Αρχείο για 13 Μαρτίου, 2009
Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του World Wide Web.
Ηταν 13 Μαρτίου του 1989 όταν Τιμ Μπέρνερς-Λι, ερευνητής του CERN, ξεκινούσε την υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου που είχε ως στόχο τη διασύνδεση μέσω υπολογιστών, καθηγητών και επιστημόνων από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Η πρόταση του με τίτλο «Information Management : a Proposal» είχε γίνει μόλις αποδεκτή από τον προϊστάμενό του Μάικ Σεντάλ. Ενα χρόνο αργότερα το World Wide Web θα άλλαζε μια για πάντα τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης ανάμεσα σε χιλιάδες χρήστες υπολογιστών από κάθε γωνιά του πλανήτη.Η βασική ιδέα του Μπέρνερς-Λι στηρίχθηκε στην σύνδεση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων και προσωπικών υολογιστών (PC) μέσω μιας νέας «γλώσσας», του hypertext, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης της πληροφορίας (browser) με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικές «σελίδες» και να μεταφέρεται από τη μία στην άλλη με τη χρήση ενεργών συνδέσμων (links).
Ο πρώτος ηλεκτρονικός ιστότοπος (web site) στην ιστορία του Web ήταν το Info.cern.ch και ήταν εγκατεστημένη σε ένα υπολογιστή τύπου NeXT στο CERN και η πρώτη ηλεκτρονική σελίδα είχε τη διεύθυνση http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html και περιλάμβανε πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Το 1991 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι, εκτός CERN, server στην Ευρώπη και προς το τέλος της χρονιάς εγκαταστάθηκε ο πρώτος web server στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Stanford. Την ίδια χρονιά κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μη-πανεπιστημιακά web site (π.χ. το www.worldbank.org) ενώ η Τζέιν Αρμουρ Πόλι επινοεί τον όρο «σερφάρω στο internet» («Surfing the Internet»).
Μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde κάνουν ευρύτερα γνωστό το νέο μέσο με δημοσιεύματά τους το 1993. Ο ρυθμός ανάπτυξης του WWW αγγίζει το πρωτοφανές ποσοστό του 341% ανά έτος, ξεπερνώντας ακόμη και αυτή την εξάπλωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το 1994 δύο φοιτητές του Stanford δημιουργούν το Yahoo κάνοντας το χόμπι τους επάγγελμα. Την ίδια χρονιά ανοίγει το Amazon, το πρώτο online βιβλιοπωλείο στην ιστορία του διαδικτύου.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια ενεργά web site, δεκάδες εκατομμύρια ιστολόγια και εκαντοντάδες εκατομμύρια χρήστες από όλες τις χώρες του κόσμου.
Τα Νέα
0 σχόλια »
Για ένα «ψηφιακό άλμα» ετοιμάζονται 279 δήμοι και νομαρχίες της χώρας. Το άλμα αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία ισάριθμων ανοιχτών και δημόσιων δικτύων, ευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης. Τα δίκτυα αυτά, γνωστά ως Wi-Fi Hotspots, σήμερα λειτουργούν σε πολλούς κλειστούς χώρους (ξενοδοχεία, ΔΑΑ κ.ά.), ενώ τα πιο γνωστά βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και στο Θησείο.
Το ψηφιακό άλμα που ετοιμάζεται στους ΟΤΑ θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» το οποίο και θα μοιράσει στους φορείς που έχουν επιλεγεί κονδύλια ύψους 41,3 εκατ. ευρώ. «Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο καθώς τα ποσά που αναλογούν σε κάθε φορέα θα τα διαχειριστεί ο ίδιος ο φορέας», λέει ο κ. Γ. Λάριος, σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία «Ψηφιακού Σχεδιασμού» που διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή υλοποίησης των έργων έκαμψε τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις τοπικών «αρχόντων» σε ό,τι αφορά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες που θα εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία πόλεων της χώρας.
Δωρεάν πρόσβαση
Τα μεγαλύτερα και εκτενέστερα δίκτυα Wi-Fi θα αναπτυχθούν από τους δήμους Βεροίας, Τρικκαίων, Ηρακλείου (Κρήτης) κ.ά. Οι κάτοικοι των πόλεων, που βρίσκονται εντός της περιοχής κάλυψης του δικτύου, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet. Το πόσοι χρήστες και το πόσο μεγάλη χρήση των δικτύων θα γίνει, είναι κάτι που θα φανεί μόνον απολογιστικά. Πάντως, το αντίστοιχα δίκτυα που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα προσείλκυσαν από το 2007 που λειτουργούν, 40.000 χρήστες και 167.000 συνδέσεις.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο πολλαπλασιασμός των Wi-Fi hotspots μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της χιονοστιβάδας – όσο πιο πολλά σημεία υπάρχουν, τόσο πιο πολύ θα γίνεται η χρήση τους κ.ο.κ.
Δύο είναι τα στοιχήματα που τίθενται από εδώ και στο εξής:
Πρώτον, η ολοκλήρωση των έργων να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς πιέζουν οι απορροφήσεις του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Δεύτερον, να συνεχίσουν οι δήμοι και οι νομαρχίες να λειτουργούν τα δίκτυα αυτά μετά το 2009 μέσω ίδιων πόρων.
Καθημερινή
0 σχόλια »
Αναρτήθηκε από terracomputerata στο μουσική, με ετικέτες: αρχαία, μουσική
Τους χαμένους στα βάθη των αιώνων ήχους του επιγονείου, της σάλπιγγας, της λύρας και άλλων αρχαίων μουσικών οργάνων επαναφέρουν επιστήμονες, χάρη σε ένα ψηφιακό πρότζεκτ, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πιο παράδοξο σύγχρονο μουσικό συγκρότημα.
Ο ήχος του επιγονείου (έγχορδο όργανο, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολύχορδα της αρχαίας Ελλάδας και παιζόταν απευθείας με τα δάχτυλα) «αναστήθηκε» για να αποτελέσει βασικό μέλος μιας ορχήστρας από άγνωστα στον μοντέρνο κόσμο αρχαία όργανα.
Ακόμα και αν οι ειδικοί δηλώνουν άγνοια ως προς την πραγματική μορφή του, εντούτοις πιστεύουν ότι ο μεταλλικός, τριζάτος και «φωτεινός» του ήχος θα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια ενδιαφέρον προσθήκη σε μια συναυλία.
«Ταιριάζει γάντι στα μεσαιωνικά και μπαρόκ μουσικά σύνολα…», σχολιάζουν όσοι δούλεψαν πάνω σε αρχαίες μουσικές παρτιτούρες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά πλήκτρα που αναπαρήγαν τον ήχο του.
Επί του παρόντος, η επιστημονική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς. Σειρά στη λίστα έχουν η σάλπιγγα και η λύρα. Οι ιδέες και κυρίως οι μαθηματικοί συλλογισμοί για την επαναπροσέγγιση των αρχαίων οργάνων είχαν τεθεί επί τάπητος από τη δεκαετία του ’70, αλλά μπήκαν στην άκρη, καθώς τα πρωτογενή κομπιούτερ ήταν αδύνατον να ανασυνθέσουν το απαιτούμενο υλικό.
Τώρα επιστήμονες και τεχνικοί μπορούν να αξιοποιήσουν την τεράστια δύναμη του Grid, ενός δικτύου υπολογιστών σχεδιασμένου ειδικά για να «αλέθει» έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών που πρέπει να έρθει στο φως, συγκεκριμένα στο κέντρο πυρηνικής έρευνας CERN κοντά στη Γενεύη.
Πρόκειται για το ίδιο κέντρο υπολογιστών, μέρος του οποίου είναι η περίφημη μηχανή του Σύμπαντος, το «μπιγκ μπανγκ», που εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας του πρόκειται να πάψει να λειτουργεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Παρά τα όποια προβλήματα, πάντως, το δίκτυο των υπολογιστών θα παραμείνει ενεργό, εργαζόμενο σκληρά για το «ξύπνημα» αρχέγονων ήχων.
Το πρώτο όργανο πάνω στο οποίο δούλεψαν οι Ιταλοί επιστήμονες ήταν το μονόχορδο που έπαιζε ο Πυθαγόρας. Η επιτυχής αναδημιουργία του ήχου του αποτελεί ενέχυρο για την ολοκλήρωση του ευρύτερου σχεδίου.
Αρχαιολόγοι, μηχανικοί και ιστορικοί – όλοι δίνουν τα φώτα τους για να ακουστούν ξανά τα αρχαιοελληνικά όργανα.
Οι πληροφορίες τους μεταφράζονται μέσω του Grid σε ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα (ASTRA) που χρειάζεται 4 ώρες για να παράγει μόνο 30 δευτερόλεπτα μουσικής!
Με βάση, πάντως, τους ήχους του επιγονείου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν πλέον ολόκληρες συνθέσεις.
Τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς τους ακούγονται ήδη στο Ιντερνετ ( www.astra-project.net).
Εθνος
0 σχόλια »
Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με τον Άτλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν (Atlas of the World’s Languages in Danger), η τελευταία έκδοση του οποίου δόθηκε στην δημοσιότητα από την UNESCO.
“Ο θάνατος μίας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από ιστορίες μέσω θρύλων μέχρι παροιμίες και αστεία”, δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα.
Ο Άτλας αυτός είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ήδη συμμετοχή στις προηγούμενες δύο εκδόσεις.
Ο διευθυντής της έκδοσης Κρίστοφερ Μόουσλι δήλωσε ότι περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές. Πέρυσι η γλώσσα της Αλάσκας Eyak εξαφανίστηκε με τον θάνατο της τελευταίας που την ομιλούσε, της Μαρί Σμιθ Τζόουνς.
Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση μίας γλώσσας είναι οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών. Οι γλώσσες εξαφανίζονται επίσης επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν την μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται μόνιμα, αναφέρει ο Μόσλει.
Όμως, παραδείγματα εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως στην Αυστραλία, όπου απειλούμενες γλώσσες ομιλούνται τώρα από νέους και δημιουργείται έτσι η ελπίδα ότι οι γλώσσες θα επιβιώσουν.
Οι περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, όπως η Μελανησία, η Υποσαχάριος Αφρική και η Νότια Αμερική, είναι μεταξύ αυτών των οποίων οι γλώσσες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Αλλά και στην Γαλλία 13 γλώσσες διατρέχουν “μεγάλο κίνδυνο” να εξαφανιστούν, σύμφωνα με τον Άτλαντα, όπως η νορμανδική και η γλώσσα της Βρετάνης.
[via]
0 σχόλια »
Εταιρεία λογισμικού στην οποία προΐσταται διακεκριμένος βρετανός επιστήμονας, αναπτύσσει μια προηγμένη μηχανή αναζήτησης του κυβερνοχώρου η οποία, αν τελικά ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, θα μοιάζει με τον υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης του θρυλικού διαστημοπλοίου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ». Οι σημερινές μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου προβάλλουν στον χρήστη ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει αναφορά στις λέξεις-«κλειδιά» που χρησιμοποιεί στην αναζήτησή του. Κατά βάση οι μηχανές αναζήτησης προβάλλουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει αναφορά στο αίτημα του χρήστη, υποχρεώνοντάς τον να καταναλώσει αρκετό χρόνο για να εντοπίσει την απάντηση. Ο καθηγητής Φυσικής Στίβεν Γούλφραμ ίδρυσε την εταιρεία Wolfram Research με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας «έξυπνης» μηχανής αναζήτησης που να απαντά απευθείας σε κάθε ερώτημα.
Επιθυμία του Γούλφραμ και των 300 εργαζομένων στην εταιρεία του είναι να κατασκευάσουν μια μηχανή που όταν, για παράδειγμα, ρωτήσει κάποιος «πού βρίσκεται το Τιμπουκτού;» ή «πόσα πρωτόνια υπάρχουν σε ένα άτομο υδρογόνου;», η μηχανή να του δώσει μία και μόνο απάντηση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία. Μάλιστα ο Γούλφραμ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο ανάπτυξης της «υπολογιστικής γνωστικής μηχανής» όπως την έχει ονομάσει. Εχει δημιουργηθεί και ένας δικτυακός τόπος (http://www.wolframalpha.com) όπου, όπως φαίνεται, η μηχανή θα ξεκινήσει να λειτουργεί έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο τον προσεχή Μάιο. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει η μηχανή να απαντά απευθείας σε ερωτήσεις αλλά μόνο σε εκείνες που έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενες αναζητήσεις και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» δήλωσε στην «Daily Μail» ο Γούλφραμ, ο οποίος επέτρεψε σε επιστήμονες και ειδικούς να δουν και να «περιεργαστούν» τη διαδικτυακή μηχανή που αναπτύσσει. Ολοι τους δηλώνουν εντυπωσιασμένοι. «Είναι σαν να συνδέεσαι με έναν πελώριο ηλεκτρονικό εγκέφαλο.Μπορεί να δώσει άμεσες απαντήσεις σε θέματα τεχνολογίας,γεωγραφίας και μουσικής,πληροφορίες για τον καιρό,ταξιδιωτικές οδηγίες,ενώ απαντά ακόμη και σε ζητήματα μαγειρικής» δήλωσε ο επιστήμονας και πρωτοπόρος του Διαδικτύου Νόβα Σπίβακ.
«Αν και η εμφάνιση των υπολογιστών πριν από περίπου 50 χρόνια είχε κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι πολύ σύντομα θα βρίσκουν σε αυτούς τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που θα έθεταν γρήγορα και εύκολα,αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα.Πάντοτε όμως πίστευα ότι είναι εφικτός στόχος.Πρέπει να επισημάνω ότι η μηχανή αυτή δεν είναι ανταγωνιστική εκείνης της Google αλλά συμπληρωματική αφού η λειτουργία της θα εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς στους οποίους ανατρέχει κάποιος στις σημερινές μηχανές αναζήτησης» αναφέρει ο Γούλφραμ, ο οποίος έκανε την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση σε ηλικία 16 ετών, ενώ σε ηλικία 20 ετών είχε πάρει το διδακτορικό του στη Φυσική, έχοντας φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Caltech στην Καλιφόρνια.
Το Βήμα
0 σχόλια »
Μικρά, ρομαντικά, συναισθηματικά, αφαιρετικά κείμενα που εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και αναμνήσεις, πάντα με 123 λέξεις και πάντα με έναν λυρισμό αυθύπαρκτο, όχι επιτηδευμένο, σαν ημερολόγιο που δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα, που δεν έχει την ανάγκη να σε κάνει να καταλάβεις, μέσα από μακροσκελείς εξηγήσεις, αστερίσκους και παραδείγματα. Ξέρει ότι θα το καταλάβεις συνειρμικά, σχεδόν υποσυνείδητα, από τις εικόνες που ζωντανεύει μπροστά σου και που αξίζουν… 123 λέξεις η καθεμία.
άρθρο της Ηρώς Κουνάδη από το in2life.gr
0 σχόλια »
|