 κανονικά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα.

To BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων