cuba_flag.jpgΈνας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην Κούβα, με τους bloggers της χώρας να δίνουν τον κυβερνοπόλεμό τους ενάντια στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να γκρεμίσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που ασκείται από αυτήν.

Bloggers με αντικαθεστωτικές αντιλήψεις αναφέρουν πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική λογοκρισία, ωστόσο οι αριθμοί τους αυξάνονται συνέχεια – ένα επίτευγμα η έκταση του οποίου γίνεται αντιληπτή μόνο αν ληφθεί υπόψιν η σχετικά μικρή εισχώρηση του Ίντερνετ στη χώρα.

Η επίσημη θέση της Αβάνας είναι πως οι εν λόγω bloggers είναι πράκτορες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, αιτιολογώντας την άσκηση της λογοκρισίας στα μέσα και το Ίντερνετ από πλευράς της ως άσκηση του νομίμου δικαιώματός της έναντι όσων επιβουλεύονται τη σταθερότητα και την ευημερία του πολιτεύματος.

Οι επαναστάτες απέναντι στην Κουβανέζικη Επανάσταση bloggers πραγματεύονται θέματα όπως η χορήγηση ταξιδιωτικών αδειών, προβλήματα στα συστήματα υγείας και παιδείας και την αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων.

Στους Κουβανούς πολίτες δεν επιτρέπεται η απόκτηση λογαριασμών Ίντερνετ, ενώ πρόσβαση στους λογαριασμούς email τους έχουν μόνο μέσω κρατικών ίντερνετ καφέ, στα οποία δεν επιτρέπεται η περιήγηση στο Web.

Ωστόσο, υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία πωλούν κάρτες συνδέσεων Ίντερνετ, των οποίων το κόστος όμως κρίνεται ως απαγορευτικό για τα δεδομένα της χώρας (8 δολάρια ανά ώρα, τη στιγμή που ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 17 δολάρια).

Κατά την κυβέρνηση, οι χαμηλές δυνατότητες πρόσβασης στο Ίντερνετ οφείλονται στο αμερικανικό εμπάργκο, το οποίο δεν επιτρέπει στη χώρα να έχει πρόσβαση στα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από πιο αργές δορυφορικές συνδέσεις- ως εκ τούτου, προτεραιότητα έχουν τα κέντρα ερευνών και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και κυβερνητικοί φορείς.

Οι bloggers ωστόσο έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τα εμπόδια: γράφουν τα κείμενά τους εκτός Ίντερνετ, τα αποθηκεύουν σε φορητές κάρτες μνήμης και τα στέλνουν ως email σε φίλους τους στο εξωτερικό, οι οποίοι και τα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων