screenshot3.jpgΕνα από τα πιο πολύτιμα ιατρικά «εργαλεία», ηλικίας 200 ετών, το στηθοσκόπιο,… εκμοντερνίστηκε τόσο ώστε να αποτελεί πλέον εφαρμογή ενός κινητού τηλεφώνου! Το iStethoscope, περί ου ο λόγος, αποτελεί «τέκνο» του Πίτερ Μπέντλεϊ, ενός ερευνητή της επιστήμης των υπολογιστών στο University College του Λονδίνου και συγγραφέα πολλών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο Μπέντλεϊ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει το iΡhone της Αpple σε στηθοσκόπιο στο πλαίσιο ενός πειράματος που, όπως ο ίδιος λέει, ξεκίνησε «για πλάκα». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η εφαρμογή του ερευνητή έκανε μεγάλη αίσθηση τόσο στους ειδικούς όσο και στο κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια χρήστες έχουν «κατεβάσει» το πρόγραμμα στο τηλέφωνό τους.

Καρδιολόγοι αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει σώσει ζωές, κυρίως ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη. Οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να καταγραφούν και να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε έναν γιατρό οπουδήποτε στον κόσμο. Ο δημιουργός του iStethoscope αναφέρει ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε ως ένα πείραμα το οποίο δεν είχε πάρει στα σοβαρά. «Εμεινα άναυδος όμως όταν είδα ότι εκατομμύρια άτομα από ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν το πρόγραμμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια άρχισα να λαμβάνω e-mail, τηλεφωνήματα αλλά και να δέχομαι επισκέψεις από καρδιολόγους οι οποίοι ανέφεραν ότι το στηθοσκόπιο του κινητού ήταν καλύτερο από τα ψηφιακά στηθοσκόπια που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας γιατρός ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μόνο για να συζητήσει το θέμα μαζί μου».

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των ειδικών ο κύριος Μπέντλεϊ βελτίωσε την εφαρμογή του, η οποία καταγράφει πλέον τον καρδιακό παλμό, τον αναλύει και τον αποστέλλει ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή κοστίζει 0,65 ευρώ για να την κατεβάσει κάποιος. Ο ερευνητής εργάζεται τώρα επάνω στην ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών στο iΡhone, όπως ένα πρόγραμμα που θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. «Αυτό είναι το μέλλον» υποστηρίζει ο βρετανός επιστήμονας.

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων