Αρχείο για 10 Μαρτίου, 2009

baby_3.jpgΟι πολίτες της Αγγλίας θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να αξιολογούν στο Διαδίκτυο τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από γιατρούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους εκπροσώπους κρατικών και δημοτικών τμημάτων.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας τέτοιας ιστοσελίδας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σχολιάζοντας ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις υπηρεσίες που προσφέρουν ιστοσελίδες αγοραπωλησιών, όπως το Amazon και το Ebay, που επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύσουν σχόλια και παρατηρήσεις.

Το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μπράουν ως «επανάσταση της τεχνολογίας», με τον ίδιο να παραδέχεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αξιοποίηση «της τεράστιας δημοκρατικής δύναμης της πληροφορίας». Η ιστοσελίδα στην οποία ο πολίτης θα αφήνει σχόλια και παρατηρήσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών που του παρέχονται αναμένεται να λειτουργήσει το προσεχές καλοκαίρι

Αν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα… φαντάζομαι πόσοι δημόσιοι λειτουργοί θα αυτοκτονούσαν για να αποφύγουν τη χλεύη…

Comments 0 σχόλια »

ndimou.jpg Ακούω και διαβάζω για τους «Μεγάλους Έλληνες». Η εκδήλωση είναι εισαγόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία – έγινε και σε άλλες χώρες. Βγήκαν περίεργα αποτελέσματα (π.χ. οι Βρετανοί ψήφισαν δεύτερο, μετά τον Τσόρτσιλ, έναν κατασκευαστή σιδηροδρόμων και τρίτη την πριγκίπισσα Νταϊάνα – πριν από τον Νεύτωνα και τον Σαίξπηρ).

Βλέποντας την ελληνική λίστα απορώ. Από πού κι ως πού Έλληνας ο Μέγας Κωνσταντίνος; Εκατό τα εκατό Ρωμαίος, ουδεμία σχέση είχε με τον Ελληνισμό. (Για να μην πούμε τι ρεμάλι ήταν: δολοφόνησε γυναίκα και γιο.) Και ο Ιουστινιανός (Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) ήταν μάλλον ιλλυρικής καταγωγής λατινόφωνος.

Όσο για τον Μέγα Αλέξανδρο (δεν θα ξαφνιαστώ αν βγει πρώτος) έχω επίσης αμφιβολίες. Όχι τόσο για το αν ήταν Έλληνας (οι άλλοι Έλληνες της εποχής του με πρώτο τον Δημοσθένη δεν θα το δέχονταν ούτε για αστείο) όσο για το χαρακτηρισμό «μέγας».

Από τον καιρό του σχολείου με προβλημάτιζε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δινόταν μόνο σε στρατηλάτες που είχαν αφανίσει κόσμο και κοσμάκη. Μέγας Ναπολέων, Μέγας Φρειδερίκος, κ.λπ. Αυτοί που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν μεγάλοι; Μέγας Παστέρ, Μέγας Φλέμινγκ… Μπα. Αν δεν σφάξεις κανένα εκατομμύριο, μέγας δεν γίνεσαι…

Και μη μου πείτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε τον κόσμο – κάτι τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποίησαν όλοι οι κατακτητές, με τελευταίο τον Χίτλερ. Του ζήτησαν οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι να τους εκπολιτίσει;

Κάτι δεν πάει καλά με τα κριτήριά μας. Έστω παλιά, σε καιρούς φιλοπόλεμους, η στρατιωτική αρετή ήταν σημαντική. Αλλά γιατί σήμερα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να θαυμάζουν και να αποκαλούν μεγάλους τους πολεμιστές – αντί τους ειρηνοποιούς, τους επιστήμονες ή τους δημιουργούς; Πολύ πιο μέγας από τον Αλέξανδρο ήταν ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Κι από τους Νεοέλληνες (οι αρχαίοι έπρεπε να είναι εκτός) ψηφίζω Καποδίστρια.

Περιμένω την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Να δω αν θα νικήσουν οι πολεμικές αξίες ή οι πολιτικές και πολιτιστικές.

Lifo

Comments 0 σχόλια »

globe.jpgΣύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Επιτροπής, η σύνδεση του 30% του αγροτικού πληθυσμού της ΕΕ που δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος «ευρυζωνικότητα για όλους» μέχρι το 2010. Η βελτιωμένη διαδικτυακή συνδεσιμότητα αποτελεί πανίσχυρο εργαλείο που θα τονώσει την ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Επιτροπή περιέγραψε σήμερα τον τρόπο κατά τον οποίο θα χρησιμοποιήσει τα προγράμματα στήριξης που διαθέτει για να ενισχύσει τα δίκτυα και τις υπηρεσίες διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές και κάλεσε τα κράτη μέλη να πράξουν ομοίως. Η καλή πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να μειώσει την απομόνωση των αγροκτημάτων και των επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), και να τις καταστήσει ανταγωνιστικότερες λόγω πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και ταχύτερων και αποδοτικότερων συναλλαγών. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συζητούν πρόταση της Επιτροπής για τη διάθεση επιπλέον ποσού 1 δις ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας, για την ευρύτερη διάδοση της πρόσβασης στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης.

«Τον 21ο αιώνα στον οποίο ζούμε, πολλοί από μας θα ισχυριστούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών – οπωσδήποτε στο γραφείο και πιθανώς ακόμη και στο σπίτι. Γιατί θα πρέπει όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές να αρκούνται σε αποσπασματική πρόσβαση στο εργαλείο αυτό;» δήλωσε η Mariann Fischer Boel, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. «Αν θέλουμε στα σοβαρά να έχουμε ευημερούσες και σφύζουσες αγροτικές περιοχές, πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους κατοίκους να αξιοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις σύγχρονες τεχνολογίες.»

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να φέρουμε τις τεχνολογίες του διαδικτύου σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Η αύξηση της παραγωγικότητας στην ΕΕ οφείλεται κατά το ήμισυ στις τεχνολογίες του διαδικτύου, και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν την πολυτέλεια να αποκλειστούν οι αγροτικές τους περιοχές από αυτή τη δυνατότητα, ιδίως τη σημερινή στιγμή της οικονομικής κρίσης», δήλωσε η Viviane Reding, επίτροπος αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας. «Η ευρυζωνικότητα αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τις επιχειρήσεις στις αγροτικές περιοχές, ιδίως τις ΜΜΕ που εξαρτώνται από μια υψηλής ταχύτητας σύνδεση με την υπόλοιπη οικονομία. Καλώ το Συμβούλιο να μας βοηθήσει να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις στέλνοντας ισχυρό μήνυμα υπέρ της ευρυζωνικότητας για όλους τους ευρωπαίους.»

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων