Αρχείο για 24 Ιουνίου, 2009

H Microsoft παρουσίασε τη δοκιμαστική έκδοση του Security Essentials, ενός λογισμικού προστασίας από ιούς, spyware και άλλες απειλές το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.
Η δοκιμαστική έκδοση έγινε διαθέσιμη στους πρώτους 75.000 χρήστες που ενδιαφέρθηκαν να την κατεβάσουν αργά την Τρίτη και το πρόγραμμα δοκιμών δεν δέχεται πλέον άλλες εγγραφές.
Το Microsoft Security Essentials, γνωστό μέχρι σήμερα με την κωδική ονομασία Morro, αντικαθιστά τη σουίτα προστασίας Windows Live Onecare, η οποία θα αποσυρθεί από τα καταστήματα στα τέλη Ιουλίου λόγω χαμηλής απήχησης.
Η νέα, δωρεάν πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει πρόγραμμα σάρωσης αλλά και προστασία σε πραγματικό χρόνο, η οποία «σας ενημερώνει για ιούς, spyware, και άλλα εν δυνάμει ανεπιθύμητα προγράμματα που επιχειρούν να εγκατασταθούν ή να τρέξουν στον υπολογιστή σας».
Το λογισμικό είναι γρήγορο, εύλολο στη χρήση και δεν εξαντλεί τους πόρους του συστήματος, σχολιάζει ο συντάκτης της Washington Post που εγκατέστησε τη δοκιμαστική έκδοση στα Windows 7 beta.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

 byzantines-banner-el.jpg

Το 2ο Συνέδριο του Δήμου Αθηναίων «Η Ελλάδα στον Κόσμο: Βυζαντινές Σπουδές» θα διεξαχθεί στις 25, 26 και 27 Ιουνίου 2009 στην Αθήνα. Είναι το δεύτερο ενός Κύκλου Συνεδρίων με τον γενικό τίτλο «Η Ελλάδα στον Κόσμο» (www.elladastonkosmo.gr) που εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Στόχος αυτού του Κύκλου Συνεδρίων – που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής – είναι η προβολή και η πλαισίωση του επιστημονικού έργου που γίνεται ανά τον κόσμο για την Ελλάδα, η δικτύωση των αντίστοιχων επιστημόνων – Ελλήνων και μη – μεταξύ τους και η εκπόνηση ενός τριετούς προγράμματος δράσης που να αφορά τον εκάστοτε τομέα σπουδών που θα είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου. Οι στόχοι και το πρόγραμμα δράσης που θα προκύπτουν από κάθε συνέδριο θα αξιολογούνται ανά τριετία ούτως ώστε να εξετάζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί προς την κατεύθυνση που θα έχει προκύψει από το συνέδριο.

Comments 0 σχόλια »

Μία ταινιούλα με την τεχνική stop motion.

Εναλλακτικές μορφές τέχνης που αναδεικνύονται μέσα από την πρωτοτυπία τους.

Comments 0 σχόλια »

keep_on_blogging.jpgΗ Λίτσα Γιάνναρου στην Καθημερινή:

Στο τρίτο ποτό, ο ειρμός είχε χαθεί. Εκεί που μιλάγαμε για τις αναδουλειές στο αρχιτεκτονικό του γραφείο, ο Μιχάλης «πετάει» το εξής (αν και όχι τόσο άσχετο προφανώς): «Ρε συ, γιατί αυτοί οι μπλόγκερς δεν γράφουν κάθε μέρα; Βρήκα ένα μπλογκ τις προάλλες φοβερό, το διάβασα όλο μέχρι πίσω και τώρα ανυπομονώ για τα επόμενα. Αλλά ο άτιμος δεν γράφει τόσο συχνά. Γιατί; Ε;». Σε λίγα λεπτά βέβαια -επειδή για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό χωριό, μιας και ο περί ου ο λόγος μπλόγκερ είναι γνωστός- έμαθε ότι ο λόγος που δεν γράφει τόσο συχνά είναι γιατί απλώς «πώς να στο πώ, …μπούχτισε». Με δύο παιδιά στα 35 του (γεγονός που βέβαια έχει γεννήσει σπαρταριστά post), εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, με deadlines να τρέχουν ολούθε, υποχρεώσεις, κοκ, η αρχική του δίψα για ανώνυμο γράψιμο κόπασε. «Δεν είναι δα κι ότι το κάνει για βιοποριστικούς λόγους! Δείξε λίγο κατανόηση στον άνθρωπο!»

Πάντως, μια νέα γρίπη πράγματι θερίζει την παγκόσμια μπλογκόσφαιρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τechnorati, της μηχανής αναζήτησης για μπλογκς, από τα 133 εκατομμύρια μπλογκς που βρίσκονται στον «αέρα» σήμερα, μόλις τα 7,4 εκατομμύρια έχουν ανανεωθεί έστω και μία ακόμη λέξη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οπως γράφει και σχετικό ρεπορτάζ των Νew York Times, «αυτό σημαίνει ότι το 95% των μπλογκς έχουν ουσιαστικά εγκαταλεiφθεί, αφημένα να πλέουν στον Ιστό, σαν δημόσια απομεινάρια ενός ονείρου -ή έστω μιας φιλοδοξίας- που έμεινε ανεκπλήρωτη».

Σημάδια του φαινομένου παρατηρούμε και στη μικρή μας χώρα και το ακόμα μικρότερο ελληνικό μπλογκοχωριό. Είναι πολλοί από την πρώτη εκείνη φουρνιά των ιστολόγων (τους οποίους λίγο πολύ όλοι διαβάζαμε) που έχουν εγκαταλείψει πια το χόμπι τους, γράφοντας πια από ποτέ έως σπάνια, με όλο και λιγότερη διάθεση και οίστρο. Ενας από αυτούς είναι και ο Γ., ο αγαπημένος μπλόγκερ του Μιχάλη. «Ναι, ψιλοβαρέθηκα», ομολογεί στην «Κ». «Πριν από τρία χρόνια περίπου, το blogging έγινε μόδα και στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε γρήγορα μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που μπλόγκαραν κάθε δύο ή τρεις ημέρες και ορισμένοι και κάθε μέρα. Δεν μπορείς όμως να διατηρήσεις τους ίδιους ρυθμούς για τόσο καιρό. Καταρχήν στερεύεις και κατά δεύτερον χάνεις το ενδιαφέρον σου». Πολλοί σταδιακά αποθαρρύνθηκαν και από την χαμηλή δημοτικότητα της «δουλειάς» τους. «Το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε κάνει στην αρχή να γράφεις συχνά και όσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τόσο πιο συχνά γράφεις. Οσο τα σχόλια μειώνονται, νιώθεις σαν να σε βαριούνται».

Από την άλλη, όμως όσο περισσότερο δημοφιλές γίνεται ένας μπλόγκερ τόσο πιο πιθανό γίνεται να τον διαβάσουν άνθρωποι που δεν πρέπει. «Οταν ξεκινάς να μπλογκάρεις, δεν έχεις συναίσθηση του τι μπορεί να συμβεί με τη δημοσιοποίηση ιστοριών από τη ζωή σου, τη δουλειά σου κλπ. Κάποια στιγμή, για παράδειγμα, το έμαθε η αδερφή μου. Μάνι μάνι, έπρεπε να την αφαιρέσω από πρωταγωνίστρια κάποιων ιστοριών μου. Το ίδιο συνέβη όταν μαθεύτηκε και στη δουλειά. Αρχισα να αυτολογοκρίνομαι, να μαζεύομαι. Ε, αυτό αφαιρεί από τη μαγεία του blogging», εξηγεί ο Γ.

Στις διεθνείς αναλύσεις, προκύπτει και μια άλλη διάσταση, που συμπυκώνεται στο εξής: «έγινε κατανοητό ότι δεν μπορούν όλοι να βγάλουν χρήματα από το blogging». Δεν είναι κρυφό ότι για πολλούς μπλόγκερς («ναι, γιατί όχι; και για μένα» παραδέχεται ο Γ.) πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να βιοποριστούν από τη νέα αυτή τους ασχολία ή, τουλάχιστον, αυτή να τους ανοίξει ένα νέο δρόμο στη ζωή τους. Ομως, οι περισσότεροι διαπίστωσαν με πίκρα σχετικά σύντομα ότι αυτά που γράφουν αφορούν ένα μικρό κοινό (στην καλή περίπτωση). Τα σχόλια λίγα έως ελάχιστα, η επισκεψιμότητα ισχνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δηλώσεις στους Νew York Times του Richard Jalichandra, στελέχους του Technorati, ανά πάσα στιγμή υπάρχουν περί τα 7 εκατομμύρια ενεργών μπλογκς στο ίντερνετ, ωστόσο δεν ξεπερνούν τα 100.000 εκείνα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες επισκέψεις.

Και από τα επιτυχημένα μπλογκς στην Ελλάδα, όμως, ελάχιστα ήταν τα success stories που προέκυψαν. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία της Ψιλικατζούς, που εξαιτίας της δημοφιλίας του μπλογκ της, έκλειψε το μαγαζάκι της, έπιασε δουλειά σε μεγάλη επιχείρηση και έβγαλε και βιβλίο -όπως και του Πιτσιρίκου που διατηρεί σήμερα δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στήλη στη Lifo, ενώ επίσης κυκλοφόρησε τις πρώτες ιστορίες του σε βιβλίο. Οι υπόλοιποι;

Είναι βέβαια και τα νέα μας «παιχνιδάκια». Το facebook και το twitter έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας όλων μας -άρα και των μπλόγκερς. Εκεί, τα σχόλιά τους, οι σκέψεις τους, βρίσκουν άμεση ανταπόκριση: είναι κάτι σαν πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο ανέξοδο blogging.

Ηδη, είναι κάποιοι που μιλούν, αν όχι για θάνατο, σίγουρα για ένα «κραχ» στο χρηματιστήριο των ιστολογίων. Είναι και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα διαψευστούν οι διάφοροι προφήτες του ίντερνετ, κρίνοντας ότι ήταν λογικό να «κάτσει» το φαινόμενο μετά την έκρηξη των περασμένων ετών. Είναι κι ο… Μιχάλης. «Καλά όλα αυτά, αλλά να του πεις να γράφει πιο συχνά σε παρακαλώ».

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΣίγουρα κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί πόσοι πραγματικά Έλληνες χρησιμοποιούν το facebook. Μέχρι πρότινος τα μόνα στοιχεία στα οποία είχαμε πρόσβαση προερχόντουσαν από το Panel για την δημιουργία μιας διαφημιστικής καμπάνιας στο facebook. Μια περισσότερο ασφαλή απάντηση πάντως φαίνεται να δίνει το Checkfacebook.com το οποίο αν και λειτουργεί μόλις λίγους μήνες έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη, περισσότερο στο εξωτερικό. Σύμφωνα λοιπόν με το CheckFacebook.com υπάρχουν 1,515,240 (!!) ελληνικοί λογαριασμοί, με το 55,8% να ανήκουν σε άντρες και το 44,2 σε γυναίκες. Ηλικιακά, το 36,3% των Ελλήνων χρηστών του facebook είναι μεταξύ 25 και 34 ετών ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται, φυσιολογικά, η ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών.

ΟΚ πάλι ανεβάζουμε το μέσο όρο ηλικίας…

Αλήθεια εσείς αποκτήσατε το παρατσούκλι σας στο facebook;

Το δικό μας annex

Comments 0 σχόλια »

false.jpgΠριν από μερικές εβδομάδες απεβίωσε ο διάσημος συνθέτης Maurice Zarre (Μορίς Ζαρ). Στις εφημερίδες διαβάσατε νεκρολογίες, πράγματα που είχαν ειπωθεί για τον Ζαρ, έργα που δημιούργησε, βιογραφικά στοιχεία. Ανάμεσα στα σύντομα ή πιο εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των Μέσων ενημέρωσης, αναφερόταν και μια ρήση του συνθέτη. Η ρήση αυτή όμως δεν είχε ειπωθεί ποτέ από τα δικά του χείλη. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να αποκαλυφθεί η «ενοχλητική» αλήθεια, για την οποία ήταν υπεύθυνος ένας νεααρός φοιτητής. Η υπόθεση αυτή συνιστά το πιο πρόσφατο σκάνδαλο στην ιστορία των Μέσων, σε μια πολύ ταραγμένη είναι αλήθεια ιστορία εξαπατήσεων και ψευδών διαδόσεων. Σύμφωνα με τη Shawn Pogatchnik, του Associated Press, η ιστορία ξεκινά απ’ το δωμάτιο ενός νεαρού φοιτητή στο University College στο Δουβλίνο, ο οποίος είχε την ιδέα να δοκιμάσει πόσο εύκολα διαδίδεται ένα ψέμα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Ο 22χρονος φοιτητής κοινωνιολογίας Shane Fitzgerald, πρόσθεσε στο λήμμα του διάσημου συνθέτη τις παρακάτω φράσεις:“One could say my life itself has been one long soundtrack. Music was my life, music brought me to life, and music is how I will be remembered long after I leave this life. When I die there will be a final waltz playing in my head that only I can hear.”

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλη μου η ζωή ήταν ένα μακρύ σάουντρακ. Η μουσική ήταν η ζωή μου, η μουσική με έφερε στη ζωή, και η μουσική θα είναι ο λόγος για να με θυμούνται όταν φύγω απ’ αυτή τη ζωή. Όταν πεθαίνω ένα βαλς θα παίζεται μέσα στο κεφάλι μου, ένα βαλς που μόνο εγώ θα ακούω».

Η όλη «επέμβαση» δεν του πήρε παρά δεκαπέντε λεπτά. Μπορεί όμως οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας να αντέδρασαν σε ελάχιστα λεπτά ή ελάχιστες ώρες, αλλά το κακό, η δημοσίευση, είναι γίνει. Οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών ή των νεότερων Μέσων, είχαν ήδη αντιγράψει το ψεύτικο κείμενο και οι υποτιθέμενες φράσεις του μουσικού έκαναν ήδη το «γύρο του κόσμου». Η βουλιμία των δημοσιογράφων για γρήγορη ενημέρωση είχε θριαμβεύσει. Ο Fitzgerald αποκάλυψε το γεγονός ένα μήνα μετά, τονίζοντας ότι σκοπός του δεν ήταν να εκθέσει την Wikipedia, αλλά τους δημοσιογράφους και την ευκολία τους να διαδίδουν αδιασταύρωτες πληροφορίες που αλιεύουν στο διαδίκτυο. Απ’ τα δεκάδες Μέσα, στα οποία γνωστοποίησε την «απάτη» του, μόνο κάποιοι απ’  τη Guardian ένιωσαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί του. Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι και διευθυντές Μέσων, σημειώνει, τον αντιμετώπισαν σαν βάνδαλο…

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας δεν είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποφεύγουν την Wikipedia, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πληροφορίες που βρίσκουν εκεί και δε μπορούν να τις εντοπίσουν και σε άλλες αξιόπιστες πηγές» έγραψε ο Siobhain Butterworth στη Guardian.

Από το blog του Μανώλη Ανδριωτάκη

Comments 0 σχόλια »

Μέχρι χθες υπήρχε ο κίνδυνος να πέσουμε επάνω σε κάποια παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει η πινακίδα επάνω μας…

Comments 0 σχόλια »

changing-the-world-300x299.jpgΤο ότι το Web 2.0 αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη δικτύωση, ανταλλαγή απόψεων και δράσεις πολιτών σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής είναι κάτι που πλέον κοντεύει να γίνει αυταπόδεικτο. Πέραν από τα προσωπικά blogs, προφίλ στο Facebook και το MySpace και τα διάφορα “τιτιβίσματα” στο Twitter, σημαντικά ζητήματα έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτά τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και ένα από αυτά τα ζητήματα αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του.

Μέσω του ιστοχώρου Mashable, βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα λίστα προσώπων, φορέων και οργανισμών που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τις “πράσινες” πολιτικές και στάσεις ζωής και, γενικά, την λογική της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του Twitter. Φαίνεται, μάλιστα, ότι στο ζήτημα του περιβάλλοντος τα tweets μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό μέσο για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών. Άλλωστε, το λακωνίζει εστί φιλοσοφείν, έτσι δεν είναι;…

via

Comments 0 σχόλια »

web-rel.jpgΠριν από μερικά χρόνια, διάφοροι κοινωνικοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι οι έρευνές τους έδειχναν ότι η τηλεόραση έχει αρνητική επίδραση στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, καθώς τα μέλη των διαφόρων οικογενειών, απορροφημένα από τα τεκταινόμενα στη μικρή οθόνη, μείωναν σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ τους. Τώρα, στο “στόχαστρο” των ερευνητών φαίνεται ότι μπαίνει το Διαδίκτυο, καθώς νέες έρευνες δείχνουν ότι η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του φθείρει τους ενδοοικογενειακούς δεσμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται μελέτη του Annenberg Center for the Digital Future του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), το 28% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα δήλωσαν ότι το 2008 πέρασαν λιγότερο χρόνο με την οικογένειά τους, ενώ το 2006 το ποσοστό αυτό έφθανε μόλις το 11%. Οι ερευνητές του κέντρου συνδέουν -αν και αποφεύγουν να το κάνουν ανοιχτά- τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στην οικογένεια με την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και την “άνθηση” των social media.

Κατά την πρώτη πενταετία της τρέχουσας δεκαετίας, τα άτομα περνούσαν με την οικογένειά τους κατά μέσο όρο 26 ώρες το μήνα, ενώ το 2008 ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά 30% και έπεσε στις 18 ώρες το μήνα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χρήση του Διαδικτύου διαφέρει κατά πολύ από αυτή της τηλεόρασης, καθώς το Internet είναι μια πιο μοναχική υπόθεση, έστω κι αν επιτρέπει μεγάλη δικτύωση με άλλα άτομα…

via

Comments 0 σχόλια »

fruits-vegetables.jpgΕκατομμύρια παιδιά στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να πάρουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά από το σχολείο τους, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος-όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάριαν Φίσερ Μπόελ-είναι η προώθηση της υγιεινής διατροφής και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.
Υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά στην Ε.Ε. είναι υπέρβαρα και πάνω από 5 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Ο αριθμός των παιδιών με παχυσαρκία αναμένεται να αυξάνεται κατά 400.000 κάθε χρόνο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν ανταποκρίνονται στη σύσταση του ΠΟΥ για κατανάλωση 400 γραμμαρίων σε φρούτα και λαχανικά ημερησίως.
Φωτεινή εξαίρεση πάντως είναι η Ελλάδα καθώς έχει τη μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά ημερησίως μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Δανία.

Τα Νέα

Αντε να δούμε αν θα γλιτώσουμε από τα πλαστικά κρουασάν και τις σοκοφρέτες…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων