Αρχείο για 20 Μαρτίου, 2009
Φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε μια απαιτητική άσκηση επαναπροσδιορισμού των Αλφαβητισμών σε μία προοπτική δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η πρόκληση ξεκινά από τον αρχικό τους ορισμό (βλ. τις τρεις βασικές ικανότητες: ανάγνωση, γραφή και αριθμητική), που ανταποκρίνονταν στο μαζικά εκτενές εκπαιδευτικό μοντέλο της Βιομηχανικής Κοινωνίας, και φτάνει μέχρι τον ορισμό αυτού που φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα και για τα επόμενα χρόνια ως η ευρέως αποδεκτή απαραίτητη δέσμη (και επίπεδο) ικανοτήτων στους τομείς της «ζωής» (προσωπική και πολιτιστική ανάπτυξη, ιδιότητα του πολίτη, κλπ.) και της «εργασίας» (συγκεκριμένες γνώσεις και προσόντα) των ατόμων. Πρόκειται για μία δέσμη ικανοτήτων, οι οποίες ανταποκρίνονται, με τη σειρά τους, στις κοινωνικές και εννοιολογικές δομές της αναδυόμενης κοινωνίας της γνώσης. Οι ικανότητες αυτές – ή οι νέοι Αλφαβητισμοί –, οι οποίες σχετίζονται μέχρι ενός σημείου με την τεχνική κωδικοποίηση του 21ου αιώνα, εξακολουθούν να θεωρούνται οι βάσεις για την απόκτηση της γνώσης και την ανάπτυξη των προσόντων, ενώ ταυτόχρονα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη δόμηση του υποδείγματος του σχολικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ήδη έχει επιτελεστεί σημαντικό ακαδημαϊκό έργο για τον ορισμό και κυρίως την αποτελεσματική ενσωμάτωση των προαναφερομένων ικανοτήτων στο σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόσφατα, μία ομάδα ειδικών από την Ε.Ε. κατέληξαν κοινή συναινέσει σε μία μάλλον αυθαίρετη αλλά κατά πάσα πιθανότητα λειτουργική δέσμη βασικών ικανοτήτων. Μία από αυτές τις οκτώ βασικές ικανότητες είναι ο ψηφιακός αλφαβητισμός, παρά τον έντονο «οριζόντιο» χαρακτήρα που παρουσιάζει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επτά, με την πιθανή εξαίρεση της ικανότητας «μαθαίνω πώς να μαθαίνω».
Είτε πρόκειται για αλλαγή υποδείγματος είτε όχι, σίγουρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη διεξάρτηση των στρατηγικών μεταξύ εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης. Με άλλα λόγια, η νέα πρόκληση για ισότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να απεργαστούμε εκ νέου τα μαθησιακά μας συστήματα, από την προσφορά μαζικής εκπαίδευσης έως τη δέσμευση των ατόμων σε εμπειρίες μαζικής μάθησης, με την αναβάθμιση της ικανότητάς τους «μαθαίνω πώς να μαθαίνω», όπου ο ψηφιακός αλφαβητισμός αποκτά καίρια σημασία.
www.elearningpapers.eu
0 σχόλια »
Παγκόσμια πρωτιά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με την εντυπωσιακή συμμετοχή της στην Ώρα της Γης κατακτά η χώρα μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της WWF Ελλάς, το δυναμικό «παρών» περισσότερων από 270 Δήμων και κοινοτήτων μάς δίνει την πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με την εντονότερη συμμετοχή στη μεγαλύτερη συμβολική δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που διοργανώθηκε ποτέ.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμη και τους Αυστραλούς, τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας της Ώρας της Γης, οι οποίοι «βρέθηκαν» στην τρίτη θέση πίσω από τον δεύτερο Καναδά.
«Η πραγματική δύναμη του μηνύματος της Ώρας της Γης παραμένει η ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, μέσα από την ξεκάθαρη δήλωση όλων ότι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς. Περισσότεροι από 18.000 Έλληνες έχουν ήδη δηλώσει ηλεκτρονικά την προσωπική συμμετοχή τους (http://www.earthhour.org/signup/gr:el ), αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην πολιτική ηγεσία για να εντείνει τις προσπάθειές της ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η ελληνική συμβολή όμως στην παγκόσμια εκστρατεία της Ώρας της Γης δεν εξαντλείται στη μαζική συμμετοχή. Ελληνικά μνημεία και τοπόσημα παγκόσμιας ακτινοβολίας θα προσθέσουν αίγλη στην διεθνή αυτή πρωτοβουλία. Με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου θα προσδώσουν λάμψη στην Ώρα της Γης με τη συσκότιση τους…
Επιπλέον, οι δήμοι της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών, με τη συμμετοχή τους, κάνουν ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Κύρος όμως θα προσθέσουν στην ελληνική Ώρα της Γης και τοπόσημα διεθνούς αναγνωρισιμότητας της σύγχρονης Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Όλα αυτά στις 28 Μαρτίου, 20:30 – 21:30 το βράδυ.
Ναυτεμπορική
0 σχόλια »
Εάν δεν είστε φιλόζωος, γυρίστε σελίδα. Εάν είστε φιλόζωος αλλά δεν ξέρετε γαλλικά, συνεχίστε με επιφύλαξη. Εάν είστε φιλόζωος, μιλάτε γαλλικά, αλλά μισείτε τις ιστοσελίδες τύπου Facebook, αφήστε το. Εάν είστε φιλόζωος, καταλαβαίνετε γαλλικά, λατρεύετε το Facebook και ονειρευόσασταν κάτι αντίστοιχο για το πετ σας, είστε ο άνθρωπος μας- και του Ζanibook.
Διαφημίζεται ως «το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για ζώα συντροφιάς, το οποίο επιτρέπει στα ζώα να γνωριστούν και να κάνουν παρέα με άλλους τριχωτούς ή φτερωτούς συντρόφους». Και καλεί τον επισκέπτη: «Εγγράψτε γρήγορα το ζωάκι σας: είναι δωρεάν!» Το Ζanibook είναι νέο στο σύμπαν του Ίντερνετ, αναπτύσσεται ωστόσο ταχύτατα- το περασμένο Σάββατο είχε 22.220 μέλη και χθες είχε ξεπεράσει τα 50.000- και ονειρεύεται να γνωρίσει επιτυχία ανάλογη με εκείνη του «ανθρώπινου ομολόγου του», του Facebook.
Το βέβαιο είναι πως μιμείται το Facebook, και στη σχεδίαση και στην παρουσίαση, σε όλα. Εγγράφεσαι, πληκτρολογείς το όνομα, την ηλικία και το είδος του πετ που θέλεις να κοινωνικοποιήσεις, γράφεις και ένα κειμενάκι με το προφίλ του («είναι το πιο έξυπνο», «είναι το πιο όμορφο», τέτοια), δίνεις και μερικές πληροφορίες για τον εαυτό σου (λίγες, δεν είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής εδώ), ανεβάζεις και μια φωτογραφία (του πρωταγωνιστή) και είσαι έτοιμος. Για να βοηθήσει τους «νέους», ο διαχειριστής (ένας 38χρονος Βέλγος, «λάτρης των ζώων», όπως δηλώνει) έχει φροντίσει ώστε να εμφανίζονται αυτόματα οι υπόλοιποι 49 «νέοι» (οι πιο πρόσφατα εγγεγραμμένοι), καθώς και τα πιο δημοφιλή μέλη.
Τα Νέα
0 σχόλια »
Στο μέλλον με ένα… κλικ, θα δίνουμε εντολές στα μηχανήματα που βρίσκονται στο σπίτι μας και θα μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα ή να ανάψουμε το θερμοσίφωνο. Μέσα από το Ιντερνετ θα μπορεί να γίνεται η ιατρική παρακολούθηση ασθενών αλλά και ο έλεγχος της παραγωγής σε εργοστάσια…
Η περιγραφή του μέλλοντος στο Διαδίκτυο προέρχεται από τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, τον πρώτο Ελληνα που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Turing, το οποίο αντιστοιχεί στο «Νόμπελ Πληροφορικής». Ενα κρίσιμο ερώτημα που θέτει όμως είναι αν το Ιντερνετ θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον ελεύθερο.
«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από την ελευθερία που έχουμε σήμερα υπάρχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.
Αυτή η ελευθερία είναι δοτή, καθώς εξαρτάται από το οικονομικό καθεστώς της άυλης οικονομίας. Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κόσμος είναι ότι η δοτή ελευθερία δεν είναι κατοχυρωμένη, κάτι που πρέπει να γίνει ίσως μέσω κυβερνήσεων και οργανισμών.
Σήμερα η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε εξαρτάται από την καλή θέληση γιγάντων -όλοι τους Αμερικανοί- που ελέγχουν την υποδομή αλλά και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης στο «Εθνος της Κυριακής».
Μετά 20 χρόνια προσπάθειας για να δοθούν λύσεις σε τεχνικές δυσκολίες στα τέλη της δεκαετίας του 90, το Model Checking του Ελληνα καθηγητή άρχισε να εφαρμόζεται σε επεξεργαστές και σήμερα ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσουν παγκόσμια μεγαθήρια όπως η ΙΒΜ, η Intel, η Microsoft και η Google. Ο κ. Σηφάκης εξηγεί ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται στα συστήματα που βρίσκονται ενσωματωμένα σε ποικίλες συσκευές. Δηλαδή τα συστήματα υπολογιστών που υπάρχουν «κρυμμένα» σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κλπ.
Σήμερα πάνω από το 95% των υπολογιστών που παράγονται διεθνώς είναι ενσωματωμένοι. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει μέχρι και 80 υπολογιστές για τη λειτουργία του.
«Στο Web βλέπουμε αρχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα με πολυμέσα. Στο μέλλον με ένα κλικ θα βλέπουμε και μηχανήματα που υπάρχουν στο σπίτι π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και θα ελέγχουμε τη λειτουργία τους. Τα ίδια πρωτόκολλα του Web θα χρησιμοποιούνται για να κάνουμε τα ενσωματωμένα συστήματα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», λέει ο κ. Σηφάκης.
«Οταν όμως γίνει αυτή η σύγκλιση, τότε θα μπορούμε και να παρακολουθούμε ασθενείς από το σπίτι και να μεταδίδουμε ιατρικά δεδομένα ή θα ελέγχουμε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο».
www.nsf.gov
Εθνος
0 σχόλια »
Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Γλώσσα Ελληνική – Γραφή και Τέχνη» οργανώνεται στις 20, 21 και 22 Μαρτίου από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με τη συνεργασία της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
«Πρόθεση των εικαστικών καλλιτεχνών, που εκφράζονται με μια γλώσσα εικόνων και συμβόλων, είναι να προσεγγισθεί η σχέση μας με τη γλώσσα και τη γραφή της σε μια εποχή επιστημονικών αλμάτων, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή του Έλληνα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.
Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, θα μιλήσουν γνωστοί επιστήμονες (γλωσσολόγοι, φιλόλόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι), γραφίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές κ.ά.
Πληροφορίες
Τηλ.: 210 3301141, fax: 210 3301408
e-mail: chafartg@otenet.gr και eete@eete.gr
0 σχόλια »
Πολιτικό κόμμα σχημάτισαν στη Σουηδία οι οπαδοί του ελεύθερου «downloading» από το Internet. Το σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών» αποφάσισε να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.Ανάμεσα στους στόχους των μελών του νέου κόμματος είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία και ο περιορισμός των κανόνων. Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος των Πειρατών θα έχει 20 υποψήφιους για το Ευρωκοινοβούλιο.
«Εάν οι πολιτικοί θέλουν να εμποδίσουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των πολιτών, πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς τα μέσα παρακολούθησης, καθώς όταν οι αρχές κλείνουν ένα site που επιτρέπει την ανταλλαγή αρχείων, κάποιο άλλο ξεπετάγεται στη θέση του» δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Κρίστιαν Εγκστρομ.
Οι Σουηδοί «Πειρατές» πιστεύουν πως η μάχη για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από εκεί εκπορεύονται πλέον οι περισσότεροι νόμοι.
Ωστόσο, το κόμμα διευκρινίζει πως δεν πρέπει να καταργηθούν όλοι οι κανόνες για τα δικαιώματα πάνω στα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες. Η διαχωριστική γραμμή, λένε, πρέπει να είναι η εμπορική και η μη εμπορική χρήση.
Το Κόμμα των Πειρατών σκοπεύει να δράσει και στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας, όπου ελπίζει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα Νέα
0 σχόλια »
|