Αρχείο για 11 Μαρτίου, 2009

email-spam.jpgΤο e-mail, η ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο «αξεσουάρ» της ζωής μας. Όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνολογία, ωστόσο, καταλήγουμε να την υπηρετούμε αντί να μας υπηρετεί. Αν σας κατακλύζει συχνά- πυκνά άγχος για εκείνα τα e-mails που ακόμα δεν έχετε διαβάσει, απαντήσει, ταξινομήσει κ.λπ., κ.λπ., συνεχίστε να διαβάζετε.Πριν από λίγες εβδομάδες αποφάσισα να βρω μια θεραπεία γι΄ αυτό που ονομάζω «άγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας». Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά. Χρόνια αναζητώ καλύτερους τρόπους χειρισμού της, κατά καιρούς δοκίμασα μάλιστα διάφορες μεθόδους, κατά κανόνα όμως είχαν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Ένα διάστημα επιστράτευσα περίτεχνα φίλτρα που κατηγοριοποιού- σαν αυτόματα κάθε εισερχόμενο μήνυμα ανάλογα με τον αποστολέα. Κάποια άλλη στιγμή, υιοθέτησα ένα περίπλοκο σύστημα χρωματιστών ετικετών που είχαν αποστολή να με βοηθούν να καταλάβω σε ποια e-mails έπρεπε να απαντήσω, ποια έπρεπε να σώσω και ποια μπορούσα να αγνοήσω. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πάντα ίδιο: το «προχωρημένο» σύστημα κατέρρεε και η θυρίδα εισερχομένων μου περιερχόταν στην πρότερη, χαώδη κατάσταση. Αναζητώντας λοιπόν μια νέα μέθοδο και αφού πρώτα πειραματίστηκα βάσει των συμβουλών πολλών ειδικών, υιοθέτησα την εξής κατευθυντήρια γραμμή: όσο πιο απλό τόσο πιο καλό. Και ιδού οι βασικοί κανόνες της απλότητας:

Αφιερώστε λιγότερο χρόνο
Απενεργοποιήστε όλες τις αυτόματες ειδοποιήσεις ότι υ πάρχει νέο μήνυμα στα εισερχόμενα και μην ελέγχετε τη θυρίδα των εισερχομένων περισσότερες από τρεις φορές την ώρα. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι ένα e-mail τόσο επείγον ώστε να μην μπορεί να περιμένει είκοσι λεπτά για την απάντησή σας. Αν ήταν, ο αποστολέας θα τηλεφωνούσε, θα έστελνε SΜS, ή τέλος πάντων θα έβρισκε κάποιον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας.

Καθαρίστε τα εισερχόμενα
Εάν επικρατεί χάος, απαιτείται γενική καθαριότητα. Αφιερώστε μια – δυο ώρες προκειμένου να ελέγξετε όλα τα σημαντικά μηνύματα που έχετε κρατήσει από το τελευταίο δίμηνο (οτιδήποτε παλαιότερο ανήκει ήδη στην Ιστορία…). Απαντήστε εκεί όπου πρέπει και μετακινήστε όλα τα υπόλοιπα σε έναν νέο φάκελο, τον οποίο θα ονομάσετε Αρχείο. Τώρα η θυρίδα εισερχομένων σας πρέπει λογικά να είναι άδεια. Και έτσι, ή σχεδόν, πρέπει να την κρατήσετε. Για κάθε νέο μήνυμα που λαμβάνετε, λοιπόν, κάντε ένα από τα ακόλουθα:

Στείλτε το στο Αρχείο
Τα περισσότερα e-mails δεν χρειάζονται καμία ενέργεια ή αντίδραση εκ μέρους σας- τα μηνύματα από το Facebook, για παράδειγμα, που σας ειδοποιούν ότι ένας παλιός συμμαθητής έγραψε κάτι στον τοίχο σας… Διαβάστε τα «διαγώνια» ή μην τα διαβάσετε καθόλου, στείλτε τα στο Αρχείο και ξεχάστε τα.

Προωθήστε αμέσως
Αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος από εσάς να χειριστεί το εισερχόμενο e-mail (το αφεντικό σας, η αδελφή σας, οποιοσδήποτε) προωθήστε το σε αυτόν και αρχειοθετήστε το.

Απαντήστε αμέσως
Όπως λέει ο γκουρού της παραγωγικότητας και συγγραφέας του βιβλίου «Getting things Done» Ντέιβιντ Άλεν, αν η απάντηση σε ένα email απαιτεί το πολύ δύο λεπτά από τον χρόνο σας, τότε είναι καλύτερα να απαντήσετε παρά να το αναβάλετε. Ας πούμε ότι ένας συνάδελφος θέλει να μάθει αν είστε εύκαιρος για φαγητό στο σπίτι του το Σάββατο, ή το αφεντικό σας θέλει να σας επαινέσει (λέμε τώρα) για κάτι που κάνατε καλά. Πληκτρολογήστε μια γρήγορη απάντηση- «Ναι!» ή «Ευχαριστώ πολύ!»- και μετά στείλτε το αρχικό μήνυμα στο Αρχείο.

Κρατήστε το για αργότερα
Η αλήθεια είναι πως κάποια emails απαιτούν περισσότερο χρόνο για να απαντηθούν. Αυτή η επιλογή όμως, να το ξέρετε, κρύβει τις περισσότερες παγίδες. Αφιερώστε λίγο χρόνο- για παράδειγμα, 15΄- 30΄ στο τέλος κάθε ημέρας- προκειμένου να κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε πριν στείλετε τα πιο «δύσκολα» e-mails εκεί όπου πρέπει να τα στείλετε- στο Αρχείο. Θυμηθείτε, στόχος είναι μια κενή θυρίδα εισερχομένων. Αυτή θα είναι η μικρή, καθημερινή, προσωπική νίκη σας ως σύγχρονου επαγγελματία και ανθρώπου. Στη συνέχεια, μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτά που έχουν πράγματι σημασία.

Πηγή: Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

internet_services.jpgΣυνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα αντικρουόμενα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του Διαδικτύου στους νέους. Μια νέα μελέτη Ολλανδών ψυχολόγων υποστηρίζει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός έχει πλέον ευεργετική επίδραση στους εφήβους, αλλά μια άλλη μελέτη από γιατρούς της Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που είναι «κολλημένοι» στο Ίντερνετ, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά.Η έρευνα των ψυχολόγων Πάτι Βάλκενμπουργκ και Γιόχεν Πίτερ του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Directions in Psychological Science» (Τρέχουσες Κατευθύνσεις στην Ψυχολογική Επιστήμη) της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογικής Επιστήμης, τονίζει ότι έχει πια αλλάξει η εικόνα από τη δεκαετία του ΄90, όταν το Ίντερνετ έδειχνε «σκοτεινό μέρος» και οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες επισήμαιναν κινδύνους για τους εφήβους, όπως την κοινωνική απομόνωση, τους λιγότερους φίλους και τις πιο τεταμένες οικογενειακές σχέσεις, προς όφελος των κυβερνο-σχέσεων με «εικονικούς» ξένους.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς ψυχολόγους, η εικόνα πια είναι πιο «φωτεινή», γιατί έχουν μεσολαβήσει σημαντικές αλλαγές στο μεταξύ. Ο τεράστιος αριθμός νέων που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, το έχει μετατρέψει σε ένα αληθινό εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, που δεν ανταγωνίζεται τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά αντίθετα τις ενισχύει με on-line τρόπο. Το Ίντερνετ, αντί να απομονώνει κοινωνικά, φαίνεται πια πως ενθαρρύνει τις υπάρχουσες σχέσεις και η έμφαση των νέων δεν δίνεται πια στο να «τα λένε» με αγνώστους σε chat rooms, αλλά να επικοινωνούν καλύτερα με τους φίλους τους, π.χ. μέσω υπηρεσιών όπως το MSN. Σήμερα οκτώ στους δέκα νέους χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να συνδέονται μετά το σχολείο με τους φίλους και συμμαθητές τους.

Οι Ολλανδοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα, να είναι πιο ανοιχτά και ειλικρινή για τους εαυτούς τους και να συζητούν ευκολότερα για τα προσωπικά τους θέματα (συναισθήματα, ανησυχίες, ευαισθησίες κλπ). Επειδή βρίσκονται στην απομόνωση του δωματίου τους, όταν επικοινωνούν μέσω Ίντερνετ, έχουν λιγότερες αναστολές και εκφράζονται πιο ελεύθερα, σύμφωνα με την έρευνα, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο άγχος.

Αυτή όμως δεν είναι η αισιόδοξη εικόνα που παρουσίασαν ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Καοσιούνγκ της Ταϊβάν, υπό τον δρα Τσιχ-Χουνγκ Κο, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Adolescent Health» (Περιοδικό Υγείας των Εφήβων), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές, μελετώντας δείγμα 9.400 εφήβων, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο οι νέοι περνάνε το χρόνο τους στο Ίντερνετ, αποκτώντας εθισμό με αυτό, τόσο συχνότερο είναι το φαινόμενο να φέρνονται επιθετικά σε άλλους νέους ή στην οικογένειά τους. Οι ερευνητές πάντως δεν απέκλεισαν να ισχύει και η αντίστροφη σχέση, δηλαδή τα πιο βίαια παιδιά να χρησιμοποιούν περισσότερο το Ίντερνετ.

Παρόλα αυτά η έρευνα προσφέρει νέα στοιχεία σε προηγούμενες έρευνες, που επίσης είχαν δείξει ότι το διαδίκτυο επηρεάζει τη συμπεριφορά των νέων. Γι’ αυτό οι Ταϊβανέζοι γιατροί συνιστούν στους γονείς να προσέχουν πολύ τι είδους χρήση του Ίντερνετ κάνουν τα παιδιά τους και για πόση ώρα, ειδικά όταν διαπιστώνουν συμπτώματα απομάκρυνσης και απομόνωσης των παιδιών, ευερεθιστότητας, αποφυγής άλλων δραστηριοτήτων για χάρη λίγης ακόμα ώρας στο Ίντερνετ κ.α.

Η αύξησης της νεανικής επιθετικότητας συνδέεται ιδιαίτερα με το περιεχόμενο που βλέπει ο νέος στο διαδίκτυο. Η on-line «κουβεντούλα» (chatting), το παίξιμο on-line τυχερών παιγνιδιών και η πορνογραφία κατ’ εξοχήν συνδέονται με την αυξημένη επιθετικότητα. Σχετικά «αθώα» είναι η on-line αναζήτηση και μελέτη.

Link: Για την ολλανδική επιστημονική μελέτη στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122212739/abstract

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

sms-pending.jpg Εκπληξη, ειρωνικά σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η οδηγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους πιστούς για ηλεκτρονική αποχή στη διάρκεια της Σαρακοστής! Εκτός όλων όσα θεωρούνται απαγορευμένα (π.χ. το κρέας, το σεξ, οι πονηρές σκέψεις κ.ά.), το Βατικανό προτείνει και πλήρη αποχή από την αποστολή μηνυμάτων SMS μέσω κινητών, τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η σύσταση προβλέπει αποχή από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες μόνο κάθε Παρασκευή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα «επώδυνη» απαγόρευση για τους Ιταλούς, που έχουν το κινητό ως προέκταση του χεριού τους και κατατάσσονται δεύτεροι στην αποστολή μηνυμάτων SMS στην Ευρώπη -μετά τους Βρετανούς-, με 50 μηνύματα το μήνα έκαστος.

Οι εκκλησιαστικές αρχές της Μόντενα, του Μπάρι, του Τρέντο και του Πέζαρο ηγούνται της εκστρατείας «Οχι SMS τη Σαρακοστή», που σιγά σιγά εξαπλώνεται και σε άλλες περιφέρειες. Οπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος της Μόντενα Μπενίτο Κότσι, η κίνηση δεν αποσκοπεί μόνο στον έλεγχο ενός «πάθους» εν όψει του Πάσχα ή την αποφυγή των κινδύνων που κρύβει το Διαδίκτυο, αλλά αποτελεί και μια αντίδραση στη χρήση του κολτανίου σε κινητά, υπολογιστές και κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Γνωστό και ως «ματωμένο μέταλλο της Αφρικής», το κολτάνιο, μαζί με τα διαμάντια και το χρυσό που ορύσσονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ευθύνεται για τον εμφύλιο που μαίνεται εδώ και δέκα χρόνια στη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

Η κεντρική ιστορία σχολιάζει αυτοβιογραφικά και με πικρό χιούμορ τον χωρισμό που η ίδια η δημιουργός Nina Paley έζησε, εμπνέοντάς τη για δημιουργία του φιλμ. Το ινδικό έπος του Ραμαγιάνα παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη ανάγνωσή του όχι πλέον από την οπτική του πρίγκηπα Ράμα αλλά από εκείνη της Σίτα, της πληγωμένης γυναίκας-τρόπαιο που κερδίζει μετά από μια από τις μάχες του, ενώ τρεις φιγούρες που παραπέμπουν σε shadow puppets σχολιάζουν καυστικά. Και μέσω αυθεντικών ’20s ηχογραφήσεων η blues τραγουδίστρια Annette Hanshaw δανείζει τη φωνή της στη Σίτα που έχει τις μαύρες της, για να τραγουδήσει για τους καημούς της μέσω τραγουδιών τόσο ταιριαστών (στην ιστορία της Σίτα, στην ιστορία της Nina, στις ιστορίες της Annette) που είναι λες και γράφτηκαν για την πιο διαχρονική ιστορία του κόσμου.

Ολη η ταινία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων