Αρχείο για 16 Ιουνίου, 2009

glyfada.jpgΧτες το απόγευμα είδα τα πουλιά να φεύγουν κυνηγημένα από το βουνό πίσω από το σπίτι μου. Η μυρωδιά της στάχτης τύλιξε το δωμάτιο σα σάβανο. Πριν μία εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας αποφάσισε την επέκταση του σχεδίου πόλης. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια θέματα. Έχει;

και είσαι
σ’ ένα μεγάλο σπίτι με πολλά παράθυρα ανοιχτά
τρέχοντας από κάμαρα σε κάμαρα, δεν ξέροντας από πού να κοιτάξεις πρώτα,
γιατί θα φύγουν τα πεύκα και τα καθρεφτισμένα βουνά και το τιτίβισμα των πουλιών
θ’ αδειάσει η θάλασσα, θρυμματισμένο γυαλί, από βοριά και νότο
θ’ αδειάσουν τα μάτια σου απ’ το φως της μέρας
πως σταματούν ξαφνικά κι όλα μαζί τα τζιτζίκια.

Σεφέρης, Κίχλη

Comments 0 σχόλια »

Γέννημα θρέμμα της Βαρκελώνης, η μουσική κολεκτίβα -θα βρεθεί για δυο συναυλίες στη χώρα μας, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου και στο θέατρο Λυκαβηττού στο πλαίσιο του φεστιβάλ Barcelona in Athens την Τετάρτη 17 Ιουνίου.

Οι Ojos de Brujo έχουν κερδίσει ήδη την αποδοχή κοινού και κριτικών στην παγκόσμια μουσική σκηνή, με το εκρηκτικό, παθιασμένο μείγμα flamenco, hip-hop, funk και rumba catalana και την ικανότητά τους να δημιουργούν μία ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα γλεντιού στις συναυλίες τους.
Στίχοι με κοινωνική ευαισθησία, μουσική με δεξιοτεχνία, έμπνευση, πάθος και «πλοκή», υποβλητικός χορός flamenco και εντυπωσιακές μίξεις εικόνων σε γιγαντοοθόνη, από τον VJ του γκρουπ, κάνουν κάθε συναυλία τους μοναδική.
Οι Ojos de Brujo είναι γέννημα-θρέμμα της Βαρκελώνης, της πόλης που εξελίχθηκε σε εργαστήρι για νέες μουσικές και σήμερα βρίσκονται στην πρωτοπορία, βάζοντας και πάλι την Αθήνα στο κλίμα χαράς, δημιουργίας και γιορτής, που είναι συνώνυμο με την πόλη της Βαρκελώνης. 

Comments 0 σχόλια »

tsimas2.jpgΗ σημερινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα “Ερευνα” ανοίγει ξανά το φάκελο των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο Παύλος Τσίμας ταξιδεύει στο Εδιμβούργο, συναντά τον 11ο λόρδο Έλγιν, τον απόγονο του ανθρώπου που αφαίρεσε τα γλυπτά του Παρθενώνα το 1803, ψάχνει μαζί του τα αρχεία του πύργου του και ανακαλύπτει θησαυρούς: σπάνιας αξίας γλυπτά από την Αθήνα των χρόνων του Περικλή και χειρόγραφες μαρτυρίες των ανθρώπων που εκτέλεσαν στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα την επιχείρηση αποκαθήλωσης των μαρμάρων!

Ο Απόστολος Μαγγηριάδης επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο και συζητά με τον υποδιευθυντή του το ενδεχόμενο επιστροφής των Ελγινείων τώρα που η Αθήνα έχει ένα χώρο κατάλληλο να τα υποδεχθεί.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο Διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης αποκαλύπτει στην Έρευνα τα μυστικά του μουσείου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς εξηγεί στον Παύλο Τσίμα την ελληνική στρατηγική για την επανένωση του μνημείου.

Αρχαιολόγοι που εργάζονται καθημερινά, και με πάθος, για τη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων ξεναγούν την κάμερα της Έρευνας στα μνημεία που σώζουμε και σ’εκείνα που πληγώνουμε.

Comments 0 σχόλια »

Το έργο ανέβηκε το 1969 και γράφτηκε από την Κάρσον Μακ Καλλερς.
Συμπρωταγωνιστούσε με τον Λευτέρη Βουρνά.
Εδώ ακούγεται και η Μάρθα Βούρτση.
Το σιντί κυκλοφορεί με ενδιάμεσα μουσικά σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι από τον ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΓΑΜΟ του Federico Garcia Lorca (Έργο 3, 1947-48).

Comments 0 σχόλια »

economy-red.jpgΠοιο γαλάζιο; ξεχάστε το. Το κόκκινο μας πάει πολύ. Οπτικοποίηση του εθνικού μας χρέους.

www.visualeconomics.com/gdp-vs-national-debt-by-country/

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα αυτοκτονεί ο Άρης Βελουχιώτης. Ηταν μόλις 40 χρονών.

Κι εδώ ένα ενδιαφέρον πορτρέτο

Comments 0 σχόλια »

«Δίαιτα στην τηλεόραση»: αυτή είναι η συμβουλή που δίνει ο διακεκριμένος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον κ. Δημήτρης Χριστάκης. Μελετώντας επί χρόνια την επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά, κατέληξε πως μπορεί μεν τα μάτια των παιδιών να μην κινδυνεύουν από την τηλεόραση, η τηλεθέαση όμως βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλό τους! Η εξαίρεση; Το παιδικό πρόγραμμα «Σουσάμι άνοιξε»…

Η δαιμονοποίηση της τηλεόρασης δεν είναι ο στόχος του καθηγητή κ. Χριστάκη, γι΄ αυτό και διευκρινίζει πως δεν είναι μόνον η ποσότητα που κάνει τη διαφορά αλλά και η ποιότητα. Και από ό,τι φαίνεται η «συνταγή» των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τις διανοητικές ικανότητες των παιδιών ηλικίας τριών έως πέντε ετών κρύβεται στο «Σουσάμι άνοιξε».

Η μία έρευνα μετά την άλλη έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη παιδική εκπομπή που έχει προβληθεί σε 120 χώρες «μεγαλώνει» έξυπνα παιδιά: αναγνωρίζουν εύκολα αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές ακολούθησαν 500 παιδιά έως την εφηβεία τους, διαπίστωσαν πως οι λάτρεις του Μπερτ και του Έρνι έπαιρναν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, διάβαζαν περισσότερα βιβλία και ήταν γενικότερα πιο δημιουργικά!

Ψυχαγωγία και εκπαίδευση
Το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Χριστάκη, είναι ότι το «Σουσάμι άνοιξε» συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. «Κάθε επεισόδιο είναι σαν να αποτελεί μέρος μιας διδακτέας ύλης. Ένας τρόπος για να ελέγξουν οι γονείς κατά πόσο εκπαιδευτικό είναι για τα παιδιά τους, είναι να τα ρωτήσουν στο τέλος τι έμαθαν. Και ακόμη καλύτερο είναι από εκεί και πέρα να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τη “σκυτάλη”». Έτσι, για παράδειγμα, εάν το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα πρώτο γράμμα της αλφαβήτου, θα μπορούσαν οι γονείς να συνεχίσουν το… παιχνίδι με τα παιδιά τους προσπαθώντας να βρουν λέξεις που αρχίζουν από Α. Κατά τον ίδιο τρόπο οι ταινίες και οι σειρές δεν αποτελούν πάντα την πέτρα του… σκανδάλου.

Σειρές όπως, «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» που πραγματεύεται ανθρώπινες ιστορίες, κάνουν τα παιδιά πιο ευγενικά και πιο ανεκτικά.

Comments 0 σχόλια »

corrupted-files.jpgΟι κατεργάρηδες πάντα βρίσκουν τρόπους να ελίσσονται. Πόσες φορές οι μαθητές σας δεν σας έχουν βομβαρδίσει με  πολυ-χρησιμοποιημένες δικαιολογίες για την άσκηση που ξέχασαν στο σπίτι, την έφαγε ο σκύλος κλπ. Τώρα που περάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο υποβολής των εργασιών μία νέα γκάμα δικαιολογιών προσφέρεται. Η αγορά πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών. Ο δικτυακός τόπος corrupted-files.com τους στέλνει ένα κατεστραμμένο αρχείο για να σας υποβάλουν. Κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί το επισυναπτόμενο θα αποτύχει και εσείς ο αθώος παραλήπτης θα το χρεώσετε στην τεχνολογία ή στη δική σας ημιμάθεια. Ετσι οι κατεργάρηδες παίρνουν μία παράταση και γελάνε πίσω από την πλάτη σας.

Αυτά για να έχουν γνώση οι φύλακες…

Comments 0 σχόλια »

hpa_nea.jpgΜέσα σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον που βρίσκεται σε πλήρη μεταβολή και διαμόρφωση, ένας νέος δικτυακός τόπος πληροφοριών που ξεκίνησε να λειτουργεί στις ΗΠΑ φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει μία νέα σχέση ανάμεσα στους δημοσιογράφους, τους διαφημιστές και τους αναγνώστες, προτείνοντάς τους μία διέξοδο “για να θραύσουν τα στεγανά που τους χωρίζουν”. Η ιστοσελίδα του trueslant.com, που ξεκίνησε επισήμως την Δευτέρα σε πειραματική μορφή αντιμετωπίζοντας τους δημοσιογράφους οιονεί επιχειρηματίες του δικού τους μέσου, δημιουργεί ένα πεδίο που “επιτρέπει στους συνεργάτες να δημιουργήσουν τον δικό τους ηλεκτρονικό χώρο στα πλαίσια ενός δικτύου”, τονίζει ο ιδρυτής και διευθυντής της Λιούις Ντουόρκιν.

Ο δικτυακός τόπος απευθύνεται σε “παραδοσιακούς δημοσιογράφους, συγγραφείς, μπλόγκερς, πανεπιστημιακούς, ή ακόμη και σε ειδικούς του τομέα αυτού”, τόνισε ο Ντουόρκιν, ο οποίος μετρά 35ετή εμπειρία στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στο Νιουζγουΐκ, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και στη Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Παράλληλα, το trueslant.com έχει προσαρμόσει την ιστοσελίδα του κατά τρόπο ώστε να διευκολύνει “τους διαφημιστές, που αναζητούν ένα αποτελεσματικότερο μέσο για να έλθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό”, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να διαθέτουν μία ιστοσελίδα όπως αυτή των δημοσιογράφων, που θα αναγνωρίζεται σαφώς ως διαφημιστικός χώρος.

ERT

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων