Αρχείο για 18 Ιουνίου, 2009

history-landamark.jpgΕίναι άραγε το 1204 (η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους) ή μήπως το 1453 (η άλωσή της από τους Οθωμανούς); Μήπως το 1492 (η ανακάλυψη της Αμερικής); Ή το 1989 (η πτώση του Τείχους του Βερολίνου); Βλέποντας το παρελθόν από το βάθρο του 2009, ποιο είναι άραγε το πιο σημαντικό έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Το ερώτημα τίθεται από το ένθετο «Ιntelligent Life» του έγκυρου περιοδικού «Εconomist». «Είναι ένα παιχνίδι, αλλά και κάτι παραπάνω» γράφει ο Άντριου Μαρ, ο υπεύθυνος του περιοδικού για την έρευνα αυτή. Διότι η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη ορόσημα. Το ποιο θα επιλέξουμε ως σημαντικότερο λέει πολλά για το τι είμαστε, ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε. Οι ειδικοί τους οποίους συμβουλεύτηκε το περιοδικό προφανώς δεν συμφώνησαν. Έτσι έδωσε τον λόγο στους συντάκτες του, οι οποίοι ψήφισαν- και αιτιολόγησανποια είναι κατ΄ αυτούς η σημαντικότερη χρονιά στην ανθρώπινη ιστορία. Αργότερα θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αναγνωστών του (οι οποίοι μπορούν να ψηφίζουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www. moreintelligentlife. com/blog/emily-bobrow/mostimportant-year-time-vote τις χρονολογίες που έχουν ήδη προτείνει οι συντάκτες του περιοδικού ή να προτείνουν μια δική τους).

Οι κόντρες
Πολλές χρονολογίες «ερίζουν» για τον τίτλο της «σημαντικότερης στην Ιστορία». Οι χριστιανοί μπορούν να επιλέξουν το έτος της γέννησης ή της σταύρωσης του Ιησού (αν και θα πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα σ΄ ένα έτος για καθένα απ΄ αυτά τα γεγονότα). Οι μουσουλμάνοι μπορούν να επιλέξουν τη μετάβαση του Προφήτη στη Μεδίνα, το 622. Όμως ο Άντριου Μαρ επισημαίνει πως οι θρησκευτικές χρονολογίες πρέπει μάλλον να αποκλειστούν ως έτη με παγκόσμια σημασία, ελλείψει μιας παγκόσμιας θρησκείας.

Το ίδιο ισχύει για πολλούς πολέμους και πολιτικά γεγονότα. Ο θάνατος του Ιούλιου Καίσαρα (44 π.Χ.) ή η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) υπήρξαν σημαντικότατες χρονολογίες για τη χριστιανική Ευρώπη, όμως είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ήταν σημαντικές και για κάποιον στην Κίνα, την Ιαπωνία ή την Αφρική. Το 1492, με την ανακάλυψη της Αμερικής, ανέτειλε η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων που οδήγησαν τον άνθρωπο μέχρι τη Σελήνη. Αντιστοίχως το 1439, η χρονιά που επινοήθηκε από τον Γουτεμβέργιο η τυπογραφία, άρχισε το μεγάλο ταξίδι της επικοινωνίας που οδήγησε μέχρι το Ίντερνετ. Το 1776, με την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανοίγει ο δρόμος προς τη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Το 1945 σήμανε το τέλος του πιο τρομερού πολέμου και του ναζισμού, καθώς και την αρχή της πυρηνικής εποχής με την ατομική βόμβα. Το 1989, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ήταν η χρονιά του τέλους του κομμουνισμού και ο πρόλογος της παγκοσμιοποίησης.

Ίσως όμως, καταλήγει ο Άντριου Μαρ στο «Ιntelligent Life», η πιο σημαντική χρονιά της Ιστορίας να είναι το 2009. Αν το φθινόπωρο, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες δυνάμεις δεν συμφωνήσουν, το 2009 θα είναι η χρονιά που θα έχουμε χάσει την τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε τον πλανήτη.

Οι Σταυροφόροι
Για τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του «Εconomist» Μπρους Κλαρκ, η χρονιά που σφράγισε την ανθρώπινη ιστορία είναι το 1204. Στις 12 Απριλίου της χρονιάς εκείνης οι Σταυροφόροι που υποτίθεται ότι προωθούσαν τα χριστιανικά συμφέροντα στους Αγίους Τόπους, άλωσαν τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη. Βεβήλωσαν ιερά, έκλεψαν έργα τέχνης και έκαψαν χιλιάδες ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους. Αυτό το επεισόδιο μάλλον, παρά το Σχίσμα του 1054 ανάμεσα στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη και τη Ρώμη, ήταν που σηματοδότησε τις διαφορετικές πορείες που ακολούθησαν η χριστιανική Ανατολή (της Ρωσίας περιλαμβανομένης) και η χριστιανική Δύση. Η πικρία που έμεινε από τη λεηλασία δίχασε τόσο τον χριστιανικό κόσμο, υπογραμμίζει ο Κλαρκ, ώστε έγινε ευάλωτος στους προελαύνοντες Οθωμανούς. Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε σ΄ ένα γεωπολιτικό τοπίο τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου αντανακλούν τα γεγονότα του 1204, όταν η χριστιανοσύνη χωρίστηκε στη μέση.

TA NEA

Comments 1 σχόλιο »

mediasmartlogo.png«Τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται τακτικά από ειδικούς όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο -αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, Ροδόλφος Μορώνης- συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: Τα παιδιά αποτελούν το φανατικότερο κοινό και τους φανατικότερους χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των ψηφιακών».

Και γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το «Media Smart», ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα με στόχο την Παιδεία στα μέσα ενημέρωσης (media literacy), από το ΙΟΜ και την Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα, όπως επίσης αναφέρει ο Ροδόλφος Μορώνης, θα υλοποιηθεί σε πειραματικό επίπεδο από του χρόνου σε ολοήμερα σχολεία και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια είναι «στο χέρι» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας μας.

Εχοντας σκοπό τα παιδιά να διδαχθούν και να προσεγγίζουν κριτικά το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης στην καθημερινότητά τους και πιο απλά να γίνουν σκεπτόμενοι καταναλωτές, το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το «Media Smart» ξεκίνησε το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία (www.mediasmart.org.uk), κι από τότε εφαρμόζεται σε επτά ακόμη χώρες της Ευρώπης: τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

insights.jpg«Υπερωρίες» δουλεύει η υπηρεσία Google Insights –της γνωστής αμερικανικής μηχανής αναζήτησης-, που παρέχει πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς.

Οι αναζητήσεις των Ελλήνων χρηστών έχουν πάρει φωτιά εν όψει διακοπών. «Ξενοδοχεία», «εισιτήρια», «διακοπές», «προορισμοί» και «πτήσεις» είναι κατά σειρά προτεραιότητας οι πιο δημοφιλείς λέξεις αναζήτησης στα καθ’ ημάς τους τελευταίους τρεις μήνες. Οσο για τους προορισμούς που προτιμούν οι συμπατριώτες μας, ξεχωρίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κεφαλλονιά και η Πάρος.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Αφρικής, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και του Καναδά έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, πραγματοποιώντας τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις με τη λέξη «διακοπές». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όροι «ελληνικές διακοπές» και «τουρκικές διακοπές» βρίσκονται ανάμεσα στους πέντε πιο περιζήτητους παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Google Insights.

Τις «greek holidays», πάντως, προτιμούν σε Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Νότια Αφρική και Τουρκία, ενώ η Κεφαλλονιά, η Ρόδος και η Σαντορίνη κατέχουν από τις πρώτες θέσεις στις πιο δημοφιλείς λέξεις αναζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε περίοδο γενικότερης κρίσης, δεν είναι κι άσχημα να σε γκουγκλάρουν…

www.google.com/insights/search/#

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

astrapikas.jpgΟι Αστραπίκας και Βροντίκας στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι ανέκδοτο με Ποντίους αλλά οι πρωταγωνιστές στο κόμικς «Αστραπίκας και Βροντίκας, οι ήρωες του Πόντου» με θέμα την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους. «Είμαι Φραγκο-φονιάς» κραυγάζει κάποια στιγμή ο Βροντίκας.

Η ιδέα για τη δημιουργία κόμικς με ήρωες Ποντίους έπεσε πριν από τρία χρόνια. «Συγκεντρώνουν πολλά χαρακτηριστικά. Είναι πολεμική φυλή, δεμένος λαός, με αρχές και αξίες ακλόνητες», λέει ο Βασίλης. Επέλεξαν να διηγηθούν την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1261 μ.Χ., διότι «είναι μια πτυχή της βυζαντινής Ιστορίας λιγότερο φωτισμένη. Έτσι κι αλλιώς, η βυζαντινή Ιστορία είναι λιγότερο προβεβλημένη σε σχέση με την αρχαιοελληνική», υποστηρίζει ο Νίκος.

Στο πέρασμά τους για την Πόλη ο Αστραπίκας και ο Βροντίκας αντιμετωπίζουν τους εχθρούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Σελτζούκους Τούρκους, πειρατές και σταυροφόρους. «Η Ιστορία γράφει ότι ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος με εντολή του αυτοκράτορα Παλαιολόγου κινείται για να ανακαταλάβει την Πόλη που είναι υπό την κατοχή των σταυροφόρων, αλλά εκείνη την περίοδο λείπουν σε εκστρατεία όπως και ο βενετικός στόλος. Θέλει να επιτεθεί από την καλά φυλασσόμενη Χρυσή Πύλη, βρέθηκαν όμως κάποιοι θεληματάριοι που του έδειξαν περάσματα μέσω του αποχετευτικού δικτύου της Πόλης. Έτσι μπήκε μια ομάδα επιλέκτων που βγήκε κοντά στην πύλη της Σηλυβρίας, εξουδετέρωσε τους λιγοστούς φρουρούς και πλέον η είσοδος του βυζαντινού στρατού έγινε εύκολη υπόθεση».

Τις προσεχείς ημέρες το κόμικς «Αστραπίκας και Βροντίκας» θα κυκλοφορήσει και στην ποντιακή διάλεκτο.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

cell-phone-recycling.jpgΟι ηλικίας 4 έως 14 ετών μικροί Αμερικανοί διαθέτουν το καθένα τουλάχιστον ένδεκα ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια, πολυλειτουργικά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.ά., αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας ΝΡD Group. Αυτή η τάση κατοχής πολυάριθμων ηλεκτρονικών συσκευών δεν φαίνεται να ανατρέπεται αφού το ένα τρίτο των αμερικανών γονέων θα αγοράσει στα παιδιά του και εφέτος τουλάχιστον μια ακόμη ηλεκτρονική συσκευή, σύμφωνα με τη μελέτη που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Παιδιά και ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Βήμα

Comments 0 σχόλια »

vanityfair.jpg«Κάποια μέρα θα υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για να γίνει το ορθό», πιστεύει για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς.

Πολλά είναι τα θετικά δημοσιεύματα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε μία εβδομάδα. Σε ένα εντυπωσιακό τετρασέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Τhe Lovely Stones», στο περιοδικό «Vanity Fair», ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς εκφράζει τη βεβαιότητα πως «κάποια μέρα θα υπάρξει μια συμφωνία για να γίνει το ορθό, όπως αρμόζει στο τελειότερο οικοδόμημα του κόσμου».

Αναφέρεται δε στην «επιτυχή ιδέα της παρουσίασης των αυθεντικών γλυπτών που βρίσκονται στην Αθήνα, δίπλα σε αντίγραφα των γλυπτών που παραμένουν στο Λονδίνο, ώστε να έχει ο επισκέπτης του μουσείου τη συνέχεια της ιστορίας που διηγείται η ζωφόρος του Παρθενώνα». Ρίχνει όμως και τα βέλη του εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, καθώς τονίζει πως άλλα ευρωπαϊκά μουσεία «έχουν κατανοήσει τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε αντίθεση με αυτό».

Comments 0 σχόλια »

slander.jpgΝέες εποχές, νέα διλήμματα. Τι επιτρέπεται και τι όχι να αναρτάται στο facebook; Αποτελεί η δημοσίευση στον συγκεκριμένο ιστοχώρο προσωπικών δεδομένων τρίτων παράνομη πράξη; Και εάν αυτό γίνεται σε «κλειστό» κύκλο «φίλων»;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις προς το παρόν λίγες.

Ψεύτικο προφίλ

Πριν από μία εβδομάδα, πάντως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την πρώτη στην Ελλάδα απόφαση για τα προσωπικά δεδομένα στο facebook, ανοίγοντας και επισήμως τη σχετική συζήτηση. Πρόκειται για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε διδάσκουσα σε πανεπιστημιακό τμήμα εναντίον ανθυποψηφίου της για θέση ΔΕΠ, ο οποίος ανήρτησε έγγραφα σχετικά με τις σπουδές της και την επαγγελματική της εξέλιξη -τα οποία εκείνη του είχε χορηγήσει- σε συγκεκριμένο προφίλ στο facebook, σχολιάζοντάς τα αρνητικά. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς της, είναι παράνομη πράξη και επέβαλε ποινή 1.000 ευρώ για κάθε περαιτέρω σχετική παράβαση (δημοσίευση και άλλων τέτοιων στοιχείων).

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων