Αρχείο για Μάρτιος 3rd, 2009

podia.jpgΣαν σήμερα το 1982 το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

Κι όμως το πρόλαβα αυτό το μέτρο. Και το εφάρμοσα άμεσα πηγαίνοντας την επομένη με παντελόνι στο σχολείο. Στήθηκα μπροστά – μπροστά στην προσευχή και περίμενα με αγωνία να σκάσει η καμπάνα. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Άλλη μία αναίμακτη επανάσταση τερματίστηκε άδοξα. Πάνε και τα πικεδένια γιακαδάκια και οι κορδέλες στα μαλλιά.

Αν οι καθηγητές μας έβλεπαν τη σημερινή εμφάνιση των μαθητριών, θα τα κατάπιναν τα υπογλώσσια με τις χούφτες.

O tempora, o mores.

Comments 0 σχόλια »

Η ιστορία του marketing των Δημοσίων Σχέσεων και του ελέγχου των σκέψεων των μαζών σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς από τότε που άρχισε με τον ανιψιό του Sigmund Freud, τον Edward Bernays μέχρι τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Clinton και Blair στις προεκλογικές τους εκστρατείες. Πώς οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόιντ χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των λαών, τα δάνεια και την κατανάλωση.

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που εξηγεί την πρόσφατη οικονομική κρίση και τη σημερινή κατάσταση στο κόσμο.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Century_Of_The_Self 

Comments 0 σχόλια »

timesavegg.jpgΗ οικονομική κρίση έχει μέχρι στιγμής γονατίσει μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη,έχει κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και απειλεί να αλλάξει για πάντα τον Τύπο και την έντυπη δημοσιογραφία.Οι εφημερίδες
περικόπτουν δραστικά τα έξοδα λειτουργίας, κλείνουν γραφεία στο εξωτερικό και καταργούν ανταποκριτές,βάζουν σε υποθήκη τα περιουσιακά τους στοιχεία,περνούν στο Διαδίκτυο ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους.Ο έντυπος Τύπος συρρικνώνεται και, όπως πολλοί επισημαίνουν,μαζί του συρρικνώνεται και η δημοκρατία.

Οι πιέσεις που δέχεται η βιομηχανία του έντυπου Τύπου οδηγεί τους δημοσιογραφικούς ομίλους να αναζητούν λύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Το Διαδίκτυο φαίνεται να είναι το μέλλον για τις εφημερίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα οι βρετανικές εφημερίδες τον Ιανουάριο του 2009 κατέγραψαν εντυπωσιακές αυξήσεις στον αριθμό των αναγνωστών των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008. Πιο συγκεκριμένα, οι αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Guardian» τον Ιανουάριο έφτασαν τις 29.811.671 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Η ιστοσελίδα της «Τelegraph» παρουσίασε αύξηση 110%, των «Τimes» 52%, του «Ιndependent» 108% και της «Μirror» 25%.

Comments 0 σχόλια »

4.JPGΜια που οι μέρες είναι για μασκαράδες, ένα blog για αυτούς που βάφουν τα μαλλιά τους, για να σκάσει το αχείλι σας…

http://vapsomalliades.blogspot.com/

Comments 0 σχόλια »

babiniotis1. Χρειάζεται;
Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία έχουν αποκτήσει στη χώρα μας κακό όνομα, εν μέρει ίσως δικαιολογημένα. Διότι συνήθως δεν είναι προϊόντα ευρύτερου σοβαρού διαλόγου, αλλά προέρχονται είτε από κομματικές θέσεις, είτε από πρωτοβουλίες υπουργών Παιδείας με τη συνεργασία κάποιων έμπιστων συνεργατών τους. Με εξαίρεση τον Διάλογο για την Παιδεία- διευρυμένο, απροκατάληπτο, εκτενή- επί υπουργίας τού Γ. Σουφλιά, για μια ευρύτερη μεταρρύθμιση που άρχισε μεν τότε (1992) να εφαρμόζεται αλλά που, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε από την επόμενη ηγεσία τού Υπουργείου Παιδείας (λόγω αλλαγής Κυβερνήσεως), η οποία ακολούθησε διαφορετική πολιτική, εκτενής αντιπροσωπευτικός διάλογος για την Γενική Παιδεία από θεσμοθετημένο ευρείας συνθέσεως όργανο δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Μολονότι το 2003-επί Κυβερνήσεως Κ. Σημίτη- θεσμοθετήθηκε το Οργανο που θα μπορούσε να τον διεξαγάγει, εννοώ το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Σήμερα, σε καιρούς δύσκολους για όλο τον κόσμο, και με τα πράγματα να έχουν οδηγηθεί στη χώρα μας σε οριακές καταστάσεις λόγω των κινητοποιήσεων στην Παιδεία μας (με αφορμή το τραγικό γεγονός τού θανάτου τού μαθητή Γρηγορόπουλου, αλλά με βαθύτερα αίτια την πικρία, την οργή και την απογοήτευση των νέων για μια δημόσια Παιδεία που δεν είχε και δεν έχει έμπρακτα πρωτεύουσα θέση στις επιλογές τής Πολιτείας όλα τα τελευταία χρόνια) ένας ειλικρινής διάλογος για ακανθώδη ζητήματα τής Γενικής Παιδείας μας σε εθνικό επίπεδο και από φορέα θεσμοθετημένο σε ανύποπτο χρόνο (και όχι από μια Επιτροπή προσωπικής επιλογής τού αρμόδιου υπουργού) είναι περισσότερο από αναγκαίος. Αν μάς ενδιαφέρει πραγματικά η Παιδεία, αν το επαναλαμβανόμενο ότι «όλα εξαρτώνται από την Παιδεία» δεν είναι κούφια λόγια ή εύκολο δημαγωγικό σύνθημα.

2. Διάλογος για τον διάλογο;
Πολιτικός δεν είμαι. Είμαι δάσκαλος (με 40 χρόνια θητείας στην Παιδεία μας!). Κι ίσως οι εκτιμήσεις μου να υστερούν πολιτικά. Ομως ειλικρινώς δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε δύσκολες στιγμές για μια χώρα, κάποιοι θα ήθελαν να παίξουν «εν ου παικτοίς». Με ό,τι συγκινεί κι ενδιαφέρει εκατομμύρια γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, σημερινών και αυριανών. Με ό,τι κατεξοχήν καίει-μαζί με τα οικονομικά- τους πολίτες αυτή την ώρα, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο στρεβλώσεις που είναι μοναδικές σ΄ αυτή τη γωνιά τής γης, με την παραπαιδεία δηλ. να έχει πάρει τη θέση τής παιδείας στο Λύκειο, με το Φροντιστήριο να έχει υποκαταστήσει το Σχολείο! Μ΄ ένα υποβαθμισμένο Λύκειο-παιδευτικά, κοινωνικά και συνειδησιακά- και μ΄ έναν υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό, αυτόν που διδάσκει στο Λύκειο, που δεν είναι, τελικά, υπεύθυνος γι΄ αυτή την κατάσταση ούτε αξίζει αυτή την απαξίωση!

Διάλογος, λοιπόν, για πολύ ουσιαστικά, άμεσα και καυτά προβλήματα. Με προτάσεις για λύσεις. Γιατί δεν πρόκειται εμείς να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Προβλήματα που θα συζητηθούν έχουν προ πολλού λυθεί στις περισσότερες χώρες τής Ευρώπης. Προτάσεις ορθολογικές και αποτελεσματικές που μπορούν να προκύψουν από ένα ειλικρινή, ευρύτερο και ουσιαστικό διάλογο δεν αποτελούν ούτε προκάλυμμα ούτε και προνόμιο μιας Κυβερνήσεως, αυτής που βρίσκεται στην εξουσία σήμερα. Αποτελεί δέσμευση παιδευτική, ηθική, κοινωνική και πολιτική για όποια Κυβέρνηση (αυτή ή άλλη) θα υιοθετήσει την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής και εξάλειψης συγχρόνως μιας απαράδεκτης στρέβλωσης στην καίρια βαθμίδα τού Λυκείου. Προτάσεις σοβαρές, τολμηρές, εφόσον είναι και πειστικές και πρακτικά εφαρμόσιμες, ξεπερνούν τον χρόνο και τα πρόσωπα και μπορούν να έχουν ευρύτερη κοινωνική στήριξη που καμιά πολιτική παράταξη δεν θα μπορεί εύκολα να αγνοήσει. Αρα μιλάμε για έναν διάλογο δεσμευτικό για λύσεις και όχι για κομματικά παιχνίδια ή προφάσεις, απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Συνέχεια »

Comments 2 Σχόλια »

jack_lang.jpg«Τώρα πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, να ξαναφανερώσουμε το πάθος για την αρχαία Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή ενός τρίπτυχου: επιστροφή στα μεγάλα κλασικά κείμενα και προσέγγισή τους, διεπιστημονική θεώρηση, σχηματισμός κριτικού πνεύματος. Πρέπει να ξαναβρούμε τις μεγάλες επιστήμες, να δοθούν στέρεες και καθαρές βάσεις να δράσουμε με αυστηρότητα στην οργάνωση, να ξαναδώσουμε όλη τη δυναμική των φιλολογικών σπουδών, κλασικών και νεότερων, στη διαμόρφωση των νέων. Στην ανώτερη παιδεία θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την ενίσχυση των κλασικών γραμμάτων και οι πτυχιούχοι να έχουν γνώση της ελληνικής και της λατινικής αν θέλουν να προχωρήσουν στην έρευνα».

Υποθέτετε ότι αυτά τα λέει κάποιος υπουργος Παιδείας ή Πολιτισμού; σωστά μόνο που είναι Γάλλος. Ο Ζακ Λάγκ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ενός συμποσίου στη Σορβόννη , ο κ. Λαγκ δήλωσε: «Οπως διαπιστώσαμε όλοι εδώ, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ένα πάθος για τις αρχαίες γλώσσες που επιθυμούμε να επαυξήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες φίλοι μας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το κίνημα -τολμώ να πω- της «αναγέννησης», γιατί από πολλά χρόνια σε ορισμένες χώρες η εκπαίδευση εγκατέλειψε λίγο την αρχαία ελληνική και λατινική, γλώσσες που είναι πολύτιμα αγαθά. Θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε απόλυτα, να τα διατηρήσουμε και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές.

Comments 0 σχόλια »

Φρέσκο-φρέσκο το βιντεάκι, ανέβηκε στις 28/2 και μας δινει μία πρόγευση του κόσμου μας το 2019 σύμφωνα με τι Microsoft. Αν φτάσουμε ως εκεί φαίνεται ότι η ζωή μας θα είναι πιο εύκολη…

Λέτε;

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων