Αρχείο για 26 Μαρτίου, 2009

education-and-skills.jpgΠρώτη ώρα: Twitter. Δεύτερη ώρα: Wikipedia… Κάπως έτσι ενδέχεται να είναι μία τυπική σχολική ημέρα για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Βρετανίας, με βάση τις νέες προτάσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών.Το προσχέδιο των αλλαγών για τα δημοτικά σχολεία διέρρευσε στον βρετανικό τύπο, εκπλήσσοντας τους πάντες, καθώς αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη τομή της πρόσφατης ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της Βρετανίας-και όχι μόνο. Η ελευθερία των ίδιων των καθηγητών να επιλέξουν τις θεματικές ενότητες των μαθημάτων τους είναι ο πυρήνας των αλλαγών, που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την εκμάθηση των τεχνικών του «μπλόγκινγκ», αλλά και την εξοικείωση με τις λεγόμενες «ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» (social-networks), όπως για παράδειγμα το γνωστό σε όλους Twitter.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι οι μαθητές να αποκτήσουν από μικρή ηλικία την ικανότητα να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές αλλά και τις εφαρμογές του διαδικτύου, με σκοπό να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις μιας διαρκώς εξελισσόμενης κοινωνίας της πληροφορίας.

Αναλυτικότερα τα προσχέδιο προτείνει:

Τα παιδιά να τελειώσουν το δημοτικό εξοικείωμένα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα μπλογκς, καθώς και με σελίδες διαδικτυακών εγκυκλοπαιδειών όπως η Wikipedia και με τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν ως πηγές πληροφοριών και επικοινωνίας. Επίσης πρέπει να μάθουν να χειρίζονται το πληκτρολόγιο χωρίς πρόβλημα, με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιούν το μολύβι, καθώς και να ανατρέχουν σε προγράμματα όπως ο «spellchecker» για να βελτιώσουν την ορθογραφία τους.

Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να αντιλαμβάνονται την ιστορία ως κάτι το δυναμικό, το συνεχές και να μην βλέπουν τις περιόδους αποσπασματικά. Θα πρέπει κάθε παιδί να συσχετίζει δύο ιστορικά γεγονότα μεταξύ τους και να αντιλαμβάνεται τη σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των προς διδασκαλία ιστορικων περιόδων, σε αντίθεση με την αυστηρά προσδιορισμένη ύλη που ίσχυει ακόμη και τώρα.

Εκτός των άλλων, μέσα στις νέες προτάσεις είναι και η έμφαση σε μαθήματα γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις, την υγεία και το περιβάλλον, με σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης εκ μέρους των μαθητών.

Μέχρι στιγμής πάντως, μόνο θετικές ήταν οι αντιδράσεις σχετικά με τις προτάσεις αυτές, αν και δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις, όχι τόσο για το περιεχόμενο των προτάσεων, αλλά για τη διαδικασία του διαλόγου που θα έπρεπε να προηγηθεί της δημοσίευσής τους.

Η διαρροή προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των σωματείων των εκπαιδευτικών, καθώς θεώρησαν ότι παραγκωνίστηκαν από τη διαδικασία διαμόρφωσής του εν λόγω σχεδίου. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός. Εμείς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές, πως γίνεται να μην ζητήθηκε η γνώση και η γνώμη μας;», τόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης των Εκπαιδευτικών, της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μαίρη Μπάουστιντ.

Παρόλα αυτά η ίδια δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι μας δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιο ενθουσιασμό με τη μάθηση, πρέπει να αποκτήσουν τα προσόντα που θα τους βοηθήσουν στην απόκτηση γνώσης όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα στη ζωή τους».

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

athensbook-poster.jpgΤο AthensBook αξιοποιεί την λειτουργία εντοπισμού θέσης του iPhone για να σε βοηθήσει να βρεις σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Σου δίνει επίκαιρη πληροφορία και ορισμένες άλλες λειτουργίες που δεν θα βρεις στη μέση συσκευή GPS του εμπορίου. Ας δούμε όμως τι ακριβώς προσφέρει: Φαρμακεία, όπουδήποτε τα χρειάζεσαι, τη στιγμή που τα χρειάζεσαι -Η φθηνότερη βενζίνη στην περιοχή σου -Νοσοκομεία

Αναμένουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από έλληνες προγραμματιστές…

Comments 0 σχόλια »

glwssa-3.jpg[ομιλία σε συνάντηση εκπαιδευτικών οργανωμένη από το περιοδικό Νέα Παιδεία, 19.3.09]

Για τη γλώσσα στο σχολείο θα ’θελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας, σκέψεις που σίγουρα τις έχετε κάνει οι περισσότεροι από σας, κατά τη διδακτική πράξη. Αλλά πρώτα ας πάμε λίγο ή και αρκετά πριν απ’ τα σχολικά χρόνια.

Ξέρουμε ότι κάθε παιδί, πριν ακόμα πάει στο σχολείο, είναι επαρκής χρήστης της γλώσσας του, κατέχει δηλαδή τον μηχανισμό της γλώσσας. Ήδη ένα τρίχρονο παιδί λέει θέλω να φάω και όχι *θέλω να έφαγα, λέει θέλω τη μαμά μου και όχι *θέλω η μαμά μου, χρησιμοποιεί δηλαδή σωστά εν προκειμένω υποτακτική φωνή και πτώσεις, χωρίς να έχει φυσικά ακούσει ποτέ το όνομά τους. Απομένει να καλλιεργήσει το γλωσσικό του όργανο, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να μάθει πλέον για τη γλώσσα του, να μάθει γραμματικούς κανόνες κτλ. Να εντάξει δηλαδή σε κάποιο σύστημα τις εμπειρικές ώς τότε γνώσεις του.

Ήρθε όμως η ώρα του σχολείου –το παιδί πάει στο σχολείο.

Εδώ συμβαίνουν πράγματα από μιαν άποψη κοσμογονικά. Τώρα όλη η έως τώρα γνώση του παιδιού μετακενώνεται σε σκέτα σχήματα, στα γράμματα, τώρα όλος του ο κόσμος πρέπει να χωρέσει σ’ αυτά τα κουλουράκια και τα μπαστουνάκια· οι τρισδιάστατες, πολύχρωμες εικόνες του γίνονται σκέτες γραμμούλες, κυρίως μαύρες.

Η πρώτη ρήξη έχει επέλθει, κάτι που είναι ωστόσο αναπόφευκτο –και που προφανώς αντισταθμίζεται από πολλά άλλα συναρπαστικά που του συμβαίνουν στο σχολείο. Αυτό που δεν είναι αναπόφευκτο, αυτό που σχετίζεται με το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ότι η γλώσσα ταυτίζεται με τη γραφή, ότι «σωστή» γλώσσα θεωρείται κατεξοχήν, αν όχι αποκλειστικά, ο γραπτός λόγος, σύμφωνα άλλωστε με μια γενικότερη, κυρίαρχη αντίληψη. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο blog του Γιάννη Χάρη

Comments 1 σχόλιο »

Επειδή ανοίγει ο καιρός η στήλη φροντίζει να εξοικονομείτε χρόνο… Αν λυθεί και το πρόβλημα του σιδερώματος πουκαμίσου θα αγγίξουμε τη νιρβάνα

Comments 0 σχόλια »

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968, η Jane Elliott πήγε να διδάξει στο δημοτικό της πόλης της στην Άιοβα, όπου κατοικούσαν μόνο λευκοί. Χώρισε τους μαθητές της σε δύο ομάδες, εκείνους με γαλάζια μάτια κι εκείνους με καφέ μάτια, και αποφάσισε να τους δώσει ένα γερό μάθημα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει την ιστορία εκείνου του μαθήματος, τη μακροχρόνια επιρροή του στα παιδιά και τη δύναμή του που κράτησε τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Comments 0 σχόλια »

Τι γίνεται όταν δώσεις ένα υπολογιστή στα φτωχά παιδιά της Ινδίας; Το ντοκιμαντέρ  που ενέπνευσε το «Slumdog Millionaire», που σάρωσε τα Όσκαρ

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων