Αρχείο για 5 Μαρτίου, 2009

00442793.jpgΤο σχολείο του μέλλοντος είναι πλέον γεγονός. (Ίσως για μερικούς, για τους υπόλοιπους ας μείνουμε στο σχολείο του περελθόντος) Η εικόνα της σχολικής αίθουσας με τον παραδοσιακό μαυροπίνακα, τη σκόνη από τις κιμωλίες και τους μαθητές που «παλεύουν» να μείνουν ξύπνιοι, κατά την παράδοση των μαθημάτων, ανήκουν στο παρελθόν. (Δεν θα στοιχημάτιζα – μάλλον ο δημοσιογράφος δεν έχει επαφή με μία τυπική τάξη) Εκτός από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το διαδραστικό πίνακα, το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας φέρνει στην Ελλάδα τα πρώτα έξυπνα θρανία, που λειτουργούν όπως τα κινητά τηλέφωνα iPhone, διαθέτουν οθόνη αφής, συνδυάζουν ήχο και εικόνα και οι μαθητές δουλεύουν σε αυτά κατά ομάδες.

Τα μολύβια, τα στιλό και οι γόμες αντικαθίστανται από ακίδες αφής. Ο παιδαγωγός αποδεσμεύεται από τον παραδοσιακό του ρόλο και ο μαθητής που θα απαντήσει σωστά στο μάθημα της μέρας δεν είναι πια μόνο αυτός που θα σηκώσει το χέρι του πρώτος.

Ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις με ένα απλό «κλικ» στην οθόνη του θρανίου τους. Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, τα έξυπνα θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο που λειτουργεί συμπληρωματικά με τα βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα διαδραστικά θρανία, οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού μπορούν να χρησιμοποιούν μαρκαδόρο για να σχεδιάζουν και να γράφουν, το δάχτυλο για να μετακινούν λέξεις και την παλάμη για να σβήνουν. Σε κάθε θρανίο περιέχεται υπολογιστής, που υποστηρίζει μέχρι και 40 εντολές ταυτόχρονα.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 2 σχόλια »

darwin.jpg«Τα ανθρώπινα όντα, όπως τα γνωρίζουμε, εξελίχθηκαν από προγενέστερα είδη ζώων;» ήταν το ερώτημα που υποβλήθηκε σε πολίτες 34 χωρών, το 2005, στο πλαίσιο έρευνας του περιοδικού Science (Miller et al.,11-8-2006). Μόνο το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι η υπόθεση είναι σωστή. Η χώρα μας κατέλαβε την 28η θέση.

«Ετυχε ποτέ να ακούσετε, να δείτε ή να διαβάσετε κάτι σχετικό με τον Δαρβίνο και τη θεωρία του;» ήταν το ερώτημα σε έρευνα μεταξύ Ελλήνων πολιτών που δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (18-3-2007). Το 52% των ερωτηθέντων δεν είχε ιδέα για την εξέλιξη των ειδών και για τον εκφραστή της σχετικής θεωρίας. Και από τους γνωρίζοντες, μόλις το 13% την αποδέχεται πλήρως. Ενα 50% την αποδεχόταν εν μέρει, ενώ το 27% την απέρριπτε εξ ολοκλήρου.

Θελήσαμε να διαπιστώσουμε τι αντιλήψεις είχαν διαμορφώσει οι Ελληνες μαθητές για τη θεωρία της βιολογικής εξέλιξης. Τα ευρήματα πρόσφατης σχετικής έρευνας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρίνου, Χαλκιά, Σκορδούλης 2007) είναι αποκαρδιωτικά.

? Κανένας μαθητής δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει σε απλά παραδείγματα τη φυσική επιλογή για να εξηγήσει τις αλλαγές των οργανισμών, ενώ οι απαντήσεις τους έδειξαν παντελή άγνοια για τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνουν. Οι περισσότεροι μαθητές αντιμετώπιζαν τους οργανισμούς ως ενιαίο σύνολο πανομοιότυπων ατόμων, που αλλάζουν ταυτόχρονα εξαιτίας της ανάγκης, αντιλήψεις που επικρατούσαν πολύ πριν γίνει αποδεκτή η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου.

? Οι μαθητές έδειξαν να αγνοούν τι ακριβώς σημαίνει η εξέλιξη για τη βιολογία. Θεωρούσαν τη βιολογική εξέλιξη ως αλλαγή των ίδιων των ατόμων και όχι ως αλλαγές στη σύνθεση των πληθυσμών. Μόνο το 26,8% των μαθητών έδωσε την επιστημονική απάντηση σε αυτό το θέμα.

? Μόνο το 16,6% των μαθητών δεν δέχθηκε ότι τα «νέα γνωρίσματα εμφανίζονται στους οργανισμούς, επειδή τα χρειάζονται για να επιβιώσουν».

? Μόνο ένας στους τρεις μαθητές θεώρησε ότι οι διαθέσιμες αποδείξεις είναι επαρκείς για να θεωρείται αξιόπιστη η Θεωρία της Εξέλιξης.

? Λιγότεροι από τους μισούς μαθητές (46,7%) γνώριζαν ότι οι άνθρωποι δεν συνυπήρχαν με τους δεινοσαύρους.

Αυτά έμαθαν τα παιδιά (ή, μάλλον… δεν έμαθαν) αυτά είπαν. Στα εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Βιολογίας, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου, η Εξέλιξη αντί να αποτελεί το ενοποιητικό πλαίσιο, όπως παγκοσμίως προτείνεται, είναι ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο που παρατίθεται αίφνης και τελευταίο… Από το μεγαλύτερο μέρος της Bιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου απουσιάζει κάποια συγκεκριμένη συσχέτιση με την Εξέλιξη (εκτός από κάποιες αναφορές στο Πρόγραμμα της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου για την επισήμανση ομοιοτήτων και διαφορών σε συστήματα διαφόρων ομάδων οργανισμών στα νέα προγράμματα, που εφαρμόστηκαν βαθμιαία μετά το 1997). Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, από το 2000 περίπου έως σήμερα, ενώ και στους στόχους των Αναλυτικών Προγραμμάτων Βιολογίας συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία της Θεωρίας της Εξέλιξης, στην πράξη αυτή έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Στο Λύκειο δεν διεξάγεται σε καμία τάξη…

Τελικά οι μαθητές σε όλο το διάστημα της φοίτησής τους στο σχολείο, έχουν μόνο μία ευκαιρία να διδαχθούν τη Θεωρία της Εξέλιξης: στο τέλος της Γ΄ Γυμνασίου. Και χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτή πάντα αξιοποιείται…

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα ? την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορείτε να συμμετέχετε απλά σβήνοντας τα φώτα στο χώρο σας από τις 20:30 έως τις 21:30 το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πετύχει η Ώρα της Γης 2009.

http://www.earthhour.org/action/gr:el

Comments 0 σχόλια »

videogames.jpgΌπως επισημαίνει ο Εμίλ Παλιαρούλο, ένας από τους σχεδιαστές του Fallout 3, ενός παιχνιδιού δράσης που διηγείται την ιστορία ενός ήρωα από τα εφηβικά του χρόνια, ο παίχτης καλείται να πάρει αποφάσεις με βάση την ηθική και τα δεδομένα της στιγμής, που επηρεάζουν την εξέλιξη όλης της ιστορίας του παιχνιδιού.

«Έχουμε πλέον φτάσει το σημείο που δε φτάνουν τα εντυπωσιακά γραφικά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Οι παίχτες περιμένουν και ένα ενδιαφέρον σενάριο» εξηγεί ο ίδιος. Οι συζητήσεις του χαρακτήρα με άλλους ήρωες του παιχνιδιού που συναντά αλλά και οι αντιδράσεις στα διλήμματα που παρουσιάζονται στην πορεία της ιστορίας αλλάζουν τη ροή του σεναρίου με τρόπο πολλές φορές εντυπωσιακό.

Τα πρώτα δείγματα σεναρίου στα βιντεοπαιχνίδια εντοπίζονται ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν κάποιες εταιρείες θέλησαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στον παίχτη από μια υποτυπώδη ιστορία σωτηρίας του κόσμου από εξωγήινους. Στο κλασικό πλέον παιχνίδι Donkey Kong της Nintendo, ο Σιγκέρου Μιγιαμότο θέλησε να προσθέσει σεναριακά στοιχεία στην ιστορία του ήρωα που παλεύει να απελευθερώσει την πριγκίπισσα από ένα τεράστιο γορίλα.

Η εξέλιξη των μηχανών γραφικών και των υπολογιστών έδωσαν τη δυνατότητα κατασκευής πιο περίπλοκων παιχνιδιών και παρουσίασης πιο ζωντανών και εκλεπτυσμένων χαρακτήρων. Από ένα σημείο μάλιστα και μετά, ξεκίνησε ο διαχωρισμός των τίτλων με βάση την ύπαρξη ή όχι σεναρίου. «Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί η σημασία του σεναρίου σε ένα παιχνίδι. Τα βιντεοπαιχνίδια πλέον είναι επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

image012.jpgΗ κόρη τους γεννήθηκε πριν από εννέα χρόνια. Η Εσθερ με τον Γιάννη έφτιαξαν ένα από τα πιο συμπαθητικά τουριστικά καταλύματα που υπάρχουν στο παραλιακό Κυπαρίσσι Λακωνίας. Γεννημένη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ένιωσε πως είχε φτιάξει τον δικό της παράδεισο επί της Γης μέχρι που…

Μέχρι που πλησίασε ο καιρός για να πάει η κόρη της σχολείο. Τότε έμαθε ότι στην πορεία προς τη γνώση, η μικρή Κοραλλία θα έπρεπε να κάνει τις τάξεις ανάποδα! Δηλαδή, μετά τη δευτέρα να διδαχθεί πρώτα την ύλη της τετάρτης και μετά της τρίτης. Και στη συνέχεια, πρώτα της έκτης και μετά της πέμπτης. «Μα είναι αυτό δυνατόν; Είναι νόμιμο;», συνεχίζει να αναρωτιέται μέχρι σήμερα.

Της εξηγούμε ότι αυτό είναι κοινή πρακτική στα ολιγοθέσια σχολεία. Οταν υπάρχει ένας δάσκαλος για όλες τις τάξεις δεν μπορεί να διδάσκει χωριστά την καθεμιά. Η τρίτη και η τετάρτη είναι σε πρόγραμμα συνδιδασκαλίας σε όλα τα μαθήματα πλην των Μαθηματικών. Το ίδιο συμβαίνει με πέμπτη-έκτη τάξη. Οταν λοιπόν έρχεται ένα παιδί από τη δευτέρα και μπαίνει στην επόμενη ομάδα, θα κάνει τη μία χρονιά ύλη τρίτης αλλά την επόμενη πρέπει να αντιμετωπίσει ύλη Τετάρτης. Τότε είναι η ώρα των «βασανιστηρίων» για τα παιδιά που μόλις έχουν έρθει από τη δευτέρα. Η Εσθερ ακούει και επανέρχεται προβληματισμένη:

«Γιατί όμως το παιδί μου και κάθε παιδί σε απομακρυσμένη περιοχή να μη μαθαίνει Αγγλικά όπως γίνεται σε όλα τα Δημοτικά που έχουν ακόμη και δεύτερη ξένη γλώσσα; Γιατί να μην έχει γυμναστή, δάσκαλο Μουσικής και Καλλιτεχνικών; Γιατί να πρέπει να μείνει σε Οικοτροφείο για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο, όπως γινόταν το 1960 και σε συνθήκες εκείνης της εποχής;».

Σε τέτοιας μορφής ερωτήματα αναζητεί απαντήσεις η έρευνα της «Ε» για την απρόσιτη Παιδεία στη δυσπρόσιτη Ελλάδα.

Comments 0 σχόλια »

5155.jpgΟι εγκληματικές οργανώσεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την πειρατεία των ταινιών, μία δραστηριότητα ιδιαίτερα επικερδή και με μικρό ρίσκο, σύμφωνα με έκθεση της RAND Corpοration (Research and Development) που δόθηκε στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με την έκθεση αυτού του μη κυβερνητικού ερευνητικού οργανισμού, οι οργανώσεις τύπου μαφίας ή οι συμμορίες έχουν προσθέσει το λαθρεμπόριο ταινιών στις δραστηριότητές τους, παράλληλα με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του τα τεράστια περιθώρια κέρδους, δεν είναι περίεργο που το οργανωμένο έγκλημα έχει επενδύσει στην πειρατεία ταινιών», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, Γκρεγκ Τρέβερτον, συμπληρώνοντας ότι «τα κέρδη είναι υψηλά και ο κίνδυνος διακίνησης σχετικά χαμηλός».

Στην ίδια έκθεση εξάλλου αναφέρεται ότι, έστω και εάν οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους και με αυτό τον τρόπο, ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις καθιστούν σαφείς τις διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

«Εάν αγοράζετε πειρατικά CD, υπάρχει κίνδυνος τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων να καταλήγει σε εγκληματικές οργανώσεις, ίσως και σε τρομοκρατικές», προειδοποιεί ο Τρέβερτον.

Η έκθεση αυτή, η οποία εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογράφου (Motion Pictures Association of America-MPAA), το λόμπι των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ, στηρίχτηκε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με 120 υπηρεσίες για τη τήρηση της τάξης, σε περισσότερες από 20 χώρες.

Σύμφωνα με τη RAND, η πειρατεία ταινιών μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποδειχθεί πιο επικερδής και από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών: ένα πειρατικό DVD στη Μαλαισία κοστίζει 70 σεντς και μπορεί να πωληθεί μέχρι και 10 φορές ακριβότερα στους δρόμους του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απόδοση των πειρατικών CD είναι τρεις φορές υψηλότερη από αυτή της ιρανικής ηρωίνης, και πιο σημαντική από αυτή της κολομβιανής κοκαΐνης.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

youtubesymp460.jpgΏς τώρα ξέραμε ότι οι ακροάσεις είχαν κάπως αυστηρό χαρακτήρα. Ο μουσικός έπρεπε να παίξει μπροστά σε μια επιτροπή διακεκριμένων ομοτέχνων του…

Από σήμερα η πρώτη on line (μέσω Ίντερνετ) συγκρότηση συμφωνικής ορχήστρας είναι γεγονός. Τα μέλη της ορχήστρας που θα εμφανιστεί σε ένα μήνα στο περίφημο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης κέρδισαν τη θέση τους με μια πρωτοφανή διαδικασία. Καθισμένοι στην καρέκλα του σπιτιού τους έπαιξαν (στο μουσικό όργανο στο οποίο διαγωνίστηκαν) από ένα προκαθορισμένο κομμάτι μπροστά στην ψηφιακή κάμερα του υπολογιστή τους. Δημιούργησαν δηλαδή ένα βίντεο που το έστειλαν κατόπιν στην ιστοσελίδα των οργανωτών. Ήτοι του Google και του ΥouΤube που θέλησαν να δημιουργήσουν τη ΥouΤube Symphony Οrchestra ώστε «να ενθαρρυνθούν μουσικοί από όλο τον κόσμο και να ανακαλυφθούν νέα ταλέντα που οι συνθήκες στη χώρα τους δεν έχουν επιτρέψει να αναδειχθούν διεθνώς».

Περίπου 3.000 βίντεο από 70 χώρες ελήφθησαν από την επιτροπή. Ο κάθε μουσικός έπρεπε να παίξει ένα κομμάτι από γνωστό έργο ενώ ο κινεζικής καταγωγής συνθέτης Ταν Ντουν που ζει στη Νέα Υόρκη (κάτοχος Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Τίγρης και Δράκος» και επίσημος συνθέτης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου), συνέθεσε συμφωνικό έργο με τίτλο «Εroica»- τιμώντας έτσι και τον Μπετόβεν- ειδικά για τον διαγωνισμό. Ο κάθε μουσικός, μαζί με την παρτιτούρα του οργάνου του, κατέβαζε και ένα βίντεο με τον Ταν Ντουν να διευθύνει το μέρος της ορχήστρας που τον αφορά.

Κριτές ήταν μουσικοί μεγάλων ορχηστρών όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου ή η Συμφωνική του Λονδίνου. Στην πρώτη επιλογή αναδείχθηκαν 200 μουσικοί για την τελική φάση κατά την οποία υπήρξε και ψηφοφορία κοινού. Εντέλει επελέγησαν 90 μουσικοί από 30 χώρες. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο βιολιστής Γκάρι Ναλμπαντιάν που ζει στην Αθήνα (γεννήθηκε στο Ερεβάν, όπου και σπούδασε στο περίφημο Ωδείο Κόμιτας).

Ο νεαρός Γκάρι Ναλμπαντιάν θα είναι ένα από τα πρώτα βιολιά της συναυλίας. Το έργο του Ταν Ντουν θα παιχτεί στις 15 Απριλίου στη φημισμένη νεοϋορκέζικη αίθουσα, υπό τη διεύθυνση του Μάικλ Τίλσον Τόμας, διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σαν Φρανσίσκο.

http://www.youtube.com/symphony

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων