Αρχείο για 9 Δεκεμβρίου, 2008

hackers5.jpgΜετά τα κατορθώματα των πρώτων χάκερ, εκείνων της γενιάς Υ (Generation Y, γεννημένοι από το 1977-1987) και πριν καλά καλά αυτοί παραδώσουν τα σκήπτρα, έρχεται η τρομερή γενιά Ζ (generation Z, γεννημένοι από το 1991 έως το 2000). Ακόμη περισσότερο επιρρεπείς σε παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες, αφού μαθαίνουν το Ιντερνετ σχεδόν παράλληλα με τη μητρική τους γλώσσα, μπορούν να διαπρέψουν στο χάκινγκ, ενώ είναι από πολύ νωρίς συνηθισμένοι να κατεβάζουν παιχνίδια και μουσική παράνομα. Ετσι, το επόμενο βήμα τους φαίνεται ως κάτι το φυσιολογικό.

Σε τελευταία έρευνα μάλιστα τονίζεται ότι οι echo hackers, όπως αποκαλείται αυτή η νέα γενιά πειρατών του Κυβερνοδιαστήματος, ξεκινούν συνήθως τις «παρανομίες» τους προσπαθώντας να κλέψουν κωδικούς ώστε να παίξουν δωρεάν σε διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια ρόλων.

Εκτός αυτού, ρόλο παίζει και το νεαρό της ηλικίας εφόσον δεν μπορούν να φανταστούν ότι είναι δυνατόν κάποιος να είναι πιο έξυπνος από αυτούς έτσι ώστε να τους συλλάβει. Για να παραφράσουμε ελαφρώς τον Οσκαρ Ουάιλντ, είναι αρκετά νέοι για να νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Comments 0 σχόλια »

Η ΙΒΜ λανσάρισε on line μία διαδραστική εκδοχή της Απαγορευμένης Πόλης (και των 720 στρεμμάτων της) στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με το Βασιλικό Μουσείο του Πεκίνου, η οποία κόστισε 1,9 εκατομμύριο ευρώ και το Νational Geographic έθεσε σε λειτουργία μία webcam στο Κοραλλιογενές Φράγμα του Μπελίζ, η οποία είναι τοποθετημένη 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε φέρνει σε απευθείας σύνδεση με όλα τα ψάρια που κολυμπούν τριγύρω. Θα πείτε, πόσο δέος, ενθουσιασμό και απόλαυση μπορεί να νιώσει κανείς κοιτάζοντας σε κάθε περίπτωση μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή; Όλα είναι ζήτημα οπτικής: ο εικονικός τουρισμός είναι δωρεάν, είναι ξεκούραστος και φιλικός προς τον πλανήτη, ανοίγεις τους ορίζοντές σου ακόμα και στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος από τη δουλειά χωρίς να προκαλείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο ή να ενοχλείς την άγρια ζωή…

Ακόμα Wilcam Africa

Grizzly bears, Alaska

Comments 0 σχόλια »

google-earth-vor.jpgΕπί Ιουλίου Βερν, το καλύτερο στο οποίο μπορούσε να ελπίζει κανείς είναι να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Επί γρήγορου Ίντερνετ, αρκούν 80 κλικ. Τώρα πια είναι εύκολο να εξερευνήσει κανείς, χωρίς να κάνει ούτε βήμα, την Απαγορευμένη Πόλη, τον Λευκό Οίκο, να κάνει μια βουτιά στα νερά των Γκαλάπαγκος ή να χαζέψει ελέφαντες- live- στην Μποτσουάνα να μασουλάνε φύλλα. Όχι, δεν συγκρίνεται με το πραγματικό ταξίδι, αλλά στις εποχές που ζούμε κάθε (δωρεάν) προσφορά δεκτή.

Τους τελευταίους δύο μήνες όμως, οι τιτάνες της τεχνολογίας, από τη Google έως την ΙΒΜ, κάνουν συντονισμένες προσπάθειες (και μεγάλες επενδύσεις) προκειμένου να μας πείσουν πως ο εικονικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη απόλαυση. Τέλη Οκτωβρίου, το Google Εarth προσέθεσε εικόνες σε επίπεδο δρόμων πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, από το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη μέχρι τη Φλωρεντία, τη Ρώμη και τη λίμνη Κόμο, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει ανά πάσα στιγμή έναν εικονικό περίπατο, καθώς και στάσεις προκειμένου να διαβάσει για μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η Google Εarth λανσάρισε επίσης πρόσφατα τις εικονικές καταδύσεις, που επιτρέπουν στον τουρίστα του Ίντερνετ να εξερευνήσει δεκάδες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο, από τη Νήσο Λάντι του Ντέβον μέχρι τα Νησιά Γκαλάπαγκος. Παράλληλα, δημιούργησε με μεγάλες τυμπανοκρουσίες μια εικονική εκδοχή της Αρχαίας Ρώμης.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 κλικ

Comments 0 σχόλια »

 we7.jpgΗ σύγχρονη διαδικτυωμένη πραγματικότητα θέλει τα τζουκ-μποξ να εξελίσσονται από κερματοδόχα «μουσικά κουτιά» σε διαδραστικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα και να μετακομίζουν στον Παγκόσμιο Ιστό εξοπλισμένα με αχανείς ψηφιακές «δισκοθήκες» και συλλογές εκατομμυρίων τραγουδιών, τα οποία οι κυβερνοναύτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ακούνε δωρεάν (υπό μορφή streaming audio), όσες φορές επιθυμούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα νέο, πολλά υποσχόμενο «ψηφιακό τζουκ-μποξ» ονόματι We7 (www.we7.com) έκανε πρόσφατα το επίσημο ντεμπούτο του στο Internet, ερχόμενο να ανταγωνιστεί καταξιωμένες στις προτιμήσεις των πολιτών του Διαδικτύου, υπηρεσίες όπως οι Last.fm, SpiralFrog, Imeem, Lala και MySpace.
Κλικ στο ψηφιακό «μουσικό κουτί»

Δημιούργημα του εξαιρετικά δημοφιλούς Βρετανού τραγουδοποιού Πίτερ Γκάμπριελ, η υπηρεσία δεν θα μπορούσε παρά να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η υπηρεσία, η οποία πλασάρεται ως «εναλλακτική δυνατότητα καλύτερη από την πειρατεία», επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε και να μοιράζονται μεμονωμένα τραγούδια, καθώς και ολοκληρωμένες μουσικές κυκλοφορίες κατά παραγγελία, δωρεάν, νόμιμα και με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι δεν αρκούνται στο ανέξοδο streaming, να «κατεβάζουν» υψηλής ποιότητας mp3 είτε δωρεάν είτε έναντι αντιτίμου (ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής).

Επιπλέον, το We7  δίνει στους ενοίκους του τη δυνατότητα να δημιουργούν τα δικά τους προφίλ εντός των «συνόρων» του, να συντάσσουν playlists με αγαπημένα τραγούδια και να αναζητούν ήχους με ποικίλα κριτήρια (μουσικό είδος, λέξεις-κλειδιά).

Κλικ στο ψηφιακό «μουσικό κουτί» άρθρο στο Εθνος

Comments 0 σχόλια »

ndimouΑπό ένα κείμενο του Νίκου Δήμου. Έτος δημοσίευσης 1985.

Προσέξτε, προσέξτε καλά τους αναρχικούς. Είναι, το θερμόμετρο της κοινωνίας. Όταν αγανακτούν, σημαίνει πως η ?νόμιμη? βία έχει ξεπεράσει τα όρια επιφυλακής.

Βέβαια οι περισσότεροι, αναγνώστες μου, άνθρωποι σοβαροί και ευπρεπείς, δεν θα δέχονταν υποδείξεις από έναν αναρχικό. “Όμως, στο βάθος, ο αναρχικός έχει, πιο πολλά να πει από τον μικροαστό. Όσο κι αν δεν σας είναι, συμπαθής, αξίζει να τον ακούτε από καιρό σε καιρό. Γιατί δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

…Οι αναρχικοί είναι τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας. Όταν αντιδρούν έχουν πάντα κάποιο δίκιο. “Όπως οι καλλιτέχνες σηματοδοτούν το αόρατο, έτσι και οι αναρχικοί διαμαρτύρονται για μορφές βίας που εμείς (στην αλλοτρίωση μας) δεν τις βλέπουμε. Τις έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν παύουν να είναι αυθαίρετες και ίσως περιττές.

…Προσέξτε λοιπόν καλά τους αναρχικούς. Είναι οι αλαφροίσκιωτοι, οι ποιητές της κοινωνικής δράσης. Είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος. (Αλίμονο μας και αν δεν είναι!). Δείχνουν το δρόμο. Άτσαλα, βάρβαρα, φανατικά. Είναι νέοι, δεν έχουν καλούς τρόπους (ευτυχώς!). Κάποια μέρα όμως, γι’ αυτούς θα μιλάνε τα βιβλία μας ? κι όχι για τους διάφορους μεγαλοσχήμονες, κυβερνήτες, κατακτητές, εξουσιαστές

Αν συμφωνούμε για την ελευθερία ? πρέπει να συμφωνήσουμε και για τους αναρχικούς. Πώς είναι όχι μόνο χρήσιμοι αλλά αναγκαίοι. Ακουστέ το μήνυμα τους: έρχεται από το μέλλον. Που το θυσιάζουν καμιά φορά, στα δεκαπέντε τους χρόνια…

 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων