Αρχείο για 15 Μαρτίου, 2009

19.jpgΤην Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μνημονεύει και τιμάει την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, εκεί προς το τέλος του 8ου βυζαντινού αιώνα και έπειτα από 50 χρόνια εικονομαχίας και σφοδρών αντιπαραθέσεων.
Οι εορτασμοί αποβλέπουν φυσικά στη δόξα της Ορθοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα παρακάμπτουν την ιστορία και κάτω από συμβατικές δοξασίες και τυπικότητες συγκαλύπτουν μια μεγάλη ιδεολογική μάχη και ίσως τη συγκλονιστικότερη περίοδο του βυζαντινού μεσαίωνα. Αυτό είναι που με έκανε ν’ ανοίξω πάλι βιβλία Ιστορίας, όχι για να ανακαλύψω κάτι άγνωστο, αλλά για να υπενθυμίσω γνωστά και καταχωνιασμένα γεγονότα.

Ας αρχίσουμε από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, η οποία αποκατέστησε τις εικόνες και η Εκκλησία τη μνημονεύει ως «ευσεβή». Στην πραγματικότητα υπήρξε αυτό που σήμερα αποκαλούμε «κουμάσι».

Καταγόταν πραγματικά από την Αθήνα και η οικογένειά της φαίνεται ότι ήταν πλούσια και ισχυρή, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν γι’ αυτήν είναι ελάχιστες. Αγνωστο πώς και γιατί ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ε΄ (741 – 775), που οι εχθροί του, παπάδες και καλόγεροι, του κόλλησαν το παρατσούκλι Κοπρώνυμος, δεύτερος Ισαυρος στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης μετά τον Λέοντα Γ΄, διάλεξε την άγνωστη Ειρήνη από την Αθήνα και την πάντρεψε με τον γιο του, τον κατόπιν μοιραίο αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ (775 – 780).

Από την Ειρήνη δεν έλειπαν τα προσόντα και το κυριότερο, ήξερε να τα κρύβει και να τα φανερώνει ή να τα εξαπολύει ανάλογα με τις περιστάσεις, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες της. Ηταν ωραιοτάτη και αυτό πάντοτε αποτελούσε το «ένα το κρατούμενο». Ηταν ευφυής, θρησκόληπτη και όταν ήθελε συμμαζεμένη και φρόνιμη, άλλοτε πάλι εκρηκτική και αχαλίνωτη. Είχε ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα, συνωμοτική πανουργία, παγερή αναλγησία και απεριόριστη απληστία και τέλος, ήξερε να επιλέγει συνεργάτες με τις ίδιες αρετές και τα ίδια ελαττώματα.

Οι δύο πρώτοι Ισαυροι, ο Λέων Γ΄ και ο Κωνσταντίνος Ε΄ θεωρούνται από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Καλοί και γενναίοι στρατηγοί αντιμετώπισαν τους εισβολείς τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Η μεταρρυθμιστική τους νομοθεσία θεωρείται η σημαντικότερη μετά τον Ιουστινιανό, ιδιαίτερα στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο. Αυτό που από τους εχθρούς των δύο αυτοκρατόρων ονομάσθηκε εικονομαχία, ήταν στην ουσία της μια βαθιά θρησκευτική μεταρρύθμιση που απέβλεπε να εκσυγχρονίσει το κράτος και την κοινωνία και να το απαλλάξει από την κηδεμονία των παπάδων, των καλογέρων και των δεισιδαιμονιών, από τα «θαύματα» των εικόνων και των «ιερών λειψάνων» και από την αγυρτεία των καλογέρων. Τα όσα διαδραματίσθηκαν στις μέρες μας στη Μονή Βατοπεδίου αποτελούν ασθενές κατάλοιπο του δαιμονικού μείγματος δεισιδαιμονίας, αγυρτείας και απληστίας που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη στο Βυζάντιο.

Ωστόσο, η θρησκευτική μεταρρύθμιση, που τελικά επικεντρώθηκε στο ζήτημα των εικόνων, ήταν μέρος μόνο της γενικότερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ο σώφρων και μετριοπαθής και άξιος στρατηγός Λέων Γ΄ θεωρούσε δευτερεύον το ζήτημα των εικόνων και πολλές φορές αναρωτήθηκε αν άξιζε τον κόπο να θυσιάσει, λόγω των λαϊκών αντιδράσεων, τη γενικότερη μεταρρύθμιση. Στην αρχή δεν κατάργησε τις εικόνες αλλά όρισε την ανάρτησή τους σε υψηλότερο σημείο των ναών, όπου δεν θα έφταναν οι θωπείες και οι ασπασμοί των πιστών. Ο γιος και διάδοχός του Κωνσταντίνος Ε΄ υπήρξε πιο ορμητικός και αποφασιστικός. Κατάργησε τις εικόνες, έκλεισε μοναστήρια και εκκλησίες και εξαπέλυσε διωγμούς κατά των θρησκόληπτων μοναχών.

Πολλοί βρίσκουν κοινά σημεία και συγγένειες ανάμεσα σε αυτή την πρώτη θρησκευτική μεταρρύθμιση τον 8ο βυζαντινό αιώνα και στην κατά αρκετούς αιώνες μεταγενέστερη μεταρρύθμιση του Λούθηρου στη Δύση. Αποκαλούν τον Λέοντα Γ΄ «εστεμμένο Λούθηρο». Ωστόσο και οι χώρες ήταν διαφορετικές και κυρίως οι εποχές.

Θα μπορούσαμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ένα τουλάχιστον κοινό σημείο μεταξύ των δύο μεταρρυθμίσεων. Την ανάγκη για ουσιαστική θρησκευτική πίστη και την αναζήτηση του Χριστιανισμού, όχι στη λατρευτική τυπολογία, αλλά στην ουσία του Μυστηρίου και της Διδασκαλίας. Ο,τι ήταν για τον Λούθηρο η μετάφραση της Αγίας Γραφής στα γερμανικά, ώστε να την καταλαβαίνει ο λαός, ήταν ίσως για τον Λέοντα Γ΄ η ανάρτηση των εικόνων σε υψηλότερο σημείο και η κατάργηση της λατρείας τους.

Πιθανολογείται ότι ο Λέων Γ΄ εμ-πνεύσθηκε τη θρησκευτική μεταρρύθμιση από την ασιατική αίρεση των Παυλικιανών, η οποία πραγματικά είχε καταργήσει όλους τους λατρευτικούς τύπους και όλη την εξουσιαστική ιεραρχία του κλήρου. Δεν είναι της ώρας να εκθέσουμε τα σχετικά στοιχεία για τη σχέση των Ισαύρων με την αίρεση των Παυλικιανών.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι υπέρ της μεταρρύθμισης τάχθηκε η ανώτερη τάξη, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και των ασιατικών περιοχών. Καθώς και μεγάλο μέρος του ανώτερου κλήρου. Αντιθέτως, ο λαός, οι κατώτερες τάξεις, όλες οι γυναίκες, σύζυγοι, κόρες και αδελφές φανατικών εικονομάχων, και οι δυτικές επαρχίες της Ελλάδας, εκεί όπου εκτυφλωτικά έλαμψε η ειδωλολατρεία και ο αρχαίος πολιτισμός, έμειναν πιστοί στη λατρεία των εικόνων και στη λατρευτική τυπολογία. Πολλοί βλέπουν κατάλοιπα ειδωλολατρείας στην ανάγκη να έχει μορφή και να ανάγεται σε ανθρώπινες εμπειρίες η αποκάλυψη του θεού. Είναι ένα πρόβλημα.

Σε μια τέτοια θύελλα βρέθηκε η Ειρήνη η Αθηναία. Οσο ζούσε ο πεθερός της, ο δυναμικός Κωνσταντίνος Ε΄, έκρυβε τις πεποιθήσεις της. Οταν πέθανε το 775 και έμεινε στον θρόνο ο σύζυγός της, ο μάλλον άβουλος και ανίκανος Λέων Δ΄, έβαλε σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την αναστήλωση των εικόνων και την επαναφορά των παπάδων και καλογέρων στην εξουσία. Ωσπου μια μέρα, περιέργως και αιφνιδίως πέθανε ο σύζυγός της Λέων Δ΄. Με κομψό τρόπο μερικοί ιστορικοί σημειώνουν ότι βοήθησε και η ίδια για να πεθάνει. Στην πραγματικότητα τον δολοφόνησε. Αργότερα, όταν νόμισε ότι εμπόδιο στα σχέδιά της ήταν ο γιος της και αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Στ΄ ή αμφισβητούσε την εξουσία της, τον ετύφλωσε σε ηλικία 25 ετών και αργότερα τον δολοφόνησε. Προκάλεσε θύελλα στο κράτος και το τέλος τής δυναστείας των Ισαύρων. Το 787 συνεκάλεσε στη Νίκαια πειθήνια οικουμενική σύνοδο, η οποία αναστήλωσε τις εικόνες. Αυτό το γεγονός, παραβλέποντας και αποσιωπώντας όλα τα άλλα, τιμάει η Εκκλησία (μας) την Κυριακή της Ορθοδοξίας…

Η Ειρήνη πέθανε το 803 εξόριστη στη Λέσβο…

Η δυναστεία των Ισαύρων και το έργο της

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Λέων Γ΄, ιδρυτής της δυναστείας, καταγόταν από την Ισαυρία. Θεωρείται πιθανό ότι ονομάσθηκε Ισαυρος από τους εχθρούς του, όπως ο γιος και διάδοχός του Κωνσταντίνος Ε΄ ονομάσθηκε Κοπρώνυμος. Η Ισαυρία ήταν ορεινή περιοχή της Μικράς Ασίας, με λαό πρωτόγονο, ατίθασο και επιθετικό. Επιδιδόταν σε επιδρομές, αρπαγές και ληστείες και η λέξη «ίσαυρος» ήταν συνώνυμη του άρπαγα και του ληστή και είναι πιθανό οι παπάδες και οι καλόγεροι (στρατιές ολόκληρες εκείνη την εποχή) να ονόμασαν έτσι τον Λέοντα Γ΄ για να τον συνδέσουν με φρικτά ελαττώματα και να τον συκοφαντήσουν. Με αυτό το προσωνύμιο έμεινε στην ιστορία, αλλά και με τη φήμη συνετού και γενναίου μονάρχη που πολέμησε αποφασιστικά τους εχθρούς και επιδρομείς και άφησε πίσω του πλούσιο νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο.

Η εικονομαχία ήταν μια μεγάλη ιδεολογική μάχη που κράτησε παραπάνω από έναν αιώνα και απέβλεπε να αποκαθάρει τη θρησκευτική πίστη από τη λατρευτική τυπολογία και να αλλάξει το κράτος και την κοινωνία. Πολλοί ιστορικοί γράφουν ότι οι Ισαυροι κατάργησαν τη δουλοπαροικία. Είναι ίσως υπερβολή. Προσπάθησαν όμως να κάνουν ανθρωπινότερες τις σχέσεις στον γεωργικό τομέα που τότε ήταν ο κύριος τομέας παραγωγής υλικών αγαθών. Το ίδιο ενίσχυσαν τη νομική θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια.

Η φορά των γεγονότων και η λογική της αντιπαράθεσης οδήγησαν τους Ισαυρους να δώσουν την κύρια μάχη στο ζήτημα των εικόνων. Και να τη χάσουν, να ηττηθούν. Η εικονομαχία ήταν ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα των ανωτέρων τάξεων της κοινωνίας και της διοίκησης, του κράτους και της Εκκλησίας. Ο 20ός αιώνας μάς συνήθισε να προσέχουμε τις κινήσεις των λαϊκών μαζών και συχνά να παραβλέπουμε τις κινήσεις των «ελίτ». Φαίνεται όμως ότι η ιστορία είναι γεμάτη από πρωτοβουλίες των «ελίτ» που διοχετεύονται στις λαϊκές μάζες. Η εικονομαχία δεν διοχετεύθηκε ποτέ στις λαϊκές μάζες, οι οποίες παρέμειναν πιστές στις θρησκευτικές παραδόσεις και στη λατρεία των εικόνων.

Η εικονομαχία συνάντησε τη σθεναρή και μανιασμένη εχθρότητα του Πάπα και των άλλων πατριαρχείων, της Αλεξανδρείας, των Ιεροσολύμων και της Αντιοχείας. Σε σχέση με τη Ρώμη υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ο πρόδρομος του μετέπειτα Σχίσματος. Οι Ισαυροι βρήκαν την ευκαιρία να αποσπάσουν από τη δικαιοδοσία του Πάπα τις δυτικές επαρχίες, κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Οι εικόνες και η λατρεία τους ικανοποιούσαν δύο ανάγκες του αναλφάβητου λαού: Την προσδοκία του «θαύματος» και της σωτηρίας και την ανάγκη να γνωρίσουν μέσω της εικόνας και της παράστασης τα περιστατικά και τους ήρωες της Αγίας Γραφής και κυρίως της Καινής Διαθήκης. Ανεξάρτητα από τη δαιμονική δραστηριότητα της Ειρήνης της Αθηναίας, είναι αυτές οι ανάγκες που κράτησαν έως σήμερα τη λατρεία των εικόνων αλλά και τη «διαπλοκή» γύρω από αυτές της δεισιδαιμονίας, της αγυρτίας και της απληστίας.

Αρθρο του Α. Καρκαγιάννη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

inews.jpgΗ εφημερίδα του- όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος θα είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για τον κάθε αναγνώστη, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που θέλει να παρακολουθεί κάθε μέρα και κατόπιν θα τυπώνεται στο σπίτι ή θα αποστέλλεται στο κομπιούτερ ή το κινητό του τηλέφωνο. Το ΜediaΝews Group, ο τέταρτος μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός των ΗΠΑ, άρχισε ήδη. Με τίτλο Ι-Νews πρόκειται να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα παράδοσης ειδήσεων. «Ο αναγνώστης γίνεται ο ίδιος διευθυντής και εκδότης», λέει ο υπεύθυνος του σχεδίου Μαρκ Ουίνκλερ. Το Ι-Νews θα συγκεντρώνει πληροφορίες από εφημερίδες, αλλά και από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κάθε χρήστης θα έχει στο σπίτι του έναν ειδικό εκτυπωτή, στον οποίο η υπηρεσία θα στέλνει τις ειδήσεις για τα θέματα που θα έχει επιλέξει. Στην αποστολή, η οποία θα γίνεται 4 ημέρες την εβδομάδα, θα περιλαμβάνονται και διαφημίσεις που θα είναι σχετικές με τα ίδιες θέματα. «Το μεγαλύτερο κόστος για εμάς είναι να τυπώνουμε και να διακινούμε τις εφημερίδες», διευκρινίζει ο Ουίνκλερ. «Τα έσοδα των εφημερίδων μας προέρχονται κυρίως από τις διαφημίσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής. Έτσι θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε αυτές τις ημέρες».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

kommunikasjon508.jpgΌλο και πιο αγαπητά γίνονται στην Ελλάδα τα social media, δηλαδή οι διαδικτυακές εφαρμογές που εστιάζουν στην ανάπτυξη των ανταλλαγών, της συνεργασίας και της διαδραστικότητας μεταξύ των χρηστών τους όπως blogs, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλαγής φωτογραφιών κ.λπ. Από τους χρήστες του Ίντερνετ στην Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που φθάνει το 88,2%, ασχολείται με αυτό τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Οι πιο αγαπημένες τους ασχολίες είναι να ανταλλάσσουν αρχεία με φίλους, να διαβάζουν blogs και να επισκέπτονται σελίδες γνωστών τους.

Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση των «κοινωνικών ΜΜΕ» στην Ελλάδα, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η εταιρεία ΜRΒ. Όπως προκύπτει από την έρευνα, άλλη μια συνήθης ασχολία είναι και το «κατέβασμα» αρχείων: το 50% αφορά τραγούδια και σε ποσοστό 80% αυτά ανταλλάσσονται με φίλους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι Έλληνες χρήστες Ίντερνετ, που έχουν δημιουργήσει κάποιο ιστολόγιο ή «ανεβάζουν» μουσική, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (79,2%) άνδρες ηλικίας 15-34 ετών και ζουν στην Αθήνα.

Όσοι ασχολούνται με τα social media θεωρούν ότι αποτελούν τρόπο ζωής και πηγή αναζήτησης πληροφοριών. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι χρήστες του Διαδικτύου θεωρούν ότι όσα προσφέρουν τα social media είναι θετικά: ενημέρωση (50%), επικοινωνία (25,9%) και ψυχαγωγία (23%).

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

leonardo.jpgΖωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, ανατόμος, βοτανολόγος, ζωολόγος, φυσικός επιστήμονας, γεωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ο πανεπιστήμονας Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν “δουλευταράς της παλιάς σχολής”. Η λέξη μεγαλοφυία του πέφτει λίγο στενή.
«Όσο για το κατά πόσον εγώ διαθέτω όλα αυτά τα προσόντα, αυτό θα το κρίνουν τα εκατόν είκοσι βιβλία που έχω γράψει: ναι ή όχι. Το μόνο εμπόδιο που συνάντησα σε αυτά δεν ήταν ούτε η φιλαργυρία ούτε η αμέλεια, αλλά μόνο η έλλειψη χρόνου. Αντίο». Τάδε έφη Λεονάρντο ντα Βίντσι στα σημειωματάριά του. Άλογο κούρσας. Σαρωτική προσωπικότητα. Τρομοκρατικά ευφυής. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έζησε στον Μεσαίωνα και ασχολήθηκε επιτυχώς με τα πάντα. Θεωρητικός στοχασμός και πρακτική εφαρμογή, επιστήμη και τέχνη.

Κανένα στεγανό δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει τη δημιουργική του ορμή.

Στη συγκεκριμένη έκδοση συγκεντρώνονται και ταξινομούνται ορισμένες από τις πάμπολλες καταγραφές του πανεπιστήμονα στα σημειωματάριά του.

Τα λόγια συνοδεύονται από σκίτσα. Η εκτεταμένη εισαγωγή της επιμελήτριας του τόμου, Έμμας Ντίκενς, εντάσσει το φαινόμενο Ντα Βίντσι στον καιρό και στον τόπο του. Η αφήγηση της επιμελήτριας αναπτύσσεται ευθύγραμμα στον άξονα του χρόνου και τοποθετεί το φαινόμενο Ντα Βίντσι στα εργοβιογραφικά του συμφραζόμενα.

Όσο για τις σημειώσεις του Ντα Βίντσι αναφέρονται σε θέματα όπως τα δικά του γραπτά, η ζωγραφική εν γένει, οι αναλογίες και οι κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, η φιλοσοφία της τέχνης της ζωγραφικής, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η αστρονομία, ο πόλεμος, η ζωή και οι συνήθειες των ζώων, οι Μύθοι, οι Προφητείες…

Τα σημειωματάρια βρίθουν σκέψεων, προτροπών, κρίσεων που σκιαγραφούν την ιδιοπροσωπεία του συγγραφέα, την κατασταλαγμένη στοχαστική και καλλιτεχνική εμπειρία του, η οποία καταγράφεται νέτη σκέτη, χωρίς μεγαλοστομίες, ρητορικά σκέρτσα, αλαζονικά καμώματα στην προσεγμένη μετάφραση: «Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι οι απόψεις σου να είναι πιο προχωρημένες από τη δουλειά σου». Ή αλλού: «… ο ζωγράφος θα πρέπει να παραμείνει μοναχικός (…) Βλέπεις ό,τι και να γίνει θα καταλήξεις μόνος. Στο κεφάλαιο της Ανατομίας αναφωνεί: «Θέλω να κάνω θαύματα». Στα αποφθέγματα περί των ηθών σημειώνει: «Η μεγαλύτερη πλάνη από την οποία υποφέρουν οι άνθρωποι είναι η ίδια τους η άποψη». Στο ίδιο κεφάλαιο, αποτυπώνει τη σκέψη ενός χορτάτου ανθρώπου για τη ζωή: «Η ζωή διαρκεί πολύ, αρκεί να τη ζήσεις καλά». Ο πατέρας της «Μόνα Λίζα» μιλά για τη σχέση δασκάλου και μαθητή, δίνει πρακτικές συμβουλές στους ζωγράφους, αποκαλύπτει τα μυστικά της μελέτης των πτωμάτων, προσφέρει συνταγές υγείας και μακροζωίας («να τρώτε όποτε θέλετε και μόνο όταν απολαμβάνετε το φαγητό»). Ο ανειδίκευτος αναγνώστης θα βρει πολλές από τις σημειώσεις του μετρ εξειδικευμένες. Παρά ταύτα παίρνει μια τζούρα της εποχής και του ακαταπόνητου πνεύματος του Ντα Βίντσι.

Η Σοφία Νικολαΐδου στο βιβλιοδρόμιο των Νέων

Comments 0 σχόλια »

iptv_logo.jpgΑπλώνεται μέσω του γρήγορου Ίντερνετ η… νέα τηλεόραση, η οποία πλέον θα φτάνει στο σαλόνι των τηλεθεατών όχι μέσω των κλασικών κεραιώνεπίγειωνή δορυφορικών- αλλά μέσω της γραμμής του τηλεφώνου!

Οι νέες υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω του Ίντερνετ (ΙΡΤV) επιτρέπουν στον συνδρομητή να μην είναι απλά παθητικός τηλεθεατής, αλλά να επιλέγει ο ίδιος πότε θα δει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, πόσες φορές θα το δει, να αγοράσει μια κινηματογραφική ταινία χωρίς να βγει από το σπίτι του, ακόμα και να κάνει μόνος του όσες επαναλήψεις (replay) επιθυμεί σε δύσκολες φάσεις ποδοσφαρικών αγώνων!

Σε σχέση με την παραδοσιακή τηλεόραση, το πλεονέκτημα του ΙΡΤV είναι αφενός η δυνατότητα για μετάδοση πολύ περισσότερων καναλιών και αφετέρου η υπηρεσία «video on demand», δηλαδή, η δυνατότητα του συνδρομητή να βλέπει ανά πάσα στιγμή κάποια ταινία.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Η Pattie Maes κατευθείαν από τα εργαστήρια του ΜΙΤ μας επιδεικνύει την τελευταία λέξη περιβάλλοντος διεπαφής. Το Minority report έρχεται πιο κοντά μας…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων