Αρχείο για 6 Δεκεμβρίου, 2008

swedenmap.jpgΤα Κunskapsskolan προκρίνουν ένα πρόγραμμα σπουδών εξατομικευμένο για κάθε μαθητή. Κάθε νέος θέτει εβδομαδιαίους στόχους και στο τέλος κάθε εβδομάδας έχει μια 15λεπτη συνάντηση με τον δάσκαλο που τον επιβλέπει και ο οποίος επιθεωρεί την πρόοδό του και συζητάει μαζί του πώς θα επιτύχει τους στόχους της επόμενης εβδομάδας.

Ο μαθητής δηλώνει ενθουσιασμένος: «Μετά τη μετεγγραφή μου είχα ένα μάθημα την ημέρα στο σχολείο, μόνο μία ώρα, και ο υπόλοιπος χρόνος μου ήταν ελεύθερος. Η ευελιξία ήταν πολύ μεγαλύτερη». Αν το δουν οι μαθητές μας θα αρχίζουν να μεταναστεύουν μαζικά στον βορρά.

Αυτό το στυλ εκπαίδευσης μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους τους μαθητές, παραδέχονται ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Κunskapsskolan. Η διαφορά όμως είναι ότι οι Σουηδοί γονείς παίρνουν από την κυβέρνηση μια διατακτική εκπαιδευτικής δαπάνης, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε όποιο σχολείο θέλουν. Έτσι γονείς και μαθητές έχουν ευρύτατη ελευθερία επιλογής. Και παράλληλα τα διάφορα σχολεία- μοντεσοριανά, θρησκευτικά, παραδοσιακά, ιδιωτικά…- υποχρεώνονται να παρέχουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για να προσελκύσουν μαθητές. Σύμφωνα με τον Σουηδό υφυπουργό Παιδείας Μπέριλ Όστομπεργκ, «ο ανταγωνισμός έχει ανεβάσει σημαντικά την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος». Βέβαια τα σχολεία που διαχειρίζονται ιδιωτικές, κερδοσκοπικές εταιρείες, κυριαρχούν. Μερικοί διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των «βαρόνων» της βιομηχανίας της εκπαίδευσης. Από την άλλη, για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό, αυτοί οι τελευταίοι υποχρεώνονται να επενδύουν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. Όσο για το σύστημα εισαγωγής, κάθε «ελεύθερο» σχολείο ανακοινώνει την ημερομηνία έναρξης των εγγραφών, οι οποίες κλείνουν μόλις έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις.

Στο Κunskapsskolan όπου φοιτά ο Ρόμπιν Μπούλα υπάρχουν 580 μαθητές- είναι μεγάλο σύμφωνα με τα κριτήρια των ανεξάρτητων «ελεύθερων» σχολείων. Τα δημόσια σχολεία μπορεί να έχουν ώς και 1.500 μαθητές. Στη Σουηδία, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν το σύστημα. Και η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να το μιμηθεί.

Άρθρο στα ΝΕΑ

http://www.skolverket.se/sb/d/190

http://www.sweden.se/templates/cs/FactSheet____15974.aspx

Comments 1 σχόλιο »

Μία βρετανική προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του κλίματος. Σήμερα 6 Δεκεμβρίου κυκλοφορούμε με κοντομάνικα… Σήμερα το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο για το περιβάλλον στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θα λάβουν μέρος κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί  ότι το αρχικό κλιματικό ενεργειακό πακέτο της ΕΕ αποδυναμώνεται, καθώς έδαφος κερδίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και το λόμπι της Πολωνίας που επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση στις άδειες εκπομπών αερίων.

Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κερδίσει παράταση 3 ετών για τις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η οικονομική κρίση ευνόησε τα αιτήματά τους…

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ  άρθρο στην Κ

Comments 0 σχόλια »

brain-change.jpgΟ Δρ. Γκάρι Σμολ, ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι η ημερήσια έκθεση σε ψηφιακές τεχνολογίες όπως το Ίντερνετ και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος περνά πολύ χρόνο απασχολούμενο με υψηλή τεχνολογία και λιγότερο με ανθρώπους, παρασύρεται μακριά από θεμελιώδεις κοινωνικές ιδιότητες, όπως η ανάγνωση εκφράσεων προσώπου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, θεωρεί ο Σμολ. Έτσι, τα εγκεφαλικά κυκλώματα που σχετίζονται με την διαπροσωπική επικοινωνία, αδυνατίζουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ερμηνείας μη λεκτικών μηνυμάτων, την απομόνωση και την απώλεια ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή μάθηση σε μια αίθουσα.

Ο Σμολ αναφέρει ότι η επίδραση φαίνεται μεγαλύερη στους «ψηφιακούς αυτόχθονες», τους εφήβους και τους νέους που είναι «ψηφιακά δικτυωμένοι από μικρές ηλικίες». Θεωρεί σημαντική τη βοήθεια προς αυτά τα άτομα ώστε να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία – τους «ψηφιακούς μετανάστες» – να βελτιώσουν τις αντίστοιχες τεχνολογικές.

Άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

hercules.jpgΌπως καταγγέλλει ο ανταποκριτής της βρετανικής Independent, Πήτερ Πόφαμ, η Ιταλία κατασκευάζει αποθήκη υγραερίου σε απόσταση ενός μιλίου από τους αρχαιοελληνικούς δωρικούς ναούς του Ακράγαντα στη Σικελία. Πρόκειται για δείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αφάνταστου κάλλους, που η Ουνέσκο έχει περιλάβει στην Παγκόσμια Κληρονομιά από το 1997.

Αλλά τώρα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να κατασκευάσει μία τεράστια αποθήκη υγραερίου σε λιγότερο από ένα μίλι από τον φημισμένο Ακράγαντα, πράγμα που έχει προκαλέσει την οργή των περιβαλλοντολόγων.

Όπως γράφει η ?Κοριέρε ντέλα Σέρα?, είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου (και όχι 13 με 20) από εκεί που θέλουν να πραγματοποιήσουν το έργο, με την κατασκευή δύο αποθηκών υγραερίου, η κάθε μια 160.000 τετραγωνικών μέτρων, ύψους 47 μέτρων και φ?ρδους 72 μέτρων, συν τον πύργο της φλόγας ύψους 40 μέτρων, βρίσκεται το αρχαιολογικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών.

Η Κοιλάδα ιδρ?θηκε σαν ελληνική αποικία τον 6ο αιώνα π.Χ. και περικλείει τους θαυμάσιους δωρικούς ναούς. Ήδη το 2002, η Ουνέσκο έκρουε το σήμα κινδύνου γιατί η Κοιλάδα των Ναών, που δεσπόζει με τους καταπράσινους λόφους της στην υπέροχη θέα της θάλασσας, απειλείται από την πανίσχυρη μαφία. Γύρω από τους Ναούς κτ?ζονται νόμιμα και παράνομα σπίτια, βίλες, ξενοδοχεία. Όσοι αντιστρατεύονται το κυβερνητικό σχέδιο, πιστεύουν ότι η μαφία έχει λαδώσει τις ρόδες της κυβέρνησης. Ο Επίτροπος του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Δήμας ζήτησε από τις αρχές της Σικελίας ?επείγουσες διασαφηνίσεις? για το κυβερνητικό σχ?διο.

Comments 0 σχόλια »

news.jpgΤα ελληνικά κανάλια με τα τηλεπαράθυρα και τους στημένους καβγάδες βλάπτουν σοβαρά την ενημέρωση. Αν κάποιος έβλεπε μόνο αυτά τα κανάλια δεν θα είχε ιδέα τι γίνεται στον κόσμο. Τα περισσότερα ασχολούνται με ένα θέμα που το μηρυκάζουν σε τρία τέταρτα της ώρας κι αφιερώνουν ένα σκάρτο δεκάλεπτο για όλα τα υπόλοιπα νέα. Μόνο ο πλανήτης Ελλάδα μας ενδιαφέρει με τα σκάνδαλά του. Ο Στέλιος Κούλογλου σε άρθρο του στη LIFO μας λέει πως έχουν τα πράγματα και με τον τύπο: “Στα απόρρητα κονδύλια πολιτικών, υπουργών και επιχειρηματιών υπάρχουν λίστες «δημοσιογράφων» που πληρώνονται για να γράψουν ή να μην γράψουν κάτι. Στα παιχνίδια εξουσίας μέσα στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιο στέλεχος να διαθέτει 3-4 γραφιάδες που θα «του περάσουν ένα παραπολιτικό». Οι δημοσιογράφοι κολακεύουν κανέναν υπουργό για να τους πάρει τζάμπα σε κανένα ταξίδι, ώστε να κάνουν τα ψώνια τους στο εξωτερικό”.Κατά τα άλλα τέταρτη εξουσία…

Comments 0 σχόλια »

logo_cosy_styl.jpgΈνα μη κερδοσκοπικό portal σχεδιασμένο από φοιτητές του εργαστηρίου CosyLLab του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Προσφέρει δωρεάν το λογισμικό Cosy Comic Strip Creator, που σχεδιάστηκε από τους φοιτητές του εργαστηρίου, με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας κόμικς. Μπορείτε να τα μοιραστείτε, ανεβάζοντάς τα στις σελίδες του portal ή να απολαύσετε τις δημιουργίες των άλλων χρηστών.

Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια παιδαγωγικής αξιοποίησης της εφαρμογής.

Comments 0 σχόλια »

wikipedia-logo.jpgΑν είστε ειδικοί σε κάποιο αντικείμενο, ίσως σας ενδιαφέρει να γίνετε συντάκτης της Wikipedia. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια με τα εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά επιδιώκει να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των χρηστών-συγγραφέων της, ώστε να εμπλουτιστούν αρκετά από τα λήμματα που χρειάζονται προσθήκες. Μάλιστα η Wikimedia Foundation ξεκίνησε έρευνες για να δημιουργήσει πιο εύχρηστο και «φιλικό» περιβάλλον σύνταξης κειμένων, ώστε να διευκολύνει τους επίδοξους συγγραφείς και να δημιουργήσει κίνητρα σε ιντερνετικά «δυσκίνητα» άτομα, που όμως διαθέτουν γνώσεις, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Εσείς σε ποιον τομέα είστε ασυναγώνιστοι;

Και φυσικά δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να γράψετε ένα λήμμα μαζί με την τάξη σας…

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων