Αρχείο για 12 Δεκεμβρίου, 2008

penjikis.jpgΓια πρώτη φορά κυκλοφορούν ανέκδοτες σημειώσεις και ποιήματα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, για το έργο του οποίου οργανώνεται ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη  (Πειραιώς 138) αύριο Σάββατο, από τις 09.30 ώς τις 21.00. Συντονιστές: Μάρκελλος Πιράρ, Σταύρος Πετσόπουλος, Σάββας Μιχαήλ, Λίζυ Τσιριμώκου. Μιλούν: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Παντελής Μπουκάλας, Αθηνά Σχινά, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης κ.ά.

Τις μνήμες της κατοχής, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης τις αποτύπωσε αργά στο πεζογραφικό του έργο, αφήνοντας τον χρόνο να αφήσει την πατίνα του πάνω τους. Ωστόσο, στα χρόνια εκείνα έγραφε πολύ. «Τεκμήριο του όγκου της κατοχικής συγγραφικής παραγωγής είναι ότι στη μεταπολεμική πενταετία 1945-1950 δημοσιεύονται 75 συνεργασίες του συγγραφέα με περιοδικά», λέει ο γιος του Γ. Ν. Πεντζίκης επιμελητής μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης με ανέκδοτο υλικό του πεζογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη, τώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση και δεκαπέντε από τον θάνατό του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πεντζίκης στην περίοδο της Κατοχής έγραψε και σημαντικά ποιήματα, αντιμετωπίζοντας πιθανόν καλύτερα μέσω του άμεσου αλλά όχι τόσο αναλυτικού ποιητικού λόγου, τη φρίκη των εκτελέσεων και του ξεπεσμού του ανθρώπινου πολιτισμού. Το ποίημά του, «Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο», «η πλέον εν θερμώ καταγεγραμμένη ανταπόκριση του συγγραφέα στις ομαδικές εκτελέσεις ομήρων επί Κατοχής», ανθολογήθηκε τρεις φορές πριν εντέλει περιληφθεί στην έκδοση «Ποιήματα» το 1988 και άφησε εποχή. Σύμφωνα με τον Γ.Π. Σαββίδη είναι «η στερεότερη ποιητική μαρτυρία που διαθέτει η λογοτεχνία μας για την “εποχή των δολοφόνων”».

Comments 0 σχόλια »

web30.jpgΕν αρχή ην το χάος. Μετά δημιουργήσαμε το διαδίκτυο. Το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση big-bang. Ακριβώς για να αντιμετωπίσει τη? διάσπαρτη εφευρετικότητα, το χάος νέων τεχνολογιών, υπηρεσιών και προσεγγίσεων στη σχεδίαση δικτυακού περιεχόμενου, τα νέα “δικτυωμένα” gadgets και τη σύγχρονη πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει τις συζητήσεις για το επερχόμενο “Web 3.0”, σε μια προσπάθεια πιο οργανωμένης ανάπτυξης αλλά και? προσδιορισμού του. Κοινωνική δικτύωση, online επιχειρηματικές υπηρεσίες, νομαδικές υπηρεσίες με βάση το σύστημα GPS και “κινητή” τηλεόραση είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του “Web 3.0”. Σύμφωνα με την Επίτροπο αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας Viviane Reding: “Το Διαδίκτυο του μέλλοντος θα αλλάξει ριζικά την κοινωνία μας. Το Web 3.0 σημαίνει αδιάλειπτη, οποτεδήποτε και οπουδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ψυχαγωγία και κοινωνική δικτύωση με ταχύτατα, αξιόπιστα και ασφαλή δίκτυα. Σημαίνει το τέλος του διαχωρισμού μεταξύ κινητών και σταθερών γραμμών. Σηματοδοτεί άλμα δεκαπλασιασμού της κλίμακας του ψηφιακού σύμπαντος που θα έχει συντελεστεί το έτος 2015. Η Ευρώπη διαθέτει την τεχνογνωσία και τη χωρητικότητα δικτύων, ώστε να ηγηθεί του μετασχηματισμού αυτού. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία και χρησιμοποίηση του Web 3.0 στην Ευρώπη”.

Comments 0 σχόλια »

H wikipedia κυκλοφορεί πλέον και σε CD-ROM.Οι υπεύθυνοι της Wikipedia αποφάσισαν να διαθέσουν σε μορφή cd τα άρθρα της και σε άτομα που είτε δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είτε η ταχύτητα της σύνδεσής τους είναι πολύ μικρή. Είναι όμως δυνατόν να χωρέσουν τα 1,7 εκατομμύρια άρθρα μέσα σε ένα CD?

Φυσικά όχι, και γι’ αυτό το CD θα περιέχει ένα υποσύνολο του περιεχομένου με έμφαση σε κατηγορίες όπως η γεωγραφία, η λογοτεχνία και γενικότερα θέματα που δεν αλλάζουν με ρυθμούς ανάλογους αυτών της επικαιρότητας ή κάποιων αντιφατικών και επίκαιρων απόψεων.

Επιπλέον, στόχος των εμπνευστών της ιδέας είναι η δημιουργία μίας ασφαλέστερης και ποιοτικότερης έκδοσης από την ιντερνετική, καθιστώντας το ένα ασφαλές εργαλείο στα χέρια των καθηγητών που δεν θα ανησυχούν πλέον για το περιεχόμενο που θα δώσουν στους μαθητές τους.

Το CD διατίθεται στην ιστοσελίδα www.wikipediaondvd.com (παρ’ότι είναι CD ) ενώ από την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού θα εξαρτηθεί η κυκλοφορία του σε βιβλίο ή σε κάποια άλλη μορφή.

Λέτε τώρα το Π.Ι. να αποφασίσει να τη βγάλει από τη μαύρη λίστα;

Δυστυχώς πρόκειται για την αγγλική έκδοση.

Comments 0 σχόλια »

zeitgeist21.jpg Από την ανάλυση των στοιχείων και της συχνότητας των αναζητήσεων μέσω της μηχανής της Google, αποδεικνύεται ότι αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και η δημοτικότητα των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social networking). Οι Έλληνες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην τεχνολογία και στο «κατέβασμα» torrent, κυρίως για αρχεία ήχου και εικόνας.

Αρκετά δημοφιλή στους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου πέραν του in.gr, είναι το facebook, το ΥouΤube και το Ηi5.

Ακόμα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της Google, οι Έλληνες χρησιμοποιούν συχνά το Ίντερνετ για την αναζήτηση τουριστικών πληροφοριών και ξενοδοχείων, καθώς και για την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αναζήτηση εργασίας και την καθημερινότητά τους (μεγάλη επισκεψιμότητα είχαν το 2008 sites όπως του ΑΣΕΠ, του Κτηματολογίου και του ΕΣΠΑ).

Όλα αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο ετήσιο «Ζeitgeist» (στα γερμανικά σημαίνει «πνεύμα των καιρών») της Google, το οποίο συντάσσεται βάσει των αναζητήσεων σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2001 που ξεκίνησε η διάθεση του Google Ζeitgeist, η Google προχώρησε σε ανασκόπηση των δημοφιλέστερων αναζητήσεων ανάμεσα σε περισσότερες από 30 χώρες και δημοσίευσε όλα τα αποτελέσματα στο site του Google Ζeitgeist 2008.

http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#gr

Comments 0 σχόλια »

Το «Αξιον εστί» (ET3) της περασμένης Παρασκευής ήταν αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του και την έκδοση δύο βιβλίων με (ή και με) κείμενά του. Η εκπομπή περιελάμβανε συνομιλίες του Bασίλη Βασιλικού με ανθρώπους των γραμμάτων, απαγγελίες ποιημάτων του Λειβαδίτη, πλάνα από τη «Συνοικία το όνειρο», φωτογραφίες του ποιητή και ένα απόσπασμα από μια εκπομπή στην τότε ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση όπου ο ίδιος απαγγέλλει ένα ποίημά του -μια σπάνια στιγμή καθώς εκείνος δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις.

«Αν ο Παπαδιαμάντης είναι ο άγιος της πεζογραφίας μας, ο Λειβαδίτης είναι ο άγιος της ποίησής μας», είπε ο Γιώργος Δουατζής, που τον γνώριζε προσωπικά.

Με πικρία ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι «η ποίηση δεν έχει πια τη θέση που θα ?πρεπε να έχει στην κοινωνία αλλά και στον κόσμο της Αριστεράς». Κάποτε η αριστερά θα μπορούσε να ήταν περήφανη όχι για τους ποιητές «της» (εδώ δεν χωράει η κτητική αντωνυμία) αλλά για τη δύναμη των ιδανικών της που ενέπνευσαν ποιητές μείζονες και ελάσσονες. Σήμερα τα κόμματα, αριστερά και μη, συχνά δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκουν να εμπνεύσουν «σελέμπριτις» παρά ποιητές.

Η Μαριάννα Τζιαντζή στο Άξιον Εστί για έναν ποιητή -Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

files.jpgΜετά από μια κουραστική ημέρα στο σπίτι, «παλεύοντας» με το πλυντήριο, τα άπλυτα πιάτα και τις σχολικές εργασίες των τεσσάρων παιδιών της και αφού πλέον κοιμηθούν λίγο μετά τις δέκα, η Σάρα ξεκινά την περιπλάνηση της στην κατεστραμμένη από εξωγήινους Ουλασιγκτον, πολεμώντας μεταλλαγμένους και βοηθώντας τους επιζώντες να επιζήσουν τον πυρηνικό όλεθρο.

Η 30χρονη μητέρα από τη Νέα Υόρκη παίζει βιντεοπαιχνίδια όπως το Fallout 3, αλλά και παιχνίδια ρόλων όπως το World of Warcraft και το Lord of the Rings Online. Παίζει σχεδόν κάθε ημέρα, αρκετές φορές μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, βρίσκοντας διέξοδο και ηρεμία από τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Δεν θα υποδυθείς ποτέ το ρόλο του χαμένου, στα βιντεοπαιχνίδια είναι πάντα ο ήρωας» σχολιάζει η ίδια.

Η Σάρα δε συνιστά κάποια ιδιόμορφη εξαίρεση. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ ένας στους πέντε ασχολείται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Pew των ΗΠΑ. Άτομα όλων των ηλικιών παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αν και οι πιο νέοι ενήλικες είναι πολύ πιθανότερο να παίζουν από τους μεγαλύτερους. Συνολικά, 81% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια, σε σύγκριση με 23% των ατόμων ηλικίας 65 και πάνω. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα του Pew ανέφερε ότι 97% των εφήβων στις ΗΠΑ είναι gamers.

Μεγάλο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζει η ανομοιομορφία στο επίπεδο εκπαίδευσης όσων παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Αν και δεν σε κάνουν εξυπνότερο, τα άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι gamers, αφού 57% των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δήλωσαν ότι παίζουν, ενώ τα ποσοστά στους απόφοιτους λυκείου ήταν χαμηλότερα (51%) και ακόμη πιο χαμηλά σε αυτούς που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο (40%).

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι οι γονείς με μικρά παιδιά και εφήβους είναι ένθερμοι παίκτες, αν και δε σημαίνει ότι η έντονη ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια είναι αποτέλεσμα της γονικής ιδιότητας. Συνολικά, 66% των γονέων με παιδιά κάτω των 17 ετών παίζουν βιντεοπαιχνίδια, σαφώς περισσότεροι από αυτούς με μεγαλύτερα παιδιά (47%). Ωστόσο, δεν είναι τα παιδιά που παρασέρνουν τους γονείς να παίξουν, αφού 31% από αυτούς δεν παίζουν μαζί με τα παιδιά τους.

Μάλλον γιατί παίζουν shoot-them-up παιχνίδια για να χαλαρώσουν μετά την ενασχόληση με τα τέκνα τους…

Άρθρο στην Κ με πληροφορίες Associated Press

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων