dwrean-paideia.JPG Ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνώντας το θέμα της υποχρέωσης των μαθητών του Λυκείου να αγοράζουν τα βιβλία που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν το μάθημα της ξένης γλώσσας, διαπίστωσε στην αρχική έρευνα ότι δεν είχε προβλεφθεί εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας η απαραίτητη διαδικασία για την προμήθεια των βιβλίων αυτών από τα λύκεια με αποτέλεσμα η δαπάνη του σχετικού ποσού να επιβαρύνει τους γονείς των μαθητών.Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη, πληροφορήθηκε από τη Διεύθυνση Σπουδών Δ.Ε. αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δωρεάν προμήθεια των ξενόγλωσσων βιβλίων στο γυμνάσιο, χωρίς όμως να αιτιολογείται η διάκριση που υφίσταται μεταξύ της δωρεάν παροχής των βιβλίων στους μαθητές του γυμνασίου και της υποχρέωσής τους να αγοράζουν τα αντίστοιχα βιβλία στο λύκειο. Ακολούθησε εκ νέου αίτημα της αρχής να δοθεί σαφής απάντηση όσον αφορά τους λόγους της μη κάλυψης των εξόδων για την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων του λυκείου εκ μέρους του υπουργείου.

Συμπερασματικά ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι πρέπει να ανευρεθεί τρόπος, ώστε οι μαθητές του Λυκείου να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα βιβλία των ξενόγλωσσων μαθημάτων. Επιπλέον, και δεδομένου ότι η λήψη ανάλογων μέτρων είναι χρονοβόρα, έγινε αναφορά σε πιθανές προσωρινές λύσεις που θα μπορούσαν να είναι π.χ. η χορήγηση βιβλιοκάρτας για αγορά βιβλίων με χρέωση του δημοσίου, η δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών σε βιβλιοθήκη, κ.λπ.

Στην απαντητική επιστολή του υπουργείου Παιδείας υπήρξε δέσμευση ως προς την έναρξη διαδικασίας συγγραφής των βιβλίων για τη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών στο Λύκειο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Κατά τη διερεύνηση του χρονικού πλαισίου που συνεπάγεται η άμεση κάλυψη των αναγκών των μαθητών σε σχέση με το θέμα αυτό, διευκρίνισε ότι η δέσμευση αφορά τη χρονιά 2009-2010, ενώ στην πρόταση της αρχής για ενδιάμεση λύση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η απάντηση ήταν αρνητική.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων