Αρχείο για 28 Μαρτίου, 2009
Νέα βιβλιογραφικά και βιογραφικά στοιχεία για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Ανδρέα Κάλβο φέρνει στο φως με νέα μελέτη του ο Κύπριος συγγραφέας Λεύκιος Ζαφειρίου. Η μελέτη του κ. Ζαφειρίου είναι μέρος ευρύτερης έρευνας για το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει αναλάβει την έκδοση του συνολικού έργου του Ανδρέα Κάλβου. Τα νέα στοιχεία,που καλύπτουν την περίοδο 1818-1830, είναι, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λεύκιος Ζαφειρίου, τα εξής:
1)Σε βιογραφικό λεξικό για σημαντικούς ανθρώπους όλων των εθνών του τέλους του 18ου αιώνα και των αρχών του 19 ου αιώνα, περιλαμβάνεται λήμμα για τον Κάλβο (δεν υπάρχει λήμμα για άλλον Έλληνα). Το λεξικό τυπώθηκε στα γαλλικά στην πόλη Mons (Βέλγιο). Ο συντάκτης του λήμματος, που υπογράφει με τα αρχικά D.M, είναι αταύτιστος, σημειώνει ο κ. Ζαφειρίου και προσθέτει ότι διατυπώνει τα εξής κριτικά σχόλια:
α) «Η ποίηση του Κάλβου συγκρίνεται αναπόφευκτα με την αρχαία ελληνική ποίηση, για να φανεί ότι ο νεότερος ποιητής υστερεί σε σχέση με τους αρχαίους».
β) Ο ποιητής καλείται να υιοθετήσει την αρχαία γλώσσα και ρητορική των προγόνων του, εξοβελίζοντας «το πλήθος των βάρβαρων λέξεων που δανείστηκε από το ιδίωμα των τυράννων του».
Όπως είναι γνωστό, η ένσταση για την ιδιόμορφη γλώσσα του Κάλβου παρατηρεί ο Λεύκιος Ζαφειρίου, διαιωνίστηκε και σε αρκετά μεταγενέστερες εποχές και εξακολούθησε να διχάζει πολλούς κριτικούς και αναγνώστες του, από τον Παλαμά έως τον Σεφέρη και άλλους νεότερους.
2)Στο περιοδικό The Asiatic Journal…, που έβγαινε στο Λονδίνο, στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1827, δημοσιεύεται στα αγγλικά άρθρο του για την εκπαίδευση στα Επτάνησα . Αποσπάσματα από τη μετάφραση στα αγγλικά αναδημοσιεύονται σε δύο περιοδικά στις ΗΠΑ το 1828(American Journal of Education The Christian Journal and LiRegister) Επίσης στο περιοδικό The United States Review and Literary Gazette το1827 αναγγέλλονται Λυρικά του Κάλβου. Αποτελούν τις πρώτες γνωστές αναφορές στις ΗΠΑ.
3)Έχουν εντοπιστεί και άλλα 20 νέα βιβλιογραφικά λήμματα. Τέσσερα από τα συνολικά είκοσι νέα λήμματα που έχουν εντοπιστεί προέρχονται από έντυπα των ΗΠΑ.
Η έρευνα του Λ. Ζαφειρίου εντόπισε τις ημερομηνίες γέννησης, βάφτισης και θανάτου της Susan Fortune Ridout, μαθήτριας στα ιταλικά του Κάλβου στο Λονδίνο την περίοδο 1817 -1819. Η Susan Fortune Ribot γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1793 στο Bristol και βαφτίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 1795 στην εκκλησία St Mary le Port στην ίδια πόλη. Γονείς της: ο Charles και η Jane Ridout, οι οποίοι είχαν αποκτήσει οκτώ παιδιά, που γεννήθηκαν ή βαφτίστηκαν κατά την περίοδο 1786-1806. Το 1819(τέλη), Κάλβος και S.F.Ridout ερωτεύονται, όπως φαίνεται στις επιστολές της Susan προς τον Κάλβο, τις οποίες ανακάλυψε ο καθηγητής Mario Vitti στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού και τις δημοσίευσε το 1963.
via
knol
0 σχόλια »
Το TextGrid είναι ένα νέο project που αισιοδοξεί να μπορέσει να δημιουργήσει ένα “πλέγμα”, μια “κοινότητα” χρηστών που θα μπορούν να συντάσσουν από κοινού εξειδικευμένα κείμενα στους τομείς όπου έχουν παραπλήσιες γνώσεις. Έτσι, για παράδειγμα, τέσσερις ιατροί από κάθε άκρο του πλανήτη θα μπορούν να συνεργάζονται σε μια κοινή μελέτη. Το project χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF)
0 σχόλια »
Οσοι δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πινακοθήκη Αβέρωφ στον χώρο της, στο Μέτσοβο, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα υποδειγματικό μουσείο νεοελληνικής τέχνης, με είκοσι χρόνια λειτουργίας.
Η έκθεση «Το πορτρέτο ενός μουσείου. Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την 1η Απριλίου έως τις 10 Μαϊου, θα μας φέρει σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, το οποίο διαθέτει μία από τις σπουδαιότερες και πληρέστερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα.
Στεγάζει δε ορισμένα από τα ωραιότερα έργα της ελληνικής τέχνης, όπως τον «Μάγκα που τρώει καρπούζι» του Περικλή Πανταζή, καλλιτέχνη που εκπροσωπείται με αρκετά έργα στην Πινακοθήκη, ή μερικούς ιστορικούς πίνακες, όπως η «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Νικηφόρου Λύτρα.
Η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, που λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1988, καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους της νεοελληνικής τέχνης, από τις απαρχές της με την Προσωπογραφία Καπετάνισσας του Σπυρίδωνα Προσαλέντη, μέχρι δείγματα από τη γενιά του 1980 (Χάρος, Σάμιος, Ζαχαριουδάκης, Σκούρτης κ.ά.).
0 σχόλια »
Το ιστορικότερο και μεγαλύτερο Ψυχιατρικό Θεραπευτήριο της χώρας, το Δρομοκαΐτειο, είχε την τύχη αρκετά χρόνια τώρα, να διοικείται από τον, φιλόλογο-συγγραφέα κ. Νικόλαο Τσική. Λόγιος καθώς ήταν, αναζήτησε το Αρχείο του Νοσοκομείου γνωρίζοντας ότι εκεί είχαν νοσηλευθεί εξέχουσες μορφές των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης. Οι έρευνές του όλα αυτά τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Η πρόσφατη ανακάλυψή του όμως είναι από τις πολυτιμότερες, καθώς οι ιστορικοί της Νεοελληνικής Γραμματείας θα πρέπει στο εξής να συμπεριλαμβάνουν σε κάθε νέο τόμο που θα αφορά τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά ανέκδοτα ποιήματα προς τον ανεκπλήρωτο εφηβικό του ερώτα, την Ισαβέλλα Aννινου.
Εθνος
0 σχόλια »
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες μέλη της, ενημερώνουν τους κατόχους των πιστωτικών καρτών ότι απατεώνες μέσω του διαδικτύου, στέλνουν πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους καλούν να τους δώσουν τα στοιχεία της κάρτας τους, με το ψευδή ισχυρισμό ότι η ΕΕΤ και τράπεζες μέλη της, δήθεν έχουν κάνει σχετική συμφωνία και προσφέρουν στους κατόχους των καρτών δωρεάν έξοδα για κάθε συναλλαγή σε ΑΤΜ ή σε ηλεκτρονικό κατάστημα και επιπλέον 20 ευρώ δώρο.
Τα μηνύματα αυτά είναι στο σύνολό τους πλαστά και προκειμένου να αποφευχθεί οικονομική ζημιά των κατόχων πρέπει να μην απαντώνται και να διαγράφονται αμέσως.
Με την ευκαιρία η ΕΕΤ στην ανακοίνωση της υπενθυμίζει ξανά και συνιστά προς όλους τους πελάτες που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, τα εξής:
– Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.
– Αγνοείστε και διαγράψτε αμέσως “ύποπτα” e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε “άγνωστες” ιστοσελίδες.
– Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.
– Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας.
– Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το “λουκέτο” μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.
– Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.
– Αν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.
0 σχόλια »
Πόσο επικίνδυνα συμπεριφέρεται ο έφηβος στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τι μπορεί να γίνει προκειμένου να… συνέλθει; Οποιος περιηγηθεί στα δημόσια προφίλ των εφήβων με ανησυχία θα διαπιστώσει ότι τα παιδιά εκθέτουν σχεδόν ανεπανόρθωτα τους εαυτούς τους. Και, μάλιστα, πολλές φορές, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους συνομηλίκους τους, δίνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σεξουαλικών και άλλων –υπαρκτών ή φανταστικών– κατορθωμάτων τους. Αυτό μας αποδεικνύει και μια νέα, μοναδική στο είδος της μελέτη, η οποία δεν σταματά στην περιγραφή του προβλήματος, αλλά δίνει και τη λύση.
Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Dimitri Christakis και η συνάδελφός του Megan A Moreno του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Ινστιτούτου για το Παιδί (με έδρα το Σιάτλ), μαζί με την ομάδα τους, πραγματοποίησαν πρόσφατα μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά των εφήβων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν υπό τον τίτλο «Adolescent Display of Health Risk Behaviors on MySpace» και είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε τα διαδικτυακά προφίλ 500 τυχαία επιλεγμένων Αμερικανών εφήβων στο MySpace. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, το 54% των προφίλ περιλάμβανε άκρως επικίνδυνες –για τον ίδιο τον κάτοχό του πάντα– πληροφορίες, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονίες. Από αυτό το ποσοστό, το 41% είχε σχέση με αναφορές για χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 24% με σεξουαλικό περιεχόμενο και ένα 14% με βίαιη συμπεριφορά. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στις αναφορές για βία, ενώ οι έφηβοι που δηλώνουν σεξουαλικό προσανατολισμό διαφορετικό από αυτόν που θεωρείται συνηθισμένος επιδεικνύουν χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές αναφορές στο προφίλ τους. Επίσης, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και χόμπι ή έχουν κάποια σχέση με τη θρησκεία μοιάζουν πιο προσεκτικοί στη διαδικτυακή συμπεριφορά τους. Η έρευνα όμως δεν περιορίστηκε απλώς και μόνο στην καταγραφή του φαινομένου, αλλά αντιθέτως προσπάθησε να προτείνει και μια λύση. Σε καθένα από τα παιδιά που επεδείκνυαν επικίνδυνη συμπεριφορά στο MySpace έστειλαν ένα e-mail. Σε αυτό τούς απαριθμούσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από παρόμοιες συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Από το προαναφερθέν 54%, ένα 13% μείωσε τις αναφορές σε σεξουαλικές συμπεριφορές και προτιμήσεις, ένα 26% μείωσε τις αναφορές σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ένα 10% άλλαξε το προφίλ και από «δημόσιο» το έκανε «ιδιωτικό», δηλαδή μπορούσαν να το δουν μόνο κάποια επιλεγμένα από τον ίδιο το χρήστη άτομα.
Ελεύθερος Τύπος
ΤΙΜΕ
0 σχόλια »
|