Αρχείο για 30 Δεκεμβρίου, 2008

.Υπάρχουν και Ισραηλινοί Αντιρρησίες Συνείδησης. Και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Γιατί είναι στη φυλακή.

Παρακάτω είναι η επίσημη ιστοσελίδα τους  από όπου μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

http://december18th.org/

Comments 0 σχόλια »

pserimos.jpg«Όταν τελειώσω φέτος το δημοτικό σχολείο θέλω να συνεχίσω στο γυμνάσιο, αλλά χωρίς να φύγω από το νησί μου. Και επειδή εδώ δεν έχει γυμνάσιο, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω τα μαθήματα και θα βοηθώ τους γονείς και τ΄ αδέλφια μου στα ζώα».

«Μόλις τελειώσει τη χρονιά η Άννα που πηγαίνει στην Στ΄, το δημοτικό σχολείο θα κλείσει, γιατί στην Ψέριμο δεν υπάρχουν άλλα παιδιά» λέει η δασκάλα της κ. Χαρά Αγγελέτου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το νησάκι και να πάει- ως νεοδιόριστη- σε κάποιο άλλο «δυσπρόσιτο» σχολείο.

Αυτά είναι τα λόγια της 12χρονης Άννας Μαύρου, της μοναδικής μαθήτριας στο δημοτικό σχολείο της Ψερίμου, ένα μικρό νησί κοντά στην Κάλυμνο. Στην Ψέριμο σχεδιάζεται να λειτουργήσει- για την Άννα και τ΄ αδέλφια της- το πρώτο τηλεσχολείο.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί γυμνάσιο μόνο για μία μαθήτρια, η Νομαρχία Δωδεκανήσου σχεδιάζει τώρα να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση στην Ψέριμο. «Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ψέριμο, όπου καθηγητές από την Κάλυμνο μέσω της τηλεματικής θα παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο στη Μαρία αλλά και σε όλα τα άλλα αδέλφια της, τα οποία κι αυτά εξέφρασαν την επιθυμία να μπουν στο πρόγραμμα» δήλωσε ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης.

Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όπως δήλωσε ο καθηγητής της Πληροφορικής κ. Κώστας Τσολακίδης: «Εάν πετύχει αυτή η σπουδαία προσπάθεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ανάλογων τηλεκπαιδεύσεων σε άλλα νησάκια και σε σχολεία μικρών περιοχών, όπου οι μαθητές είναι ελάχιστοι».

Ρεπορτάζ του Γιώργου Ζαχαριάδη στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

vandalism.jpgΕίναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης και εξακριβωμένη καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά τις ημέρες των πρόσφατων ταραχών.

Ορισμένοι πρυτάνεις διστάζουν να δημοσιοποιήσουν την ακριβή εικόνα των καταστροφών, προφανώς γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παθητική τους στάση και την ατολμία τους. Οι καταστροφές έγιναν όμως σε δημόσια περιουσία και η αποκατάστασή τους θα πληρωθεί, για άλλη μια φορά, από χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

Είναι συνεπώς σημαντικό να δοθεί η συνολική εικόνα στον Ελληνα πολίτη ο οποίος δικαιούται να γνωρίζει πόσο ακριβά πληρώνει το «άσυλο» το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να μετατρέπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε χώρους ανεξέλεγκτης βίας και μανίας. Και κατόπιν όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος προστατεύει πραγματικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και ποιος όχι.

Κρανίου τόπος του Απ. Λακασά στην Κ

Comments 0 σχόλια »

gaza.jpgΓια άλλη μία φορά εικόνες φρίκης από τη Μέση Ανατολή κατακλύζουν τις οθόνες μας. Αν αντέχετε να παρακολουθήσετε τα γεγονότα σας προτείνουμε τις ανταποκρίσεις του Πάνου Χαρίτου, ενός εκ των σοβαρότερων πολεμικών ανταποκριτών στη Μέση Ανατολή.

“Σήκωσα το τηλέφωνο και κάλεσα την άλλη μεριά των συνόρων. Η φωνή του Γιούσεφ (παλαιστίνιος εικονολήπτης) απάντησε πνιγμένη από φωνές ανθρώπων, ουρλιαχτά και κλάματα. Ήταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα. Δεκάδες συγγενείς παλαιστίνιων τραυματιών φώναζαν στους γιατρούς, εκλιπαρούσαν,  για βοήθεια,  προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν γνωριμίες και συγγένειες για να ασχοληθούν οι γιατροί με το δικό τους ασθενή ή για να τους φέρουν μια μπουκάλα αίμα. Όμως οι γιατροί δεν έφταναν και το αίμα τελείωσε”.

Ο Στέλιος Κούλογλου επίσης επιχειρεί μία ανάλυση της κατάστασης:

“…δεν αποτελεί αντίποινο για τους πυραύλους που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τη Γάζα στα γειτονικά ισραηλινά εδάφη: πρόκειται, στην πραγματικότητα, για έναν κυνικό πολιτικό υπολογισμό, που υπαγορεύεται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάρακ Ομπάμα”.

Comments 0 σχόλια »

brain.jpgΤο κρασί, το τσάι και η σοκολάτα φαίνεται πως βελτιώνουν τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Καλύτερα αποτελέσματα έχει η κατανάλωση κρασιού.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας, Ανατομίας και Γενετικής της Οξφόρδης, σε συνεργασία με Νορβηγούς επιστήμονες, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στις νοητικές επιδόσεις και στην κατανάλωση τριών κοινών τροφίμων και ποτών που όλα περιέχουν φλαβονοειδή και ειδικότερα την επίδραση αυτών των ουσιών σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Όσοι εθελοντές κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα-ποτά, εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις, κατά μέσο όρο, στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν.

Η σχετική επιστημονική εργασία εμφανίστηκε στο διατροφικό περιοδικό “The Journal of Nutrition”.

Ο ευεργετικός ρόλος τέτοιων ουσιών για την αντιστάθμιση της φυσιολογικής φθοράς, λόγω ηλικίας, των λειτουργιών του εγκεφάλου μελετάται τελευταία όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες.

Η έμφαση δίνεται σε τρόφιμα και ποτά (τσάι, κόκκινο κρασί, κακάο, καφές κ.α.) που περιέχουν πολυφαινόλες, μια υποκατηγορία των οποίων είναι τα λεγόμενα φλαβονοειδή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια.

Η νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία, αν και οι ερευνητές της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχτεί με πλήρη βεβαιότητα ότι είναι όντως τα φλαβονοειδή και όχι κάποια άλλη ουσία που φέρνει τα επωφελή αποτελέσματα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpg Συγκίνηση προκάλεσε η περιπέτεια του 20χρονου Ταξιάρχη Γαϊτανή από τα Πάμφιλα της Λέσβου. Ο νεαρός που πάσχει από το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο Ντούσεναπό το οποίο πάσχουν μόνο πέντε παιδιά σε όλη την Ελλάδα- και χρόνο με τον χρόνο το σώμα του παραλύει, βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Πρόσφατα οι γιατροί συνέστησαν στη μητέρα του να πάρει ένα ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο που λόγω της θέσης του σώματος θα διευκολύνει την αναπνοή του, η οποία τελευταία έχει επιβαρυνθεί. Η μητέρα αγόρασε το αμαξίδιο, αξίας 13.000 ευρώ, παίρνοντας δάνειο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρήστες του Ίντερνετ δημιούργησαν ένα γκρουπ στο Facebook με τον τίτλο «Οι φίλοι του Ταξιάρχη».

Ήδη αριθμεί 811 μέλη

Comments 0 σχόλια »

tft_flexible.jpgΗ βίβλος των καλωδιωμένων το περιοδικό Wired κάνει τον απολογισμό των τεχνολογικών επιτεύξεων του 2008.
Μπορεί η οικονομία να στενάζει αλλά η τεχνολογία δε σταματάει την πρόοδό της. Σχετικά με τα προϊόντα τα τηλέφωνα έγιναν ταχύτερα, (β.λ. iPhone 3G), τα notebooks συρρικνώθηκαν σε netbooks  και οι φωτογραφικές μηχανές απέκτησαν δυνατότητες HD video.

Σε αντίστροφη μέτρηση Top Technology Breakthroughs of 2008

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων