Αρχείο για 31 Δεκεμβρίου, 2008

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε μέσα σε μία μόνο ημέρα να πάτε από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, για να γιορτάσετε τον ερχομό του 2009 στη Νέα Υόρκη, στο Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Παρίσι, ακόμα και στους καταρράκτες του Νιαγάρα;

Οι κάμερες του www.earthTV.com, που βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης – γιατί ο καινούριος χρόνος θέλει 24 ώρες να φτάσει σε όλη την υφήλιο- θα δείχνουν τους λαμπερούς και γεμάτους πυροτεχνήματα, εορτασμούς για την άφιξη του 2009.

Η αρχή θα γίνει από τη Νέα Ζηλανδία και τελευταία στάση θα είναι το Σιάτλ των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, το ταξίδι στις… Πρωτοχρονιές του κόσμου, θα περάσει από το Όκλαντ, το Σίδνεϊ, το Ντουμπάι, το Παρίσι, το Σεμπού των Φιλιππίνων, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη κτλ.

Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας πάρτε μέρος στα πιο λαμπερά πάρτι, θαυμάστε τα πυροτεχνήματα και ευχηθείτε όσες φορές θέλετε “Καλή χρονιά”!

http://www.earthtv.com/en

youtube channel www.youtube.com/earthTV

Comments 1 σχόλιο »

Η Terra Computerata σας εύχεται για το 2009 ανώδυνη εργασία, σφοδρές επιθυμίες και απρόοπτες χαρές.

Comments 4 σχόλια »

tanea_logo.jpgΗ εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μας καλεί να ψηφίσουμε το πρόσωπο της χρονιάς για το 2008. Αν δε σας καλύπτουν οι προτάσεις των συντακτών μπορείτε πάντα να προτείνετε τη δική σας επιλογή.

Μπορείτε να ψηφίσετε

Comments 0 σχόλια »

mo.jpgΤώρα στις γιορτές, που έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, επισκεφθείτε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα κόμβο, στο www.museumonline.at . Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία πολλών μουσείων που προσφέρουν υλικό σε μαθητές και σπουδαστές (αλλά και σε όποιον απλώς ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην ιστορία και στην αρχαιολογία), υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του σπιτιού τους. Η ιδέα ξεκίνησε από την Αυστρία, όπου 450 σχολεία και ιδρύματα συνδέονται σε καθημερινή βάση με τον κόμβο, αλλά επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Ο ιστότοπος λειτουργεί από το 1995 και προσφέρει θησαυρό γνώσεων που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σεβασμό στην κουλτούρα κάθε χώρας, θα μπει σίγουρα στα αγαπημένα σας.

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

parental_guidance_cartoon.jpg“Ακατάλληλη για ανηλίκους», «Κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών». Ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζονται οι κινηματογραφικές ταινίες μπορεί να επεκταθεί και στις ιστοσελίδες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια στο Ίντερνετ και η προστασία των παιδιών από ακατάλληλα περιεχόμενα, δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας. Ο Άντι Μπέρνχαμ είπε ότι η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμφωνήσουν στον καθορισμό νέων διεθνών κανόνων για τις αγγλόφωνες ιστοσελίδες.

«Όσο περισσότερο αναζητούμε διεθνείς λύσεις γι΄ αυτά τα πράγματα- οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεργάζονται- τόσο πιθανότερο είναι κάποιοι διεθνείς κανόνες να υιοθετηθούν», ανέφερε στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού.

Η αξιολόγηση των websites, όπως συμβαίνει με τις ταινίες, είναι ένας πιθανός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Άλλοι τρόποι μπορεί να είναι να αναγκαστούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να προσφέρουν υπηρεσίες με το σκεπτικό ότι οι μόνες προσβάσιμες ιστοσελίδες θα είναι εκείνες που θεωρούνται κατάλληλες για παιδιά. Οποιαδήποτε κίνηση όμως για λογοκρισία στο Ίντερνετ θα στοχεύσει στην καρδιά της συζήτησης για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο.

«Αν κοιτάξουμε πίσω, στους ανθρώπους που δημιούργησαν το Ίντερνετ, θα δούμε ότι στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μέρος το οποίο δεν θα μπορούσαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά αυτήν την προσέγγιση», δήλωσε ο Μπέρνχαμ. «Αυτή δεν είναι μια εκστρατεία εναντίον της ελευθερίας του λόγου, κάθε άλλο», πρόσθεσε. «Διακυβεύεται όμως το συμφέρον του ευρύτερου κοινού, καθώς κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι. Θα πρέπει να ορίσουμε πολύ καλύτερα πού βρίσκεται το κοινό συμφέρον και να είμαστε σαφείς σχετικά με αυτό».

Άρθρο στην εφημερίδα τα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

the_dna.jpgΟι ερασιτέχνες γενετιστές πιστεύουν ότι είναι οι διάδοχοι όσων πειραματίστηκαν, πριν από μερικά χρόνια, στο υπόγειο ή στο γκαράζ του σπιτιού τους για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήταν επίσης προϊόν ατομικών ερευνών. Πράγματι, η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστών Αpple και η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google δημιουργήθηκαν μέσα σε υπόγεια εργαστήρια επίδοξων ερευνητών και έκτοτε άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση η μόδα των «βιοχάκερ» φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Μασαχουσέτη μία ομάδα ερευνητών καταψύχει βακτήρια σε θερμοκρασία-62 βαθμών Κελσίου προκειμένου να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Μεταξύ αυτών είναι η παρασκευή «έξυπνων καυσίμων» που θα εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση με λιγότερη κατανάλωση.

Αλλοι βέβαια σπαταλούν τη δημιουργικότητά τους σε περισσότερο «ευτελείς εφευρέσεις», όπως η παρασκευή μελάνης για τατουάζ με βάση το γενετικό υλικό μαλακίων, όπως η σουπιά. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι παρά να κάνουμε την επιστήμη περισσότερο ελκυστική και διασκεδαστική. Να την κάνουμε να μοιάζει με παιχνίδι» λέει ένας από τους ερασιτέχνες ερευνητές. Κάποιοι πιστεύουν ότι όσοι πραγματοποιούν αυτά τα πειράματα θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερη υπευθυνότητα και συναίσθηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτά.

Τέτοιοι μικροοργανισμοί, προειδοποιούν, μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Σε ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, τρομοκράτες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στις ομάδες των «βιοχάκερ» με στόχο την κατασκευή βιολογικών όπλων.
Το Διαδίκτυο τους κάνει ερασιτέχνες γενετιστές Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

ritsos.jpgΤο Βήμα ανιχνεύει στην ιστορία πρόσωπα και γεγονότα που τη σημάδεψαν:

1909, Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης 

1989, Βερολίνο: Το γκρέμισμα των συμβόλων  

1949: Τέσσερις εκδοχές για το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου

1919: Συνθήκη Βερσαλλιών, το τέλος του Μεγάλου Πολέμου

1939: Πότε ακριβώς άρχισε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος;

1909: Η έλευση του Βενιζέλου

1909, Γουδί: Καταλύτης επαναστατικών αλλαγών

Comments 1 σχόλιο »

ebirikos.jpgΤη μουσικοθεατρική παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» σε ποιητικά  κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου θα παρουσιάσει η θεατρική εταιρεία Πόλις στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης “104” από τις 4 Ιανουαρίου και για δεκαπέντε μέρες. «Ένας ευφάνταστος ψυχαναλυτής χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μία εξίσου ευφάνταστη γυναίκα σε μια αποκάλυψη-εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Η έκθεση, η αποκάλυψη, η εκμυστήρευση είναι αμοιβαία, ώστε στο τέλος ψυχαναλυτής και ψυχαναλυόμενη ορίζουν μαζί το όραμα ενός κόσμου ελευθερίας, δικαίου, αθωότητας, ευδαιμονίας και αγάπης». Ο θεραπευτής – σαμάνος – μουσικός (προσωπείο του ποιητή) χρησιμοποιεί την «μαγεία» του ρυθμού και του καθαρτικού ήχου για να αντλήσει την οδύνη από την ψυχή της θεραπευομένης του, και στη θέση της οδύνης να αποκαταστήσει την χαμένη ηδονή της καθαιρετικής και καθολικής αθωότητας. «Άνευ ορίων! Άνευ όρων!» Με τον ήχο κρουστών μουσικών οργάνων και του ρυθμού αποκαλύπτεται η «κρυμμένη, μυστική, ιερή» μουσική στην ποίηση του Εμπειρίκου, ιδιαίτερα στα λεγόμενα πεζά του κείμενα.

Στην παράσταση δοκιμάζεται η αλληλεπίδραση του μουσικού οργάνου και του ήχου – λέξη στο σώμα με τους ήχους του Σνα και του μπολ απ’ το Θιβέτ, μπιριμπάο από τη Βραζιλία, στάμνα από την Ινδία, Ζαρμπ από την Περσία, αφρικανικό τύμπανο και άλλων μικρότερων οργάνων από όλο των κόσμο. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα Λουτρά των Αέρηδων την άνοιξη του 2007, στην έδρα της εταιρείας στη Σύρο και στην πατρίδα του Ανδρέα Εμπειρίκου, την Άνδρο, στο πλαίσιο αφιερώματος στον ποιητή.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων