Αρχείο για 22 Δεκεμβρίου, 2008

openarchives_logo.gifΜια αξιόλογη μηχανή αναζήτησης Ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών και ιδρυματικών αποθετηρίων. Είναι ερευνητική εργασία του Ευάγγελου Μπάνου, μηχανικού Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.Το openarchives.gr έχει αναπτυχθεί εξ? ολοκλήρου με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, και φιλοδοξεί να προσφέρει μια ενιαία εφαρμογή αναζήτησης πληροφοριών και υλικού σε διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές και επιστημονικές δημοσιεύσεις, που περιέχονται σε πανεπιστημιακές βάσεις δεδομένων.

Εκτός από την απλή αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά το openarchives.gr διαθέτει επιλογές σύνθετης αναζήτησης καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο.

Comments 0 σχόλια »

heraclitus.jpgΨάχνετε για έμπνευση; Ενδιαφέρεστε να αναζωπυρώσετε τη δημιουργικότητά σας; Αν ναι, επιχειρήστε να συμβουλευτείτε τον Ηράκλειτο, τον πιο προκλητικό και συναρπαστικό αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Οι ιδέες του για τη ζωή, τη φύση και το σύμπαν ήταν γνωστές σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Ακόμα και σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, διατηρούν τη φρεσκάδα, την επικαιρότητα και -ναι!- τη δύναμη να κεντρίσουν το μυαλό μας.

«Συμβουλεύομαι τον Ηράκλειτο εδώ και πολλά χρόνια και είναι σπάνιες οι φορές που με έχει απογοητεύσει.

Πράγματι, αν το να σκεπτόμαστε δημιουργικά σημαίνει να βλέπουμε οικεία πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα, ψάχνοντας κάτω από την επιφάνεια σε αναζήτηση άγνωστων αλληλουχιών και ανακαλύπτοντας σχέσεις ανάμεσα σε ασύνδετα φαινόμενα, τότε πιστεύω πως ο Ηράκλειτος είναι ο πρώτος δάσκαλος δημιουργικότητας στον κόσμο.

Οι ιδέες του όχι μόνον μας εμπνέουν να σκεφθούμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αλλά μας παρέχουν και τις στρατηγικές για να κατανοήσουμε τα προβλήματά μας από μια νέα, διαφορετική σκοπιά. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

 robot10.jpg

Η νέα γενιά ρομπότ είναι πλέον πραγματικότητα και «ζουν» με πολλές οικογένειες διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο, εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι τα ρομπότ-τροφοί θα μεγαλώσουν μια γενιά παιδιών στερημένων από την ανθρώπινη επαφή, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Independent.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η νέα γενιά ρομπότ πρέπει να υπόκειται σε κανόνες ηθικής που θα διέπουν τη στρατολόγηση των ρομπότ σε θέσεις-κλειδιά όπως η φροντίδα των μωρών, η περιποίηση των ηλικιωμένων και ο πόλεμος, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο Νόελ Στάρκεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Πρέπει να καταρτίσουμε κατευθυντήριες οδηγίες που θα περιορίζουν την επαφή του ανθρώπου με τα ρομπότ. Υπάρχουν ρομπότ-νταντάδες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών, τα οποία μάλιστα είναι τόσο ασφαλή που οι γονείς τους εμπιστεύονται τα βλαστάρια τους για ώρες ή ακόμη και ημέρες».

Εκτός όμως από τη σωματική ασφάλεια των παιδιών που εξασφαλίζουν τα ρομπότ, τίθεται ζήτημα ανθρώπινης επαφής, προσθέτει ο Στάρκεϊ. Μπορεί να περάσουν ολόκληρες μέρες χωρίς αυτά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άνθρωπο. Οι επιπτώσεις από τις διαβαθμίσεις της κοινωνικής αυτής απομόνωσης των παιδιών για την ψυχική τους υγεία είναι άγνωστες και χρίζουν διερεύνησης, καταλήγει.

The rise of artificial intelligence 

Comments 0 σχόλια »

white_collar_01.jpg«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρώτησε ο ΟΟΣΑ τους εφήβους σε όλα τα κράτη. Στην Ελλάδα το 72% απάντησε ότι επιθυμεί μια θέση «στελέχους» σε εταιρεία. Ενα ποσοστό τεράστιο, που συναντάται μόνο σε χώρες όπως η Τουρκία ή το Μεξικό.

Φαντάζομαι οι περισσότεροι συγκρατήθηκαν να απαντήσουν “διευθυντής” και περιορίστηκαν στο στέλεχος. Ετσι θα έχουν την ευκαιρία ανέλιξης για να υπάρχει και λίγο σασπένς.

Τι κάνει ο δεκαπεντάρης για να πετύχει τον στόχο του; Η έρευνα απαντά ότι θα παρακολουθήσει 27 ώρες στα ελληνικά σχολεία (έναντι 22 ωρών στα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά) κι ακόμη 18,5 ώρες μαθημάτων εκτός σχολείου. Και πάλι υπερδιπλάσιες άλλων κοινοτικών κρατών.

Παρ΄όλα αυτά βγαίνει στην καλύτερη περίπτωση ημιμαθής.

Comments 0 σχόλια »

globalnetwork.jpgΚάποια από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλώδια παροχής internet στον κόσμο κόπηκαν, προκαλώντας χάος στις παγκόσμιες διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνδέσεις.Πρόκειται για καλώδια στα ανοιχτά της Αιγύπτου, που ενώνουν διαδικτυακά την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η ζημιά πρακτικά σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι χρήστες θα έχουν πολύ αργές ταχύτητες και στη χειρότερη ότι δε θα έχουν καν σύνδεση. Επίσης, οι άνθρωποι που προσπαθούν να τηλεφωνήσουν σε φίλους ή συγγενείς στις περιοχές αυτές, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σύνδεσης.

Ο διευθυντής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Interoute, Τζόναθαν Ράιτ, λέει ότι έχει επέλθει ζημιά σε τρία τουλάχιστον καλώδια που είτε προκλήθηκε από άγκυρα πλοίου ή από ένα μικρό υποθαλάσσιο σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί.

Για την επισκευή μπορεί να… χρειαστούν μέρες, αν και ήδη έχουν φθάσει τα ειδικά πλοία με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σημείο κοντά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Ιδού η αχίλλειος πτέρνα του διαδικτύου… Αν το καλοσκεφτούμε ακόμα κι ένας μικρομεσαίος τρομοκράτης μπορεί να επιφέρει τεράστια ζημιά, σχετικά εύκολα.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων