brain.jpgΤο κρασί, το τσάι και η σοκολάτα φαίνεται πως βελτιώνουν τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Καλύτερα αποτελέσματα έχει η κατανάλωση κρασιού.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας, Ανατομίας και Γενετικής της Οξφόρδης, σε συνεργασία με Νορβηγούς επιστήμονες, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στις νοητικές επιδόσεις και στην κατανάλωση τριών κοινών τροφίμων και ποτών που όλα περιέχουν φλαβονοειδή και ειδικότερα την επίδραση αυτών των ουσιών σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Όσοι εθελοντές κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα-ποτά, εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις, κατά μέσο όρο, στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν.

Η σχετική επιστημονική εργασία εμφανίστηκε στο διατροφικό περιοδικό “The Journal of Nutrition”.

Ο ευεργετικός ρόλος τέτοιων ουσιών για την αντιστάθμιση της φυσιολογικής φθοράς, λόγω ηλικίας, των λειτουργιών του εγκεφάλου μελετάται τελευταία όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες.

Η έμφαση δίνεται σε τρόφιμα και ποτά (τσάι, κόκκινο κρασί, κακάο, καφές κ.α.) που περιέχουν πολυφαινόλες, μια υποκατηγορία των οποίων είναι τα λεγόμενα φλαβονοειδή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια.

Η νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία, αν και οι ερευνητές της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχτεί με πλήρη βεβαιότητα ότι είναι όντως τα φλαβονοειδή και όχι κάποια άλλη ουσία που φέρνει τα επωφελή αποτελέσματα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων