Αρχείο για 10 Δεκεμβρίου, 2008

postmedia.jpgΤο post-media κυκλοφορεί με τίτλο “Πόσο ελεύθερος είσαι;”. Το post-media είναι μια έντυπη διμηνιαία επιθεώρηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας με αντικείμενο την κατανάλωση, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, την οικολογία, τις τέχνες, τη διαφήμιση, το διαδίκτυο, το δημόσιο χώρο. Κατά δήλωσή του 100% adfree.

Για τη θεματολογία του: http://postzine.wordpress.com

Comments 0 σχόλια »

elephant.JPGΞεχνάτε εύκολα τηλέφωνα, ονόματα και διευθύνσεις, ή νιώθετε συχνά τη μνήμη να σας εγκαταλείπει; Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να «βάλουν ένα χεράκι» στην τόνωση της πνευματικής σας διαύγειας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα στηρίζονται και σε πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

6 βήματα που θα δυναμώσουν τη μνήμη σας “Έθνος”

Comments 0 σχόλια »

le_clezio_300x383.jpg Κατά τη ομιλία του στην τελετή βράβευσης ο  φετινός νικητής του Νόμπελ λογοτεχνίας Λε Κλεζιό επιφύλαξε ειδική μνεία σε έναν έξοχο Σουηδό συγγραφέα, τον Στιγκ Ντάγκερμαν, ο οποίος έδωσε τέρμα στη ζωή του σε ηλικία 31 ετών. Παράξενη επιλογή από έναν Γάλλο που έχει κατακριθεί ως «new age» συγγραφέας ταξιδιωτικών οδοιπορικών. Αλλά ο Λε Κλεζιό είχε τους λόγους του: ο Ντάγκερμαν αναφέρεται κάπου στο «δάσος των παραδοξοτήτων»: το γράψιμο ως μη-δράση από έναν άνθρωπο, τον συγγραφέα, που το θεωρεί το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, διότι μέσω αυτού αισθάνεται ότι μπορεί να δράσει. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερή του επιθυμία είναι να καταφέρει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

Σήμερα που η λογοτεχνία μοιάζει να απέχει έτη φωτός από έναν τέτοιο στόχο, υπογραμμίζει ο Λε Κλεζιό, η λογοτεχνία έχει τεράστια σημασία. Διότι, από τη μία η λογοτεχνία υπηρετεί τη γλώσσα, «την πιο εκπληκτική επινόηση στην ιστορία του ανθρώπου, αυτό που ήρθε πρώτο απ? όλα και που καθιστά δυνατό να μοιραζόμαστε τα πάντα». Από την άλλη, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, και μετά τους μετααποικιακούς αγώνες, η «λογοτεχνία έγινε για όλους ο τρόπος έκφρασης της ταυτότητάς τους, για να διεκδικούν το δικαίωμά τους στο λόγο, για να ακουστούν μέσα στην ευρύτητα των απόψεών τους. Χωρίς τις φωνές τους, την έκκλησή τους, θα ζούσαμε μέσα σε έναν κόσμο σιωπής».

Comments 0 σχόλια »

book-prize-sm.jpg Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και ψήφισε τα βιβλία που λαμβάνουν βραβείο για το 2007.
Μαρτυρία- χρονικό: «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» του Βασίλη Ι. Τζανακάρη (Μεταίχμιο).
Δοκίμιο: «Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα» του Βαγγέλη Αθανασόπουλου  (Καστανιώτη). Μυθιστόρημα: «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» του Γιώργου Λεονάρδου (Λιβάνης).
Διήγημα: «Φιλοδοξίες κήπου» της Ευγενίας  Φακίνου (Καστανιώτη).
Ποίηση: «Λιμός» της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου (Νεφέλη).
Το Μεγάλο Βραβείο για το σύνολο του έργου απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Το νέο βραβείο για λογοτεχνικό περιοδικό απονέμεται εξ ημισείας στα έντυπα «Η λέξη» και «Νέα Εστία». Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι Παναγιώτης Μαστροδημήτρης  (πρόεδρος), Γιώργος Ανδρειωμένος,Δημήτρης Λαμπρέλλης,Κώστας Μπουρναζάκης,Κώστας Σοφιανός, Λώρη Κέζα, Χαρίκλεια Δημακοπούλου,Κώστας Ασημακόπουλος και Γεράσιμος Ζώρας.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων