Αρχείο για 11 Ιουνίου, 2009

the_clock_mechanism.jpg«Η Ιστορία γερνούσε γοργά ωριμάζοντας σταθερά από νέα και πυρακτωμένα συμφέροντα», έγραφε ο Μπαλζάκ στο «Χαμένες ψευδαισθήσεις» περιγράφοντας την κρίση της αστικής κοινωνίας στη Γαλλία του 19ου αιώνα. Μιας κοινωνίας που είχε προκύψει έναν αιώνα πριν, από τη γαλλική επανάσταση του 1789. Κι όμως, όλοι μύριζαν «την πτωματική οσμή μιας κοινωνίας που σβήνει». Παραλληλισμοί με την Ελλάδα του σήμερα;

Η κρίση είναι πολύπλευρη και θεσμική, σε κάθε επίπεδο του συστήματος.  Η κοινωνία, η οποία απείχε από τις τελευταίες εκλογές με αίτημα το «ρετουσάρισμα» του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος, δεν είναι αυτή που την ίδια στιγμή λειτουργεί τριτοκοσμικά, χρυσοπληρώνοντας την παρα-Παιδεία, τα φακελάκια και κάθε λογής άλλους «μεσάζοντες»;

Αν λοιπόν, το «μήνυμα» περιορίζεται στη διαμαρτυρία του τύπου «εσείς γιατί τρώτε, πλουτίζετε και βγάζετε βίλες, ενώ σε μας δεν κάνετε ούτε ένα ρουσφέτι;», τότε ήδη όλοι μας χορεύουμε πάνω σε μια χώρα που το πτώμα της μαυρίζει στην παραλία. Έτσι, πολύ απλά, στις επόμενες εκλογές θα επιλέξουμε αυτόν που πιστεύουμε ότι έχει την «τεχνογνωσία», να τρώει με τη σέσουλα μεν, αλλά να δίνει κάτι παραπάνω στο λαουτζίκο.

Οι Μάρξ-Εγκελς έγραφαν για τη συμπεριφορά των μεσαίων στρωμάτων σε περιόδους κρίσης: «Οι μεσαίες τάξεις, ο μικρός βιομήχανος, ο μικρέμπορας, o βιοτέχνης, ο αγρότης, όλοι αυτοί πολεμούν την αστική τάξη για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους σαν μεσαίες τάξεις και να σωθούν απ’ τον αφανισμό. Δεν είναι λοιπόν επαναστατικές αλλά συντηρητικές. Κάτι παραπάνω, είναι αντιδραστικές, γιατί ζητούν να στρέψουν προς τα πίσω τον τροχό της ιστορίας»

Comments 0 σχόλια »

Η Μπιενάλε ξεκίνησε στη Βενετία. Υπό τον τίτλο «Fare Mondi» δηλαδή «Δημιουργώντας Κόσμους» 77 χώρες συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο επιμελητής της έκθεσης Daniel Birnbaum δηλώνει στο BBC ότι η Biennale«δεν είναι εδώ για να την αγαπάμε αλλά για να γίνει αφορμή για συζήτηση». «Αν ο κόσμος επιστρέφει εδώ για να συζητά (πάνω σε αυτά που παρουσιάζονται), αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε» συμπληρώνει.

To Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη εθνική συμμετοχή κέρδισε ο αμερικανός Bruce Nauman για την δουλειά του με τίτλο Topological Gardens. Ο γερμανός Tobias Rehberger κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για τον καλύτερο καλλιτέχνη με τη δουλειά του «Was du liebst, bringt dich auch zum Weinen» («Αυτό που αγαπάς σε κάνει να δακρύζεις»).

Η Ελλάδα συμμετέχει στη Biennale της Βενετίας με την δουλειά του Λουκά Σαμαρά υπό τον τίτλο Paraxena.

Comments 0 σχόλια »

detective.jpgΜάθε τέχνη κι άστηνε…

Διαβάζω στον Ε- Τύπο: Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για διαδικτυακή παρακολούθηση και στην Ελλάδα. Ηδη στο εξωτερικό υπάρχουν γραφεία ιδιωτικών ντετέκτιβ, οι οποίοι διεξάγουν online έρευνες, κάνουν παγιδεύσεις στο Διαδίκτυο, ακόμα και παρακολουθήσεις συζύγων.

Το να κατασκοπεύει κανείς το έτερόν του ήμισυ ή μάλλον τα διαδικτυακά του «νυχτοπερπατήματα» κοντεύει να αποτελέσει το νέο trend του Internet. Μετά μάλιστα και το σάλο που προκλήθηκε από το διαζύγιο του ζεύγους Πόλαρντ, εξαιτίας της διαδικτυακής απιστίας του κυρίου στο βιντεοπαιχνίδι Second Life, οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ άρχισαν να έχουν απίστευτη ζήτηση.

Η νέα αυτή τάση έχει γίνει κερδοφόρο επάγγελμα στην Αμερική. Αρχικά το ασκούσαν οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, προκειμένου να συμπληρώσουν τις πενιχρές τους συντάξεις, τώρα όμως όλο και περισσότεροι νέοι επαγγελματίες επιδίδονται σε online αστυνομικές έρευνες επί πληρωμή.

Comments 0 σχόλια »

homework2.jpgΗ Aurora Borealis ανασαίνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις:

Φτου ξελευτερία- εντυπώσεις από τις πανελλήνιες

Στο γειτονικό blog “Τα θρανία αφηγούνται” διαβάζω στο δημοσίευμα: Διδάσκοντας-σκοτώνοντας αρχαία στο γυμνάσιο

-Καλημέρα, παιδιά.
Ας δούμε το παρακάτω μάθημα. Διάβασε, Γιώργο (ο απουσιολόγος).
(Ο Γιώργος διαβάζει.)
-Μετάφρασε, Γιώργο.
(Ο Γιώργος, πολύ υπεύθυνος και ξέροντας ότι θα του ζητηθεί να παραδώσει, έχει μελετήσει και προετοιμάσει το επόμενο μάθημα. Είμαστε στη Γ΄ Γυμνασίου ενός Γυμνασίου του Αιγάλεω. Αρχίζει τη μετάφραση, αλλά σε ένα σημείο κομπιάζει.)
-Συνέχισε, Γιώργο. μετΈφρασε και το υπόλοιπο!
-Δεν το ξέρω, κυρία. Συγνώμη!
-Καλά, δεν πειράζει, Γιώργο. Ποιος θα μεταφράσει;
(Κανείς δεν προτίθεται. Προσπαθεί η ίδια, αλλά δεν τα καταφέρνει, γιατί χτες το βράδυ έβλεπε το αγαπημένο της σίριαλ, όπως τους είπε ευθαρσώς.)
-Καλά. Πάρτε το σαν άσκηση για το σπίτι. Πάμε στα λεξιλογικά.
(Πάλι τα ίδια σε μια …δύσκολη λέξη.)
-Βρείτε την ετυμολογία της λέξης στο σπίτι.
…….
Την εποχή του διαγωνίσματος απαιτεί να βρουν τις δευτερεύουσες προτάσεις από μια πολύ σύνθετη περίοδο, να τις διαχωρίσουν και να τις αναγνωρίσουν πλήρως.
Πότε-πότε ζητά από τα παιδιά να της δανείσουν τα βοηθήματα που χρησιμοποιούν και επιστρέφοντάς τα τα κρίνει:
-Το δικό σου δε μου άρεσε, Νίκο. Του Πάνου είναι καλύτερο.
(Το τμήμα για κακή της τύχη είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Και για κακή του τύχη η φιλόλογος είναι αντιστρόφως ανάλογου επιπέδου. Κάποτε σε διαγώνισμα φέρνει ένα πατσαβούρι κακογραμμένο με σημειώσεις στο περιθώριο και δίνοντάς το ζητά συγνώμη:)
-Συγνώμη, αλλά χτες έβλεπα το αγαπημένο μου σίριαλ και έπιασα να το γράψω μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Γιατί πάντα αυτήν την εποχή παθαίνω κατάθλιψη;  Σήμερα έπεσα πάνω και σε αρκετά βίντεο από τάξεις με αποτέλεσμα να ψάχνω τα χάπια μου …κι ένα καράβι να φύγω

Comments 0 σχόλια »

tetris.jpgΤα 25 χρόνια συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα το Τetris, το ηλεκτρονικό παιχνίδι λογικής που κατασκεύασε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ο Ρώσος προγραμματιστής Αλεξέι Πάζιτνοφ. Από τότε, το Τetris εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, ενώ έχει πουλήσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Άρχιζα να συνδυάζω όλους τους τύπους των μαθηματικών γρίφων που γνώριζα», δήλωσε στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο Πάζιτνοφ. Ο Ρώσος προγραμματιστής ήταν τότε 29 ετών και εργαζόταν για την Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας. Έπειτα από μερικά πειράματα είχε φτιάξει ένα παιχνίδι με «τουβλάκια» σε διάφορα σχήματα, που έπρεπε να «κουμπώσουν» μεταξύ τους. «Το πρόγραμμα δεν ήταν ολοκληρωμένο στα αρχικά του στάδια», θυμάται σήμερα. «Δεν υπήρχαν ούτε βαθμολογία ούτε επίπεδα. Αλλά όταν άρχιζα να παίζω, δεν μπορούσα να σταματήσω». Το Τetris είχε γεννηθεί και το 1984 η εφαρμογή του παιχνιδιού για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές άρχισε να κατακτά την Ανατολική Ευρώπη.

Θα πέρναγαν άλλα 4 χρόνια για να γίνει το «φαινόμενο» που αγάπησε ο υπόλοιπος πλανήτης. Για να γίνει αυτό έπρεπε να το δει τον Ιανουάριο του 1988 σε μια έκθεση στο Λας Βέγκας ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χενκ Ρότζερς. Ο Πάζιτνοφ, πάντως, δεν κέρδισε τίποτε από το παιχνίδι του την πρώτη δεκαετία της κυκλοφορίας του, καθώς τα δικαιώματα ανήκαν μέχρι το 1996 στο σοβιετικό κράτος.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

motherchild.jpgΗ εποχή που αγχωμένοι και υπερπροστατευτικοί γονείς υποχρέωναν τα παιδιά τους να ακούνε Μπετόβεν πριν καν γεννηθούν, να αρχίζουν ξένες γλώσσες στα τρία τους και να προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο από το νηπιαγωγείο, φτάνει στο τέλος της. Αν η νέα τάση είχε ένα σύνθημα, αυτό θα ήταν «γονείς χαλαρώστε».

Υπάρχουν πολλοί γονείς που αισθάνονται υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται με κάθε λεπτομέρεια το μέλλον των βλασταριών τους: μια κατηγορία είναι οι «πεφωτισμένοι» που θυσιάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες για να δώσουν στα παιδιά τους όλα τα διανοητικά, αισθηματικά και υλικά προνόμια. Μια άλλη, είναι οι «ψαρωμένοι» που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και μια τρίτη, περιλαμβάνει τους «νάρκισσους» που βλέπουν τα παιδιά τους σαν να είναι το κέντρο του σύμπαντος και προέκταση των ίδιων. Όμως, όπως και να χαρακτηρίσουμε τους εν λόγω γονείς, οι μέρες τους είναι μετρημένες, αφού ένα νέο… κύμα από μαμάδες και μπαμπάδες αρνείται να γνωρίσει στο έμβρυο τις συνθέσεις του Μπετόβεν, να προσλάβει δασκάλους ξένων γλωσσών στο νηπιαγωγείο ή να μετακομίσει κοντά στο πανεπιστήμιο για να μη λείψουν από το «μωρό τους» τα αγαπημένα του φαγητά. Ενδεχομένως να το έκαναν κάποιοι και στο παρελθόν- πιθανότατα, όμως, αισθάνονταν ότι δεν ήταν και πολύ καλοί γονείς.

Μέσω του Ίντερνετ
Αντίθετα, οι γονείς της νέας τάσης είναι απενοχοποιημένοι και κυρίως χαλαροί, ενώ μπόρεσαν να πετάξουν στα σκουπίδια περισσότερα από πενήντα χρόνια «παιδοκεντρικών» θεωριών. Το πρώτο σημάδι της αλλαγής εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο. Ιστοσελίδες όπως η truumomconfessions. com και η δημοφιλέστατη dooce. com δίνουν βήμα σε γονείς που αισθάνονται χαρούμενοι επειδή δεν είναι τέλειοι, σαν την Έιγελετ Ουόλντμαν, συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Κακή Μητέρα», που δηλώνει ευθαρσώς ότι αγαπάει περισσότερο τον σύζυγό της από τα παιδιά της και ότι χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσης (ένα ταμπού στην Αμερική των σούπερ μαμάδων). Τους τελευταίους μήνες οι χαλαροί γονείς οργανώθηκαν σε κίνημα. Ο δικός τους γκουρού είναι ο Καρλ Ονορέ, που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του « Υπό πίεση:Σώζοντας τα παιδιά μας από την κουλτούρα της υπερκηδεμονίας », προτείνει πιο χαλαρές και αυθόρμητες μεθόδους ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να σέρνουν οι γονείς τα βλαστάρια τους από ιδιαίτερο σε ιδιαίτερο. Οι χαλαροί γονείς υποκλίνονται και στη Λίνορ Σκενάζι, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα που άρχισε εκστρατεία προκειμένου να πείσει τους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απαγωγής και βιασμού αν βγουν μόνα τους μια βόλτα με το ποδήλατο.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »


Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το βίντεο και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC.

Comments 0 σχόλια »

belogradchik-rocks.jpgΟι βράχοι του Μπελογκράντσικ στη βορειοδυτική Βουλγαρία βρίσκονται μέχρι στιγμής στην τρίτη θέση σε διαδικτυακό διαγωνισμό με θέμα τα «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου». Στην πρώτη θέση συναντάμε τους τελευταίους δύο μήνες την Πόλη του Διαβόλου στη Σερβία και στη δεύτερη το Φαράγγι Κόλκα στο Περού.

Η «Πόλη του διαβόλου» βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ράνταν, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο στο προστατευμένο εθνικό πάρκο. Αποτελείται από 202 χωμάτινες φιγούρες που σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του εδάφους, μερικές έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα.

Το Φαράγγι Κόλκα, μέσα στην οροσειρά των Άνδεων, για τους λάτρεις της περιπέτειας στη φύση αποτελεί το Έβερεστ των φαραγγιών. Το βάθος του φαραγγιού είναι δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του Γκραν Κάνιον στις ΗΠΑ.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην έρευνα μπορούν να ψηφίσουν για τα επτά σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα στη διεύθυνση: www.new7wonders.com.

Μέχρι στιγμής αναδείχθηκαν 261 αξιοθέατα από 220 κράτη. Ανάμεσά τους είναι οι καταρράκτες του Νιαγάρα, η λίμνη Λοχ Νες και οι τεράστιοι βράχοι στα περίχωρα του Μπελογκράντσικ που διαθέτουν παράξενα σχήματα και το ύψος τους αγγίζει τα 200 μέτρα. Τα 77 από τα 261 αξιοθέατα θα επιλεγούν για την τελική φάση τον Ιούλιο του 2009 και τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το 2011.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

my-mum-rocks.jpegΤα Νέα παρουσιάζουν μαμάδες μπλόγκερς:

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση mamalydia.wordpress.com θα βρει κανείς το blog μιας μαμάς. Το υπογράφει η Λυδία Θεοχάρη, 31 ετών και μητέρα του Γιώργου.

Η κ. Νατάσσα Συλλιγνάκη εδώ και δύο χρόνια είναι η μαμά ετών 38 και παρουσιάζει τις σκέψεις της στο http: //natassaki.wordpress.com/, το όνομα του οποίου είναι συνδυασμός του δικού της και του γιου της Άκη.

Οι γονείς που μπλογκάρουν για να μοιραστούν την εμπειρία τους είναι πια θεσμός σε Αμερική και Ευρώπη και τώρα κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο και οι Ελληνίδες μαμάδες. Ο αριθμός τους μάλιστα αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα. Δημιουργούν ψηφιακές κοινότητες και συζητούν για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τις απασχολούν, τα παιδιά τους. Το μπλόγκινγκ λοιπόν αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο γι΄ αυτές. Όπως άλλωστε σημειώνει η κ. Συλλιγνάκη: «Η πρώτη ανάγκη μας είναι το μοίρασμα της γνώσης και της απορίας. Το να είσαι μαμά είναι από τα πιο δύσκολα “επαγγέλματα”- και δυστυχώς, καμιά μας δεν βγάζει “σχολή” πριν το εξασκήσει».

Η κ. Θεοχάρη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για να μοιραστεί αυτά που η ίδια ανακαλύπτει καθημερινά μεγαλώνοντας ένα παιδί αλλά και για να έχει την ευκαιρία να μάθει από γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση της πριν από αυτήν. «Από την αρχή της εγκυμοσύνης άρχισα το ψάξιμο στο Διαδίκτυο. Ήθελα να γνωρίζω όσα επρόκειτο να ζήσω στο εγγύς μέλλον, για να είμαι προετοιμασμένη. Όταν γέννησα, συνέχισα να αναζητώ πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη μητρότητα. Όταν πια συνειδητοποίησα ότι είχα μαζέψει πολύ υλικό και πως υπήρχαν πολλές νέες μητέρες που έψαχναν στο Διαδίκτυο όπως εγώ, αποφάσισα να φτιάξω ένα ιστολόγιο ώστε να μοιραστώ το υλικό αυτό, ταυτόχρονα όμως να μάθω ίσως κι εγώ από τις παλαιότερες» λέει στα «ΝΕΑ».

…Στην Αμερική οι μαμάδες μπλόγκερς έχουν πλέον τόσο μεγάλη επιρροή που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρονται να τις χρηματοδοτήσουν. Η Ηeather Αrmstrong είναι η πιο διάσημη μαμά μπλόγκερ των ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο success story του χώρου, αφού από το 2005 κερδίζει τα προς το ζην γι΄ αυτήν και την οικογένειά της από τις διαφημίσεις που υπάρχουν στο μπλόγκ της και τα δύο βιβλία που έγραψε για το «γονικό μπλόγκινγκ».

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διαφημιστές και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων διαφόρων εταιρειών πλησιάζουν τις μαμάδες μπλόγκερς προκειμένου να «πλασάρουν» τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ταξίδι μια εβδομάδας στην Disneyland με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Το προσέφερε η Disney σε επτά μαμάδες μπλόγκερς, χωρίς τα παιδιά τους, προκειμένου να γράψουν για το διάσημο πάρκο στα ιστολόγιά τους.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων