Και ίσως αυτά τα ευχάριστα για το Διαδίκτυο να ισχύουν για την Αγγλία και τη δυτικότερη Ευρώπη κυρίως, και η Ελλάδα όμως δεν έπεται κατά πολύ. Στα καθ? ημάς, οι ασημένιοι surfers του Διαδικτύου μπορεί προς το παρόν να μην είναι και τόσο πολλοί, δείχνουν όμως να έχουν αυξητικές τάσεις. Αποτελούν λοιπόν το 5,5% του ελληνικού πληθυσμού του Internet, ενώ το αντίστοιχο ηλικιακό γκρουπ των 35-44 αποτελεί το 23,3%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2008. Και την οποία «σιγοντάρει» άλλη επίσης φετινή έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δίνει αντίστοιχο ποσοστό διαδικτυακής παρουσίας στους άνω των πενήντα πέντε ετών χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού.
Το δεύτερο στοιχείο και των δύο ερευνών είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες γενικώς (σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ) δείχνουν ελαφρώς διστακτικές απέναντι στο Διαδίκτυο σε σύγκριση με τους άνδρες και συνεπώς έπονται σε χρήση και επισκεψιμότητα. Ενα 54% των Ελλήνων κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε αντίθεση με το 45,63% των Ελληνίδων. Αντιστοίχως το 55,64% των χρηστών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι άντρες, σε αντίθεση με ένα 44,36% που είναι γυναίκες, ενώ η διαφορά γίνεται απλώς συντριπτική όταν η έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρεται στις διαδικτυακές αγορές. Το 71,47% όσων το έχει αποτολμήσει είναι άνδρες, σε αντίθεση με ένα μόλις 28,53% που είναι γυναίκες.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν και σύμφωνα και με τις δύο αυτές επίσημες ελληνικές έρευνες θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφενός μεν οι Ελληνες silver surfers αποτελούν ένα «κίνημα» στα σπάργανα και αφετέρου ότι οι γυναίκες πρέπει να ξεπεράσουν πια την τεχνοφοβία τους. Επίσης, είναι περιττό να τονίσουμε φυσικά ότι και στις δύο έρευνες το 58% (περίπου) των χρηστών του Διαδικτύου ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 16-34 ετών. Γεγονός που -αν μη τι άλλο- δίνει ελπίδες για το μέλλον.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.