Δημοσιεύθηκε στην Featured, Δραστηριότητες

Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης κάρτας

 

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στέλνονται σε όλο το κόσμο εκατομμύρια χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες. Πως ξεκίνησε όμως το ταξίδι αυτό της χριστουγεννιάτικης κάρτας ;

Τι είναι η Χριστουγεννιάτικη κάρτα ;

 Η χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι μια ευχετήρια κάρτα που στέλνεται την περίοδο των εορτών και αποτελεί ένα παραδοσιακό κομμάτι του εορτασμού των Χριστουγέννων.

 Μέσω της χριστουγεννιάτικης κάρτας οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν ευχές εκφράζοντας μια σειρά συναισθημάτων. Το περιεχόμενο της ευχής άλλοτε είναι πιο θρησκευτικό και άλλοτε πιο προσωπικό. Συνήθως οι κάρτες Χριστουγέννων στέλνονται την βδομάδα πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Πολλές κάρτες Χριστουγέννων παρουσιάζουν παραδόσεις Χριστουγέννων όπως ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, χιονάνθρωποι, τα αντικείμενα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα όπως κεριά, μπιχλιμπίδια, δώρα και πολλά αλλά.

 Μερικές κοσμικές κάρτες παρουσιάζουν και σκηνές από μια παλαιότερη εποχή. Όπως μεγάλοι κεντρικοί δρόμοι του 19ου αιώνα, σκηνές από κύριες εκείνης της εποχής να ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα ακόμα και το εσωτερικό στολισμό των σπιτιών εκείνης της εποχής.

Η ιστορία της Χριστουγεννιάτικης κάρτας.

 Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε από τον Sir Henry Cole στο Λονδίνο το 1843. Στην κάρτα απεικονιζόταν ένα έργο του John Callcott Horsley που έδειχνε μια οικογένεια να κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν όλοι μαζί τα ποτήρια τους.

250365-602x387 Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε από τον Sir Henry Cole στο Λονδίνο το 1843. Στην κάρτα απεικονιζόταν ένα έργο του John Callcott Horsley που έδειχνε μια οικογένεια να κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν όλοι μαζί τα ποτήρια τους.

 Εκείνο το έτος που πρωτοεμφανίστηκαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες τυπώθηκαν και πουλήθηκαν 2.050 κάρτες.

 Το 1875 έχοντας δει την μεγάλη απήχηση που είχαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες στην Αγγλία ο Louis Prang αποφάσισε να τυπώσει χριστουγεννιάτικες κάρτες και να τις στείλει στην Αμερική.

 Όμως οι απεικονίσεις που είχε επιλέξει για τις κάρτες τους ήταν πολύ φτηνές και κακόγουστες με αποτέλεσμα να φύγει από την αγορά πολύ σύντομα.

 Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων καρτών τον 20ο αιώνα αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες.

 Βέβαια η ποιότητα εικόνων και εκτυπώσεων με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί πολύ.

 Το 1950 εμφανίστηκαν και χριστουγεννιάτικες απεικονίσεις cartoon και τον 21ο αιώνα επανήλθαν πάλι στην αγορά οι κάρτες Βικτοριανού ύφους που είχαν εξαλειφθεί μετά την μεγάλη αποτυχία το 1875 στην Αμερική.

 Πλέον μπορεί ο καθένας να αγοράσει κάρτες σε πακέτο με διάφορα σχέδια αλλά και μεμονωμένες.

 Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσσουν τις ευχές τους μέσω τηλεφώνου και e-mail , έτσι παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των καρτών που στέλνονται .

Είδη Χριστουγεννιάτικης κάρτας.

 Υπάρχουν διάφορα είδη χριστουγεννιάτικων καρτών που μπορεί να στείλει ή να λάβει κανείς.

  •  Υπάρχει καταρχάς η «παραδοσιακή» χριστουγεννιάτικη κάρτα. Η «επίσημη» ή αλλιώς «παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη» κάρτα ξεκίνησε από την βασίλισσα Βικτόρια το 1840. Οι κάρτες της βασιλικής οικογένειας παρουσίαζαν κυρίως πορτρέτα των οικογενειών τους ή σκηνές από διάφορες στιγμές στο παλάτι.
  • Το 1953 ο πρόεδρος της Αμερικής Dwight D. Eisenhower δημιούργησε για πρώτη φορά κάρτα Χριστουγέννων που απεικόνιζε τον Λευκό Οίκο.
  • Ένα άλλο είδος κάρτα είναι οι διαφημιστικές κάρτες. Είναι κάρτες που στέλνονται από διάφορες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που έχουν πάνω την επωνυμία της επιχείρηση χωρίς όμως να έχουν σκοπό να σου πουλήσουν κάτι αλλά μόνο να γίνει γνωστό το όνομα της επιχείρησης και να προβληθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Τέτοιες κάρτες έστελναν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους κυρίως και η πρώτη τους εμφάνιση έγινε τον 18ο αιώνα από μια εταιρία τυπογραφίας.
  • Υπάρχουν επίσης και οι κάρτες φιλανθρωπίας που τις σχεδιάζουν διάφοροι φιλανθρωπικοί σύνδεσμοι ή οργανισμοί και τα έσοδα από την πώληση των καρτών τίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιων καρτών είναι οι κάρτες της UNICEFF. Τις εικόνες αυτών των καρτών τις φιλοτεχνούνται κυρίως μεγάλοι ζωγράφοι σαν φόρο τιμής για το έργο.
  • Στις αρχές του 19ου αιώνα παρατηρήθηκε αύξηση προτίμησης στις χειροποίητες κάρτες . Έχουν το δικό τους χαρακτήρα και αποτελεί και ξεχωριστό δώρο η κάθε μια από αυτές. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν χειροποίητα να φτιάξουν πολλές κάρτες άριστης ποιότητας με πολλά υλικά που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτές του εμπορίου. Πολλοί μάλιστα το έχουν κάνει επάγγελμα και τις πουλούν.

 

Χριστουγεννιάτικες κάρτες σαν αντικείμενο συλλογής.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες συνήθως είναι μικρά έργα τέχνης που δίνουν χαρά. Πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι έχουν απεικονίσει τα έργα τους σε τέτοιες κάρτες και τα είδη καρτών που υπάρχουν στο εμπόριο είναι χιλιάδες.

 Για πολλούς οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι και αντικείμενο συλλογής όπως για παράδειγμα η συλλογή της βασίλισσας Μαρίας που φυλάσσεται στο μουσείο του Λονδίνου. Μια μεγάλη συλλογή από χειροποίητες κάρτες φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο τους Λονδίνου Slade School of Fine Art . Η τιμή για την αγορά μια κάρτας από τέτοιες μεγάλες συλλογές μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ. Η πιο ακριβοπληρωμένη κάρτα μέχρι στιγμής είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε το 1843 από τον Cole και πουλήθηκε το 2001 22.250 λίρες.

Αντίκτυπο στο περιβάλλον και ανακύκλωση.

 Τα 70 πρώτα χρόνια του 19ου ήταν γνωστό ότι μετά το πέρας των εορτών ένας σύλλογος γυναικών μάζευε και ανακύκλωνε όλες τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Έκοβε τα αποκόμματα των ωραίων εικόνων που είχαν οι κάρτες και τις κολλούσαν σε ένα βιβλίο δημιουργώντας έτσι διάφορα παραμύθια για άπορα παιδιά και τους το μοίραζαν .

 Όμως επειδή αυτά τα βιβλία ήταν και φτηνά και μπορούσε εύκολα να τα βρει κάποιος αυτός ο τρόπος ανακύκλωσης εξαλείφθηκε εντελώς.

 Στην συνέχεια η κοινωνική ευαισθησία και ανησυχία για το περιβάλλον οδήγησε στο να στέλνονται οι κάρτες πλέον ηλεκτρονικά και να μην ασχολείται κανείς για το πώς θα ανακυκλωθούν οι κάρτες που στέλνονται ακόμη.

 Στην Αγγλία έχει δημιουργηθεί μια ομάδα τα τελευταία 12 χρόνια για αυτό το σκοπό που ονομάζεται Woodland Trust και κάθε χρόνο έχει στόχο να συλλέγει τις χριστουγεννιάτικες κάρτες , να τις ανακυκλώνει και αναζητά χορηγούς για να επιβραβεύουν αυτή την προσπάθεια.

 Με τα χρήματα τα οποία μαζεύουν και από τους χορηγούς και από την ανακύκλωση βοηθούν στο να εμφυτευτούν πάλι δέντρα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί.

 Μέχρι στιγμής ο οργανισμός έχει φυτέψει πάνω από 141.000 δέντρα και έχει σώσει μέσω της ανακύκλωσης πάνω από 12.000 τόνους χαρτί.

Πηγή: http://www.asxetos.gr/entheto/xristoygenna/xristougenna-kartes-istoria-christmas-card-history.html#ixzz2nfR2Nd3o

δείτε

 

Συντάκτης:

Δάσκαλος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων “Αριστείδης Παππάς”


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *