Αρχείο για 20 Δεκεμβρίου, 2008

Όταν η λιτότητα αγγίζει τις αερομεταφορές…

Comments 0 σχόλια »

ibm-logojpg.pngΗ ΙΒΜ, η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία στο χώρο της πληροφορικής, έδωσε στη δημοσιότητα το «Πέντε στα Πέντε», μια λίστα με πέντε καινοτομίες που, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως εκτιμά, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και διασκεδάζουν. Η λίστα βασίζεται σε ανάλυση των τάσεων της αγοράς και της κοινωνίας, καθώς και των αναδυόμενων νέων τεχνολογιών.

Ιδού οι προβλέψεις της:

1. Ηλιακές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στην άσφαλτο, τα πεζοδρόμια, τα χρώματα, τις στέγες και τα παράθυρα.

2. Ο καθένας θα έχει μια γενετική «κρυστάλλινη μπάλα» πρόβλεψης της υγείας του με βάση το DNA του.

3. Ο καθένας θα μιλά στο διαδίκτυο – και αυτό θα του απαντά. Στο μέλλον, μέσω της χρήσης «φωνητικών διαδικτυακών τόπων», οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπικό υπολογιστή ή στο Ίντερνετ ή που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν, θα έχουν πλέον τα οφέλη και τις ανέσεις του παγκόσμιου ιστού.

4. Θα εμφανισθούν οι προσωπικοί βοηθοί για τα ψώνια. Τα δοκιμαστήρια και άλλοι χώροι θα είναι εφοδιασμένα με «ψηφιακούς βοηθούς»: ο καταναλωτής θα αγγίζει μια οθόνη και ένας φωνητικός ηλεκτρονικός «υπάλληλος» θα βοηθά τον υποψήφιο αγοραστή να διαλέξει ρούχα ή άλλα προϊόντα ή να αλλάξει αυτό που μόλις διάλεξε.

5. Η αφηρημάδα θα γίνει μια μακριά ανάμνηση. Κι αυτό θα συμβεί γιατί οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής σας θα μπορούν να καταγράφονται, να αποθηκεύονται, να αναλύονται και να επιστρέφονται σε σας, όταν και όπου τις χρειάζεστε, τόσο από φορητές όσο και από επιτραπέζιες «έξυπνες» συσκευές. Το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, που θα είναι εφοδιασμένο με τεχνολογία γεωεντοπισμού (GPS), θα υπενθυμίζει στον κάτοχό του ότι πρέπει να αγοράσει τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, μόλις αυτός περάσει δίπλα από το μανάβικο, ή τα αναγκαία φάρμακα, αν περάσει μπροστά από το φαρμακείο.

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Comments 0 σχόλια »

anti-stop-spam.jpgΈχετε πλημμυρίσει από ανεπιθύμητα μηνύματα; Θεωρητικά, η λύση είναι μία: να μη χρησιμοποιείτε το mail σας ή, έστω, να κρατάτε τη διεύθυνση σας κρυφή! Αν όμως κανείς δεν τη γνωρίζει, ποιο το νόημα της ύπαρξής της; Ευτυχώς, οι δημιουργοί της υπηρεσίας Sneakemail βρήκαν έναν τρόπο και να κρατά κανείς τη διεύθυνση αλληλογραφίας του αυστηρά προσωπική και, ταυτόχρονα, να τη χρησιμοποιεί χωρίς προβλήματα. Πώς; Με τη χρήση πρόσθετων εικονικών διευθύνσεων που αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο της πρόσοψης στην πραγματική.

Το Sneakemail είναι μία δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών διευθύνσεων e-mail οι οποίες αντιστοιχίζονται με την πραγματική διεύθυνση e-mail που έχετε στη διάθεσή σας. Όταν απαιτείται η δήλωση της διεύθυνσης του e-mail σας για την ολοκλήρωση μίας διαδικασίας registration, όταν υπογράφετε σε ένα δημόσιο forum, όταν δίνετε τη διεύθυνσή σας σε ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζετε καλά, αντί της πραγματικής διεύθυνσης μπορείτε να δίνετε αυτή που έχετε δημιουργήσει μέσω της υπηρεσίας Sneakemail. Διαφορά; Καμία, αφού όπως ακριβώς λαμβάνετε μηνύματα στην πραγματική διεύθυνση e-mail σας, με τον ίδιο τρόπο θα τα λαμβάνετε και μέσω του Sneakemail, το οποίο ουσιαστικά παίζει το ρόλο του μεσάζοντα, παραλαμβάνοντας τα μηνύματά σας και προωθώντας τα εν συνεχεία στον πραγματικό λογαριασμό σας.

Μόλις εντοπίσετε τα πρώτα δείγματα spam, μπορείτε να διαγράψετε πλήρως την εικονική διεύθυνση e-mail από το site του Sneakemail και να δημιουργήσετε μία νέα εκ του μηδενός.

Comments 0 σχόλια »

icon_ft.jpgΈνα από τα μειονεκτήματα του Firefox είναι το ότι δεν υποστηρίζει κατέβασμα torrents όπως ο Opera. Με το FireTorrent, μπορούμε να προσθέσουμε τη λειτουργικότητα αυτή και να κατεβάζουμε torrents χωρίς να χρειάζεται να έχουμε ξεχωριστό πρόγραμμα. Το Firefox add-on βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση alpha ακόμα, αλλά είναι πλήρως λειτουργικό. Το FireTorrent μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για ανθρώπους που δεν χρειάζονται τις πλήρης δυνατότητες που δίνει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, ενώ επιθυμούν την απλότητα.

Επειδή είναι ακόμα σε alpha έκδοση και ως εκ τούτου δεν έχει δυνατότητες ρυθμίσεων, το upload είναι κλειδωμένο στα 15kB/s.

Comments 1 σχόλιο »

arcaeology01.jpgΗ ιστορία της αρχαιολογίας αλλάζει σελίδα. Περνάει από την έντυπη στην ηλεκτρονική και θέτει στην υπηρεσία της κοινωνίας έναν αιώνα αρχαιολογικής ειδησεογραφίας. Aνασκαφές, σπουδαία ευρήματα του ελλαδικού χώρου, αναστηλώσεις μνημείων, κλοπές και καταστροφές αρχαιοτήτων, βιβλιοκριτικές σε αρχαιολογικά και ιστορικά συγγράμματα, λίβελοι μεταξύ επιστημόνων που φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες και τα περιοδικά του 19ου αιώνα είναι πλέον προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο μετά την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίησή τους από τον τομέα Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Η νέα βαση δεδομένων -εργαλείο για διάφορους επιστημονικούς κλάδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις- περιέχει 26.000 αρχαιολογικά δημοσιεύματα από 31 αθηναϊκές εφημερίδες της περιόδου 1832 – 1932, χρονιές ορόσημα μεταξύ των δύο αρχαιολογικών νόμων που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας πριν από την αλλαγή του το 2005.

Καθ? όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα πρωτοσέλιδα αφιερώνουν οποιαδήποτε είδηση αρχαιολογικού περιεχομένου, από την ανακάλυψη ευρημάτων του Σλήμαν στις Μυκήνες ώς τις αφίξεις περιηγητών ακόμη και κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρίστανται εξέχοντες αρχαιολόγοι. Οι ελληνικές ανασκαφές στην Ακρόπολη κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα δημοσιεύματα, ενώ εκτενείς ήταν οι ειδήσεις για την ίδρυση ξένων ιδρυμάτων, τις ανασκαφές των Γάλλων στους Δελφούς, των Γερμανών στην Ολυμπία, του Σλήμαν στις Μυκήνες και στην Τροία. Με ιδιαίτερη αποδοκιμασία αντιμετωπίζονται απο τον Τύπο της εποχής τα φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας και με ευαισθησία τα θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων.

http://archpress.web.auth.gr

Comments 0 σχόλια »

flock.jpgΟι δημιουργοί του Flock δικαιολογημένα χαρακτηρίζουν την εφαρμογή τους ως “κοινωνικό browser”. Αν και έχει ως βάση την τεχνολογία του Firefox, ο Flock είναι τροποποιημένος από άποψη τόσο υποδομής όσο και εμφάνισης. Στόχος των αλλαγών είναι η διευκόλυνση του σύγχρονου χρήστη που χρησιμοποιεί το Internet όχι μόνο για την εύρεση πληροφοριών και ανάγνωση κειμένων, αλλά κυρίως για την επικοινωνία με άλλους χρήστες μέσα από “κοινωνικά” sites και υπηρεσίες, όπως το Facebook, το Flickr και το Twitter. Έτσι, ο Flock παραθέτει σε διάφορα πλαίσια τα τελευταία updates από τα κοινωνικά sites και υπηρεσίες στα οποία είναι μέλος ο χρήστης, του επιτρέπει την ανάρτηση πληροφοριών σε αυτά, τη μαζική αποστολή φωτογραφιών σε δικτυακά φωτογραφικά άλμπουμ όπως του Flickr κ.λπ. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, από όλα αυτά να απουσιάζει η υποστήριξη blogging.
Ο Flock υποστηρίζει εγγενώς τα δημοφιλέστερα πρότυπα blogging και επιτρέπει στο χρήστη τη συντήρηση του blog του μέσα από βολικά και εύχρηστα πλαίσια του ίδιου του browser, σχεδόν εκμηδενίζοντας την ανάγκη επίσκεψης κάποιας σελίδας διαχείρισης του blog. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Είδατε ένα ενδιαφέρον άρθρο που θέλετε να αναφέρετε στο blog σας; Είχατε μια έξυπνη ιδέα που θέλετε να δημοσιεύσετε άμεσα; Αρκεί να κάνετε ένα κλικ στο πλήκτρο ανάρτησης νέου μηνύματος του Flock, να γράψετε το κείμενο που θέλετε να αναρτήσετε και να κάνετε κλικ στο πλήκτρο αποστολής/καταχώρησής του! Πρώτα, όμως, πρέπει να τον ρυθμίσετε για να συνεργάζεται με το blog σας.

http://flock.com/

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων