Oι Κύκλωπες, όπως γνωρίζουμε από τη μυθολογία, ήταν μονόφθαλμοι γίγαντες με πολύ κακή διάθεση και πολύ μέτρια εξυπνάδα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα ομώνυμα ρομποτάκια για ανοησία και κακία. Ο Αντριου Ντέιβιντσον, μάλιστα, ειδικός στα κομπιούτερ, πιστεύει ότι το ένα μάτι που διαθέτουν αυτά τα νέας γενιάς ρομπότ είναι αρκετό, εφόσον ο «εγκέφαλός τους» λειτουργεί με αρκετή ταχύτητα. Για να είναι αυτόνομο ένα ρομπότ πρέπει -κατά κάποιο τρόπο- να μπορεί να κατανοεί το περιβάλλον του. Η στερεοσκοπική όραση, η συγχώνευση των εικόνων από δύο «μάτια», που κοιτούν το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές γωνίες, είναι μια προσέγγιση του προβλήματος, η οποία, ωστόσο, απαιτεί ιδιαίτερα πολύπλοκη επεξεργασία από το λογισμικό του υπολογιστή για να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Γι’ αυτό, μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε και παρουσίασε τη νέα μορφή SLAM, που εργάζεται με ταχύτητα 200 κάδρων το λεπτό με μία κάμερα, η οποία δεν πρέπει να είναι σταθερή αλλά μπορεί να περνάει από χέρι σε χέρι. Ετσι η μηχανή μπορεί να τοποθετηθεί σε ιπτάμενα ρομπότ ή σε όσα κάνουν άλματα και χρησιμοποιούνται για να εξερευνούν χώρους όπως κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμούς και δεν μπορούν, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους, να εισέλθουν άνδρες των σωστικών συνεργειών για να αναζητήσουν επιζώντες. Εναλλακτικά τα ίδια προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν με φυσιολογικές ταχύτητες (30 ή λιγότερα κάδρα το δευτερόλεπτο).

«Νοημοσύνη» και στις σκούπες

H νέα τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα και στις ηλεκτρικές σκούπες. Εταιρείες που δημιουργούν ηλεκτρονικά παιχνίδια ήδη αναζητούν εφαρμογές για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη του δωματίου όπου βρίσκεται ο παίκτης, ώστε να μπορεί να ενταχθεί κι αυτός στο παιχνίδι.

Ο δρ Ντέιβιντσον, τέλος, συζητάει με μία ευρωπαϊκή εταιρεία,, η οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει έξυπνες αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες. Εάν μπορέσουν από κοινού να κατασκευάσουν έναν προσιτό σε τιμή, ρομποτικό μαχητή της σκόνης, που θα «βλέπει πού πηγαίνει» (χωρίς να επιτίθεται σε ό, τι του αντιστέκεται και χωρίς να κοπανιέται πάνω στα έπιπλα), θα μπορέσουμε ευθαρσώς να πούμε ότι ο Πολύφημος είναι ο πιο καλός μας φίλος…

Θα δείτε το βίντεο και θα διαπιστώσετε ότι οι βασίλισσες της καθαριότητας δεν θα ήταν εκστασιασμένες με τον Πολύφημο. Δε σηκώνει και κανένα έπιπλο… κι αν μαζεύεται η σκόνη σε δύσκολα σημεία.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων