Αρχείο για 19 Δεκεμβρίου, 2008

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε, όταν το 1961 ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Στάνλεϊ Μίλγκραμ πραγματοποίησε το διάσημο πλέον -και ανατριχιαστικό -«Πείραμα» του, που έγινε και ομώνυμη ταινία, δείχνοντας ότι οι εθελοντές ήσαν πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.

Ποτέ μέχρι τώρα επιστήμονας – τουλάχιστον που να το παραδεχτεί – δεν είχε τολμήσει να κάνει κάτι ανάλογο. Τώρα, όμως κάποιος τόλμησε: ο καθηγητής Τζέρι Μπέργκερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Κλάρα, ο οποίος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει μετά από σχεδόν μισό αιώνα. Οι άνθρωποι είναι πάντα διατεθειμένοι και υπάκουοι να λειτουργήσουν σαν βασανιστές των άλλων, κάνοντάς τους επώδυνα ηλεκτροσόκ, αρκεί κάποια προσωπικότητα, περιβεβλημένη με κύρος και εξουσία, να τους ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο.

Παρακολουθήστε το βίντεο, εξαιρετικά ενδιαφέρον…

Άρθρο του Ελεύθερου Τύπου: Πείραμα Νο.2

Comments 0 σχόλια »

intel-classmate-pc1.jpg

Το Convertible Classmate Netbook της Intel ντεμπουτάρει κατά τη διάρκεια του Consumer Electronic Show τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Σύμφωνα βέβαια με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το νέο Convertible Classmate θα είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Atom N270 1.6 GHz, 1GB RAM και 60GB σκληρό δίσκο, ενώ θα παρέχει 2 USB θύρες, 1 SD slot, video output, επιταχυνσιόμετρο και πολύ ανθεκτική κατασκευή με αδιάβροχο πληκτρολόγιο.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό όμως για το οποίο η Intel το διαφημίζει ως ?netvertible? είναι η ιδιότητα περιστροφής της 8,9 ιντσών οθόνης με ανάλυση 1024 x 600, η οποία μάλιστα λειτουργεί ως οθόνη αφής. To Convertible Classmate Netbook θα τρέχει Windows XP και η Intel βρίσκεται σε επαφή με εταιρείες λογισμικού προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα συμβατά με την οθόνη αφής προγράμματα.

Comments 0 σχόλια »

mobile.jpgΟι συσκευές κινητών τηλεφώνων θα είναι το κύριο μέσο πρόσβασης στο Ίντερνετ μέχρι το 2020, με κυρίαρχη τεχνολογία την αναγνώριση φωνής και τις οθόνες αφής, σύμφωνα με νέα έρευνα σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας.

Επιπλέον, η τεχνητή και η εικονική πραγματικότητα θα αφομοιωθούν ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα μας, όπως αποκαλύπτει η έρευνα σε εκατοντάδες αναλυτές και ειδικούς, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Pew. Ο Λι Ρέινι, διευθυντής του Pew Internet & American Life Project αναφέρει: «Η εικόνα που έχουν για το μέλλον είναι ότι η τεχνολογία θα δώσει στους ανθρώπους τη δύναμη να γίνουν ισχυροί παίχτες στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι καλύτερος κόσμος».

Άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

schoolbus.jpgΤο 8ωρο είναι δεδομένο ότι το «παραβιάζει». Από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και του δημοτικού), εκτός από την υποχρεωτική αποστήθιση ενός τεράστιου και εν πολλοίς αχρείαστου, όγκου διδακτέας ύλης, έχει να αναπληρώσει τα «κενά» που το ίδιο το σχολείο και το ίδιο το σύστημα του προκαλούν, τρέχοντας αριστερά και δεξιά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δεν επιβεβαιώνεται με τέτοιον τρόπο, δηλαδή αυτόν της σχεδόν επιβαλλόμενης «ενισχυτικής διδασκαλίας» (που είναι η… επιστημονική ερμηνεία της απάτης των «ιδιαίτερων»), η πλήρης αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ένα παιδί 13, 14, 15 και παραπάνω ετών, που ξεκινάει τη μέρα του από τις 7 το πρωί και τελειώνει με ιδιαίτερα και διάβασμα γύρω στις 10, 11 και 12 το βράδυ, δεν ζει μια νορμάλ για την ηλικία του ζωή. Ζει μιαν ανωμαλία. Υποτάσσεται σ’ αυτήν, αντιδρώντας, στην καλύτερη περίπτωση, μέσα του. Δεν είναι άλλωστε εύκολο για ένα παιδί να ξεφύγει από τα «θεσμοθετημένα» (κρατικά και οικογενειακά) και να διαχειριστεί μόνο του το κεφάλαιο της εκπαίδευσής του, της ψυχαγωγίας του, της ίδιας του της ύπαρξης στην κοινωνία. Είναι μπλοκαρισμένο απ’ όλες τις μπάντες. Και συνήθως, η μόνη του ελπίδα, εφόσον το επιτρέπει η τσέπη του (αν και, ευτυχώς, στην Ευρώπη οι σπουδές έχουν γίνει πιο προσιτές στα πορτοφόλια πλέον), είναι να κάνει υπομονή ώσπου να σηκωθεί να φύγει από δω!….

Άρθρο του Χρήστου Μιχαηλίδη στη LIFO

Comments 0 σχόλια »

gmail_pdf.jpgΝέα προσθήκη στο Gmail είναι ο ενσωματωμένος πλέον PDF Viewer.

Πλέον δεν χρειάζεται να έχετε εγκαταστήσει το Acrobat Reader για να διαβάσετε ένα PDF. Η Google θα φροντίσει να το ανοίξει με τον ενσωματωμένο PDF Viewer που υπάρχει στο Google Docs.

Τι πετυχαίνουμε όμως με αυτό;Φυσικά αυξάνουμε την ταχύτητα ανάγνωσης του κειμένου αφού δεν απασχολούμε την μνήμη για να φορτώσουμε το πρόγραμμα.

Comments 0 σχόλια »

stop_press.jpgΗ οικονομική κρίση οδηγεί τις δύο μεγάλες εφημερίδες του Ντιτρόιτ να αναστείλουν σε μεγάλο βαθμό τις έντυπες εκδόσεις και να δώσουν μεγάλη έμφαση στις δικτυακές εκδόσεις.Η Detroit Free Press και η The Detroit News θα τυπώνουν κανονική έκδοση τρεις ημέρες την εβδομάδα ?τις υπόλοιπες ημέρες θα τυπώνουν ολιγοσέλιδες εκδόσεις? ενώ θα ενθαρρύνουν τους αναγνώστες τους να πληροφορούνται από το Ίντερνετ.

Παρόμοιες είναι οι αποφάσεις που λαμβάνουν και άλλα, περιορισμένης εμβέλειας έντυπά στις ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ  και δημοσιογράφους του Ίντερνετ θα κάνει πλέον δεκτούς η Αμερικανική Ένωση Συντακτών.

Comments 0 σχόλια »

epoema.jpgΤο ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema παίρνει την πρωτοβουλία να συσπειρώσει εγνωσμένους Ελληνες ποιητές -της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς- με στόχο μια διαφορετική αντιμετώπιση και τοποθέτηση έναντι της περιρρέουσας πραγματικότητας των τελευταίων ημερών. Με μόνο όπλο τους στίχους.

Τα ποιήματα είναι είτε γραμμένα εν θερμώ ή, σε περιπτώσεις, ήδη υπάρχοντα τα οποία προφητικά ταιριάζουν στην περίσταση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ
Η γενική απεργία

Ενα παιδί τρέχει μέσα στις φωτιές.
Η άσφαλτος είναι θάλασσα.
Η φωνή μνήμη και η μνήμη μαχαίρι
που σχίζει τη χάρτινη ησυχία σας.

Ενα παιδί τρέχει μέσα στις φωτιές
να σπάσει την τζαμαρία της Ιστορίας.

Εδώ είναι, εκεί είναι. Ανοιξη είναι,
θέρος είναι, αέρας είναι και μας παίρνει μαζί του.

Ποιήματα εμπνευσμένα ακριβώς τη στιγμή των γεγονότων. Είκοσι πέντε ποιητές απευθύνουν τη δική τους διαμαρτυρία, την τοποθέτησή τους, μια ελάχιστη αντίδραση με τη «φωνή» τους, στην πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Προσδοκούν να συνεισφέρουν, με μοναδικό γνώμονα κάποιες αξίες και δικαιώματα? ως πολίτες, συμμέτοχοι, δημιουργοί και συνένοχοι. Τα ποιήματα δεν είναι παρά αιχμές διατυπωμένες σε στίχους αντί για διακηρύξεις, πολιτικολογία ή, το χειρότερο, απαθή σιωπή. Με αυτόν τον ελάχιστο τρόπο, οι παρόντες ποιητές εξανίστανται και στέκονται απέναντι στη βία και τις καταστροφές όσο και την υποτίμηση, την αναξιοπρέπεια, την όποια δύναμη επιβολής.

www.e-poema.eu

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων