19-11-09_308808_11.jpgΗ Ανθή Δοξιάδη μας θυμίζει κάποια συμπτώματα της δυσλεξίας από τις σελίδες της Γυναίκας:

Δεν έχουν καλό συντονισμό χεριών και ποδιών. Συχνά, όταν τα παρακολουθείς σε μάθημα τένις, είναι σαν να έχουν μια τρύπα στο κέντρο της ρακέτας τους.
Δυσκολεύονται πολύ να ξεχωρίσουν το δεξί από το αριστερό χέρι και πόδι.
Δυσκολεύονται πολύ να μάθουν να λένε την ώρα ενώ οι συνομήλικοί τους το κάνουν χωρίς πολλά πολλά.
Δυσκολεύονται να μάθουν τους πίνακες του πολλαπλασιασμού και την αυτόματη πρόσθεση και αφαίρεση από το 1 έως το 20. Το χαρακτηριστικό που συμβαίνει είναι ότι τα λέμε μαζί τους όλο το βράδυ, τα έχουμε κολλήσει γύρω γύρω στην μπανιέρα, τα ξαναλέμε στο πρωινό, τα τραγουδάμε στο αυτοκίνητο και φθάνοντας στο σχολείο… δεν τα ξέρουν. Τρελαίνεσαι; Ναι. Και όχι. Σημειώνεις, όμως, ότι ίσως υπάρχει η πιθανότητα δυσλεξίας.
Τα παιδιά αυτά συχνά έχουν καταπληκτική παρατηρητικότητα. Προσοχή! Οχι ότι όποιο παιδί είναι παρατηρητικό και βρίσκει πράγματα ή παρατηρεί όταν κάτι έχει μετακινηθεί στο σπίτι, αμέσως εμείς κάνουμε διάγνωση δυσλεξίας. Αλλά σε μια ολόκληρη εικόνα με διάφορα συμπτώματα, μπορεί αυτό να σημαίνει και δυσλεξία.
Οταν πια αρχίσει το διάβασμα και η γραφή, τα πράγματα γίνονται πιο φανερά. Συλλαβίζουν ενώ οι άλλοι διαβάζουν. Το γράψιμό τους είναι συχνά άθλιο και γράφουν το 6 ως 9 και πολλά γράμματα συνεχώς ανάποδα -το β, το α, το ρ… ό,τι τέλος πάντων μπορεί να γραφτεί ανάποδα! Εδώ, μια πολύ πρακτική συμβουλή ουσίας: οι φωτισμένοι δάσκαλοι επιτρέπουν στους γονείς να γράψουν εκείνοι την έκθεση που θα τους υπαγορεύσουν τα δυσλεξικά παιδιά τους. Ετσι οι ιδέες και τα συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν, η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους στο γράψιμο δεν πνίγεται και δεν στερεύει επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τις τεχνικές λεπτομέρειες της γραφής και της ορθογραφίας. Το ίδιο και με την Ιστορία. Επιτρέπουν να τους διαβάσει κάποιος τις πέντε σελίδες, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν στο νόημα αντί να παλεύουν με την ανάγνωση του κειμένου. Αυτά, οι φωτισμένοι δάσκαλοι. Οι μη φωτισμένοι τα απαγορεύουν. Α, και κάτι άλλο: οι φωτισμένοι διορθώνουν πέντε σοβαρά λάθη στην ορθογραφία της έκθεσης και όχι πενήντα, γιατί στην έκθεση σημασία έχει το νόημα και δεν θέλουν να αποθαρρύνουν το παιδί επιστρέφοντας «ματωμένο κείμενο». Οταν μεγαλώσει, θα τα διορθώνει ο υπολογιστής μόνος του!

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων