Αρχείο για 31 Μαρτίου, 2009

ms.jpgΣημαντική διάκριση εξασφάλισαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κώστας Δημητρίου, κ. Γιώργος Διπλάρης και κ. Θοδωρής Ανδριόπουλος συμμετέχοντας στο 6ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, 24 έως 27 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης υπήρξε η ανάδειξη χρήσης καινοτόμων εφαρμογών της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και η εποικοδομητική ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών μεταξύ των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κ. Κώστας Δημητρίου και Γιώργος Διπλάρης (Κολλέγιο Ψυχικού) κέρδισαν την τρίτη θέση στην κατηγορία «Καινοτομία στο Περιεχόμενο» του διαγωνισμού, συμμετέχοντας με την εργασία «Από τον Newton στο CERN». Με αυτήν την προτεινόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν μέσα από ένα «εικονικό τηλεσκόπιο» την κίνηση των πλανητών χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό της Microsoft World Wide Telescope, να μελετήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της τροχιάς των πλανητών και των φορτισμένων σωματιδίων και να κατασκευάσουν μοντέλα προσωμοίωσης στον υπολογιστή.

Στη συνέχεια επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με επιστήμονες του CERN οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών.

Επιπλέον, ο κ. Θοδωρής Ανδριόπουλος (Κολλέγιο Ανατόλια) με την εργασία «Ποιός σκότωσε τον κύριο Χ?» με θέμα την εξιχνίαση ενός φανταστικού φόνου από τους μαθητές χρησιμοποιώντας γεωμετρικούς και μαθηματικούς γρίφους, έλαβε την τρίτη θέση στην ειδική κατηγορία όπου όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία.

 Ανακτήθηκε από: www.naftemporiki.gr

Comments 0 σχόλια »

O μαθητής από το Λύκειο Λευκίμμης στην Κέρκυρα θα ολοκληρώσει τη Γ Δ τάξη Λυκείου και θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις αποφάσισε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό δικαστική απόφαση δημιούργησε πρόβλημα στον 17χρονο μαθητή, καθώς τον υποχρέωνε να επιστρέψει στην Α΄ Λυκείου λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.

Οπως είπε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου «εκλείπει ο λόγος που θα μπορούσε η δικαστική απόφαση να υλοποιηθεί και καλείται ο μαθητής να ολοκληρώσει την τρίτη τάξη». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται: «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου,το οποίο είναι δικαστήριο διοικητικό και έκρινε καθαρά το τυπικό σχετικά με την πράξη του διευθυντή αν ήταν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες οι απουσίες και στο σημείο δικαίωσε τον διευθυντή». Και η ανακοίνωση καταλήγει: « Ομως,αυτή η απόφαση αν είχε έρθει τρία χρόνια πριν, μετά την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, όντως θα υλοποιείτο.Αυτήν την ώρα,τρία χρόνια μετά και έχοντας ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου, τη Β΄ Λυκείου και κατά το 80% τη Γ΄ Λυκείου, δεν μπορούμε να τον επαναφέρουμε να παρακολουθήσει ξανά το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Νομίζω ότι μετά από αυτό το δεδικασμένο, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλιστικά μέτρα πολλών αδικημένων από τη σταυροδοσία μαθητών. Λόγω της δυσλειτουργίας των δικαστηρίων, οι αποφάσεις του κυρίαρχου οργάνου του σχολείου, του συλλόγου υπόκεινται πλέον σε αναθεωρήσεις.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;

Comments 1 σχόλιο »

chinese2.jpgΣτο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης ηλεκτρονικής κατασκοπείας, άγνωστοι διείσδυσαν λαθραία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έκλεψαν έγγραφα από εκατοντάδες κυβερνητικά και ιδιωτικά γραφεία σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία του Δαλάι Λάμα.

Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι το σύστημα ελεγχόταν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν εγκαταστημένοι σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Προσέθεσαν, όμως, ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ενέχεται η κινεζική κυβέρνηση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πρόκειται για μια μη κρατική κερδοσκοπική επιχείρηση ή να την άρχισαν ιδιώτες, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Κίνα ως «πατριώτες χάκερς».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών Μunk στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλήθηκαν από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ που η Κίνα τακτικά καταγγέλλει, να εξετάσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου για «κακόβουλα» λογισμικά. Η έρευνά τους φανέρωσε μια ευρύτερη επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, υπήρξε διείσδυση σε τουλάχιστον 1.295 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 103 χώρες, περιλαμβανομένων πολλών που ανήκουν σε πρεσβείες (της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και του Πακιστάν), σε υπουργεία Εξωτερικών (του Ιράν, του Μπανγκλαντές, της Λετονίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, των Μπαρμπέιντος και του Μπουτάν) και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως και στα κέντρα εξόριστων Θιβετιανών που έχει ιδρύσει ο Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Τα Νέα

CNN

Comments 0 σχόλια »

10minutemailgreek.jpgΠόσες φορές σας έχουν ζητήσει να δώσετε το email σας, για να διαβάσετε κάτι σε μιά ιστοσελίδα; και στη συνέχεια πλημμυρίζετε με spam mail; Το Mail των 10 Λεπτών σας βοηθάει να αποφύγετε το πρόβλημα.

Λάβετε υπό όψη ότι το e-mail είναι ανοιχτό μόνο για 10 λεπτά και μετά διαγράφεται τελείως.

Comments 0 σχόλια »

school-violence.jpg«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία των παιδιών. Είμαι κοντά τους, αν και κρατάω μια απόσταση γιατί τα φοβάμαι κι εγώ, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Τέτοια μανία καταστροφής!

Τόσο μίσος! Το βλέπεις στα μάτια τους. Δεν είναι ζωηρά πλέον τα παιδιά, είναι αγριεμένα. Κλείνουν την πόρτα κλοτσώντας τη μέχρι να σπάσει. Χαράζουν τα θρανία, ό,τι βρουν. Καινούργιο κτίριο και μέσα σε έξι μήνες έχει γίνει ρημαδιό. Σπασμένα ντουλάπια, θρανία, παράθυρα, καρέκλες, φώτα.

Στους τοίχους βλέπεις αποτυπώματα απ’ όλα τα μεγέθη και τους τύπους παπουτσιών που κυκλοφορούν. Είναι άγρια και μεταξύ τους. Να φάει το ένα το άλλο. Υπάρχουν και παιδιά με έντονα προβλήματα. Ψυχολογικά ή και άλλα προβλήματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι μόλις φύγουν από δω θα είναι έτοιμα για φόνο. Μα, να κυκλοφορούν με μαχαίρια και κάτι άλλα, που μοιάζουν με μεγάλα δακτυλίδια, και να μην τους μιλά κανένας; Κρίμα γιατί είναι και παιδιά από πλούσιες οικογένειες…». Είναι η μαρτυρία μιας καθαρίστριας από μικρομεσαίο ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων. Τα όσα είπε μού τα επιβεβαίωσε σχεδόν με τα ίδια λόγια μια καθηγήτρια, αλλά σε άλλο σχολείο! Μια έμπειρη καθηγήτρια την οποία έχει εντυπωσιάσει το μίσος των παιδιών για το σχολείο, εκτός των όσων συμβαίνουν στη ζωή τους. Είναι από τις ελάχιστες/ελάχιστους που μου μίλησαν καθαρά.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

web2.jpg«Το Διαδίκτυο το βλέπω σαν ένα μέσο που προάγει το διάβασμα αντί να το εμποδίζει», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Σίλια Ρις, η πιο διάσημη Βρετανή συγγραφέας βιβλίων για εφήβους μετά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ.
Από τις σημαντικότερες Βρετανίδες συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας η Σίλια Ρις, έχει περισσότερα από 15 βιβλία στο ενεργητικό της, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε από τη «Μικρή Μάγισσα» που βραβεύτηκε στη Γαλλία με το Ρrix Sorcieres (2003), ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας την ενέταξε στα υποχρεωτικά εξωσχολικά αναγνώσματα στο γυμνάσιο.

Η Ρις έχει σπουδάσει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες και δούλεψε ως δασκάλα πολλά χρόνια… «Αυτός ήταν κι ο λόγος που άρχισα να γράφω», είπε στα «ΝΕΑ». «Ρωτούσα τους μαθητές μου τι θα τους άρεσε να διαβάζουν κι άρχισα να δημιουργώ ήρωες της ηλικίας τους. Κατά τα άλλα, σε δομή και περιεχόμενο, είναι σχεδόν βιβλία ενηλίκων». Στο τελευταίο της μυθιστόρημα η 17χρονη Sovay μπαίνει στην περιπέτεια να βρει τον πατέρα και τον αδελφό της που κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν τη Γαλλική Επανάσταση. Η έρευνά της την οδηγεί σε σκοτεινές, επικίνδυνες γωνιές του Λονδίνου και του Παρισιού, όπου για να πετύχει τον σκοπό της «παίζει» διάφορους ρόλους παραδοσιακά ανδρικούς.

Αλλάζουν οι άνθρωποι ανάλογα με την εποχή; Το ρωτάω γιατί υπήρξατε πολλά χρόνια δασκάλα και παρακολουθούσατε από κοντά τα παιδιά…

Αν εξαιρέσουμε τα κομπιούτερ, το Ίντερνετ και τα κινητά, δεν βλέπω βασικές διαφορές. Τα συναισθήματα, οι σχέσεις, τα πράγματα για τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται τα παιδιά είναι τα ίδια- ανεξάρτητα αν μιλάμε για 15 ή 50 χρόνια πίσω.

Απευθύνεστε στο πιο δύσκολο κοινό. Πόσω μάλλον σήμερα που το κοινό των εφήβων έχει αναπτύξει μια νέα «γλώσσα» επικοινωνίας, εκείνη του Ίντερνετ. Ώρες ώρες νομίζει κανείς ότι δεν γίνεται να εισχωρήσει εύκολα σ΄ αυτόν το νέο κόσμο…

Συμφωνώ. Αλλά το Ίντερνετ δεν καλύπτει το 100% της ζωής τους. Τους μένει ελεύθερος χρόνος- και το βιβλίο θα είναι πάντα μια ιδανική διέξοδος. Και αφού το διαβάσουν, θα κάτσουν στον υπολογιστή τους και θα μιλήσουν γι΄ αυτό που διάβασαν ή θα γράψουν τη δική τους κριτική, θα γράψουν σε blogs βιβλίων, θα έρθουν σε επαφή με τον συγγραφέα κ.λπ. Εγώ το βλέπω σαν ένα μέσο που προάγει το διάβασμα αντί να το εμποδίζει.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

post-graduate-09.jpg«Ενα θα σου πω: Αν στην Ελλάδα είχαμε αυτές τις υποδομές θα είχαμε πολλούς Αϊνστάιν!» Οι Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό –άλλοι έχοντας και την εμπειρία του ελληνικού πανεπιστημίου και άλλοι όχι– είναι ενδεχομένως οι πιο αυστηροί, αλλά και οι πιο αντικειμενικοί κριτές της ελληνικής πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Από μακριά, όπως και να το κάνεις, βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά. Υπολογίζεται ότι 51.000 Ελληνες βρίσκονται για σπουδές στο εξωτερικό, με τη μερίδα του λέοντος να έχει απορροφηθεί στη Μεγάλη Βρετανία (30.000 περίπου) και τους υπόλοιπους να μοιράζονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των Ελλήνων που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: 8,5% έναντι 3%… Η φοιτητική μετανάστευση, φυσικά, μεταφράζεται και σε τεράστια οικονομική αιμορραγία που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλλοι φεύγουν από την Ελλάδα γιατί επιδιώκουν «το κάτι παραπάνω», άλλοι γιατί αναζητούν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, άλλοι επειδή απλώς απέτυχαν να σπουδάσουν εδώ. Με τους ορίζοντες πια ανοιχτούς και πολλοί με «βαριά» πτυχία στο χέρι, αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην παραμονή στο εξωτερικό και την επιστροφή στην πατρίδα. Οπως λέει ένας φοιτητής στην «Κ», «το ξέρω ότι το μέλλον μου είναι “έξω”, η καρδιά μου όμως παραμένει εδώ». Ελληνες της πανεπιστημιακής ξενιτιάς μιλούν στην «Κ» για τις σπουδές τους, τις προοπτικές, τη νοσταλγία, ενώ κρίνουν και τα δρώμενα στα ελληνικά ΑΕΙ με λόγια αυστηρά –«αδιανόητα μάς φαίνονται πολλά από αυτά που γίνονται»…

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων