Αρχείο για Μάρτιος 1st, 2009

Comments 0 σχόλια »

garalex.jpgΈως τις 18 Μαΐου, μπορεί να ψηφίζει το κοινό για την επιλογή του μεγαλύτερου Έλληνα, ψηφοφορία η οποία γίνεται με τρεις τρόπους:* μέσω της ιστοσελίδας greatgreeks.skai.gr.

* μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 90.11- 40.50.40

* και μέσω sms στο 19 400, γράφοντας Ε, κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Έλληνα, από το 0 έως το 9.

Έως στιγμής, οι προτιμήσεις του κοινού έχουν ως εξής:

Πρώτος σε ψήφους έρχεται ο Μέγας Αλέξανδρος και ακολουθούν: Γεώργιος Παπανικολάου, Αριστοτέλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Σωκράτης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Πλάτωνας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Περικλής και Ιωάννης Καποδίστριας.

Comments 0 σχόλια »

Aν τυχόν θεωρείτε ότι οι επίπεδες οθόνες υπολογιστών είναι το περισσότερο που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Ετοιμασθείτε να υποδεχτείτε κάτι πολύ καινούργιο, που ίσως φέρει στο νου εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα νέα τερματικά που ήδη παρουσίασε πειραματικά η εταιρία Microsoft δεν είναι επίπεδα αλλά θυμίζουν σφαίρα, όπως είναι η Υδρόγειος με το χάρτη της. Ναι, σωστά διαβάσατε. Πρόκειται για οθόνες που έχουν καμπύλη επιφάνεια, επάνω στην οποία προβάλλονται όλες οι αναγκαίες εικόνες για την ενημέρωση και επικοινωνία του χρήστη με το σύστημα. Ομως, δεν αρκεί αυτό. Η εταιρία προτείνει το περίπου αυτονόητο για τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες της τεχνολογίας. Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει λειτουργίες και αρχεία, όπως, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες, ακουμπώντας τα δάχτυλά του στην επιφάνεια, ενδεχομένως και με τις κατάλληλες χειρονομίες.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

ondigitalmedia.jpgΔιαβάζω στη στήλη της Λώρης Κέζα στο Βήμα:

O συνδικαλιστής έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα. Το πρώτο είναι των διοικούντων (εργοδοτών τε και κομμάτων). Το δεύτερο είναι το μέτωπο με τους αδιάφορους εργαζομένους, που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τη μοίρα τους, που φοβούνται και ίσως ανακουφίζονται όταν μαθαίνουν ότι κάποιος άλλος απολύθηκε- αρκεί το κακό να μη χτυπήσει το σπίτι τους. Δυστυχώς όσο και αν ξελαρυγγιάζονται οι λίγοι φανατικοί των διαδηλώσεων, το μήνυμα δεν περνάει, σε καμία από τις δύο κατευθύνσεις. Τα νέα εργαλεία είναι που θα καθορίσουν το παιχνίδι. Τον Δεκέμβριο πήραμε μια γεύση τού πόσο καθοριστική είναι η τεχνολογία στην ενημέρωση, πόσο βοηθά στη συσπείρωση. Μέσα από τα γραπτά μηνύματα στα κινητά, σε λιγότερο μισή ώρα, ενημερώθηκαν χιλιάδες άτομα για το τι γίνεται στα Εξάρχεια.

Σίγουρα κάποιοι καγχάζουν όταν μιλάμε για τα νέα μέσα τεχνολογίας και για τον ρόλο που θα παίξουν στις επαναστάσεις του μέλλοντος. Λένε ότι η απολυμένη εργάτρια της κλωστοϋφαντουργίας δεν έχει Ιnternet. Πιθανώς όμως να έχει το ανίψι της ή κάποιος άλλος από το περιβάλλον της. Και αν δεν έχουν, θα αποκτήσουν σύντομα, εκεί βαίνουν τα πράγματα. Στα νέα μέσα η διασπορά της πληροφορίας είναι άμεση, δεν υπάρχει λογοκρισία, δεν υπάρχουν αφεντικά. Αυτή τη στιγμή το Διαδίκτυο λειτουργεί ως ζώνη ελευθερίας, ως το μέρος όπου μπορεί κανείς να μιλήσει για τα πάντα και η ΓΣΕΕ θα μπορούσε να δει σε αυτό κάποιες προοπτικές. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μπροστά στα μάτια του κ. Παναγόπουλου ένας εντελώς καινούργιος κόσμος, δεν χάνει κάτι αν διερευνήσει τις δυνατότητες. Διαφορετικά ας σκεφτεί την ιδέα του λευκού περιβραχιόνιου που φορούν οι Γιαπωνέζοι αντί απεργίας. Ας σκεφτεί κάτι φρέσκο τελοσπάντων.

Νομίζω ότι τα παραπάνω θα είχαν εφαρμογή και στην περίπτωση της ΟΛΜΕ αν δεν ήταν τόσο ψηφιακά αναλφάβητη…για να μην πω τεχνοφοβική…

Comments 0 σχόλια »

facebk2.jpgΟ κ. Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου διενήργησε έρευνα για το facebook . Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι περισσότεροι από τους χρήστες κατηγορούν το Facebook ότι προάγει επιφανειακές και αόριστες σχέσεις και ότι δεν μπορούν να βρουν πραγματική στήριξη μέσω αυτού. «Παρ΄ όλα αυτά», λέει ο κ. Παπάνης, «το Facebook αποτελεί υποκατάστατο για όσους δεν τα καταφέρνουν στις πραγματικές σχέσεις ή έχουν περιορισμένο χρόνο γι΄ αυτές». «Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να προχωρούν και να αναπτύσσουν τις ανθρώπινες σχέσεις- ο τρόπος διασκέδασής τους όταν συναθροίζονται σε μπαρ, καφέ και αλλού- αν τους παρατηρή- σουμε θα δούμε ότι δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία», λέει η ψυχολόγος Μαριέττα Ρήγα-Πεπελάση. Το Facebook, τονίζει η κ. Πεπελάση, δίνει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά πολλοί δεν ξέρουν πώς να το προχωρήσουν λόγω της κουλτούρας τους. «Έχουν την τάση να καταγράφουν όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους, κάτι που τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι δημοφιλείς και αξιαγάπητοι. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να έχεις 425 φίλους, για παράδειγμα, τους οποίους δεν έχεις δει ποτέ ούτε έχεις τη διάθεση να τους δεις ποτέ».

Η κ. Μαριέττα Ρήγα-Πεπελάση τονίζει ότι «αν οι χρήστες του Facebook είχαν τόσους φίλους με τους οποίους θα μπορούσαν να αναπτύξουν ουσιαστική επαφή, αυτό θα προωθούσε ακόμη πιο εύκολα τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία. Πέρα από την εικονική πραγματικότητα και επικοινωνία, τα μέλη του συγκεκριμένου χώρου θα μπορούσαν να συναντηθούν, να πάνε για καφέ, να κάνουν πάρτι. Δηλαδή να συνεχίσουν την κανονική ζωή, την αληθινή».

Αίσθημα κενού
Όπως τονίζει ο κ. Παπάνης, «ένα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε από τις συνεντεύξεις είναι το αίσθημα κενού που συνεπάγεται η πολύωρη χρήση του Facebook, των chat rooms και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Σχέσεις επιφανειακές, φρενήρεις, στιγμιαίες δημιουργούνται, μεταλλάσσονται και διαγράφονται με ένα κλικ». Οι περισσότεροι, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Παπάνη, είναι νεαρά άτομα που εφευρίσκουν πολλαπλά προσωπεία, ανάλογα με την πλευρά του εαυτού που θέλουν να παρουσιάσουν. «Χρήστες που καπηλεύονται και οικειοποιούνται προφίλ άλλων ατόμων. Έκφραση κάθε συναισθήματος, παρόρμησης ή ενστίκτου χωρίς κανένα πρόσχημα. Επικοινωνία στην οποία, ακόμα και η χρήση κάμερας αποκρύπτει τη γλώσσα του σώματος, αποδυναμώνοντας την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων»

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

bully.JPGΗ αύξηση των καταγγελιών που αφορούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το cyber-bullying, είχε ως αποτέλεσμα την ειδική αναφορά του τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση αλλά και γνωστοποίηση του φαινομένου στους χρήστες. «Αφορά κυρίως τους ανήλικους χρήστες που δεν έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις όπως οι ενήλικες», εξηγεί η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εντοπίζεται κυρίως στα chat rooms αλλά και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες έρχονται σε κοινή θέα, εκθέτοντας προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό «φίλων», οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν, να κρίνουν, να επιδοκιμάσουν ή ακόμη και να χλευάσουν το περιεχόμενο που έχει ανεβάσει ο εκάστοτε χρήστης. «Από ένα σημείο και μετά, αυτό το πράγμα δεν ελέγχεται, ο χρήστης μπορεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα για να ελέγξει όλους όσους σχολιάζουν χωρίς κανένα περιορισμό».

Η SafeLine έχει δεχτεί καταγγελίες εκφοβισμού στη χώρα μας, αλλά και έκθεσης προσωπικών δεδομένων χωρίς την έγκριση ή την γνώση του ατόμου που εκτίθεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθήτριας, της οποίας κάποιοι συγκέντρωσαν προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες, δημιουργώντας στη συνέχεια ένα προφίλ σε σχετική ιστοσελίδα στο οποίο την εξύβριζαν και εξέθεταν σεξουαλικά, αρχικά εν αγνοία της, ενώ στη συνέχεια η μητέρα της απευθύνθηκε στη SafeLine, η οποία επιλήφθηκε του θέματος.

«Κλειδί στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού είναι η ενημέρωση», τονίζει η κ. Χριστοδουλάκη. «Είναι αδύνατο να ελέγξουμε τα όσα θα συναντήσει ένα παιδί, οι γονείς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί του και να το ενημερώσουν για τα περιστατικά που μπορεί να συναντήσει στο Διαδίκτυο», καταλήγει.

Comments 0 σχόλια »

και οι δάσκαλοι έχουν ψυχή!

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων