Αρχείο για Μάρτιος 18th, 2009

c6020.jpgΌσοι παρευρέθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας όπου παρουσιάστηκε έρευνα της MRB Ηellas για τη διείσδυση και τη χρήση των social media στην Ελλάδα θα θυμούνται τα σχόλια των χρηστών του twitter την ώρα που στο βήμα μιλούσαν πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Υou kill the event…» (σ.σ::’σκοτώνετε την ημερίδα’, μήνυμα στους ομιλητές), «Νομίζω πως μόλις παρακολουθήσαμε τις 2 πρώτες προεκλογικές ομιλίες…», «σημασία έχει η έναρξη της συζήτησης…» κλπ.

Πέρα από την ευστοχία ορισμένων τοποθετήσεων, οι αντιδράσεις των παρευρισκόμενων έδειχναν ότι επρόκειτο για μια νέα, ασυνήθιστη μορφή διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Η «δύσκολη» θέση στην οποία ήρθαν αρκετές φορές οι πολιτικοί, φανέρωσε μια απροσδόκητη έκθεση τους σ’ ένα κοινό που δεν στέκεται πλέον αμέτοχο κάτω από το προεκλογικό «μπαλκόνι» της δεκαετίας του ’80.

Η ημερίδα και η συζήτηση που επακολούθησε έδειξε ότι η πολιτική επικοινωνία αναθεωρείται δυναμικά και πολυπρόσωπα όσο το Διαδίκτυο είναι προσβάσιμο από τους πολίτες και εξελίσσει τις πλατφόρμες εκείνες που ευνοούν τον διάλογο και δημιουργούν σκεπτόμενες συλλογικότητες που θεωρούν και πράττουν συνάμα.

Μμμ, σαν καλή ιδέα μου φαίνεται αυτή για εφαρμογή σε ένα συνέδριο π.χ., όπου το κοινό θα δίνει feedback στον ομιλητή…

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

30-06a.jpgΗ συνάδελφος ofisofi προσπαθώντας να βγάλει άκρη με την ιδιοκτησία γης στα άδυτα του Βυζαντίου αλλά κυρίως στη μπερδεμένη αφήγηση του σχολικού εγχειριδίου της Β’Λυκείου, σύνταξε ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να φωτιστεί κάπως το θέμα των γαιών, των μικροκαλλιεργητών, δυνατών κτλ..

Οσοι ταλανίζεστε με το συγκεκριμένο εγχειρίδιο θα βρείτε το πόνημα της συναδέλφου ανεκτίμητο

Comments 0 σχόλια »

ecoble.jpgΕξυπνες ιδέες για ανακύκλωση των αντικειμένων που δεν χρησιμοποιείτε πια, θα βρείτε στο http://ecoble.com. Πρόκειται για blog που καταγράφει και παρουσιάζει προτάσεις για να κάνετε τα άχρηστα και πάλι χρήσιμα. Φτιάξτε μικρά θερμοκήπια από θήκες cd, κοσμήματα από μεταλλικά αντικείμενα και ενημερωθείτε για τα «πράσινα» έπιπλα και τους καλλιτέχνες που δημιουργούν ανακυκλώνοντας. Αν νομίζετε ότι οι χρωματιστοί κάδοι είναι η τελευταία λύση για τα σκουπίδια σας, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο και πιθανότατα να αλλάξετε γνώμη. Νεσεσέρ από παλιά υφάσματα και κασέτες (!), τσάντες φτιαγμένες με τα παλιά σας τζιν και ένα σωρό παρεμφερείς κατασκευές θα σας γλιτώσουν χρήματα, θα σας απασχολήσουν δημιουργικά και θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

bebo.jpgΗ αμερικανική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Bebo, ανακοίνωσε τη μεταφορά της στην Ευρώπη, με τη δημιουργία εκδόσεων της υπηρεσίας σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το Bebo διαθέτει 22 εκατομμύρια εγγεγραμένους χρήστες, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς στη Βρετανία. Μέχρι σήμερα η ιστοσελίδα ήταν διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά και τα Πολωνικά, υστερώντας σημαντικά σε σχέση με τις 40 διαφορετικές γλωσσικές εκδόσεις του Facebook.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο χρηστών όσο και επιχειρηματικότητας», σχολίασε σχετικά η αντιπρόεδρος του Bebo, Νικόλ Βάντερμπιλτ. «Η διεθνής επέκταση είναι κλειδί της στρατηγικής ανάπτυξής μας».

Τα κοινωνικά δίκτυα στο Web εξελίχθηκαν από εξειδικευμένες υπηρεσίες για εφήβους, σε φαινόμενο που αφορά πλέον πολύ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης τους είναι μάλιστα το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, περισσότεροι χρήστες χρησιμοποίησαν μια τέτοια υπηρεσία παρά μια αντίστοιχη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε παγκόσμια κλίμακα, περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν κάποιο κοινωνικό δίκτυο στο Web, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Comments 0 σχόλια »

gardena_s.jpgΗ θεωρία μιας τέτοιας «μιτοχονδριακής Εύας» πρωτοδιατυπώθηκε από τους Cann, Wilson και Stoneking το 1987, και υποστηρίχθηκε με νέες αναλύσεις από τον καθηγητή Ανθρωπογενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μπράιαν Ζάικς (Βryan Sykes) το 1998. Ο Ζάικς εντόπισε και τις 36 «απογόνους της Εύας», από τις οποίες οι επτά έγιναν οι μητέρες όλων των Ευρωπαίων. Η «προγιαγιά των Ελλήνων»- που τη βάφτισε Ούρσουλα- ήταν η αρχαιότερη των επτά και χαρακτηρίζεται από τον «Απλότυπο U». Μετανάστευσε στην Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια περίπου και… εγκαταστάθηκε στους Δελφούς! Οι απόγονοί της έφθασαν ως τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, την Αραβία, τον Καύκασο και… την Ινδία.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Ζάικς «Τhe Seven Daughters of Εve», ένα ποσοστό 11% των τωρινών Ευρωπαίων είναι απευθείας απόγονοι της «Ούρσουλας». Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Ελληνες είναι και μια άλλη «κόρη της Εύας», η «Τζασμίν» – «Απλότυπος J»- που γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή και οι απόγονοί της ήταν αυτοί που έφεραν στην Ελλάδα και την Ευρώπη την «αγροτική επανάσταση», πριν από 8.500 χρόνια περίπου. Σήμερα, απόγονοί της θεωρούνται το 12% των Ευρωπαίων. Η θεωρία του Ζάικς αμφισβητήθηκε έντονα πριν και μετά τη χαρτογράφηση του DΝΑ, το 2000, αλλά χάρη στις αναλύσεις των στοιχείων από υπερυπολογιστές επαληθεύθηκε, το 2002.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων