Αρχείο για 17 Δεκεμβρίου, 2008

internet-explorer-logo-with-pins.jpgΕυάλωτο σε επιθέσεις χάκερ το πρόγραμμα πλοήγησης Ιnternet Εxplorer της Μicrosoft. Οι «πειρατές του Διαδικτύου» μπορούν να αξιοποιήσουν την κερκόπορτα του πιο δημοφιλούς browser στον κόσμο- και στην Ελλάδα- και να πάρουν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή του θύματος.

Oι χάκερ καταφέρνουν να ξεγελάσουν τον υπολογιστή του χρήστη και τον «αναγκάζουν» να επισκεφθεί ιστοσελίδες-παγίδα, κλέβοντας τους κωδικούς των χρηστών. Ως προσωρινή λύση, οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του Διαδικτύου προτείνουν την αλλαγή του προγράμματος πλοήγησης από τον Ιnternet Εxplorer στο Google Chrome ή το Firefox. Ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες των προγραμμάτων αυτών, να τα κατεβάσει και να αντικαταστήσει τον Εxplorer.

Η Μicrosoft, από τη μεριά της, συμβουλεύει τους χρήστες του browser να κατεβάσουν τις τελευταίες ενημερώσεις από την ιστοσελίδα της εταιρείας, μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η τρύπα στην ασφάλεια του συστήματος μπορεί να προκαλέσει το ξαφνικό κλείσιμο του προγράμματος με ταυτόχρονη εκτέλεση «κακόβουλου κώδικα», δηλαδή ιού.

Το επικίνδυνο αρχείο είναι το oledb32. dll, το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση του Εxplorer σε διαφορετικά είδη δεδομένων.

Comments 0 σχόλια »

O ιδρυτής της διανομής Linux HeliOS, Ken Stark, απολογήθηκε στην δασκάλα που τιμώρησε μαθητή της για τη χρήση Linux, εξαιτίας της υπερβολικής δημοσιότητας που απέκτησε το θέμα μετά τη δημοσίευση της περίπτωσης αυτής από τον ίδιο.

Η δασκάλα, γνωστή με το όνομα Κάρεν, από το Austin του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, τιμώρησε ένα μαθητή της ενώ προειδοποίησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία, μόλις «συνέλαβε» τον εν λόγω μαθητή να μοιράζει στους συμμαθητές του, αντίγραφα του HeliOS distro.

Τότε ο Stark ανέλαβε δράση ενημερώνοντας το blog του σχετικά με την συμπεριφορά και την απαράδεκτη αντίδραση της δασκάλας, προκαλώντας μία θύελλα διαμαρτυριών και πολλές φορές υβριστικών σχολίων απέναντι στο πρόσωπο της δασκάλας από το Τέξας.

Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πολιόρκησαν τον Stark προκειμένου να τους διαθέσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν, ενώ αρκετοί πρόσφεραν χρήματα με αντάλλαγμα το ονοματεπώνυμο της δασκάλας ώστε να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες και φυσικά δημοσιότητα για το συγκεκριμένο συμβάν.

Σε αντίθεση με τις προθέσεις των δημοσιογράφων, ο Stark προχώρησε σε προσωπική και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κάρεν, με την οποία μίλησε για αρκετές ώρες στο τηλέφωνο ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το θέμα και όχι μόνο. Ο Stark αναφέρει επίσης ότι μετά από τις συνομιλίες αυτές κατάλαβε ο ένας περισσότερα πράγματα για τον άλλο και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, η Κάρεν του είπε πως έμαθε περισσότερα πράγματα για την πληροφορική μέσα σε λίγες μέρες απ’ότι στα 5 τελευταία χρόνια.

PcPro

Οποία ευαισθητοποίηση της δασκάλας! σε ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα θα του ζητούσε μία κόπια χωρίς να γνωρίζει τι είδους λογισμικό είναι…

Comments 0 σχόλια »

linkedin4.jpgΥπάρχει στην ιντερνετική «πιάτσα» περισσότερο καιρό από το Facebook, είναι όμως λιγότερο γνωστό. Ίσως γιατί δεν είναι τόπος κοινωνικής αλλά επαγγελματικής δικτύωσης, κάτι σαν χρυσός οδηγός με σκοπό την εύρεση εργασίας ή/και την επαγγελματική ενημέρωση. Κρατήστε αυτό το όνομα: LinkedΙn. Με την κρίση, η δημοτικότητά του αναμένεται να απογειωθεί.Η ατάκα ανήκει σε έναν τραπεζίτη με έδρα τη Νέα Υόρκη: «Αυτήν την περίοδο, μας απολύουν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε ούτε να πάρουμε την ατζέντα με τα τηλέφωνα. Ευτυχώς που τα έχουμε όλα στο LinkedΙn!». Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είδε το φως του ηλεκτρονικού υπολογιστή μια μέρα του 2003, καρπός της συνεργασίας πέντε επιχειρηματιών με βάση τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, και πέντε χρόνια αργότερα εξαπλώνεται ταχύτατα. Διαθέτει σήμερα 32 εκατομμύρια χρήστες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και κάθε μήνα προσθέτει στις λίστες του 1,3 εκατομμύρια νέους χρήστες.

Το στυλ του LinkedΙn είναι πολύ πιο λιτό και αυστηρό από εκείνο του Facebook: πολλά κείμενα, ελάχιστες φωτογραφίες, καθόλου βίντεο… «Είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τον χρήστη στη δουλειά του», εξηγεί ο Νταν Νάι. Το νέο μέλος καλείται να ανεβάσει αναλυτικό βιογραφικό κι έπειτα να αναζητήσει πρώην και νυν συναδέλφους που χρησιμοποιούν τον ίδιο ιστότοπο, καλώντας παράλληλα φίλους και συναδέλφους που δεν τον χρησιμοποιούν, να εγγραφούν. Βάσει της αρχής «οι φίλοι των φίλων σας είναι και δικοί σας φίλοι», το LinkedΙn δίνει σε κάθε χρήστη πρόσβαση και στις επαφές των επαφών του, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει ένα όλο και μεγαλύτερο δίκτυο γνωριμιών, οι οποίες μπορεί να εγγυηθούν, όταν έρθει η ώρα, και για την επαγγελματική του αρτιότητα.

Τεράστια βάση με βιογραφικά

ΤΟ LinkedΙn είναι γεμάτο επαγγελματίες πρόθυμους να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Η μεγαλύτερη δύναμη του LinkedΙn, όμως, είναι η δυνατότητα που προσφέρει στον εργαζόμενο να βρει μια δουλειά που να του πηγαίνει, και στον εργοδότη ή τον «επαγγελματία κυνηγό κεφαλών» να βρει τον εργαζόμενο που χρειάζεται, μέσα από μια τεράστια βάση CV. Τα κάνει αυτά το Facebook; «Το Facebook είναι για να διασκεδάζουμε, το LinkedΙn είναι για τη δουλειά μας», λέει ο Νταν Νάι. «Οι άνθρωποι, άλλωστε, δεν θέλουν να ανακατεύουν προσωπική και επαγγελματική ζωή. Αύριο- μεθαύριο όλοι θα έχουν δύο προφίλ ονλάιν, ένα προσωπικό και ένα επαγγελματικό».

Άρθρο στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

histoire.jpg«Ο ρόλος της Ιστορίας και του ιστορικού είναι η διαμόρφωση κοινωνικών συνειδήσεων». Μ΄ αυτά τα λόγια ο καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς έδωσε το στίγμα ενός επίκαιρου συμποσίου για το πώς γράφεται η Ιστορία, από ποιον και για ποιον.

«Σήμερα, στη φάση της παγκοσμιοποίησης, η ιστοριογραφία μοιάζει να έχει έναν νέο προορισμό», σημείωσε ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, που είχε διευθύνει την δεκάτομη Ιστορία του Νέου Ελληνισμού . «Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι όμως αυτά των Διακηρύξεων, αλλά εκείνα που αναπτύσσονται στις νέες συνθήκες όπως το δικαίωμα του επιχειρείν ή το δικαίωμα της άρσης των εθνικών- κοινωνικών φραγμών. Ωστόσο η Ιστορία που προκύπτει έτσι, είναι μια υποκριτική Ιστορία». Μια Ιστορία νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, όπως εξήγησε, που έχει ως (αφανή) στόχο να καταπολεμηθεί τόσο η εθνική όσο και η κοινωνική Ιστορία (σ.σ.: οι κυρίαρχες κατευθύνσεις δηλαδή της νεότερης και σύγχρονης ιστοριογραφίας) ώστε να υποβαθμιστεί εν τέλει, και να απαξιωθεί το ίδιο το αντικείμενο αυτών των ιστοριών: τα έθνη δηλαδή και τα κοινωνικά φαινόμενα. Αναπτύσσεται όμως άλλη μια διαφορετική τάση η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ιστοριογραφία που αναφέρεται στο έθνος-κράτος είναι η λεγόμενη «υπερεθνική ιστορία» (τοπική, περιφερειακή, συγκριτική, μετα-αποικιακή, Ιστορία του φύλου κ.ά.). Είναι η Ιστορία που θέλει να υπερβεί τον εθνοκεντρισμό και η οποία αναπτύσσεται επειδή αυξάνεται η πολυπολιτισμικότητα των σύγχρονων κοινωνιών, επειδή αναπτύσσονται νέες συλλογικότητες μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, επειδή γεννιούνται υπερεθνικοί θεσμοί και διεθνοποιείται η ιστορική έρευνα, επειδή η μεταμοντέρνα κριτική καταξιώνει τον κατακερματισμό του εκάστοτε αντικειμένου κ.λπ. Την παρουσίασε η Χριστίνα Κουλούρη που επιμελήθηκε το τετράτομο βοηθητικό εκπαιδευτικό έργο για τη διδασκαλία της Βαλκανικής Ιστορίας στις χώρες της περιοχής.

«Είναι υποκριτική η σημερινή ιστοριογραφία» της Μικέλας Χαρτουλάρη

Comments 0 σχόλια »

monkey-business.jpg Διαβάζω στην Κ έρευνα για τις επιστημονικές έρευνες.

“Η εμπιστοσύνη του κοινού στην τιμιότητα των επιστημόνων πλήττεται από μια μικρή μειονότητα ερευνητών που συμπεριφέρονται ανήθικα και αντιδεοντολογικά. Γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστήμης (European Science Foundation-ESF), το κυρίως συντονιστικό επιστημονικό όργανο στην Ευρώπη, αποφάσισε να κοιτάξει πιο σοβαρά το ζήτημα και, στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε ήδη ένα Φόρουμ για την Ακεραιότητα στην Έρευνα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο έχει τη δικαιοδοσία να ερευνά τις κατηγορίες επιστημονικής απάτης επιβάλει ποινές, όπως ο αποκλεισμός ενός ερευνητή από δημόσιες χορηγήσεις των ερευνών του μέχρι και για πέντε χρόνια ή η εντολή σε αυτόν να παρακολουθήσει μαθήματα ηθικής!”

Δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου γνωστό αυτοαποκαλούμενο ερευνητή και τηλεμαιντανό σε θέματα παιδείας, ο οποίος βδομάδα παρά βδομάδα δημοσιεύει έρευνες σε γνωστή και μη εξαιρετέα εφημερίδα. Τόση έρευνα πια! Αυτός ο άνθρωπος θα είχε ρέψει στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων. Κι είναι περίεργο γιατί δεν έχω δει ποτέ (μα ποτέ) να κυκλοφορούν τα ερωτηματολόγια συλλογής στοιχείων. Εκτός αν έχει άδηλες πηγές…

Είναι γνωστό όμως ότι στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Κι εμείς αυτά τα μαθήματα ηθικής τα έχουμε για τους κουτόφραγκους.

Comments 0 σχόλια »

 vivliothiki_voudouri100.jpgΤο έργο που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» έχει πραγματικά πολύ μεγάλη σημασία. Μιλάμε για μια νέα θεματική διαδικτυακή πύλη της ελληνικής μουσικής, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής», που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ΄ ΚΠΣ, 2000 – 2006). Η νέα θεματική διαδικτυακή πύλη της ελληνικής μουσικής περιλαμβάνει τα ψηφιοποιημένα αρχεία των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Αιμίλιου Ριάδη, Γεωργίου Πονηρίδη, Frank Choisy, το αρχείο Νηλέα Καμαράδου, τις Συλλογές Χειρογράφων και Ελληνικών Τραγουδιών που ανήκουν στη Βιβλιοθήκη, καθώς και το αρχείο Δόμνας Σαμίου που ανήκει στον «Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνας Σαμίου». Πρόκειται για μια μονάδα θεματικής τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει πάνω από 260.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια, τα οποία αποτελούν πηγή έρευνας για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή, ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασυνθετική παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αλλά αυτό είναι μόνο το ένα τμήμα της νέας, πολύ σημαντικής αυτής επιτυχίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Το άλλο είναι η διαδραστική εφαρμογή με τίτλο «Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη», η οποία αποτελείται από 403 εγγραφές με κείμενα ιστορικού, μουσικολογικού και γενικότερου περιεχομένου και περιλαμβάνει συνολικά περίπου 6.000 τεκμήρια διαφόρων ειδών, μουσικά χειρόγραφα, κείμενα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα συναυλιών, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις και περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις της Ελλάδας.

Άρθρο στην Καθημερινή

www.mmb.org.gr

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα γεννιέται  μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Άρθρο της Wikipedia

www.all-about-beethoven.com

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων