Αρχείο για 29 Μαρτίου, 2009

youtubeedu.jpgΑν σας έχει λείψει το πανεπιστήμιο ή είστε απλά φιλοπερίεργος και σας αρέσει να μαθαίνετε, ρίξτε μια ματιά…. Το YouTube Edu  αποτελεί μία προσπάθεια εθελοντών υπαλλήλων του δημοφιλούς site προκειμένου να συγκεντρωθεί όλο το εκπαιδευτικό υλικό που ανεβάζουν κολέγια και πανεπιστήμια.

Στο http://www.youtube.com/edu μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό περιεχόμενο απο δεκάδες κολέγια και πανεπιστήμια, όπως διαλέξεις καθηγητών (απο πανεπιστήμια όπως το MIT, το Yale και το Stanford!) ή αθλητικές δραστηριότητες μαθητών.

Το YouTube Edu μπορεί να αποτελέσει μαζί με άλλα παρόμοια sites όπως το ACADEMIC EARTH (http://academicearth.org/) που αξίζει να επισκεφτείτε, μία πολύ σημαντική πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους μαθητές, τους φοιτητές και όχι μόνο.

www.youtube.com/edu

Comments 0 σχόλια »

scan5_print.jpgΞυπνώντας το πρωί -άνθρωπος είστε, θέλετε, πίνοντας τον καφέ σας, μια ζεστή φωνή να σας διαβάσει την αγαπημένη σας εφημερίδα. Και τι έγινε που είστε μόνος στο σπίτι; Επιλέγετε τα αποσπάσματα που σας ενδιαφέρουν στο Ιντερνετ και τα ακούτε δυνατά από τα ηχεία ενώ ντύνεστε. Ηρθε όμως η ώρα να πάτε στο γραφείο. Από το προηγούμενο βράδυ σκέφτεστε την εμπιστευτική επιστολή που έχετε να στείλετε στον συνεργάτη σας στην Ασία. Τόσο εμπιστευτική που… ούτε λόγος να την υπαγορεύσετε στη γραμματέα σας. Σιγά, όμως, μην την πληκτρολογήσετε μόνος σας. Ατενίζοντας από το παράθυρο, θα την υπαγορεύσετε στον υπολογιστή σας, ο οποίος αυτομάτως θα τη μεταφράσει στα κινεζικά. Πού το πρόβλημα;

Ο ορθογράφος που «μουτζουρώνει» τα κείμενα στο Word ήταν μόνο η αρχή – ή τουλάχιστον μια «πλευρά» της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Ο λόγος για τη γλωσσική τεχνολογία, τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης που ήρθε να μας… λύσει τη γλώσσα στην ψηφιακή εποχή. Στην εποχή που δεν είναι απαραίτητο να μας καταλαβαίνουν μόνο οι διπλανοί μας, αλλά και τα μηχανήματα με τα οποία δουλεύουμε, διασκεδάζουμε. «Σε αδρές γραμμές», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, «η γλωσσική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε ένα υπολογιστικό σύστημα να αναγνωρίζει γραπτό και προφορικό λόγο σε διάφορες γλώσσες, να τον κατανοεί, να τον μεταφράζει σε άλλες γλώσσες, ακόμα και να τον παράγει».

Και, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, η «μικρή» μας Ελλάδα διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστημονικής περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Καρκαλέτση, ελληνικοί ερευνητικοί φορείς, όπως το Ι.Π.&Τ του «Δημόκριτου» ή το Ινστιτούτο Eπεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ασχολούνται με τη γλωσσική τεχνολογία εδώ και μία 20ετία, έχοντας καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Αθήνα κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες το 12ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Γλωσσική Τεχνολογία, τον σημαντικότερο θεσμό στον ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα αυτό». Το συνέδριο ξεκινά τη Δευτέρα 30/3 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και θα ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

s28_18386567.jpgΤα σημάδια της άνοιξης έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον ερχομό της εποχής αυτής με τον δικό τους τρόπο. Δείτε μια πολύ καλή συλλογή από φωτογραφίες.

Comments 3 σχόλια »

internet_services_logo.jpgΗ ομάδα D.A.R.T. είναι εδώ!
4 πρακτικές συμβουλές για ασφαλή χρήση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi Hotspots)Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness & Response to Threats-D.A.R.T.) της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας είναι μια «ομάδα κρούσης» με στόχο την ενημέρωση των χρηστών για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Το ασύρματο δίκτυο είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο για τους κατοίκους της πόλης, όμως πόσο ασφαλές είναι; Ή, καλύτερα, πώς μπορούμε να «σερφάρουμε» αποφεύγοντας τους όποιους κινδύνους; Ιδού τέσσερις συμβουλές-εξπρές.

● Ενεργοποίηση τείχους προστασίας (Firewall) και εγκατάσταση προγράμματος προστασίας από ιούς (Antivirus). Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από παράνομη – μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση με τη χρήση τείχους προστασίας (Firewall) και από ιούς με την εγκατάσταση προγράμματος προστασίας (Antivirus). Ενημερώνετε τον υπολογιστή σας σε τακτά διαστήματα με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων προστασίας.
● Αποφεύγετε τις διαδικτυακές (online) συναλλαγές όσο βρίσκεστε σε δωρεάν δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Αποφεύγετε να διενεργείτε online συναλλαγές, π.χ. e-banking ή online αγορές, όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Είναι προτιμότερο να κάνετε τις συναλλαγές αυτές στο σπίτι σας, όπου μπορείτε να εισάγετε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών και τους κωδικούς πρόσβασης με μεγαλύτερη ασφάλεια.
● Κρύψτε τα αρχεία σας! Είναι πολύ πιθανό το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας να αφήνει τα δεδομένα σας «απροστάτευτα» στις υποκλοπές. Ακόμη, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για ασφάλιση του υπολογιστή σας και των ευαίσθητων αρχείων σας. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το να απενεργοποιείτε το file sharing, καθώς μπορεί να αποτελέσει τρόπο ανεπιθύμητων εισόδων στο σύστημά σας.
Σε περίπτωση που είστε χρήστης κάποιου δημόσιου δικτύου, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τη δήλωση σχετικά με την προστασία των προσωπικών σας στοιχείων. Η δήλωση είναι διαθέσιμη στην τοποθεσία Web του δικτύου, από όπου και μπορείτε να ελέγξετε αν και τι είδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί το δίκτυο.
● Αποσυνδεθείτε από το δίκτυο. Τη στιγμή που τελειώνετε την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε στον υπολογιστή σας, είναι απαραίτητο να αποσυνδέεστε και να απενεργοποιείτε τη σύνδεσή σας.

Athens Voice

Comments 0 σχόλια »

death-angel.jpg

1. O βασιλιάς Αδόλφος Φρειδερίκος της Σουηδίας έφαγε μέχρι θανάτου…κυριολεκτικά! Το τελευταίο του γεύμα περιλάμβανε αστακό, χαβιάρι, λάχανο, καπνιστό σολωμό και σαμπάνια. Για επιδόρπιο του σέρβιραν 14 πιάτα από το αγαπημένο του παραδοσιακό γλυκό της πατρίδας του, το σέλμα και γάλα. Πέθανε το 1771.

2. Η Ισιδώρα Ντάνκαν, μια χορεύτρια των αρχών του 20ου αιώνα, σκοτώθηκε όταν το μαντήλι που φόραγε στο λαιμό της μπλέχτηκε στις ρόδες του κάμπριο αυτοκινήτου που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να της σπάσει το λαιμό.3. Ο θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, βρέθηκε το 1983 νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου, έχοντας σφηνωμένο στο λαιμό του έναν φελλό.

4. Ο Αττίλας, ο βασιλιάς των Ούνων, πέθανε μετά από μια αιμοραγία της μύτης του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας νύχτας του. Μεθυσμένος, λυποθύμησε και πνίγηκε από το ίδιο του το αίμα.5. Ο Σέρ Φράνσις Μπέικον πέθανε επειδή προσπαθούσε να διατηρήσει ένα κοτόπουλο στο… χιόνι. Ο διάσημος επιστήμονας έπαθε πνευμονία μετά το επιτυχημένο του πείραμα και πέθανε μετά από λίγους μήνες.

6. Ο Αισχύλος, σύμφωνα με λεγόμενα, πέθανε όταν ένας αετός που περνούσε από πάνω του, πέταξε τη χελώνα που είχε πιάσει πάνω στο κεφάλι του.

7. Ο στωικός φιλόσοφος Χρύσιππος, πιστεύεται ότι πέθανε από τα γέλια όταν, αφού έβαλε τον γάιδαρό του να πιεί αλκοόλ και να μεθύσει, τον παρακολουθούσε στις προσπάθειες του να φάει σύκα!

8. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος της Ρώμης, πνίγηκε από ένα πούπουλο που χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να κάνει εμετό. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τον δηλητηρίασε η γυναίκα του, Αγριπίννα.

Comments 0 σχόλια »

education-and-skills.jpgΠροαιρετικά ίσως διδάσκονται στα σχολεία της Βρετανίας η Βικτοριανή εποχή και ο  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει οι μαθητές να φτιάχνουν Blogs και να χειρίζονται τέλεια το Twitter και τη Wikipedia.

Η προτεινόμενη αναθεωρημένη διδακτέα ύλη αφαιρεί εκατοντάδες προσδιορισμούς για τις επιστημονικές, γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές πριν φτάσουν τα 11 τους χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardianτην αναμόρφωση έχει αναλάβει να προτείνει ο Σερ Τζιμ Ρόουζ, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Έτσι η μεταρρύθμιση, η οποία εάν εγκριθεί θα είναι η μεγαλύτερη για τα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας εδώ και μια δεκαετία, αποσκοπεί στο να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους δασκάλους να επιλέξουν σε ποιο κομμάτι θα εστιάσουν τη διδασκαλία τους.

Η διδακτέα ύλη διατηρεί κάποιους από τους παραδοσιακούς τομείς διδασκαλίας, δίνει όμως έμφαση στα σύγχρονα Μέσα, στο Διαδίκτυο και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει:

– Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γνώση μπλογκ, podcast, της Wikipedia και του Twitter καθώς και να μπορούν να αποκτήσουν άνεση στον χειρισμό του πληκτρολογίου.

– Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να τοποθετήσουν συγκεκριμένα γεγονότα σε χρονολογική σειρά. Ωστόσο κάθε παιδί θα κληθεί να μάθει δύο μόνο βασικές περιόδους της βρετανικής ιστορίας, με το σχολείο να καλείται να αποφασίζει ποιες θα είναι αυτές. Έτσι οι δάσκαλοι θα μπορούν να διδάσκουν βικτοριανή ιστορία ή τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

-Το νέο σύστημα θα ασχολείται και με κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή ενός παιδιού, όπως οι πιέσεις που ασκούν ομάδες συνομηλίκων, ο εκφοβισμός, καθώς και οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας ανέφερε: «Φυσικά οι μαθητές στα δημοτικά θα διδαχθούν σημαντικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της ρωμαϊκής εποχής, των Τυδόρ και τη Βικτοριανή και θα μάθουν να κατανοούν μια ευρύτερη χρονολόγηση σημαντικών γεγονότων σε αυτή τη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

poetix_logo.jpgΕνα νέο εξαμηνιαίο περιοδικό αποκλειστικά για την ποίηση ζητεί την προσοχή των αναγνωστών.

Ονομάζεται «Poetix», που σημαίνει ποιητική και συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, ποιητή Ντίνο Σιώτη, «σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή, ο οποίος κάπου εκεί έξω, μακριά από το αθηναϊκό κράτος της ποίησης, μακριά από το τετράγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Κολωνάκι – Εξάρχεια, στη Δράμα ή στο Ζάγκρεμπ, στη Βαγδάτη ή στην Μπογκοτά, στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη ακούει τον παλμό των πραγμάτων, αφουγκράζεται τον ρυθμό της Ιστορίας αλλά και της εποχής του, ακούει το σφυγμό της μνήμης και του αίματός του μεταπλάθοντάς τον σε ποίηση». Διευθύντρια σύνταξης είναι η φιλόλογος Ειρήνη Δάγλα-Πολίτη, την επιμέλεια έχει αναλάβει ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και τον σχεδιασμό η Μαρία Ζαχαριουδάκη («Gutenberg»). Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται σε 34 ευρώ (εσωτερικού) και 68 ευρώ (εξωτερικού).

Ο Ντίνος Σιώτης κατά την παρουσίαση του πρώτου τεύχους εκτίμησε ότι η ποίηση «είναι απαξιωμένη τις τελευταίες δεκαετίες από τα ΜΜΕ, όμως με λίγα και σωστά μέτρα μπορεί να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση και να κερδίσει την αγάπη του κοινού».

Στη συνέχεια τόνισε ότι το νέο περιοδικό «καλωσορίζει την ανατρεπτική φύση της ποίησης και θα έχει πάντα χώρο για άγνωστους ποιητές δίπλα στις δοκιμασμένες φωνές». Στο πρώτο τεύχος συνεργάζονται οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Νατάσα Χατζιδάκι, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Ευσταθιάδης και Λιάνα Σακελλίου. Από τις ξένες φωνές ξεχωρίζουν οι ποιητές: ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός Τσαρλς Σίμικ, ο Κροάτης Νταμίρ Σόνταν, ο Κουβανός Ρομπέρτο Φερνάνδες Ρεταμάρ, ο Αμερικανός Τσαρλς Ράιτ.

Comments 0 σχόλια »

350px-kerkini_001.jpg«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κακιά μάγισσα, η Κερκίνη, που είχε νεκρώσει μια ολόκληρη λίμνη.Οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια της θεάς Δήμητρας, που έστειλε τον Ερωδιό. Το όμορφο πουλί των λιμνών εφάρμοσε ένα σχέδιο και μαζί με τα άλλα ζώα νίκησε το σκοτάδι και έφερε τη ζωή και τη χαρά στη λίμνη». Αυτός ο μύθος, τόσο συμβολικός και τόσο απλός, δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο.

Είναι ένα παραμύθι που έγραψε η 10χρονη Φωτεινή Δρασογλή, μαθήτρια της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας Σερρών, μιας κωμόπολης που απέχει δύο χιλιόμετρα από την Κερκίνη και απέσπασε -ανάμεσα σε 200 άλλους μύθους- το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραμυθιού που διοργάνωσαν ο Ομιλος Σερρών για την UNESCO και η «Πράξις» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας. Μετά το Μικρό Σπουργιτάκι (έτσι είχε ονομάσει το πρώτο της παραμύθι), η μικρή Φωτεινή άνοιξε περισσότερο τα φτερά της φαντασίας της πάνω από την Κερκίνη και έγραψε το πιο καθαρό μήνυμα:

«Ηθελα να δείξω για περιβαλλοντικούς λόγους το πώς είναι η λίμνη σήμερα και πώς θα γινόταν αν εμείς οι άνθρωποι της κάναμε κακό».

Καθημερινή

Το κείμενο που βραβεύτηκε

Comments 0 σχόλια »

truveo-logo.jpgΚαθώς τα βίντεο πέφτουν βροχή στον Ιστό (κατά εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως), πλημμυρίζοντας τις ψηφιακές δεξαμενές (YouTube, Vimeo κ.ά.) με δισεκατομμύρια κλιπ, εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (όπως οι Blinkx.com, CastTV.com, Mefeedia.com κ.ά.), έρχονται να βάλουν τα πράγματα σε τάξη «σαρώνοντας» από άκρη σε άκρη το οπτικοακουστικό τοπίο και καθιστώντας τα περιεχόμενά του εύκολα αναζητήσιμα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εν λόγω υπηρεσιών κατέχει η Truveo (www.truveo. com), η «αναλυτικότερη, εγκυρότερη και πλέον ενημερωμένη μηχανή αναζήτησης βίντεο στον Παγκόσμιο Ιστό», κατά τα λεγόμενα των δημιουργών της.

Με περισσότερα από 351 εκατ. κλιπ «αλιευμένα» από χιλιάδες διαφορετικές ιντερνετικές πηγές (μεταξύ αυτών λαοφιλείς διαδικτυακοί προορισμοί όπως οι YouTube, MySpace κ.ά.) να φιγουράρουν κατηγοριοποιημένα στους καταλόγους της, η Truveo έχει δικαιωματικά κάθε λόγο να καυχιέται.

To ντεμπούτο
Συνδυασμός των λέξεων trouver («βρίσκω/ανακαλύπτω» στα γαλλικά) και video («βλέπω» στα λατινικά), η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Διαδικτύου να εντοπίζουν (στις αχανείς ψηφιακές εκτάσεις) και εν συνεχεία να βλέπουν τα streaming βίντεο της αρεσκείας τους.

Συστάθηκε το 2004, έκανε το ντεμπούτο της στον Ιστό το 2005 και εξαγοράστηκε από την AOL τον Ιανουάριο του 2006 για να φτάσει εν έτει 2009 να δέχεται περισσότερους από 75 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.

Επί του παρόντος, η Truveo (η οποία «ομιλεί» 16 γλώσσες και «κυκλοφορεί» σε 18 «εθνικές» εκδόσεις) αντλεί υλικό από ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα πηγών (ευρύτερο από κάθε άλλη μηχανή βιντεο-αναζητήσεων).

Τα κλιπ εντάσσονται σε συνολικά 19 κατηγορίες (αθλητικά, ειδήσεις, μουσική, κινηματογράφος κ.ά.) και καθίστανται αναζητήσιμα βάσει ποικίλων κριτηρίων (κατηγορία, πηγή, λέξεις-κλειδιά, ημερομηνία, δημοφιλία σε Truveo και Twitter).

Αναφορικά με την ιεράρχηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Truveo φέρεται να δίνει προτεραιότητα σε όσα βίντεο είναι νόμιμα, επαγγελματικά και άρτι δημοσιευθέντα.

Εθνος 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων